Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Αρχίζει η κρίσιμη για το Ανατολικό ζήτημα, διάσκεψη. ‘’Η Ελλάς δικάζεται ερήμην ενώπιον της σήμερον συνερχομένης εν Παρισίοις διασκέψεως των τριών Συμμάχων υπουργών των Εξωτερικών. Αυτή είνε η θλιβερά αλήθεια, η αποκαρδιούσα πάντα Έλληνα’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

«Αι Δυνάμεις επί τη βάσει της ανατεθείσης αυταίς πληρεξουσιότητος, θα διατάξωσιν ίσως να άρξηται η εκτέλεσις από μέρους της Ελλάδος πράξεων συναφών προς εκκένωσιν της Μικράς Ασίας. Τότε; Ιδού το εν θέμα επί του οποίου αφέθη να σκεφθή η δημοσία συνείδησις. Του δευτέρου θέματος η εμφάνισις προερχομένη εξ αντιθέτου των πραγμάτων τροπής θέτει εις ακέραιον ενώπιον της χώρας το πρόβλημα της συνεχείας του πολέμου εν πλήρει απομονώσει της Ελλάδος άνευ καν και δικαιώματος νηοψιών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

«Ο λαός θα δοκιμάση βεβαίως βαθυτάτην οδύνην διά την εθνικήν αποτυχίαν. Αλλά γνωρίζει επίσης ότι η αποτυχία αυτή θα μετεβάλλετο εις καταστροφήν ανεπανόρθωτον εάν την επακολουθήσουν εσωτερικαί ανωμαλίαι και ταραχαί. […] Ουδείς είνε διατεθειμένος να παραιτηθή του υψίστου πολιτικού δικαιώματος της αιτήσεως αυθυνών από τους διαχειρισθέντας την εθνικήν υπόθεσιν. Ο λαός θ’ ασκήση τα δικαιώματά του χωρίς να φεισθή ουδενός εξ όσων αποδειχθούν υπεύθυνοι της αποτυχίας και των ασκόπων θυσιών»

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ – ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑΙ ΔΑΠΑΝΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΛΥΤΡΩΤΩΝ

«Θα διαισθάνωνται πολύ σαφώς οι ισχυροί της Γης, ότι η εθνική ψυχή της Ελλάδος δεν πάλλει σήμερον εις τας Αθήνας, όπου ο κ. Γούναρης και οι συν αυτώ αναδεύουν την χύτραν των κομματικών μαγειρευμάτων των, αλλά μακράν εις την Μικράν Ασίαν, εκεί όπου τα τιμημένα όπλα των Ακριτών μας αντιμετωπίζουν τον καθημερινόν κίνδυνον και όπου μυριάδες Ελλήνων, ελευθέρων και αλυτρώτων, ηνωμένων υπό τας πτυχάς της Κυανολεύκου είνε έτοιμοι να μιμηθούν το παράδειγμα των καθαγιασάντων διά του θανάτου των τα ελληνικά δίκαια, θυσιαζόμενοι υπέρ της μιας και αδιαιρέτου Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΟΠΟΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΑΠΕΚΡΟΥΣΘΗ Η ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΑΝΑΚΩΧΗΣ;
  • ΕΡΗΜΗΝ

«Ημέρα πένθιμος. Και τραγική ημέρα. Η Ελλάς δικάζεται ερήμην. Και ερήμην καταδικάζεται. Αλλά διατί; […] Ερωτήσατε τον παλαιοκομματισμόν. Αυτός είνε υπεύθυνος. Αυτός είνε ο αρμόδιος ν’ απαντήση διότι αυτός κυβερνά την Ελλάδα από δέκα εξ μηνών. Αυτός εδημιούργησεν την σημερινήν ερημοδικίαν της χώρας. […] Ο κ. Γούναρης και οι συνεργάται του δύνανται να σταθούν με το μέτωπον υψηλά ενώπιον της Ιστορίας. Έπραξαν το καθήκον των απέναντι της Ελλάδος ως γνήσιοι αντιπρόσωποι του παλαιοκομματισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΠΟΙΑ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
  • ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
  • ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ

«Η Ελλάς δεν θα εμπέση εις τα δόκανα του εχθρού. Ο πόλεμος θα τερματισθή ουχί διά των καταποτίων της ανακωχής, αλλά διά του κεραυνού του πολέμου. Διά μιας Ελληνικής πανστρατιάς, ήτις εντός δύο μηνών να συντρίψη οριστικώς την εχθρικήν δύναμιν, να πλήξη την καρδίαν του εχθρού εις την Κων/πολιν και επιβάλη την έντιμον και δικαίαν ειρήνην ην επιδιώκει η Αγγλία. Αλλά δεν είνε η παράλυτος χειρ της Κυβερνήσεως του κ. Γούναρη, ήτις παρέδωκε τα πάντα εις τους ξένους, ήτις θ’ αναλάβη τοιούτον πανεθνικόν αγώνα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΙΣΙΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Η Ελλάς παρακολουθεί την κατάστασιν μετά εντεταμένης προσοχής. Δεν επεδίωξεν, ουδέ θα επιδιώξη ποτέ ειρήνην άδικον και ατιμωτικήν διά τους εχθρούς της, αλλά δεν θα αποδεχθή ποτέ ειρήνην άδικον δι’ αυτήν. Νικήτρια πολεμικώς και κυρίαρχος στρατιωτικώς των όσων κατέχει εδαφών, θα παραμείνη ακλόνητος εις ας κατέχει θέσεις, αφού από την βούλησιν αυτής εξαρτάται κατά μέγα μέρος το δίκαιον και το τίμιον της ειρήνης. Διότι την ειρήνην δεν εξαγοράζουν οι νικηταί, αλλ’ οι ηττημένοι»

  • ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗΝ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

«Οιαδήποτε και αν είνε τα’ αποτελέσματα της Διασκέψεως, η οποία αρχίζει σήμερον, και αν, παρά πάντα υπολογισμόν και παρά πάσαν λογικήν, απέβαινεν επί μεγίστη ωφελεία της Ελλάδος, το τραύμα κατά της φιλοτιμίας της θ’ απομείνη βαρύ και ανεπούλωτον. Και το χειρότερον θα είνε ότι δεν θα έχη το δικαίωμα να διαμαρτυρηθή κατά των ξένων, όπως έκαμνε τουλάχιστον εις το Βερολίνον. Αν απουσιάζη και από την αίθουσαν του δικαστηρίου, εις το οποίον δικάζεται το παρόν και το μέλλον της, και από τους διαδρόμους και από την χώραν ακόμη, εις την οποίαν γίνεται η δίκη, απουσιάζει διότι το θέλει η Κυβέρνησίς της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ

Ο ΚΩΡΖΟΝ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΛΕΜΩΝ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ

  • ΕΠΙ ΜΙΑΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΛΟΡΔΟΣ ΚΩΡΖΟΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΚΕΜΑΛ

«Ο Άγγλος υπουργός εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι δεν θα ήτο εντελώς απραγματοποίητος ο συγκερασμός των διεστώτων εάν ο κεμαλικός απεσταλμένος έστεργε να καταβάλη την προς τούτο απαιτουμένην καλήν θέλησιν […] Αλλ’ εις απάντησιν ο κεμαλικός απεσταλμένος αντέταξεν ότι πάσαν συμφωνίαν εκτός των ρητρών του ‘’Εθνικού Συμβολαίου’’, εις την οποίαν ούτος ήθελε τυχόν συγκατατεθή, η Εθνοσυνέλευσις της Αγκύρας θα ηρνείτο να κυρώση και ούτω η συμφωνία θα απέβαινεν εις μάτην. […] Η ελληνική πολιτική (…) είνε γνωστόν ότι έχει αυτοπεριορισθή εις ρόλον απλού θεατού των τελουμένων, αποξενωθείσα πάσης πρωτοβουλίας»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

ΤΟ ‘’ΚΑΘΕΣΤΩΣ’’, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

ΑΙ ΕΝ ΤΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΑΙ ΣΚΗΝΑΙ

  • ΠΩΣ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ Ο ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ. ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΥΔΕΙΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΗ

«Ολίγον χρόνον διαρκούν τα ψεύδη και τα προσχήματα. Τα επικείμενα γεγονότα, εξωτερικά και εσωτερικά, αρκούν διά να σαρώσουν πάσαν Κυβέρνησιν, ήτις άλλα υποσχεθείσα προς τον λαό, άλλα διέπραξε και διαπράττει. Μολονότι είνε περιττόν να προείπωμεν, διότι τούτο θέλει συμβή αυτομάτως, προειδοποιούμεν τους ασπόνδους φίλους της Κυβερνήσεως, τους προβάλλοντας τα επιχειρήματα της τρομοκρατίας, ότι ούτε θεοί ούτε δαίμονες θα έχουν την δύναμιν να την διατηρήσουν επί της Αρχής, ευθύς ως αι Ευρωπαϊκαί αποφάσεις αποκαλύψουν τας κυβερνητικάς αποτυχίας»

  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία του κ. Βενιζέλου με τους πολιτικούς παράγοντας – Το σχέδιον του κ. Βενιζέλου διά την διέξοδον από την χαώδη κατάστασιν

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

«Η Κυβέρνησις, αναλαβούσα εκ των προτέρων την υποχρέωσιν να δεχθή την υποχρέωσιν να δεχθή τους όρους της συμμαχικής μεσολαβήσεως, κατέβαλε και καταβάλλει πάσαν προσπάθειαν διά να μη ακουσθή επί του ζητήματος τούτου η φωνή της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Κυβέρνησις όμως και Εθνοσυνέλευσις παραβλέπουν κάτι σημαντικόν και ουσιωδέστατον. Όταν γνωσθούν αι αποφάσεις της Διασκέψεως αν αύται θα είναι ίσαι προς τα δίκαια του Ελληνισμού και ανάλογοι προς τας θυσίας του και συμβιβάσιμοι προς τας μεγάλας υποχρεώσεις του τι άλλο είναι δυνατόν να φαντασθή τις, ότι θ’ αποφασίση και το Έθνος, ειμή ό,τι το καθήκον και η ιστορία και αι υποχρεώσεις του επιβάλλουν; Και φρονούν, ότι είναι σκόπιμος η σιγή έως τότε;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Εάν η Τουρκία είτε αρνηθή είτε δυστροπήση απέναντι μιας προτάσεως ειρήνης τιμίας και δικαίας, τότε θα εμφανισθώσι ζητήματα πολλά και σπουδαία. Πολύ σπουδαιότερα των ήδη υφισταμένων, εάν η Αντάντ δεν καταλήξη εις αποφάσεις και ομοφώνους και ειλικρινείς. Διότι τότε και η λύσις και η διευθέτησις των ζητημάτων της Ανατολής θα εξαρτηθή εκ της δυνάμεως της βίας και εις την βίαν ταύτην τον σπουδαιότερον παράγοντα θα αποτελέση η Ελλάς και ο υπό τα όπλα ευρισκόμενος στρατός αυτής»

  • Ο ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΝ

«Και η ‘’Πρωτεύουσα’’ αντιλαμβάνεται εγγίζουσαν την ώραν της μεγάλης λαϊκής εκρήξεως. Και θέλει να την προλάβη. Πώς όμως; Απευθυνθείσα δίς προς την μειοψηφίαν δεν εσκόπει ούτε να τρομοκρατήση, ούτε ν’ απειλήση. Εσκέφθη να προειδοποιήση. Εσκέφθη να κάμη ακουστόν εις τους κωφούς, αντιληπτόν εις τους μη αντιλαμβανομένους (…) ότι ο Λαός δυσφορεί κατά της κυβερνήσεως ως μη λαμβανούσης μέτρα εναντίον των υπονομευόντων την κατάστασιν, ότι ο Λαός ούτος είνε αδύνατον να συγκρατηθή επί τέλους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΝΑΚΩΧΗ

«Η αποδοχή λοιπόν και η σύναψις της ανακωχής ας αποτελέση τάχιστα το πρώτον βήμα της λύσεως μιας καταστάσεως αφορήτου πλέον όχι μόνον διά τας πτωχάς, εργατικάς και αγροτικάς τάξεις εις βάρος των οποίων διεξάγονται πάντοτε όλοι οι τοιούτοι αγώνες, αλλά δι’ όλον ανεξαιρέτως το Έθνος, διά το παρόν του και διά το μέλλον του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΛΕΤΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • Η ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ – ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ – ΟΙ ‘’ΤΑΪΜΣ’’ ΚΑΙ ΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΘΑ ΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΗ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ;

«Διαμφισβήτησις των υπηρεσιών της Ελλάδος θα ήτο και διαμφισβήτησις της καλής πίστεως των διαμφισβητούντων, εφ’ όσον θα διημφισβητούντο τα οστά χιλιάδων Ελλήνων πεσόντων εν τω Δυτικώ μετώπω, εν Ουκρανία, εν Μακεδονία και Μ. Ασία κατά τον αγώνα υπέρ της υποθέσεως των Συμμάχων»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. ΠΩΣ ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ ΜΕΡΚΟΥΡΗ-ΣΛΗΜΑΝ. ΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 9 Μαρτίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ
  • ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Η συγκοινωνία Αδριατικής και Ρωσσικών λιμένων μαύρης Θαλάσσης – Το Λόϋδ Τριεστίνο εγκαινιάζει την νέαν γραμμήν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος