Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την κεμαλική προπαγάνδα, η οποία προωθείται με ιδιαίτερη επιτυχία μέσω της αρθρογραφίας ‘’των μεγαλειτέρων οργάνων της Διασυμμαχικής Κοινής Γνώμης’’ και ο ελληνικός αντικυβερνητικός Τύπος επιμένει στην κριτική για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Αντικείμενο κριτικής και η γαλλική πολιτική. Εν αναμονή πάντως της μεγάλης επίθεσης, δεν λείπουν τα εμψυχωτικά άρθρα αλλά και εκείνα που προτείνουν μέχρι πού θα πρέπει να φτάσει προελαύνοντας ο ελληνικός στρατός…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Ποτέ δεν ηννοήσαμεν την πολιτικήν του κ. Πρωθυπουργού, αρνηθέντος πάσαν χρησιμότητα εις τας διπλωματικάς ενεργείας και εξαρτήσαντος τα πάντα εκ της στρατιωτικής νίκης. Αλλ’ ενομίζομεν, ότι αφού τέλος πάντων προετιμήθη αυτή η οδός, θα ηκολουθείτο μέχρι τέρματος μετ’ αποφασιστικότητος και άνευ αμφιταλαντεύσεων. Ο κ. Γούναρης όμως είναι αδύνατον ν’ αφήση την διελκυστίνδαν»

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΒΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑΝ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ

«Είνε βέβαιον, ότι πρωτοστατούσης της Γαλλίας, η ιδέα της επεμβάσεως εις την ελληνοτουρκικήν διαφοράν προς αποτροπήν της συρράξεως ουδ’ επί στιγμήν εγκατελείφθη […] Αλλ’ εις την πολιτικήν τίποτε δεν παραμένει σταθερόν, ουχί δε σπανίως συμβαίνει εις την δίνην της ασταθείας των φαινομένων της πολιτικής ατμοσφαίρας να συμπαρασύρωνται και αι ευσταθέστεραι προβλέψεις […] Τα γεγονότα πολλάκις δεν μας περιμένουν. Εκτός εάν η Κυβέρνησις έχη λόγους να φρονή ότι και αν πολιτικά γεγονότα προλάβουν την ελληνικήν επίθεσιν, ταύτα δεν πρόκειται να μας βλάψουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Όταν το κέντρον της αισθηματολογίας του λαού μετατοπισθή από της καρδίας εις τον στόμαχον, ο λαός αυτός μη χορταίνων με τον δροσερόν αέρα της τυραννολογίας, θα εύρη διά του στομάχου τους υπευθύνους και ενόχους της δυστυχίας του»

  • Η ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

«Μαίνεται η συκοφαντία κατά της Ελλάδος εις την Ευρώπην. Αι στήλαι των μεγαλειτέρων οργάνων της Διασυμμαχικής Κοινής Γνώμης μετεβλήθησαν εις βήμα, όπου εμφανίζονται ως εισαγγελείς οι ένοχοι, διά να φορτώσουν εις την Ελλάδα όσα εγκλήματα βαρύνουν αυτούς […] Η Κεμαλική προπαγάνδα γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά της και είναι ακούραστος εις δράσιν και εις επινοήσεις, ο δε σπόρος των διαβολών της πίπτει εις γην αγαθήν, εις ένα Κοινόν ανίδεον, έρμαιον της πρώτης εντυπώσεως, βοράν κάθε επιτηδείως διεξαγομένης προπαγάνδας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΑ ΚΕΜΑΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. ΑΠΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΩΡΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΣ
  • ΑΤΤΑΛΕΙΑ

«Ο ελληνικός στρατός, καταλαμβάνων προσεχώς το Ικόνιον, δέον απαραιτήτως να ωθήση τα φυλάκιά του μέχρι της Ατταλείας, όπου δύνανται να φθάσωσι και έτεραι δυνάμεις εκτεινόμεναι από το τελευταίον άκρον της σιδηροδρομικής γραμμής Αϊδινίου, το Δινέριον. Διότι η Αττάλεια δεν είνε μόνον η εμπορική, πολιτική και πολεμική αντίπαλος της Σμύρνης […] Αποτελεί την φυσικήν μεσημβρινήν έπαλξιν της Ιωνίας και της Λυδίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΘΑ ΡΙΨΟΥΝ ΤΟΡΠΙΛΛΑΣ. ΒΥΘΙΣΙΣ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΣΤΡΑΤΟΝ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑ
  • Ο ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΑΝ ΖΩΝΗΝ

«Δεν πρέπει κανείς να εκπλαγή εάν όχι μόνον δεν ενοχληθούν τα συμμαχικά αποσπάσματα, αλλά και εάν γίνη απόπειρα ‘’αδελφοποιήσεως’’ μετ’ αυτών διά προπαγάνδας πρακτόρων Μπολσεβίκων εκ των γραμμών των Κεμαλικών! Ο Τσιτσερίν άρα γε δεν είνε εις την Άγκυραν; Ποίος θα εμποδίση αυτήν την βεβαίαν κίνησιν της προπαγάνδας ήτις ασφαλώς δεν θα σεβασθή την ουδετέραν ζώνην και την οποίαν οι Γάλλοι θα φοβώνται περισσότερον ίσως από τας σφαίρας, τας οποίας δέχονται εις την Κιλικίαν, εις απάντησιν των φιλοφρονήσεων, ας επιδαψιλεύουν εις τον Μπεκήρ Σαμύ;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΘΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΜΕΤ’ ΟΛΙΓΟΝ

«Η Ελλάς σήμερον δεν ζητεί τας συμβουλάς των, δεν ζητεί την συνδρομήν των, δεν ζητεί τας γνώμας των. Ό,τι ζητεί η Ελλάς σήμερον, είνε να την αφήσουν ήσυχον να πράξη το καθήκον της. Εάν σήμερον η Γαλλία, διαψεύδουσα οικτρώς την Γαλλίαν της χθες, δεν κρύπτη το πρόσωπον από αισχύνην, ούτε αισθάνεται την ανάγκην να ερυθριάση, η Ελλάς, θλιβομένη διά την πτώσιν μιας Δυνάμεως, ήτις υπήρξεν ευγενής και δικαία (…) η Ελλάς, λέγομεν, θλιβομένη διά την Γαλλικήν ταύτην αθλιότητα, προχωρεί απτόητος και ακλόνητος εις τον δρόμον της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΡΟ ΔΙΑΒΗΜΑΤΟΣ ;

«Φαίνεται λοιπόν ότι μελετάται διάβημα των Συμμαχικών Κυβερνήσεων προς την Ελλάδα και την Τουρκίαν […] Δεν γνωρίζομεν ποία ακριβώς είνε η στρατιωτική θέσις του Κεμάλ και πιστεύομεν ότι μάλλον υστερεί απέναντι ημών. Από απόψεως όμως πολιτικής ενεργείας μόνον η μοιρολατρεία της Ελληνικής Κυβερνήσεως δεν της επιτρέπει να ομολογήση ότι υστερούμεν καταπληκτικώς […] Υπό πολύ δυσχερεστέρας συνθήκας σήμερον η Ελλάς, δεν έχει ένα άνθρωπον, ο οποίος να φροντίζη δι’ αυτήν, και παραθερίζει εις το Κορδελιό, εμπιστευομένη τα συμφέροντά της εις τον Ύψιστον, ο οποίος ανέλαβεν εργολαβικώς να σώζη την Ελλάδα, οσάκις οι Έλληνες δεν έχουν αρκετόν νουν προς τούτο»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ

«Πολιτική σημαίνει συμφέρον. Και ακριβώς διότι οι Γάλλοι, κακώς ή καλώς έχουν την γνώμην ότι διά του σημερινού εν Ελλάδι καθεστώτος όχι μόνον δεν εξυπηρετούνται τα Γαλλικά εν Ανατολή συμφέροντα, αλλά και θα απειληθούν σοβαρώς εν ενδεχομένη στιγμή, δι’ αυτό ακριβώς από της στιγμής καθ’ ην επήλθεν η μεταβολή αύτη μετεστράφη η γαλλική προς ημάς πολιτική!»

  • Η ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ. ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΚΙΡΚΑΣΙΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΥΜΜΑΧΗΤΑΙ ΜΑΣ
  • Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ – ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ Θ/ΝΙΚΕΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ‘’ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΚΑΜΕ…’’

«Παραμονή μάχης. Το μέλλον της Χώρας τίθεται υπό την κρίσιν των όπλων […] Και ως… Είνε αυτοί οι κρατούντες που επιμένουν να συνεχίζουν και να ευρύνουν τον διχασμόν. Οι τυραννομάχοι δεν εννοούν να κάμουν ανακωχήν […] Αλλ’ οι κρατούντες εκδικούνται και δεν θα παραλείψουν την ευκαιρίαν να καταστήσουν με κάθε τρόπον μαρτυρικήν την ζωήν εις άνδρας μισουμένους διά κομματικούς μόνον λόγους […] Ενώ εις το μέτωπον ετοιμάζονται να κινήσουν αδελφωμένα τα παιδιά των Βενιζελικών και των αντιβενιζελικών προς την φωτιά του πολέμου, εδώ ισχύει άλλο δίκαιον : το ‘’καλά του έκαμε…’’»

  • ΓΑΛΛΟΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

«Κτά τας πληροφορίας του ‘’Χρόνου’’, η Γαλλία κατά τας διεξαγομένας διαπραγματεύσεις, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την τριπλήν των Συμμάχων Δυνάμεων περί ζωνών επιρροής συμφωνίαν. Εκ τούτου συνάγεται ότι η Γαλλία προτίθεται να θεωρήση ως μη υπάρχουσαν την συμφωνίαν εκείνην, και ούτε να την επικαλεσθή του λοιπού υπέρ εαυτής, ούτε να την λάβη υπ’ όψιν ως προς τους δύο άλλους συμμάχους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ

«Ο εχθρικός προς την Ελλάδα διακείμενος συμμαχικός τύπος εννοεί να βλέπη εις τον ελληνικόν αγώνα μίαν δυναστικήν απλώς υπόθεσιν […] Πώς εν τούτοις αγών τόσον εθνικός όσον ο σημερινός προσέλαβεν εις την αντίληψιν ωρισμένων ευρωπαϊκών κύκλων δυναστικήν χροιάν, είναι πράγμα ακατανόητον, εκτός αν υποθέσωμεν, ότι η κακή πίστις παίζει εις τούτο τον μεγαλύτερον ρόλον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΑΡΘΡΟΝ ΤΩΝ ΤΑΪΜΣ

«Ιδού δε τι λέγει το φύλλον τούτο. Πρώτον αρνείται εις την Ελλάδα ότι ενεργεί πόλεμον εθνικόν. Η εις την Μικράν Ασίαν μετάβασις της Ελλάδος εγένετο, λέγει, κατ’ εντολήν και προς το συμφέρον των Δυνάμεων, ανακληθείσης δε της εντολής ταύτης ματαίως αγωνίζεται η Ελλάς. Εγκαταλελειμμένη και εχθρικώς διακειμένη απέναντι των Δυνάμεων αγωνίζεται αγώνα, όστις δεν είνε δυνατόν να αποβή υπέρ αυτής. Αλλά και αν αποβή, προσθέτει, υπέρ αυτής ‘’οι Σϋμμαχοι δεν δύνανται να επιτρέψουν εις την Ελλάδα να πραγματοποιήση τας υπερβολικας αξιώσεις της’’»

  • ΚΑΙ ΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ. ΟΙ ‘’ΤΥΡΡΑΝΟΜΑΧΟΙ’’ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΚΛΠ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΠΟΘΕΝ ΤΑ ΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΑ

«Αλλά φρονούμεν, ότι οι δηλητηριώδεις ούτοι ατμοί οι εκπεμπόμενοι εν Γαλλία εναντίον της Ελλάδος και προς βλάβην αυτής, δεν οφείλονται εις φυσικά αίτια, ούτε δημιουργούνται αυτομάτως. Τα ασφυξιογόνα αυτά έχουσι μίαν πηγήν. Υπάρχει ειδικόν εργαστήριον, το οποίον τα κατασκευάζει και τα εξαπολύει εναντίον της Ελλάδος»

  • ΔΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

«Ενώ η Γαλλοκεμαλική συμφωνία φαίνεται ότι προχωρεί επί λείου εδάφους και εις το Παρίσι δεν ευρίσκουν επαρκείς εκφράσεις ενθουσιασμού διά να χαιρετίσουν την νέαν προσέγγισιν της Γαλλίας με την Άγκυραν, και αι Γαλλικαί εφημερίδες, εφημερίδες εις τα άρθρα των οποίων γίνεται διαρκώς λόγος περί των δικαίων των εθνών, περί ελευθερίας, αδελφότητος και δικαιοσύνης, ομιλούν περί του Κεμάλ και περί των Τούρκων ως περί παραγόντων των ιδεωδών της ανθρωπότητος, καλόν είνε να τους παρέχωμεν μερικά δοκουμέντα λίαν χρήσιμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 22 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΝΕΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ

«Ο Ευρωπαϊκός τύπος μας σερβίρει νέας ζυμώσεις και νέαν ζωηράν κίνησιν γύρω του Ανατολικού ζητήματος […] Και αι νέαι διπλωματικαί ενέργειαι, είτε εκ Γαλλίας, είτε εξ Αγγλίας ή και εκ της Ιταλίας αν προέρχωνται, δεν είνε προοροσμέναι να έχουν μεγαλειτέαν επιτυχίαν του πρώτου συλλογικού διαβήματος»

  • Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ

«Η συγκέντρωσις ολοκλήρου του Αγγλικού στόλου εις την Κων/πολιν είνε γεγονός του οποίου η σοβαρωτέρα σημασία ουδένα πλέον είνε δυνατόν να διαφύγη […] Ολόκληρος ο Αγγλικός στόλος της Μεσογείου απέπλευσεν εκ Μάλτας κατευθυνόμενος εις Κων/πολιν. Αυτή είνε ίσως η Αγγλική απάντησις εις την Κεμαλική θρασύτητα, της απειλής της καταλήψεως της Κων/πόλεως»

  • ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΤΟΛΟΙ – Πώς διεχειρίσθη η Γαλλική Κυβέρνησις τα εμπορ. σκάφη κατά την μεταπολ. περίοδον. – Ζημίαι καταπλήσσουσαι. – Συγκριτικοί πίνακες της χωρητικότητος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος