Χρόνια πολλά, Νίκο Πορτοκάλογλου! (video)

Ο μουσικός και τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου γεννήθηκε στο Βόλο στις 30 Δεκεμβρίου 1957. Μεγάλωσε στην Αθήνα και από την εφηβική ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική μελετώντας και παίζοντας κιθάρα και ακούγοντας τα αγαπημένα του ροκ συγκροτήματα. Το 1980 ιδρύει μαζί με τους Οδυσσέα Τσάκαλο, Δημήτρη Καλατζή και Μιχάλη Μουστάκη το μουσικό συγκρότημα Φατμέ το οποίο αγαπήθηκε από το κοινό και ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο συνέδεσε τις ροκ καταβολές του με την ελληνική μουσική και τον ελληνικό στίχο. Μία δεκαετία μετά και με έξι επιτυχημένους δίσκους, οι Φατμέ διαλύονται και ο Νίκος Πορτοκάλογλου ξεκινάει την προσωπική του πορεία στο ελληνικό μουσικό στερέωμα με περισσότερους από 20 δίσκους, συνεργασίες με σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής, αλλά και μία σειρά από μουσικές συνθέσεις και τραγουδιών για κινηματογραφικές ταινίες με πιο γνωστές εκείνες του Σωτήρη Γκορίτσα.

Από το φθινόπωρο του 2020 παρουσιάζει την ιδιαιτέρως επιτυχημένη μουσική εκπομπή Μουσικό Κουτί με την Ρένα Μόρφη στην ΕΡΤ1.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της εκπομπής Δρόμοι του Άρη Σκιαδόπουλου, παραγωγής 2006, αφιερωμένο στον Νίκο Πορτοκάλογλου:

ΔΡΟΜΟΙ

ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ

(video)


Ο τραγουδιστής Νίκος Πορτοκάλογλου φωτίζει στιγμές από την προσωπική και επαγγελματική του διαδρομή στο επεισόδιο της εκπομπής Δρόμοι του Άρη Σκιαδόπουλου.

Μιλάει για την οικογένειά του, για την αγάπη που έχει για τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, για τα μουσικά του ακούσματα που επηρέασαν την μουσική του εξέλιξη και για το ξεκίνημά του στη μουσική βιομηχανία. Περιγράφει σημαντικούς σταθμούς στη ζωή του, όπως το συγκρότημα Φατμέ που έφτιαξε την δεκαετία του 1980, θυμάται με νοσταλγία την εποχή που έγραφαν μουσική και προετοίμαζαν τον πρώτο τους δίσκο, μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος δουλεύει και ετοιμάζει τη μουσική και τους δίσκους του. Σχολιάζει μερικά από τα τραγούδια του και αναφέρεται στα θέματα με τα οποία ασχολείται στους στίχους του, όπως τα ταξίδια και ο χρόνος, ενώ μιλάει και για τον πρόσφατο δίσκο του “Ένα βήμα πιο κοντά”.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκόριτσα και τη μουσική που έγραψε για της ταινίες “Βαλκανιζατέρ” και “Μπραζιλέρο”. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου παρακολουθούμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ακολουθούμε τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο βουνό και στους δρόμους της πόλης, παρεμβάλλονται πλάνα από πρόβες σε στούντιο, καθώς και πλάνα από ζωντανές του εμφανίσεις μαζί με άλλους ερμηνευτές, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από τα τραγούδια “Άντε καρδιά μου”, “Το ποτάμι”, “Νέα αρχή”, “Κολλημένο”, “Ό,τι δε σε σκοτώνει”, “Δίψα”, Ψέμματα”, “Κάτω από το πουκάμισό μου”, “Άσωτος υιός”, “Το βάρος”, “Είμαστε πια πρωταθλητές”, “Γίνε κομμάτια”, “Τα καράβια μου καίω”, “Πάνω απ’ τα σύννεφα”, “Δεν υπάρχει αλλού”, “Να με προσέχεις”, “Μην τρομάξεις αν χαθώ”.

Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΑΛΠΑΝΤΑΚΗΣ

Έρευνα-Παρουσίαση: ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 20 Νοεμβρίου 2006

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Βλάσης Κομνηνός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος