ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Λάμπρο Κωνσταντάρα (video)

Σαν σήμερα το 1985 έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Λάμπρος Κωνσταντάρας. Σημαντικός ηθοποιός με μακρά θεατρική πορεία, ιδιαίτερα δημοφιλής κωμικός με 80 κινηματογραφικές ταινίες στο ενεργητικό του, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας διακρίθηκε για την ιδιαίτερη υποκριτική του ικανότητα. Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1913, στο Κολωνάκι-στην οδό Πλουτάρχου 13- όπως σημείωνε πάντα ο ίδιος, βρέθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει την τέχνη του χρυσοχόου. Η τυχαία  συμμετοχή του ως κομπάρσος σε μια ταινία, του άνοιξε το δρόμο στη Γαλλία για μια καριέρα στην υποκριτική, πλάι στον μεγάλο Γάλλο θεατράνθρωπο Λουί Ζουβιέ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διακρίθηκε σε σημαντικούς δραματικούς ρόλους στο θέατρο αλλά και τον κινηματογράφο, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα από τους κωμικούς ρόλους που έπαιξε στην μεγάλη οθόνη. Το αρχοντικό του παράστημα και ο αέρας μπον-βιβέρ που είχε στην οθόνη, αλλά και στην καθημερινή του ζωή, η ζωντάνια και το πηγαίο χιούμορ του, έχουν μείνει αξέχαστα.

Με αφορμή τα 37 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Λάμπρου Κωνσταντάρα, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το τηλεοπτικό «Αφιέρωμα» του Κώστα Κωβαίου, παραγωγής 1992.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο του αξέχαστου κωμικού ηθοποιού, μέσα από μαρτυρίες συνεργατών του και ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. Για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα μιλούν ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο λογοτέχνης, κριτικός, σκηνοθέτης Μάριος Πλωρίτης, ο σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης, ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς, ο γιος του Δημήτρης Κωνσταντάρας, η πρώτη σύζυγός του Ιουλία Γεωργοπούλου, η δεύτερη σύζυγός του Φιλιώ Κεκάτου -Κωνσταντάρα και ο εγγονός του Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Επίσης, οι ηθοποιοί Μάρω Κοντού, Νίκος Ρίζος, Γιώργος Πάντζας, Ξένια Καλογεροπούλου, Μαίρη Χρονοπούλου, Άννα Καλουτά και Αλίκη Βουγιουκλάκη μιλούν για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και αποκαλύπτουν άγνωστα παρασκήνια από τη γνωριμία και τις συνεργασίες τους, θυμούνται τη ζωντάνια, το πηγαίο χιούμορ, αλλά και την καλοσύνη του, τονίζοντας ότι δεν ήταν μοναδικός μόνο ως καλλιτέχνης αλλά και ως άνθρωπος.

Λόγος γίνεται για το ξεκίνημα της υποκριτικής καριέρας του Λάμπρου Κωνσταντάρα στο Παρίσι (με το όνομα Constan d’Aras) στο πλάι του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Λουί Ζουβέ, για την επιλογή του να γίνει ηθοποιός, όπως και η μικρότερη αδερφή του Μήτση, ενώ σχολιάζεται η υποκριτική του ικανότητα, η παιδικότητα και η απλότητα που τον χαρακτήριζαν.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει («Η φωνή της καρδιάς», 1943, «Ραγισμένες καρδιές», 1945, «Άννα Ροδίτη», 1948, «Διαγωγή Μηδέν», 1949, «Απάχηδες των Αθηνών», 1950, «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», 1955, «Η Δούκισα της Πλακεντίας», 1956, «Ο ζηλιαρόγατος», 1956, «Αυτό το κάτι άλλο», 1963, «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», 1966, «Τζένη-Τζένη», 1966, «Κάτι κουρασμένα παλληκάρια», 1967, «Υιέ μου υιέ μου», «Βίβα Ρένα», «Μικροί και μεγάλοι εν δράσει», «Η χαρτοπαίχτρα», «Είμαι αθώος (Η Δίκη του Ντρέυφους)», «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ», «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι» κα) καθώς και φωτογραφικό υλικό. Η εκπομπή κλείνει με ένα απόσπασμα από συνέντευξη του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ΕΤ-1 το 1975, ενώ τον ακούμε να ερμηνεύει το τραγούδι «40 χρόνια».

Έτος παραγωγής: 1992

Κείμενα-παρουσίαση: Κώστας Κωβαίος

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μούζας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος