Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι πληροφορίες για συνεργασία Άγκυρας – Μόσχας ή ”Κεμάλ – Μπολσεβίκων”, συνεχίζουν να απασχολούν τον ελληνικό Τύπο. Προβληματισμός ωστόσο καταγράφεται και για ένα άλλο θέμα, από το οποίο πιστεύεται ότι απειλούνται ‘’ο ελληνικός πατριαρχικός οίκος, η ελληνική οικογένεια, η αφοσίωσις της ελληνίδος γυναικός εις τα τέκνα της και εις την ανατροφήν των’’… Πρόκειται για την πρόθεση Γούναρη να δώσει ψήφο στις γυναίκες, προφανώς μη αναλογιζόμενος, όπως και οι υπόλοιποι με τις ανάλογες ιδέες, ‘’οποίαν βαρυτάτην ευθύνην αναλαμβάνουν απέναντι της Ελληνικής οικογενείας της οποίας οι δεσμοί θα παραλύσουν και θα κινδυνεύση αυτή αύτη η σύστασις;’’ !

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΓΟΡΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Ο κ. Πρωθυπουργός ανήγγειλεν – ενώπιον της ουδόλως εν τούτοις εκπλαγείσης Συνελεύσεως- ‘’ότι έργον εκείνου όστις έχει την τιμήν να διατυπώση το δίκαιον είνε να ερευνήση και εύρη αυτό εν τη λαϊκή ψυχή και ότι προς τούτο δείται της ικανότητος να εισδύη μέχρι της λαϊκής ψυχής. […] Ώστε λοιπόν τα πολιτεύματα γίνονται όχι κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μελέτης και επί τη βάσει ωρισμένων εκδηλώσεων της λαϊκής θελήσεως, αλλά διά της αδήλου επικοινωνίας των ψυχών προς αλλήλας, καθώς περίπου και ο έρως των ρωμαντικών»

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ‘’ΛΟΫΔ’’

«Η Αγγλική ασφαλιστική εταιρεία Λόϋδ, η οποία προς τινος χρόνου απεφάσισε να διακόψη πάσαν ασφάλειαν ελληνικών ατμοπλοίων λόγω των πλαστών ναυαγίων και αβαριών, αίτινες εσημειώθησαν, ανεθεώρησε κατά τας τελευταίας ειδήσεις την απόφασίν της τααύτην […] Είνε δε ανάγκη να νοηθή ότι το ζήτημα της τιμωρίας πάντων των ενοχων δεν είνε απλώς εσωτερικού μόνον ενδιαφέροντος. Αλλ’ ότι αφορά την τιμήν της ελληνικής πολιτείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΜΟΣΧΑΣ

«Οι Τούρκοι έχουν τώρα εστραμμένα τα βλέμματά των εις την Μόσχαν. Το γεγονός είναι σημαντικόν, έχει δε άμεσον σχέσιν με τον διεξαγόμενον υφ’ ημών αγώνα προς τελικήν ρύθμισιν του μικρασιατικού ζητήματος. […] Οι αδιάλλακτοι δοκιμάζουν σήμερον την σκοπιμότητα ενός πειράματος, όπερ καταδεικνύει την παροιμιώδη τουρκικήν πονηρίαν και την ακαταπόνητον τουρκικήν υποκρισίαν. […] Ο Ελληνικός στρατός θ’ αναλάβη εντός ολίγου την επίθεσιν. Με το τέρμα αυτής, το αναποδράστως ευτυχές θα τερματισθή και η εξουσία των εν Αγκύρα αδιαλλάκτων. Αλλά συνάμα τα τεχνάσματα των Τούρκων θα στερηθούν των περαιτέρω εκδηλώσεών των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΤΕΡΑ ΜΕΘΟΔΟΣ

«Αφού ετέθη ήδη ζήτημα αναθεωρήσεως της συνθήκης των Σεβρών, ανακινείται τώρα και το Βορειοηπειρωτικόν, όχι διά να επισπευσθή η λύσις του, αλλά διά ν’ αρχίση νέα συζήτησις περί της τύχης της Ελληνικωτάτης χώρας. […] Η Κυβέρνησις ας λάβη συναίσθησιν της ισχύος της, από πάσης απόψεως, απέναντι του συρφετού των πλιατσικολόγων. Ας μην εξακολουθήση ν’ αγνοή τι γίνεται η Χειμάρρα. […] Αι Αλβανικαί ραδιουργίαι μόνον διά της πυγμής ημπορούν να εκμηδενισθούν. Είνε η αποτελεσματικωτέρα μέθοδος»

  • ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ

«Θύουν και απολύουν οι Τούρκοι εναντίον των Ελλήνων του μικρού εναπομείναντος τμήματος της έτι Τουρκοκρατουμένης Θράκης. […] η Ελλάς δεν ημπορεί ν’ αφήση τα τέκνα της να σφάζωνται πρό των ομμάτων της. Αρκεί να ομιλήση την γλώσσαν που αρμόζει, εις την Υψηλήν Πύλην. Και να την καλέση ν’ αποκαταστήση την τάξιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΝ – Η ΣΕΡΒΙΑ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΦΙΛΙΑΝ
  • ΔΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝ ΦΟΡΑΝ

«Οι άνθρωποι του κυβερνητικού στρατοπέδου και τρώγοντες και πίνοντες και κοιμώμενοι και περιπατούντες γράφοντες και άδοντες, βλέπουν εμπρός των τους Φιλελευθέρους. Και ροκανίζουν τους Φιλελευθέρους. Αυτοί είνε το μαράζι των. […] σας πληροφορούμεν όμως διά τελευταίαν φοράν, ότι το να επιρρίπτετε από σήμερον εις ημάς τας ιδικάς σας αμαρτίας και τας ιδικάς σας ευθύνας αποτελεί πολιτικήν αχαρακτήριστον. Δεν σας σώζει όμως τούτο από την οργήν του λαού»

  • Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

«Επί τέλους, είνε αυτός, όστις εισηγήθη εις την Εθνοσυνέλευσιν την σύμβασιν μετά της Εθνικής Τραπέζης περί του δανείου των 550 εκατομ. Η σύμβασις αύτη υπήρξεν αληθής αιφνιδιασμός διά το συνάλλαγμα. Απότοκος της παντελούς απρονοησίας του υπουργού των Οικονομικών εξερράγη ως βόμβα εντός λεπτού σκάφους. Και επέφερε τα τρομερά της αποτελέσματα. Η Εθνοσυνέλευσις, ψηφίσασα την σύμβασιν ταύτην, εν τη οποία ενσαρκούται ούτως ειπείν, μέχρι τούδε όλον το οικονομικόν πρόγραμμα της Κυβερνήσεως, εψήφισε την καταδίκην της ελληνικής δραχμής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΣ ΕΝ ΣΙΛΕΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΩΝ
  • Η ΕΛΛΑΣ ΑΟΠΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΣ

«Ενώ η κακοπιστία και η δολιότης της Αγκύρας κλονίζουν εις βάρος των το Γαλλικόν έδαφος και δεν αποκλείεται διόλου το ενδεχόμενον της μεταβολής της Γαλλικής πολιτικής της Ανατολής κατά τρόπον ευνοϊκώτερον διά τα Ελληνικά συμφέροντα, η Ελλάς φωράται αξιοθρηνήτως ανεπαρκής να εκμεταλλευθή την κρίσιμον ταύτην στιγμήν, ενώ το τρομερόν Κεμαλογαλλικόν δίκτυον ακατάβλητον διαρκώς εντείνεται προσπαθούν δι’ όλων των μέσων να συγκρατήση το έδαφος υπό τους πόδας του, παρά τα σφάλματα της Αγκύρας!»

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ – ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΠΩΣ ΕΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΕ ΑΠΟ 95 ΕΙΣ ΤΑ 47 !

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Ο Ελληνικός Λαός προσβλέπει μετά προσοχής προς το έργον της Εθνοσυνελεύσεως και εκπλήσσεται, διότι ουδέν μέχρι σήμερον συνετελέσθη, ίσως δε και αγανακτεί, διότι δεν είδεν εισέτι συγκομιζομένην την εργασίαν επί της αναθεωρήσεως και της διατυπώσεως των νέων διατάξεων. […] Ουδ’ ορθόν, ουδέ συμφέρον είνε η παράτασις της δυσφορίας. Διότι εάν δύναμις υπερτέρα εν τη Χώρα είνε η Εθνοσυνέλευσις, δύναμις υπερτάτη, είνε ο Λαός»

  • ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΝ

«Ηλεκτρικά μέσα εις την εκκλησίαν, κάμνουν την εντύπωσιν που κάμνουν τα καντήλια μέσα εις το θέατρον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΚΟΛΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

«Το μόνον ασφαλές είνε ότι ένα κυβερνητικόν καθεστώς υδαρές, διαφανές, γλοιώδες, ασύλληπτον, χωρίς βάσιν, χωρίς πυρήνα, χωρίς στερεά στοιχεία, χωρίς φλοιόν, χωρίς περίβλημα, απλή κολώνα πάγου, διαρρέει από όλα τα μέρη και λυώνει καθ’ όλην της την επιφάνειαν. Φυσώντες επάνω της από ένα οιονδήποτε τρόπον αντιδράσεως, γνωρίζομεν ότι συντελούμεν απλούστατα εις παράτασιν της διατηρήσεως της. Και ομολογούμεν ότι δεν αισθανόμεθα καμμίαν επιθυμίαν να το κάμωμεν»

  • Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

«Διότι τι ζητεί σήμερον να κάμη το Σύνταγμα; […] Γλώσσα του Έθνους είνε η γλώσσα, εις την οποία εγράφη το παρόν Σύνταγμα. Ωρισμένως ο Όμηρος δεν θα είχε παρομοίαν αξίωσιν διά την γλώσσαν του. […] Ποίος μέγας ποιητής, ποίος μέγας καλλιτέχνης το έγραψε το Σύνταγμα αυτό; Και τι μέρος του λόγου είνε, επί τέλους, το αριστούργημα αυτό, ώστε να γείνη αιώνιον υπόδειγμα γλωσσικής λαμπρότητος;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΛΕΚΤΑΝΗ

«Ο τηλέγραφος ανήγγειλεν ότι η Αλβανία επεδίωξε και ίσως επέτυχε παρά του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών να εξετασθή υπό τούτου το Αλβανικόν ζήτημα, συναφώς προς τας Ελληνικάς αξιώσεις επί της Βορείου Ηπείρου […] Ας μιμηθή εαυτήν η Κυβέρνησις ίνα αναβάλη επ’ άπειρον την απόφασίν της και επί της παραπειστικής προτάσεως περί υπαγωγής του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος εις την κατάφωρον αναρμοδιότητα του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών»

  • ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

«Πώς αναμιγνύεται σήμερον η Κοινωνία των Εθνών εις το Βορειοηπειρωτικόν; Η Ελλάς μόνον προς το Ανώτατον Συμβούλιον των Συμμάχων έχει να απευθυνθή, και παρ’ αυτού να ζητήση την περί Β. Ηπείρου απόφασιν. […] Εκτός εάν η Ελληνική Κυβέρνησις έφθασεν εις το σημείον να προκαλέση ή να δεχθή την παρέμβασιν της Κοινωνίας των Εθνών προς εξασφάλισιν της προστασίας των εν Βορείω Ηπείρω Ελλήνων, οπότε διατρέχει τον σοβαρόν κίνδυνον να θεωρηθή και εν Ελλάδι και εν τω εξωτερικώ ότι εγκατέλειψε την Βόρειον Ήπειρον εις την Αλβανίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΡΟΠΙΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Η Κυβέρνησις απεφάσισε να υποβάλη εις την Εθνοσυνέλευσιν ιδίας προτάσεις περί μεταρρυθμίσεως του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και πρότασις περί παροχή πολιτικών δικαιωμάτων εις τας γυναίκας. […] Εν Ελλάδι οι κοινωνικοί κίνδυνοι, τους οποίους εγκυμονεί τοιαύτη απότομος μεταβολή της θέσεως της γυναικός είναι τεράστιοι, διότι κινδυνεύει αυτή η ύπαρξις της ελληνικής οικογενείας, επί της οποίας θεμελιούται σήμερον η υγεία της εθνικής μας ζωής, κινδυνεύει αυτή η γαλήνη του ελληνικού οίκου»

 Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΓΚΥΡΑ – ΜΟΣΧΑ

«Από της Μόσχας μέχρι των Ινδιών αποκαθίσταται πλέον ένα ενιαίον κατά του Ευρωπαϊκού Ιμπεριαλισμού μέτωπον. Η Μόσχα αποκτά βέτο επί των πραγμάτων της Ανατολής. Ενώπιον της πολιτικής ταύτης (…) η Αγγλία έσπευσε να αλλάξη εγκαίρως τακτικήν. […] Και μόνον η Ελλάς, η μικρή Ελλάς, των μικρών και των ανοήτων πολιτικών της ντουζίνας, εννοεί να επιμένη διεξάγουσα αγώνα τον οποίον η Αγγλία ηναγκάσθη να εγκαταλείψη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΥ

«Κατά πόσον είμεθα έτοιμοι να εκμεταλλευθώμεν και πολιτικώς και στρατιωτικώς την αρξαμένην κατάρρευσιν του Κεμαλικού κατασκευάσματος, το οποίον κρατεί ανάστατον από διετίας την Ανατολήν. […] Θα δυνηθώμεν ταύτα πάντα να τα εκμεταλλευθώμεν προς ταχύν τερματισμόν του αγώνος και οριστικόν διακανονισμόν της υποθέσεώς μας;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 11 Μαΐου 1921

 ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ

«Δεν είνε δυνατόν να γνωρίζωμεν ποίαν οριστικήν μορφήν έλαβεν ή θα λάβη η προσανατολιστική συζήτησις μεταξύ του Κεμάλ και των Μπολσεβίκων, πάντως όμως επιβάλλεται εις όλους να έχουν εσχηματισμένην την γνώμην ότι ευρισκόμεθα προ μιας ζυμώσεως η οποία προκαλεί δικαίως σοβαράν την προσοχήν όλου του πεπολιτισμένου κόσμου του ενδιαφερομένου διά την εμπέδωσιν της εννόμου τάξεως μετά την θύελλαν των τεραστίων του Ευρωπαϊκού πολέμου»

  • Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΨΗΦΟΣ

«Προβάλομεν τας αντιρρήσεις μας. Το δικαίωμα τούτο της γυναικός είνε αμφισβητήσιμον διότι υπάρχουν δικαιώματα τα οποία αποδέχονται αντιστοίχους υποχρεώσεις. Η πρώτη των υποχρεώσεων τούτων είνε η της στρατεύσεως. […] Και ανελογίσθησαν οι ταύτα σκεπτόμενοι οποίαν βαρυτάτην ευθύνην αναλαμβάνουν απέναντι της Ελληνικής οικογενείας της οποίας οι δεσμοί θα παραλύσουν και θα κινδυνεύση αυτή αύτη η σύστασις;

  • Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος