Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η αρνητική απάντηση της Αθήνας στη μεσολαβητική πρωτοβουλία των Συμμάχων δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων κυρίως με τη Γαλλία και ‘’αι εκ Παρισίων απειλαί μας υπομιμνήσκουν τας συνεπείας της αρνήσεώς μας’’. Δυσκολότερη η κατάσταση με την Ιταλία. Η Ελλάδα έχει πάντως αποφασίσει ότι ‘’τον λόγον έχουν τα όπλα’’ και ‘’από στιγμής εις στιγμήν αναμένεται να κροτήση το πυροβόλον και να εξαστράψη η Ελληνική λόγχη’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ

«Μία νέα ιστορία γράφεται με το αίμα ηρωικών πολεμιστών, διά να παραδοθή εις τον θαυμασμόν των αιώνων. Μία νέα δόξα ετοιμάζει τα ατίμητα στεφάνια της. […] Η Ευρώπη δεν ηθέλησε να πιστεύση εις τόσην αλκήν, τόσην ηθικήν αντοχήν της Ελληνικής φυλής […] Έχομεν την βαρείαν αποστολήν να μεταβάλωμεν εις πραγματικότητα το όνειρον, με το οποίον έζησαν, εμαρτύρησαν, ηγωνίσθησαν γενεαί ολόκληροι […] Ο Ελληνικός στρατός δίδει την τελευταίαν του μάχην προς τον προαιώνιον εχθρόν. Και το τέλος της μάχης αυτής θα εύρη την Ανατολήν απηλλαγμένην από τον εφιάλτην των Τουρκικών επιδρομών και θηριωδιών και αποκατεστημένην την ειρήνην, παγίαν και δικαίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΙ ΑΠΕΙΛΑΙ ΤΩΝ

«Η απάντησις της Ελλάδος αρνηθείσης να δεχθή την μεσολάβησιν των Δυνάμεων επροκάλεσεν αγανάκτησιν εις Παρισίους. […] Και απειλούν τώρα ότι θα μας στερήσουν των καρπών της νίκης. […] Λυπούμεθα διά την εξαφθείσαν και πάλιν εχθρότητα της Γαλλίας εναντίον ημών […] Πράγματι ουδείς αυτοκτονεί διά να ευχαριστήση τον πλησίον του. Αυτήν την παράλογον θυσίαν εζήτησαν από ημάς οι Γάλλοι. Ν’ αυτοκτονήσωμεν ημείς διά να πολλαπλασιασθούν αι γαλλικαί καπνοδόχοι εν Τουρκία[…] Αι εκ Παρισίων απειλαί μας υπομιμνήσκουν τας συνεπείας της αρνήσεώς μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

«Συνεπώς τον λόγον έχουν σήμερον τα όπλα και εφ’ όσον δεν είπουν αυτά την τελευταίαν λέξιν των, η διπλωματία δεν δύναται να ομιλήση. Θα ομιλήση αργότερα, όταν θα έχη προ αυτής τα’ αποτελέσματα της Ελληνικής επιθέσεως, τα οποία δεν θα περιοριθούν μόνον εις το να ενισχύσουν το ‘’βασικόν κύρος’’ των συνθηκών, αλλά και να δημιουργήσουν νέα δικαιώματα διά την Ελλάδα, ανάλογα των νέων θυσιών και των νέων τροπαίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΕΓΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΝ. Ο ΚΑΡΑΜΠΕΚΗΡ ΕΙΣ ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ

«Εις το συμβούλιον εκλήθη, μετασχών αυτού, και ο στρατηγός Κιαζήμ-Καραμπεκήρ. Βεβαιούται, ότι ο Καραμπεκήρ αναχωρών εξ Αγκύρας θα μετανή εις το Εσκή Σεχήρ, ίνα αναλάβη την διεύθυνσιν της αμύνης εις τον τομέα τούτον των τουρκικών στρατευμάτων»

  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ

«Πρέπει να τον σκοτώσετε. Είνε ανάγκη να τον σκοτώσετε, διά να γραφή κάποτε : ‘’Και ήτο τότε η Ελλάς νεκροταφείον. Και ενεφανίσθη τότε ο Βενιζέλος. Και ανέστη η Ελλάς. Και έζησε. Και εδοξάσθη. Και εμεγαλύνθη. Και τον εφόνευσαν. Η Ελλάς ‘’η φονεύουσα τους προφήτας και λιθοβολούσα τους εκλεκτούς’’, διέπραξε και το ανόσιον αυτό έγκλημα»

  • ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ – ΤΟ ΥΠΟΒΛΗΘΕΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΡΩΫΤΕΡ. ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ
  • Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΘΕΡΜΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΔ=ΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ – Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΝΕΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΑΛΛΑ ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΝ – Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Και ο κ. Βενιζέλος εξήγησεν, ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είνε απλώς εν πεισόδιον εις την ζωήν της Ελλάδος, δεν θα ήτο δε ορθόν πολιτικώς χάριν ενός επεισοδίου να μεταβληθή μία πολιτική ολόκληρος. Εάν δε τούτο δεν είνε δίκαιον διά την Ελλάδα, δεν είνε ούτε συμφέρον διά την Αγγλίαν. Τα πρόσωπα, ετονισεν ο κ. Βενιζέλος, έρχονται και παρέρχονται, ενώ τα Έθνη ζουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ

Και σήμερον, ίσως αύριον, ο Βασιλεύς των Ελλήνων ιππεύων τον πολεμικόν Του ίππον, θα σύρη το βαρύ ξίφος των μεγάλων Ελλήνων Στρατηλατών Βασιλέων, διά του ΟΠΟΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ο Ελληνισμός έλυσε διά μέσου των αιώνων τα μεγάλα ζητήματα της πολυπαθούς και ατελευτήτως μαχομένης και αγωνιζομένης φυλής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΞ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝ

«Από της επομένης της 1 Νοεμβρίου διάφοροι υπουργοί, διά να δικαιολογήσουν διαφόρους αποτυχίας των, ευρήκαν μίαν παιδαριώδη, αλλά πολύ πρακτικήν, μέθοδον. Μετεβίβασαν την ευθύνην των αποτυχιών των εις τον μέγαν αντίπαλόν των. Αυτοί θα τα είχαν λύσει όλα τα ζητήματα. Αλλά δεν αφίνει ο σκοτεινός εκείνος άνθρωπος, ο ραδιουργών και συκοφαντών την Ελλάδα. […] Καθ’ όλον αυτό το διάστημα της συστηματικής δυσφημήσεως του αντιπάλου, δεν παρελείψαμεν καμμίαν ευκαιρίαν να πληροφορήσωμεν τον Ελληνικόν λαόν περί των αληθινών και πραγματικών και αναμφισβητήτων ενεργειών του κ. Βενιζέλου. […] Αν έχη άλλας πληροφορίας η Κυβέρνησις, ας τας φανερώση […] Ας δείξη, επί τέλους, ολίγον θάρρος. Την προκαλούμεν και είνε τούτο υποχρέωσίς της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΝΕΑΙ ΧΩΡΑΙ ΚΑΙ ΑΙ ΞΕΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

«Το κυριολεκτικώς απαίσιον είναι, το ότι τα ελληνικά κόμματα εξαναγκάζονται ούτω και θα εξαναγκάζωνται εις το μέλλον, προς εξασφάλισιν της επιτυχίας των συνδυασμών των, να προβαίνωσιν εις ανηθίκους προς τας μειονοψηφίας παραχωρήσεις και ούτω η διαφθορά απειλεί να παρασύρη εις σαπρίαν τα πολιτικά μας κόμματα πάντα»

  • Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

«Κατόπιν της Ελληνικής αδιαλλαξίας, λέγει (η ιταλική εφημερίδα ‘’Τριμπούνα’’), οι Σύμμαχοι δεν θα δυνηθούν να επιβληθούν επί του Μουσταφά Κεμάλ. Η Ελλάς διά της στάσεώς της εξερεθίζει τον τουρκικόν εθνικισμόν μένουσα μόνη απέναντί του άνευ ουδεμιάς βοηθείας και παραιτουμένη μιας εντίμου λύσεως της διαφοράς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΣΥΜΜΑΧΙΑΙ ΚΑΙ ‘’ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ’’

«Το σύστημα της ιδικής μας πολιτικής ήτο σύστημα συμμαχιών, σύστημα φιλιών και υποστηρίξεων των συμμάχων και των φίλων της προς την Ελλάδα. Αι Δυνάμεις μας έδιναν διά να πολεμήσωμεν τους στρατούς, τα χρήματα και τα πολεμοφόδιά τους. και κατόπιν διά της ηθικής και διπλωματικής των υποστηρίξεως μας κατεκύρωσαν τα εδάφη, επί των οποίων εδικαιούμεθα να έχωμεν βλέψεις […] Μεθαύριον, όταν η πολεμική δράσις συντελεσθή, όταν η νίκη επιτευχθή και μας παρουσιάσουν και οι σήμερον κυβερνώντες τον χάρτηντους, όταν θα έχωμεν τα δεδομένα συγκρίσεως μεταξύ δαπανών και κερδών, δεν θα είμεθα ημείς εκείνοι που θα ζητήσωμεν ν’ απαλλάξωμεν τον κ. Γούναρην του βάρους της δόξης του. Τότε και τα δύο συστήματα, των συμμαχιών και της ‘’αυτοτελείας’’, θα κριθούν εκ των αποτελεσμάτων αυτών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΕΚΚΙΝΗΣΙΣ ΜΕ ΖΗΤΩΚΡΑΥΓΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ. ‘’ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΑ’’

«Ο ενθουσιασμός του στρατού επί τη επικειμένη ενάρξει της προελάσεως είναι απερίγραπτος. Τας πρώτας διαταγάς υπεδέχθη ο στρατός με ατελευτήτους ζητωκραυγάς υπέρ του Έθνους και του Βασιλέως. Η αναχώρησις εκ Σμύρνης της Α.Μ. του Βασιλέως διά το μέτωπον, είναι ζήτημα ημερών τινών»

  • ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

«Η αντιζηλία των Δυνάμεων εν Ανατολή παρέτεινεν επί εκατόν έτη την ζωήν της Τουρκικής Αυτοκρατορίας, και η αυτή αντιζηλία φέρει την ανθρωπότητα προ του κινδύνου να επιτραπή η πολιτική και υλική ένωσις των ηπειρωτικών κρατών της Μέσης Ευρώπης και Ανατολής κατά των Μ. Ναυτικών Δυνάμεων της Δύσεως και η αναίρεσις των θυσιών και των αποτελεσμάτων του προσφάτου παγκοσμίου πολέμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΙ ΤΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ

«Ειμπορούν να γράφουν ό,τι θέλουν διά την Ελληνικήν απάντησιν τα πληρωμένα φύλλα των αγορασμένων ανταποκριτών. Ο Ελληνικός λαός δεν περιμένει να μάθη από αυτά, αν η απάντησις της κυβερνήσεως ήτο ή όχι η πρέπουσα και η μόνη δυνατή. Ότι ενώ η κυβέρνησις εγνώριζε τον πόθον του διά την ειρήνην, επροτίμησε τον πόλεμον. Και θα της το πληρώση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΥ ΤΕΧΟΥΣ ΤΩΝ ΛΟΓΧΩΝ, ΤΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ. ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ ΕΤΟΙΜΟΝ ΝΑ ΕΚΡΑΓΗ

«Υπεράνω του μετώπου με αεροπλάνον. Διαδρομή του χαλυβδίνου τείχους, το οποίον η Ελληνική απόφασις εντός ολιγίστων μηνών ανήγειρε, διά να σημειώση το θαύμα των ελληνικών φαλάγγων, αι οποίαι χειμαρρώδεις θα εξορμήσουν μεθαύριον, συντρίβουσαι βαρβάρους ορδάς και αποσυνθέτουσαι εγκληματικόν συγκρότημα, το οποίον τινές εκ συμφέροντος αγωνίζονται να εμφανίσουν ως κράτος»

  • ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟΝ ΚΥΡΟΣ

«Υπερηφάνως δε συναισθανόμεθα την στιγμήν ταύτην, ότι έχομεν υπέρ ημών το ηθικόν Βρεττανικόν κύρος, όπερ προστατεύει τα επί της Ανατολής δίκαια ημών, αλλ’ επί πλέον έχομεν και τριακοσίας χιλιάδας λόγχας εχούσας εντολήν εθνικήν και ουχί διπλωματικήν, να προασπίσωσι μέχρι θανάτου το Ελληνικόν δίκαιον και να επιβάλλωσι το Βρεττανικόν κύρος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ – Η Αγγλική Κυβέρνησις απέσυρε την επιχορήγησιν προς τους απεργούς. – Δηλώσεις ενός τραπεζίτου.
  • ‘’ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΑ’’

«Όλα πηγαίνουν καλά. Την αισιοδοξίαν ταύτην εμπνέεται ο κ. Γούναρης εκ της βαθυτέρας επισκοπήσεως του διπλωματικού ορίζοντος, αλλ’ ιδίως κατόπιν των πληροφοριών, τας οποίας οι υπεύθυνοι αρχηγοί παρέσχον προς αυτόν επί της εν γένει στρατιωτικής καταστάσεως»

  • Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος