Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ο βενιζελισμός στο στόχαστρο του κυβερνητικού Τύπου. Λίγο πριν τη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης, λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση Γούναρη για το Λονδίνο και ενώ παρά την είδηση της νίκης στο Αφιόν Καραχισσάρ, η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στη μικρασιατική εκστρατεία…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΕΝ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ

«Έχει όμως την εύλογον αξίωσιν ο λαός να μη περιορισθή η δικαιολογία της αποδοκιμασίας της Κυβερνήσεως εις απλήν άρνησιν, αλλά να θέση και πρόγραμμα μελλούσης κατευθύνσεως. Η Κυβέρνησις δυνατόν να διατηρηθή δι’ επαρκούς ή και ολιγαρίθμου πλειοψηφίας, ήτις θα τη επιτρέψη την διαπραγμάτευσιν του εξωτερικού ζητήματος. Αλλ’ η περιστατική αύτη απόκτησις της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης δεν προεξοφλεί βεβαίως το μέλλον»

  • ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΝ

«Η Κυβέρνησις αναμένει την συγκέντρωσιν των πληρεξουσίων διά να καθορίση την στάσιν της και λάβη τας ενδεικνυομένας αποφάσεις. Αλλ’ αυτοί κωφεύουν εις την φωνήν αυτής. Είνε ανάγκη επί τέλους όπως η Κυβέρνησις λάβη μαστίγιον εις τας χείράς της και επαναφέρη εις τα λογικά των τους ψυχικώς αφηνιάσαντας πληρεξουσίους. Είνε κυβέρνησις της λαϊκής εμπιστοσύνης περιβεβλημένη όλον το κύρος και την λαϊκήν ισχύν προς επιβολήν της θελήσεώς της. Διότι οι κύριοι πληρεξούσιοι δεν υπάρχει ελπίς να εξυπνήσουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Η ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – Η ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ 1915
  • ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ

«Ο εν τη Ευρώπη αντίκτυπος εκ της μη καταλήψεως της Αγκύρας, η πρώτη οδυνηρά ήττα της Ελλάδος εις το Βορειοηπειρωτικόν τόσα και τόσα άλλα ανησυχητικά ερωτηματικά προβάλλοντα εις τον πολιτικόν και οικονομικόν ορίζοντα δεν αποδεικνύονται ικανά να κεντρίσουν την Κυβέρνησιν προς συναγερμόν, προς δράσιν διά να περισωθή ό,τι ακόμη είνε δυνατόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ-ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ ΚΑΤΕΘΟΡΥΒΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ. ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΕΙΣ ΠΟΛΑΤΛΗ

«Αι τελευταίαι μεγάλαι επιτυχίαι του Ελληνικού στρατού εναντίον των Κεμαλικών εις τον τομέα του Αφιόν Καραχισσάρ, επροκάλεσαν ζωηροτάτην εντύπωσιν μεταξύ των τουρκικών κύκλων ενταύθα. Περί των επιτυχιών τούτων ρίπτει υπαινιγμούς και το τελευταίον Κεμαλικόν ανακοινωθέν, δημοσιευόμενον εις τον τουρκικόν τύπον»

  • ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
  • ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ. Ο ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ ΘΑ ΣΒΥΣΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ
  • Η ΕΛΠΙΣ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Εις το ‘’Μολών λαβέ’’ του Βασιλικού Διαγγέλματος προς την νικήτριαμ Στρατιάν ο εχθρός πράγματι απήντησε διά του ογκώδους και κρισίμου εκείνου αιφνιδιασμού, τον οποίον μετά τόσης μυστικής ραγδαιότηττος προητοίμασε και εξαπέλυσε κατά του ευπαθεστέρου τμήματος του ημετέρου Μετώπου –της περιοχής του Αφιόν Καραχισσάρ. Και ο μεν εχθρός ήλθε δι’ όλων των δυνάμεών του διά να λάβη την Νίκην και την Σμύρνην. Αλλ’ αντί Νίκης υπέστη νέαν και οδυνηροτέραν ήτταν και συντριβήν»

  • ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑΙ ΝΙΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ. ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΕΥΕΝ ΟΤΙ ΑΠΕΣΥΡΟΜΕΘΑ. Η ΠΑΛΛΙΝΔΡΟΜΗΣΙΣ. ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Διότι ο Ελληνικός Λαός γνωρίζει καλώς ότι όλαι αυταί αι διακυμάνσεις οφείλονται εις τας ατιμίας και τας σκευωρίας του βενιζελισμού και των εν Ευρώπη εχθρών μας και ότι δεν θα βραδύνη η ημέρα καθ’ ην η αλήθεια θα διαλάμψη και το Ελληνικόν νόμισμα θα επανέλθη εις την φυσικήν του θέσιν, ανάλογον προς την ρώμην και την αλκήν της Ελληνικής φυλής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ

ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΓΩΝΕΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΑΠΕΙΛΑΙ ΤΩΝ

«Κατά τας τελευταίας ταύτας ημέρας προσπάθεια καταβάλλεται όπως τρομοκρατηθούν οι Φιλελεύθεροι. […] Αλλ΄ οι εν τοις πράγμασι αγωνιζόμενοι να τρομοκρατήσουν τους Φιλελευθέρους δεν κατορθώνουν άλλο τι παρά να εμφανίσουν τον τρόμον, ο οποίος κατέχει αυτούς επί τη εκδηλωθείση λαϊκή αγανακτήσει διά τα παντοειδή χάλια εις τας οποία κατήντησαν την χώραν!»

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ. Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΗ ΤΡΕΙΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΦΕΔΡΩΝ. Ο κ. ΠΑΣΙΤΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ο ΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ

«Απέναντι της καταστάσεως ταύτης οι Φιλελεύθεροι θα είχον παν συμφέρον όπως μη θεωρηθώσιν υπεύθυνοι ούτε διά την διατήρησιν ούτε διά την ανατροπήν του κ. Γούναρη, αφίνοντες την ‘’Ηνωμένην’’ να αποφασίσση περί προσώπων και προγραμμάτων μυστικών, συμφώνως προς την ψυχολογίαν της πλειονοψηφίας του Ελληνικού λαού, την οποίαν οι ολίγοι εκλεγέντες Φιλελεύθεροι βουλευταί δεν είνε ικανοί να κατανοήσωσι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΙΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

«Διερχόμεθα μίαν περίοδον, κρισίμου ψυχολογικής καταστάσεως. Είναι η απόρροια, το κατακάθισμα τοσούτων περιπετειών, τοσούτων ψυχικών μεταπτώσεων του λαού τούτου, μεταπίπτοντος από δεκαετίας, από άθλου εις άθλον, και από απογοητεύσεως εις απογοήτευσιν […] Ο λαός ούτος δικαίως ζητεί να ατενίση ασφαλή επαύριον. Η Κυβέρνησίς του, ας εύρη –ίσως κάπως αργά- τους καταλλήλους τόνους ενεργείας και πειθούς, προς κατασίγησιν της αδημονίας αυτού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΖΗΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΙΝΑΣ ΜΟΝΟΝ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΤΑΣΕΛΙΔΟΝ
  • Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ

«Ποίαι δε νομίζετε ότι παρατάσσονται ως κυριώδεις αρεταί του Βενιζελικού κόμματος; Αριθμήσατε. Αον ο σεβασμός προς τους νόμους. Βον η ευλάβεια προς την θέλησιν του Λαού. Γον ο σεβασμός προς το Στέμμα! Μόνον προς τους κατοίκους του Άρεως ηδύνατο να απευθυνθή μία τοιαύτη αρθρογραφία του Βενιζελικού Τύπου, διότι δεν υπάρχει Έλλην κάτοικος της υφηλίου και Έλλην κάτοικος του πλανήτου μας, όστις να αγνοή, ότι κύριον επάγγελμα του Βενιζελισμού υπήρξεν η επανάστασις και θεμελιώδεις αρεταί, η ασέβεια προς τους νόμους και η περιφρόνησις προς τα δικαιώματα του Στέμματος και την θέλησιν του Λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΩΤΑΚΟΥΣΤΟΥΝ

«Ο Βενιζελικός τύπος, καθώς και τα θορυβούντα όργανα του Μεταρρυθμιστικού κόμματος, δύνανται να είνε υπερήφανα. Αι επιθέσεις εναντίον της Κυβερνήσεως, οι ασυγκάλυπτοι υπαινιγμοί των διά τας αποτυχίας τας οποίας, δήθεν, εσημειώσαμεν εις το Μέτωπον, ο απαρηγόρητος θρήνος των διά την οικονομικήν καταστροφήν την οποίαν, δήθεν, υπέστημεν διήγειραν το ζωηρότερον ενδιαφέρον των Τουρκικών κύκλων, της φιλοτούρκου εις την Ευρώπη προπαγάνδας, η οποία αναμένει εν αδημονία την συνέχειαν του πατριωτικωτάτοου τούτου κηρύγματος εντός της Εθνοσυνελεύσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΚΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑΝ
  • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;

«Υπάρχουν νόμοι οικονομικοί αδυσώπητοι που διέπουν όλες τις κοινωνίες. Της λειτουργίας των νόμων αυτών αποτέλεσμα είνε το φαινόμενο που παρουσιάζει σήμερα ο ολοέν εντεινόμενος ανταγωνισμός των τάξεων και στη χώρα μας, η αφύπνισις της εργατικής συνειδήσεως, οι νέοι πολιτικοί της εργατικής τάξεως προσανατολισμοί, το πέσιμο των χθεσινών συμβόλων και προλήψεων, η αντικατάστασίς των με τα νέα σύμβολα με νέα πίστι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΠΑΣΙΤΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΓΕΝΙΚΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΞΙΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ
  • ΜΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ !

«Αι επαναστάσεις χρειάζονται μάρτυρας και ήρωας και όχι κερδοσκόπους και φαγάδες. Αι επαναστάσεις γίνονται με τα στήθη και όχι με τας κοιλίας. Ο Βενιζελισμός δε ουδέποτε υπήρξεν επαναστάτης. Μηχανορράφος υπήρξε μόνον!»

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ. ΠΟΙΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΣ

«Πλέον, λοιπόν, ή άριστα έπραξεν η Κυβέρνησις, προβάσα εις την απόφασιν της προσαρτήσεως των Μικρασιατικών εδαφών και αναμένουσα εν ηρεμία την εξέλιξιν της καταστάσεως, χωρίς εννοείται να παύση τας ενεργείας της τας διπλωματικάς διά την πλήρη αναγνώρισιν των δικαίων μας»

  • Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΟΥΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος