Τα μέλη της Μπαρτσελόνα καλούνται να ψηφίσουν το σχέδιο Λαπόρτα για έξοδο από την κρίση

Η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να ξεφύγει από τον οικονομικό της βραχνά σήμερα, αν τα μέλη της το επιτρέψουν. Απόψε στη Βαρκελώνη, 4.478 ανώτεροι «socios» (μέλη) θα αποφασίσουν εάν ο σύλλογος μπορεί να προχωρήσει να πουλήσει λίγο λιγότερο από το ήμισυ του τμήματος λιανικής του, τα εμπορικά δικαιώματα, και να εκχωρήσει το 1/4 των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα τα επόμενα 50 χρόνια σε επενδυτικό ταμείο.

Εάν η εμπιστευτική διαδικτυακή ψηφοφορία δώσει το πράσινο φως στα σχέδια του προέδρου Joan Laporta, ο σύλλογος πιστεύει ότι θα αποκομίσει από 500 εκατομμύρια ευρώ (427 εκατομμύρια £) έως 700 εκατομμύρια ευρώ (598 εκατομμύρια £) με τις πωλήσεις και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί να υπογράψει ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι ο Λεβαντόφσκι χωρίς να είναι δεσμευμένος στον κανόνα 4:1 που σημαίνει επί του παρόντος ότι για να ξοδέψουν ένα ευρώ, πρέπει να δημιουργήσουν τέσσερα.

Εάν οι συμφωνίες για την πώληση του μισού βραχίονα λιανικής και την εκχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων αποφέρουν 700 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει προταθεί ότι θα μπορούσε, αυτό θα μετατοπίσει το ανώτατο όριο δαπανών του συλλόγου από τα 144 εκατομμύρια ευρώ (123 εκατομμύρια £) μείον (όπως είναι σήμερα) σε κάτι πιο κοντά στα €550 εκατ. (£470 εκατ.) στα θετικά.

Αυτό θα εξακολουθούσε να είναι πάνω από τις τρέχουσες δαπάνες τους που έχει οριστεί στα 560 εκατομμύρια (480 εκατομμύρια £) ευρώ. Έτσι θα παρέμεναν συνεπείς με τον κανόνα 4:1.
Αλλά αν μειώσουν επίσης το μισθολόγιο (και όσο πλησιάζει το ποσό των χρημάτων που συγκεντρώνεται στα 700 εκατ. ευρώ τόσο λιγότερα θα χρειαστούν για να μειώσουν τον μισθό) τότε θα είναι ξεκάθαρο να μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε κανονικά.

Μια τέτοια ανακάλυψη θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον Robert Lewandowski και να δηλώσουν χωρίς προβλήματα νέες μεταγραφές όπως ο Andreas Christensen και ο Franck Kessie.
Άλλες υπογραφές ή ανανεώσεις συμβολαίων θα παρέμεναν σε αδιέξοδο, ωστόσο, επειδή αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα είναι το σημείο εκκίνησης για τον σύλλογο να βιαστεί στην αγορά και να αρχίσει να πετάει χρήματα όπως ήταν υπόλογοι για τον προηγούμενο πρόεδρο Josep Bartomeu.

Τους αρέσει ο Γάλλος αμυντικός Ζυλ Κούντε, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την Τσέλσι και θα φτάσει στο Καμπ Νου μόνο εάν η επιθυμία του να έρθει είναι αρκετή για να κερδίσει σχεδόν τα μισά από αυτά που προσφέρει η Τσέλσι όσον αφορά τον μισθό.

Ομοίως, η άφιξη ενός άλλου μέσου, του Carlos Soler ή του Bernardo Silva της Μάντσεστερ Σίτι θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το αν θα φύγει ο Frenkie de Jong. Και η άφιξη του Cesar Azpilicueta θα μπορούσε ακόμα να εξαρτάται από την Chelsea που θα του επιτρέψει να φύγει χωρίς αξιώσεις, κάτι που φαίνεται απίθανο.

Ο Λεβαντόφσκι είναι το poster boy της ψηφοφορίας της Πέμπτης. Δεν ήταν τυχαίο ότι το πρωτοσέλιδο της Diario Sport την Πέμπτη ήταν η ιστορία μιας άλλης προσφοράς που του έγινε.

Χρησιμοποίησε ως υπενθύμιση στα μέλη του τι διακυβεύεται. Εάν οι οπαδοί πουν «ναι», τότε ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου θα είναι πιο εύκολο να έρθει στην ομάδα αυτό το καλοκαίρι.
Ο Λεβαντόφσκι κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Μαγιόρκα όπου έχει σπίτι. Ο Ιβάν Σαν Αντόνιο της Diario Sport ανέφερε ότι δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στην Μπάγερν για την πρώτη προπόνηση της σεζόν στις 8 Ιουλίου, ούτε να βρεθεί στο αεροπλάνο για τις ΗΠΑ για την περιοδεία προετοιμασίας του συλλόγου στις 18 Ιουλίου.
Θέλει να υπογράψει και εάν η Μπαρτσελόνα μπορέσει να καλύψει την τιμή των 40 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά η Μπάγερν, θα γίνει η μεταγραφή και αυτό θα συμβεί εάν η σημερινή ψηφοφορία δώσει το ΟΚ.

Ο Λαπόρτα έχει προετοιμαστεί πριν από την ψηφοφορία, όπως ελπίζει ότι θα είναι μια συναρπαστική και πειστική ομιλία. Μια κοινοπραξία δύο κολοσσών του merchandising, η Fanatics και η Investindustrial φαίνεται να είναι οι αγοραστές του κλάδου λιανικής, για περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ (240 εκατομμύρια £).

Η ταυτότητα του επενδυτικού ταμείου που πρόκειται να αγοράσει το 25 τοις εκατό των μελλοντικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι λιγότερο σαφής. Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι το CVC, το επενδυτικό ταμείο που έχει συνεργαστεί με όλους τους άλλους συλλόγους της La Liga εκτός από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο σύλλογος απέρριψε την εγγραφή στο έργο της La Liga επειδή υπήρχαν όρια στο μέρος των 270 εκατομμυρίων ευρώ (για το 10 τοις εκατό των μελλοντικών δικαιωμάτων) θα μπορούσε να δαπανηθεί σε παίκτες και τα χρήματα υπολογίζονταν ως νέο χρέος και όχι ως νέα επένδυση.

Όπως και να έχει η ψηφοφορία, ο σύλλογος εξακολουθεί να θέλει και πρέπει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες και σχεδόν όλοι παραμένουν προς πώληση στη σωστή τιμή, με τον Frenkie de Jong να εξακολουθεί να είναι ο παίκτης που πιστεύουν ότι είναι πιο εφικτό να απαλλαγούν από το συμβόλαιό του αυτό το καλοκαίρι.

Εάν η “Μπάρτσα” αποτύχει να αυξήσει το νέο της ανώτατο όριο αποδοχών πάνω από αυτό του τρέχοντος μισθολογίου της, τότε η προσπάθεια να απαλλαγεί από τα “βαριά συμβόλαια” γίνεται ακόμη πιο απελπιστική. Θα εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένοι με τον κανόνα 1:4 που σημαίνει ότι θα πρέπει να περικόψουν 120 εκατομμύρια ευρώ από τον μισθολογικό λογαριασμό για να μπορούν να ξοδέψουν 30 εκατομμύρια ευρώ ή 40 εκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση που ο Λεβαντόφκσι έρθει.

Ο Λαπόρτα ελπίζει ότι τα μέλη θα βοηθήσουν να γίνουν τα πράγματα λιγότερο περίπλοκα για τον σύλλογο με το να υποστηρίξουν τις προτάσεις. Είχε πρόσφατες επιτυχίες με αυτές τις ψήφους.
Τα μέλη αποδέχθηκαν το Spotify ως χορηγό της φανέλας και του γηπέδου και έλαβαν νέα πίστωση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή για την ανακαίνιση του Camp Nou.

Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-Μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος