Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ Γαλλία και Ιταλία επιμένουν ‘’κατά παντός πιεστικού εναντίον της Τουρκίας μέτρου’’, η Αγγλία φέρεται να επιμένει να θέτει τον όρο της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών. Θα γίνει αποδεκτός; Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Αγγλία φέρεται να αποδέχεται τη σύγκληση προκαταρκτικής Διάσκεψης, με τη συμμετοχή των εμπολέμων και αντικείμενο συζήτησης την εξεύρεση βάσης για την ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή, ‘’υπό τον όρον να διατηρηθούν άθικτοι αι αποφάσεις των Παρισίων’’. Και ενώ οι Σύμμαχοι καθυστερούν, στην Αθήνα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ‘’τερματίσατε τον πόλεμον’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ

ΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ – ΑΠΟ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΣ – ΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ – ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΒΙΟΣ

  • ΡΩΣΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ

«Αλλά δεν πρέπει να παραταθή επί μακρόν η δοκιμασία του Λαού. Δεν πρέπει ν’ αφεθή να λυγίση εις τα γόνατα. Καθώς εις την ζωήν των ατόμων και εις την ζωήν των λαών έρχονται στιγμαί αποκαρτερήσεως, στιγμαί κατά τας οποίας λησμονούνται και αι παραδόσεις και τα καθήκοντα και αι ιερώτεραι υποχρεώσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

EΘΝΟΣ

  • ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΣΙΣ !

«Όχι, δεν θα τον αιματοκυλίσουν τον τόπον, δεν θα τον ρίψουν εις την αναρχίαν, δεν θα τον ωθήσουν εις την πυράν του αδελφοκτόνου σπαραγμού. Υπό την ολονέν ογκουμένην πίεσιν της λαϊκής εξεγέρσεως θ’ αναγκασθούν να προκηρύξουν εκλογάς. Και θ’ απέλθουν της αρχής ενταφιαζόμενοι υπό όρη μαύρων ψήφων, ίνα αμέσως κατόπιν αρχίση το έργον της ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΩΣΕΩΣ. Και ο ελληνικός λαός, υπό αξίων κυβερνητών καθοδηγούμενος, θα δυνηθή πάλιν ν’ ανορθώση τα ερείπια, που συσσωρεύει ο απαίσιος παλαιοκομματισμός και να επουλώση τας φοβεράς πληγάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΑΡΗΓΟΡΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ – Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Η ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΙΚΑΝΗ Ν’ ΑΝΑΚΟΨΗ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

«Δεν θα επιτρέψωμεν καμμίαν διατάραξιν της ησυχίας των αληθινών πολιτών. Θα είμεθα πάντοτε έτοιμοι να αμυνθώμεν των λαϊκών ελευθεριών όπως εμπρέπει εις ελευθέρους άνδρας. […] Πάντως το να πέση κανείς διά τας λαϊκάς ελευθερίας είνε υψίστη τιμή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΝ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • ΤΑ ΤΑΞΕΙΔΙΑ ΤΟΥ κ. ΣΑΝΤΕΡ – ΟΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

«Όπου δε είνε και ζη η Ελλάς –η αιωνία και αθάνατος Ελλάς- οφείλουν να αναβλέψουν οι εν Παρισίοις διά να ίδουν και πεισθούν ότι και η Γαλλία θα είνε εις το πλευρόν της, και θα πάλλη εις την ψυχήν της. Η Ελλάς δε εν Μικρασία είνε ακόμη και το μεγαλείτερον και ασφαλέστερον στήριγμα της Γαλλίας εν Συρία. […] Η Γαλλία εάν έχη νουν και εδιδάχθη εκ των παθημέτων, οφείλει να προσαρμοσθή προς την πολιτικήν των πραγματικοτήτων. Μία δε πραγματικότης, η μάλλον ακλόνητος, την οποίαν δεν δύνανται να παραβλέψουν, είνε η ακλόνητος παρουσία της Ελλάδος εν Μικρασία και η ανέκκλητος απόφασις να μείνη εκεί διά παντός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΑΦΕΘΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΙΑ ΤΑΣ ΝΗΟΨΙΑΣ
  • ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

«Δεν πρόκειται πλέον περί ανατροπής της Κυβερνήσεως Γούναρη και Στράτου. Αυτό είνε πρόσχημα. Έστω προς γνώσιν του Λαού. Πρόκειται περί σχεδίου εκθρονίσεως του Βασιλέως, εκδιώξεως της Δυναστείας και ανακηρύξεως της Δημοκρατίας. Ο Λαός ας προσέχη με ανοικτούς οφθαλμούς. Φύλακες γρηγορείτε! ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΙΣ ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΩΜΑ. Ο Θεός που αγαπά την Ελλάδα, ας βάλη το χέρι του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ

«Δι’ αυτό η Αγγλία ουχί μόνον έχει αναφαίρετον δικαίωμα, αλλά και επιτακτικόν έχει καθήκον να παρακολουθήση την εφαρμογήν της συνθήκης της Δωδεκανήσου, διά την οποίαν τόσον ενεργόν έλαβε μέρος και τόσον ζωηρόν έδειξε πάντοτε ενδιαφέρον. […] Φαίνεται όμως ότι η Ιταλία λησμονεί την ιστορίαν και τα πρόσφατα γεγονότα της Δωδεκανήσου και αγνοεί την όλην των νήσων μας κατάστασιν, όπως ηγνόει την θέσιν της εν Αλβανία και Μικρασία, όπου μόνον μετά την ολοσχερή κατάρρευσιν αντίκρυσε την πραγματικότητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ – ΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ‘’ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΥ’’ ΚΑΙ ΤΟΥ ‘’ΧΡΟΝΟΥ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Αλλά λέγεται, ότι δεν ευρισκόμεθα πλέον μακράν της στιγμής, κατά την οποίαν, αι επί τοσούτον μελετηθείσαι αποφάσεις, θα ανακοινωθώσι κατά τον πρέποντα τρόπον. Έως τότε δε, είμεθα υποχρεωμένοι να μένωμεν εν τη επιφυλάξει, ότι ουδέν θα υπάρξη διδόμενον, το οποίον να καταστήση και κατ’ ελάχιστον αμφίβολον την ισχυράν ελπίδα, ήτις βαυκαλίζει τον Ελληνικόν λαόν, ότι η ληφθησομένη απόφασις, θα οδηγήση ευθέως και συντόνως εις το τέρμα, εν δικαιώσει των εθνικών πόθων και των μεγάλων θυσιών, ας υπέστη η Ελλάς»

  • Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΕΩΝ

«Ο Ελληνικός Λαός αν θέλη, αν ημπορή, ας κάμη ολίγην υπομονήν. Ημέραι θλιβεραί τον περιμένουν. Ολίγον ακόμη και η Ελλάς θα μεταβληθή εις οικονομικήν Σαχάραν. […] Ολίγον ακόμη και θα μεταβληθώμεν εις Κράτος διακονιαρέων, περιφερομένων ανά την Βαλκανικήν διά την εξασφάλισιν του επιουσίου άρτου. […] Ο Ελληνικός Λαός θα θρηνή επί των ερειπίων μιάς περασμένης ευτυχίας του την οποίαν του είχον εξασφαλίσει δεκαετείς προσπάθειαι του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η Ελλάς θα παρέχη την εντύπωσιν νεκροταφείου, θα παρέχη την εντύπωσιν μιας νέας Πομπηΐας την οποίαν εκάλυψεν η λάβα του παλαιοκομματισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ

«Θα ήτο δε ανεξήγητον να θελήσωμεν ημείς να υποβάλωμεν εις εκείνην αυτονομιακούς τύπους, χρεωκοπημένους κατά την ιδίαν της αντίληψιν, ή, αναμιμνησκόμενοι μιας συνθήκης, να προδιαγράψωμεν, διά λογαριασμόν άλλων, σύνορα μη εξασφαλίζοντα επάρκειαν, όπως, εξ άλλων αιτίων, συνέβη ακριβώς με το Ντάντσιγκ και ωμολογήθη υστέρως»

  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙ ΚΑΛΑΙ ΤΕΧΝΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΥΣΤΑΤΟΝ ΟΡΙΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ

«Την ειρήνευσιν δε της Ανατολής δεν δύναται επί του παρόντος να φέρη ειμή μία μέση αλλά διαρκής λύσις του Μικρασιατικού ζητήματος. Και τοιαύτη λύσις ουδεμία άλλη υπάρχει πλην της Αυτονομίας υπό την προστασίαν της Ελλάδος και την εγγύησιν της Κοινωνίας των Εθνών […] Εάν λοιπόν αποφασισθή να δοθή πλήρης και απεριόριστος αυτονομία εις τους Μικρασιάτας, πάντως Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΟΝ ΝΑ ΛΑΒΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΙΝ διά τας τεραστίας θυσίας εις ας υπεβλήθη χάριν της απελευθερώσεώς των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

«Αλλά πού υπολογίζει τάχα η κυβέρνησις, εξακολουθούσα να εμμένη εις τας μέχρι τούδε παραφροσύνας της; Έως πότε νομίζει ότι ειμπορή να περιφρονή την θέλησιν του πτωχού λαού, ζητούντος ειρήνην, αποστράτευσιν και οικονομικήν περισυλλογήν, και αντί τούτων να του δίδη πόλεμον και συνέχισιν της σημερινής καταστρεπτικής εκκρεμότητος; Διατί εννοεί να υπερτιμά την αντοχήν του και διατί δεν καταλαβαίνει ότι κάποτε η υπομονή του και η ανοχή του θα εξαντληθούν; Πού εννοεί να οδηγήση τον τόπον;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Ν’ ΑΝΑΛΑΒΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΔΡΑΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΝ

«Ιδού το μυστικόν των συζητήσεων. Οργανούται έν κονσόρτσιουμ ιταλικών εταιρειών πετρελαίου! Οι χριστιανοί καλούνται να πνίξουν τους θρήνους των, ενοχλούντας τους συμβαλλομένους. Εάν επίστευσεαν εις την φωνήν των κηρύκων του πολιτισμού, ήδη καλούνται ν’ αναθεωρήσουν την πίστιν των ταύτην. Τότε διεκηρύσσετο : ‘’Όλοι εις τον αγώνα υπέρ του δικαίου’’. Σήμερον η λέξις ‘’δίκαιον’’ αντικαθίσταται διά της λέξεως ‘’πετρέλαιον’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 29 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΥΣΣΗΣ ΔΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΙΝ – ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΡΩΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΣ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος