Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Εν αναμονή της έκδοσης της προκήρυξης προς τον ‘’αυτονομούμενον μικρασιατικόν λαόν’’, ορισμένες πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την έκδοσή της ενόψει της Διάσκεψης του Μπέικοζ. Οι Σύμμαχοι προετοιμάζουν το έδαφος για απ’ ευθείας συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας στην επικείμενη Διάσκεψη στην οποία θα επιχειρηθεί η επίλυση του Ανατολικού…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

«Όταν εντός έτους το πολύ από σήμερον σχηματισθή εις τας Αθήνας Κυβέρνησις φιλανταντική, με πρόσωπα φιλικά και της εμπιστοσύνης των Νικητών Συμμάχων, τότε και μόνον τότε θα πραγματοποιηθή η Ένωσις μετά της Ελλάδος. Άλλως είνε καθαρά πλάνη να πιστεύηται, ότι οι νικηταί Σύμμαχοι, οίτινες τόσον απεχθάνονται τα Ηνωμένα Κόμματα, είνε ποτέ δυνατόν να λύσωσι τελικώς το ζήτημα της Δωδεκανήσου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΚΥΡΙΕ ΓΟΥΝΑΡΗ ! ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΟΥΔΕΙΣ ΕΝΕΠΑΙΞΕΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΕΙ – ΚΑΛΕΙΣΘΕ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

«Είνε γνωστόν ποίας προσέφερον υπηρεσίας προς το επί δεκαετίαν αγωνιζόμενον Έθνος αι κεφαλαιοκρατικαί τάξεις. Αι τάξεις αυταί ουδέποτε εστρατεύθησαν. Επωφελήθησαν όμως των πολέμων, οι οποίοι συνέρτιψαν οικονομικώς τας άλλας κοινωνικάς τάξεις, διά να πραγματοποιήσωσιν αμύθητα κέρδη κατά το διάστημα αυτών […] Είνε βέβαιον ότι οι φορολογούμενοι καφαλαιοκράται, πλην της συντάξεως υπομνημάτων, ασχολούνται από τινος μετά πάσης επιμελείας και εις την κατάστρωσιν σχεδίων, δι’ ων θα επιχειρήσωσι την καταστρατήγησιν των νέων φορολογικών μέτρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Δεν οφείλει ν’ απαντήση εις την επιστολήν ο κ. Στράτος. Διότι δεν οφείλεται καμμία απάντησις εις επιστολάς ανθρώπων βυσσοδομούντων εναντίον του Κράτους και διασαλευόντων την τάξιν. Βεβαίως αι χειροδικίαι και αυτοδικίαι είνε αξιοκατάκριτοι. Και ουδείς νομιμόφρων θα τους δικαιολογήση ποτέ. […] Την μόνην απάντησιν, την οποίαν ο υπουργός των Εσωτερικών πρέπει να δώση εις αυτούς, είνε να σωφρονισθούν, να συνέλθουν εκ της αφηνιάσεώς των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΙΣ ΜΠΕΪΚΟΖ

«Αι δυνάμεις θα φέρουν εις άμεσον επαφήν την Ελλάδα και την Τουρκίαν, ελπίζεται δ’ ότι ούτω θα καταστή δυνατή η συνεννόησις και η ειρήνευσις. Ας ελπίσωμεν, ότι όντως ούτω θα εξελιχθώσι τα πράγματα, των Δυνάμεων καταβαλλουσών από κοινού ειλικρινή προσπάθειαν προς τούτο […] Αλλ’ η ειρήνευσις δεν δύναται ή να έχη, ως βάσιν, το δίκαιον. Άλλως δεν θα καθίστατο δυνατή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΔΙΑΤΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΗΟΨΙΩΝ
  • ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Είνε τοσούτον πρωτάκουστον, τρομερόν και να το διανοηθή τις, ότι η Κυβέρνησις ενός κράτους εν πολέμω διατελούντος, ενός κράτους του οποίου ύψιστα εθνικά συμφέροντα ευρίσκονται υπό συζήτησιν, κράτους περιβαλλομένου υπό τοσούτων και τοιούτων εχθρών, οίοι οι εχθροί του Ελληνισμού, ότι η Κυβέρνησις μιας χώρας, διατελούσης υπό τας περιστάσεις υφ’ ας διατελεί σήμερον η Ελλάς, εγένετο εις τοιούτον βαθμόν επιλήσμων και των στοιχειωδεστέρων προς την Πατρίδα υποχρεώσεών της, ώστε να εξαπολύση εις τας οδούς της πρωτευούσης την αναρχίαν, ώστε εις πάσαν τιμίαν συνείδησιν να φαίνεται τερατώδες και εντελώς απίθανον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΝΑΙ! ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΤΕ

«Ελληνικήν αυτοδιοίκησιν όσην θέλετε, ιδιαίτερον Αυτόνομον κράτος ποτέ. Η Ελλάς ερρίζωσεν εν Μικρασία και θα μείνη εσαεί εκεί. Την κρατούν οι τάφοι και η ζωή της και η τιμή της»

  • ΕΠΕΣΤΗ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

«Την αλλοπρόσαλλον πολιτικήν ταύτην των μεγάλων Δυνάμεων εγνώρισε πλέον καλώς η εν Ελλάδι δημοσία γνώμη και μη θέλουσα να δημιουργήση νέας εις αυτάς δυσχερείας, πρέπει να προλάβη δυσαρέστους εκπλήξεις, θέτουσα εις εφαρμογήν αμέσως τας περί Μικρασιατικής αυτονομίας αποφάσεις της χωρίς ν’ αναμείνη την Διάσκεψιν των Αρμοστών. Ανάγκη και προ ταύτης να παρουσιάση ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ μη αναβάλλουσα ουδέ επί μίαν πλέον ημέραν την προκήρυξιν του κ. Στεργιάδου και την άλλην σχετικήν δράσιν των διπλωματικών και στρατιωτικών παραγόντων. Ο Λαός δεν ανέχεται πλέον νέας αναβολάς»

  • ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΑΔΕΛΦΩΣΙΣ ΘΑ ΕΛΘΗ…

«Η βία βεβαίως και εις τα απολυταρχικά και τα στρατοκρατικά πολιτεύματα ακόμη ουδέποτε κατώρθωσε να δώση τους καρπούς, τους οποίους προσδοκώσιν οι ενασκούντες αυτήν […] Το τέλος των, η απαλλαγή της Ελλάδος από τους καταστροφείς της, θα σκορπίση γύρω τόσην χαράν ώστε δεν θα μείνη εις ουδεμίαν καρδίαν θέσις διά πάθη και μίση. Η αδέλφωσις θα έλθη μαζύ με τον κοινόν πανηγυρισμόν διά την σωτηρίαν της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ – Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΒΕΪΚΟΖ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

  • ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΤΩΝ ΜΠΡΑΒΩΝ – ΤΟ ΣΥΝΕΡΧΕΣΘΑΙ, ΟΙ ΤΑΡΑΧΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
  • ΑΒΑΝΤΙ ΟΙ ΦΑΤΣΙΤΣΙ…

«Αβάντι οι φατσίτσι! Αι σκοτειναί συνειδήσεις δεν λείπουν από πουθενά. Και σκοτεινά όργανα μιας σκοτεινοτέρας Τυραννίδος έδρασαν και πάλιν εν Αθήναις […] Μη απατάσθε άνθρωποι. Και μην παίρνετε εις τον λαιμόν σας ασυνείδητα όργανα. Και ο Λαός δεν θα έλθη πλέον μαζύ σας, διότι σας εγνώρισε, αλλ’ ούτε οι αγωνιζόμενοι υπέρ του λαού και της ευημερίας του, υπέρ της Μεγάλης Ελλάδος και της προόδου της, θα πτοηθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΜΟΝΗ ΛΥΣΙΣ Η ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΣ Η ΕΠΙΔΙΩΞΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΜΠΕΪΚΟΣ

«Η Ελλάς βεβαίως καλουμένη, θα προσέλθη εις αυτήν, φέρουσα την πανοπλίαν των αναμφισβητήτων δικαιωμάτων και των αξιώσεών της. Αλλά θα εύρη ίσως τους Συμμαχικούς παράγοντας πάντας ετοίμους να τη απονείμωσι δικαιοσύνην; Ιδού ό,τι δύναται να εμπνεύση δυσπιστίαν εις τους πικράν μέχρι τούδε λαβόντας πείραν των Συμμαχικών προς την Ελλάδα διαθέσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΚΑΤΑΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

«Ιδού και πάλιν ο παλαιοκομματισμός. Αυτούσιος. Αμετανόητος. Και αμετάβλητος {…] Ανατροπεύς της εννόμου τάξεως. Καταλύτης της εννοίας του Κράτους. […] Υπό τα όμματα της εισαγγελικής αρχής εις το κέντρον της πρωτευούσης ορδαί μπράβων και μαγκουροφόρων –ο ‘’λαός’’ του κ. Γούναρη, (…) κατέλυσε το Κράτος και παρουσίασε την πρωτεύουσαν αναρχουμένην και την έννομον τάξιν καταλυομένην […] Τας φάλαγγας των μπράβων και των τραμπούκων και των μαγκουροφόρων ατενίζει μετά οίκτου και περιφρονήσεως το κόμμα των Φιλελευθέρων. Το κόμμα των Φιλελευθέρων θα συνεχίση τον τίμιον αγώνα του, μέχρις ότου επέλθη η κάθαρσις του μεγάλου δράματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΝΗΟΨΙΑΙ

«Αν ήτο δυνατόν ουδετέρα Δύναμις ν’ ανελάμβανε τον έλεγχον των ξένων πλοίων, δε θα είχομεν ουδεμίαν απολύτως αντίρρησιν να παραιτηθώμεν του πολυδαπάνου τούτου ελέγχου ημείς, έχοντες, ως είπομεν, υπερεπάρκειαν ιδίων μεταφορικών μέσων. Εφ’ όσον τοιούτόν τι δεν είναι δυνατόν, το δικαίωμα νηοψιών παραμένει εννόμως ακέραιον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΝΟΜΟΣ, ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ

«Δεν έπραξαν τίποτε το απροσδόκητον χθες οι πολίται οι ραβδίσαντες τους συγκεντρωθέντας εις την οδόν Βουκουρεστίου και υπέρ της Δημοκρατίας ζητωκραυγάσαντας Βενιζελικούς. […] Όπου δεν πίπει λόγος και νόμος θα πίπτη ράβδος. Θα τις τρώτε ακαταπαύστως. Επαναστάτας και συνωμότας δεν ανέχεται πλέον ο Λαός. [..] Ο ομιλών κατά του Πολιτεύματος και του Βασιλέως θα τρώγη μίαν μαγκουριάν και θα τραβάη τον δρόμον του. χωρίς διαδικασίαν. Ο σωφρονισμός θα επέλθη αμέσως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑΝ ΠΑΡΑΤΑΞΙΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΟΧΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΗ ΤΗΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑΝ

«Οι Έλληνες φασισταί, η ωργανωμένη, δηλαδή, και πειθαρχούσα άμυνα των εντίμων Ελλήνων πολιτών εναντίον της βενιζελικής αναρχίας δεν ενεφανίσθησαν ακόμη. […] Ο φασισμός δεν ενεφανίσθη ακόμη ως σύστημα και δεν έδρασεν. Αλλά θα εμφανισθή και θα δράση. Διότι το απαιτεί η σωτηρία της χώρας […] Οι λόχοι των φασιστών θα είνε ‘’ιεροί’’ όπως και οι λόχοι οι οποίοι πρωταγωνίστησαν της Ελληνικής ελευθερίας εις το Δραγατσάνι. Διότι περί της ελευθερίας μας πρόκειται και τώρα. Περί της ελευθερίας να ζήσωμεν όπως ημείς θέλομεν, έχοντες Βασιλέα Εκείνον τον Οποίον θέλομεν και Πολίτευμα εκείνο το οποίον προκρίνομεν»

  • ΠΟΙΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΑΣ ΕΠΡΟΚΑΛΕΣΕΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΝ Ή ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΙΝ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΕΙΤΕ !

«Η αντιπολεμική πολιτική μας, ην όχι μόνον δικαίωμα, αλλά καθήκον ιερόν έχομεν να ασκήσωμεν, μη δυνάμενοι να είμεθα άλλως άξιοι του ονόματος του ελευθέρου πολίτου, χαρακτηρίζεται εσχάτη προδοσία, διά να καλυφθή υπό τας πομπώδεις ταύτας λέξεις η αισχρά εξαπάτησις, η προδοσία, η πλεκτάνη η στηθείσα την 1ην Νοεμβρίου [..] Δεν μας πτοείτε όθεν με τας μεθόδους σας. Αλλ’ ούτε δύνασθε να μειώσητε το ηθικόν μας ύψος, όπερ είσθε ανίκανοι να προσατενίσητε. Δεν γινόμεθα ημείς ένοχοι εσχάτης προδοσίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ Θ’ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ
  • Η ΛΥΣΙΣ

«Όταν εντός ολίγου η Μικρασία διαδηλώση την απόφασίν της οφείλομεν να χαιρετίσωμεν ταύτην ως την ενδεικνυομένην εκ των πραγμάτων λύσιν του Μικρασιατικού προβλήματς, λύσιν αξίαν των αγώνων, τους οποίους συνετελέσαμεν, λύσιν συνεπή προς τα κηρύγματα των Συμμάχων κατά τον πόλεμον. Αντί καθεστώτος ακροσφαλούς και εκ των υστέρων επιδίκου, βασιζομένου επί ανυπάρκτου συνθήκης, δημιουργείται καθεστώς ελευθερίας μεν διά τους λαούς τους απειλουμένους, ικανοποιήσεως δε διά την Μητέρα Ελλάδα, ήτις θ’ ανακουφισθή μετ’ αγώνας δεινούς εις αίμα και χρήμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ – ΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΙ

ΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος