Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Συνεχίζεται η ελληνική προετοιμασία για τη μεγάλη και γενική επίθεση κατά των κεμαλικών στρατευμάτων, που ανησύχησε τους συμμάχους προκαλώντας και τη μεσολαβητική πρωτοβουλία τους. Η απόφαση έχει ληφθεί και στη Σμύρνη τα πολεμικά συμβούλια υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Γούναρη, τείνουν να γίνουν καθημερινότητα.  ‘’Εισήλθομεν ούτως ειπείν εις το τελευταίον τέταρτον της σελήνης…’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – ΑΠΕΦΑΣΙΣΘΗ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ – ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΙΣ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ – ΠΟΤΕ ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

«Κατά πάσαν πιθανότητα ο Βασιλεύς αναχωρεί την Τετάρτην πολλά πρωί, ή την νύκτα της ιδίας ημέρας διά τον τομέα των επιχειρήσεων, όπου και θα παραμείνη διά να εποπτεύση την επίθεσιν»

  • Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΑ ΚΕΜΑΛΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ

«Διότι κάθε παρερχομένη στιγμή χρόνου είνε εν κέρδος δι’ αυτόν και μία ζημία δι’ ημάς. Η στρατιωτική αδράνεια της Ελλάδος, διατελούσης υπό το βάρος επιστρατεύσεως, είνε ο χείριστος αυτής εχθρός. Και όσον παρατείνεται αύτη τόσον πολλαπλασιάζονται και τα βάρη αυτής συν τη επιφαινομένη διά του χρόνου αθυμία, ήτις είνε φυσική συνέπεια της αδρανείας. Εις ταύτα απέβλεπεν η καθυστερημένη ειρηνοφιλία του Κεμάλ. Είναι τα αιώνια κουτοπόνηρα τεχνάσματα της Τουρκικής κακοπιστίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

«Ενώ δε οι κεκηρυγμένοι υπέρ της αναθεωρήσεως της συνθήκης ειργάζοντο και κατέκτων έδαφος, ημείς ανεθέσαμεν υπό πολιτικήν έποψιν, την πάσαν ελπίδα μας εις τον Θεόν της Ελλάδος και αφήσαμεν την Αγγλίαν να προτιμήση την οδόν της ειρηνικής λύσεως, ήτις απεδείχθη άκαρπος […] Χάριν στενών κομματικών αντιλήψεων, ο κ. Γούναρης αφήκε την Ελληνικήν υπόθεσιν άνευ συνηγόρου, εις το κρισιμώτερον σημείον της δίκης. Ας ελπίσωμεν ότι η θέλησις της νίκης, ήτις εμψυχώνει ολόκληρον τον Ελληνικόν λαόν, θα επανορθώση το μέγιστον αυτό σφάλμα του κ. Γούναρη» 

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΖΙΟΛΙΤΤΙ
  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΜΗΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

«Με εσταυρωμένας τας διπλωματικάς της χείρας η Ελλάς, έλαβεν αίφνης μίαν νόταν, ήτις έτεινε να την σταυρώση και στρατιωτικώς […] Η Κυβέρνησις απήντησεν ήδη ως Κυβέρνησις της Ελλάδος […] Αλλ’ αι οβίδες αυτών, αίτινες θα συντρίψουν την κεφαλήν του εχθρού, πρέπει ν’ ανατρέψουν και τα διπλωματικά χαρακώματα αυτού. Και εις τούτο οφείλει να εργασθή ο κ. Γούναρης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

 ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΑΠΕΙΛΑΙ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ

«Αλλά μόνον εάν η Ελλάς ήτο πολιτικώς τυφλή και ηθικώς ανάπηρος, ήτο δυνατόν να αναθέση τας τύχας της Φυλής εις χείρας πολιτικής, όπως η Γαλλική και η Ιταλική. Παράδοξον δε είνε πώς εζητήθη από την Ελλάδα να διαπράξη τοιαύτην εγκληματικήν ότι η Ελλάς θα απέλθη εκ της ανοησίαν, να αναθέση τας τύχας αυτής εις χείρας πολιτικής καταφώρως εχθρικής […] Εάν εις το Παρίσι πιστεύουν και εις την Ρώμην επίστευσαν ότι η Ελλάς θα απέλθη εκ της Μικράς Ασίας, πιστεύουν εις πλάνην πολύ μεγάλου μεγέθους και θα αισθανθούν ταχέως το μέγεθος της πλάνης των εκ του μεγέθους των επικειμένων γεγονότων»

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ – ΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Έφθασεν ήδη έως εδώ η ηχώ του πρώτου ενθουσιασμού των Αθηνών, επί τη ειδήσει ότι η Αγγλία θα βοηθήση την Ελλάδα εις τον αγώνα, έφθασαν μαζή και αι υπερβολαί, υπερβολαί με τας οποίας τρέφουν τον Ελληνικόν λαόν εκ μικροκομματικού υπολογισμού αι Κυβερνητικαί εφημερίδες, και ο οποίος είνε πραγματικώς καταστρεπτικός διά την Ελληνικήν υπόθεσιν. Ώ εάν ήξευρεν ο Ελληνικός λαός πόθεν και διά ποίους λόγους εύρον την αρχήν των αι πληροφορίαι περί παροχής αφθόνου πολεμικού υλικού, όπλων, χρημάτων, στόλου, στρατού εκ μέρους της Αγγλίας εις τον Ελληνικόν αγώνα!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ – ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ‘’ΧΡΟΝΟΥ’’ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

«Οι κύκλοι ούτοι τονίζουν ότι το διάβημα το γενόμενον εν Αθήναις ήτο απλή φιλική πρότασις προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν και δεν έφερε χαρακτήρα απειλητικόν, ως ηθέλησαν να το ερμηνεύσουν οι γαλλικοί κύκλοι και αι γαλλικαί εφημερίδες»

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

«Διότι από τον περιφανή θρίαμβον των όπλων τούτων εξαρτάται η σωτηρία της απειλουμένης διπλωματικώς εθνικής μας υποθέσεως. Οι πολεμικοί αγώνες της Ελλάδος υπήρξαν πάντοτε διά την ελληνικήν ψυχήν η ιερωτέρα των μυσταγωγιών. […] Ας ευλογήση τα Ελληνικά όπλα ο Θεός. Διότι ακύρωσις ή τροποποίησις της συνθήκης των Σεβρών θα ήτο ηθική εκμηδένισις της Ελλάδος και πλήρης καταστροφή του εν Ανατολή Ελληνισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΥΠΟΔΕΙΞΙΣ

«Ο ‘’Παρατηρητής’’ συνδέω την θέλησιν της Αγγλίας όπως ‘’μη καταπατήση το ΒΑΣΙΚΟΝ κύρος των συνθηκών’’ με την σημερινήν της αντίληψιν ότι ‘’ουσιώδες σημείον της τηρητέας εις την Ανατολήν πολιτικής είνε να γείνουν παραχωρήσεις προς επίτευξιν ειρήνης οριστικής’’ είνε ως ν’ αποτείνεται προς τους Έλληνας και να λέγη : Νικήσατε διά να ημπορέσωμεν ΝΑ ΕΜΜΕΙΝΩΜΕΝ εις το πρώτον και Ν’ ΑΠΟΦΥΓΩΜΕΝ κατά την έκτασιν της νίκης σας το δεύτερον»

  • ΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

«Ως βλέπει τις, η διακοίνωσις, αποσταλείσα εις τας Αθήνας, δεν αναφέρει εις τους Έλληνας τας θυσίας τας οποίας υπολογίζουν να της υποδείξουν. Αλλά τους προσκαλεί κατά τινα τρόπον να ζητήσουν ποίαι θα είνε αι θυσίαι αύται. Το σπουδαιότερον, όπερ αι τρεις Κυβερνήσεις από συμφώνου θεωρούν αναγκαίον είνε η πλήρης εκκένωσις της Μ. Ασίας, περιλαμβανομένης της Σμύρνης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΝ ΧΡΕΟΣ

«Ονομάζει ο ‘’Χρόνος’’ (γαλλική εφημερίδα) παραφροσύνην την απόφασίν μας να συνεχίσωμεν τον πόλεμον. Ημείς εν τούτοις αδιαφορούμεν διά τους τοιούτους χαρακτηρισμούς, τόσον ξένους και ασχέτους προς τα πράγματα. Και αδιαφορούμεν διότι αισθανόμεθα τον αγώνα μας ως ηθικόν χρέος. Η αντίληψίς μας αύτη είναι ίσως, αυτή καθ’ εαυτήν, εγγύησιν σοβαρά της τελικής νίκης. Δεν θέλομεν εν τούτοις να καυχώμεθα και να κομπορρημονώμεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΩΡΙΑΣ

«Ακόμη και το ζήτημα του βασιλέως, διά το οποίον αύτη ήτο πρόθυμος να θυσιάση πάντα τα άλλα, ακόμη χειρότερον δι’ αυτήν κατέστη. Εις απάντησιν του μεγαλοφυούς σχεδίου της να αποστείλη τούτον εις Σμύρνην, αι Δυνάμεις εκοινοποίησαν την από κοινού προχθεσινήν διακοίνωσιν. Ελπίζουσα ότι θα διχάση τας Δυνάμεις εις την εξωτερικήν αυτών πολιτικήν, και ούτω θα ωφεληθή εκ των μεταξύ των αντιθέσεων, τουναντίον είδεν αυτάς ηνωμένας εν τη τελευταία διακοινώσει και μόνον απέμεινεν εις αυτήν η οικτρά παρηγορία, ότι διά των εφημερίδων της διέδωσε εις τον λαόν την απατηλήν αυτήν ιδέαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΠΑΡΗΤΗΘΗ
  • Η Α.Μ. Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
  • ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

«Η Ελλάς αναλαμβάνει τον επί της Ανατολής αγώνα ουχί πλέον κατ’ εντολήν άλλων αλλά δι’ ίδιον αυτής λογαριασμόν, και διά το ιδικόν της δίκαιον. Εις το δίκαιον το εκ της συνθήκης των Σεβρών, είτε το δίκαιον το εκ της Ιστορίας και του αίματος απορρέον. Η Ελλάς αναλαμβάνει τον αγώνα τούτον, με όλας των μεν τας ευθύνας, αλλά και με όλα τα δικαιώματα ανεξαρτήτου και αυτοτελούς παλαιστού, όχι δεσμευομένη εις τας κινήσεις της αλλ’ ελεύθερα να κτυπήση τον εχθρόν, όπου και όπως θέλει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΕΡΑ ! ΑΕΡΑ !

«Η Συμμαχική διπλωματία ας κλείση προς στιγμήν τα βιβλία της, ας αποθέση τα ματογυάλια της και ας οπλισθή και αυτή διά φακών όπως παρακολουθήση την εις τα Μικρασιατικά πεδία εξέλιξιν της πάλης μεταξύ δύο λαών […] Ας παρακολουθήση την εξέλιξιν της εκστρατείας και όταν νομίση ότι η τύχη των όπλων έκλινεν υπέρ του ενός ή του άλλου των εμπολέμων, τότε και μόνον ας ευαρεστηθή να προσφέρη την φιλικήν της μεσολάβησιν διά την ειρήνευσιν της Ανατολής […] Έως τότε όμως ο ενθουσιώδης φαντάρος και ο θυελλώδης τσολιάς θα βροντοφωνούν εις την ορμητικήν προέλασίν των. Αέρα ! αέρα !»

  • ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 1920

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος