Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα Μανιώ Μάνεση

Τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου, δυσμενή για τα ελληνικά συμφέροντα κυριαρχούν στο σύνολο των εφημερίδων, με αναφορές στην κυβερνητική υποχωρητικότητα, την τουρκική αδιαλλαξία και την υπέρ της Τουρκίας στάση των Συμμάχων. Πρώτη ημέρα της Σαρακοστής και η αποτίμηση της αποκριάτικης περιόδου, επιχειρεί να δώσει έναν τόνο ευθυμίας και αισιοδοξίας σε ένα δυσοίωνο σκηνικό.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

• ΝΑ ΚΛΗΘΗ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
«Οι αντιπρόσωποι του λαού, αλλά και ο λαός ολόκληρος, δεν είνε δυνατόν να παρακολουθούν ως απαθείς θεαταί διά των τηλεγραφικών ειδήσεων του τύπου την εξέλιξιν της εθνικής περιπετείας διά την οποίαν δεν ενδιαφέρονται βέβαια μόνον οι Μετερνίχοι της σημερινής πολιτικής…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

• Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
«Οφείλομεν να ομολογήσωμεν ότι η αντιπροσωπεία της Ελλάδος διά των υποχωρητικών διαθέσεων, τας οποίας εξεδήλωσεν εις τας μετά των Συμμάχων διαπραγματεύσεις, υπερέβη τα όρια της εντολής ην εχορήγησεν αυτή η Εθνοσυνέλευσις και ήτις συνίστατο εις την υποστήριξιν αθίκτου της Συνθήκης των Σεβρών ως περιεχούσης το ελάχιστον όριον των εθνικών διεκδικήσεων… Δεν μας εκπλήσσει η άρνησις των Τούρκων όπως αποδεχθούν συμβιβασμόν, όστις απέδιδεν εις αυτούς ανέπλιστα ωφελήματα. Είνε όμως δύσκολον να πεισθώμεν ότι τους διακρίνει τόσον μεγάλη τύφλωσις. Οσονδήποτε και αν υποκρίνωνται τους μωρούς, πάντως θα κατενόουν ότι η μωρία των ήτο εις άκρον επικίνδυνος δι’ αυτούς, αν δεν ετύγχανον και φανεράς και κρυφάς ενθαρρύνσεως, εξαπτούσης την αγερωχίαν των».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921ΕΘΝΟΣ

• ΕΝΩ ΣΩΡΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣ ΕΡΕΙΠΙΑ…
«Πώς επήλθεν αυτή η μεταβολή απέναντι της Ελλάδος, ακόμη και εκ μέρους εκείνων, που εδικαιούμεθα να τους θεωρούμεν ως φίλους μας μέχρι τελους;… Πόσον είνε αλήθεια θλιβερόν να μη θελήση η Κυβέρνησις να ορίση τον κ. Βενιζέλον έστω και δεύτερον και τρίτον πληρεξούσιόν της, να η θελήση να τον συμβουλευθή τουλάχιστον, να συνεργαστή μαζί του ο κ. Καλογερόπουλος! Ίσως ή μάλλον πιθανώτατα, αυτήν την στιγμήν τα πράγματα θα ήσαν εντελώς διαφορετικά εξωτερικώς και εσωτερικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

• ΜΙΑ ΛΥΣΙΣ : Η ΣΠΑΘΗ
«Αν ο κ. Γούναρης υπογράψη μετά τόσης ευκολίας τον θάνατον εκατομμυρίων υπάρξεων, ως ηνέχθη άλλοτε να συμπράττη μετ’ εκείνων, οι οποίοι ενήργουν την μεθοδικήν εξόντωσίν των, υπάρχει όμως κι’ Ελληνικός λαός κι Ελληνικόν έθνος, του οποίου κανείς δεν δύναται να προεξοφλή τας γνώμας επί ζητημάτων τοσούτω κολοσσιαίων, επί ζητημάτων αυτόχρημα ζωής ή θανάτου… Και το έθνος θα εβάδιζεν άνευ αυτού, άνευ των μικρόψυχων και ηττομανών, προς την μόνην λύσιν της τραγικής ταύτης περιπετείας : Την λύσιν της σπάθης»…

• ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ. Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΟΣ

• ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΓΑΛΛΙΑ & ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1870

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921
ΕΜΠΡΟΣ

• ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

• ΑΠΟΡΘΗΤΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ
«Ολόκληρον το δια της Συνθήκης ανεγερθέν Ελληνικόν οικοδόμημα, με όλας τας ευνοϊκάς απόψεις της παγιώσεως του παρόντος και της εν τω μέλλοντι περαιτέρω εξαπλώσεως κρημνίζεται εις ερείπια εάν ήθελον γίνει αποδεκταί μέχρι τέλους αι διατυπωθείσαι τροποποιήσεις, δια των οποίων ανατρέπονται τα θεμέλια της Συνθήκης… Η Ελλάς δεν επιθυμεί πόλεμον. Αλλ’ εάν εκείναι είνε αι ανάκλητοι αποφάσεις των Δυνάμεων, ε, λοιπόν η Ελλάς δεν θα διστάση ουδέ στιγμήν»…

• ΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΣΑΤΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝ ΕΙΝΕ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ
«Με την ρομφαίαν ανά χείρας εισέβαλεν ο Τούρκος εις την Ευρώπην και με την σπάθην τύπτουσαν τους ώμους του, φεύγει εις τα βάθη της κοιτίδος οπόθεν εξώρμησεν. Εάν συμφέροντα ισχυρών αγωνίζονται να τον αναστηλώσουν και εάν συνδυασμοί αρπάγων εργάζωνται να τον περισώσουν, όπως τον καρπωθούν εν καιρώ, εις βάρος ημών, των θείω και ανθρωπίνω δικαιώματι δικαιουμένων να εγκατασταθώμεν επί της εθνικής κληρονομίας μας, υπάρχουν και άλλοι ισχυρότεροι των ισχυρών, οίτινες ουδέποτε θα επιτρέψουν την εγκληματικήν ταύτην ενέργειαν. Ο Ελληνισμός δεν θα παλαίση πλέον ως Κράτος μόνον, θα παλαίση ως Φυλή»…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

• ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗΝ
«Δια να γίνη δεκτή οιαδήποτε τροποποίησις, ‘’αφηρημένη ή ανώδυνος’’, όπως την χαρακτηρίζει ο Κυβερνητικός Τύπος, καταστρεπτική και οδυνηροτάτη, όπως την νομίζομεν ημείς και μαζή μας όλος ο κόσμος, ο σκεπτόμενος και ζυγίζων και εκτιμών τα πράγματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, πρέπει τουλάχιτσον να ζητηθή και η γνώμη του Ελληνικού λαού»…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

• ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ! ΕΝΤΟΝΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ.
ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΙΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Αι πρώται ελπίδες, αι οποίαι εγννήθησαν την επαύριον της πτώσεως του Ελευθερίου Βενιζέλου, εγιγαντώθησαν τώρα, από τας πρώτας υποχωρήσεις της Διασκέψεως προς τον Κεμάλ… Η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Κομμάτων ας ανανήψη, κι ας ανταπεξέλθη κατά του κινδύνου, όστις εμφανίζεται εκ Βουλγαρίας…»
• Η ΑΠΟΚΡΗΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣ
• ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

• ΑΥΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝ
¨Η Ελλάς ημπορεί να ζήση και θα ζήση, έστω και άνευ του κ. Δ. Γούναρη. Αλλ’ ο κ. Δ. Γούναρης δεν δύναται να ζήση ως πολιτικός τουλάχιστον, άνευ της Ελλάδος εμπιστευομένης εις αυτόν και άνευ της κοινής πεποιθήσεως ότι δεν είνε επιβλαβής εις τα συμφέροντα, των οποίων ο Ελληνικός καός του αναθέτει την διαχείρισιν».
• ΠΩΣ ΕΜΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
• ΔΕΣΜΟΙ ΣΕΡΠΑΝΤΙΝΑΣ. Το ‘’κύκνειο άσμα’’ της σερπαντίνας στο κάρο του
Δήμου, με το τέλος της Αποκριάς.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

• ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εν περιπτώσει νέων αναβολών και νέων εκκρεμοτήτων, η Ελλάς θα έχη την μικροτέραν ευθύνην απέναντι της μελλούσης να δημιουργηθή νέας καταστάσεως, εφόσον οι Τούρκοι είναι εκείνοι, οίτινες αλαζόνως απορρίπτουν τας τελευταίας προτάσεις της Διασκέψεως και ενώ, ηττημένοι και ένοχοι ώφειλον να επιδείξουν μετριποπάθειαν και επίγνωσιν της σημερινής των θέσεως, υψώνουν απεναντίας θρασείαν την κεφαλήν προκαλούντες διαδίκους και δικαστάς…»
• ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
«Αξίζει να σκεφθή κανείς αν πρέπη να επακολουθή την τέρψιν της αποκρηάς η τέρψις της νηστείας. Τόση απότομος μετάνοια; Αλλά προ παντός τόσον παταγώδης; Αν είνε απαραίτητον να κλάψωμεν δια τας αμαρτίας της αποκρηάς, είνε ανάγκη να στολισθώμεν με σκορδοκρέμμυδα και κάποτ να μουτζουρωθώμεν; Μπορεί να μετανοήση κανείς και χωρίς τύμπανα»…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 2 Μαρτίου 1921
ΣΚΡΙΠ
• ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΚ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΑΝΕΧΩΡΗΣΕ
ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΩΣ ΔΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟΝ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΗΣ
Η ΛΥΣΙΣ
«Σήμερον η εξέλιξις των πραγμάτων μας φέρει μόνους και ελευθέρους, αντιμετώπους προς τας δύο Τουρκίας και περισσότερον προς την Τουρκίαν του Κεμάλ. Αφιέμεθα να συνεννοηθώμεν μόνοι… Η Ελλάς βιαζομένη να λύση το ταχύτερον την κατάστασιν… προτείνει εις τους Τούρκους την ειρήνην… Την ειρήνην ταύτην οι Τούρκοι εάν θέλουν δύνανται να την έχουν. Εάν δεν θέλουν, θα έχουν αναγκαίως τον πόλεμον, τον πόλεμον τον άγριον, τον αμείλικτον, αι χάριν του οποίου νέαι θυσίαι κατ’ ανάγκην θα δημιουργήσουν και νέα δικαιώματα».
• ΠΩΣ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΟ ΚΑΡΑΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος