Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η συζήτηση περί μεταρρύθμισης άρθρων του Συντάγματος θεωρείται άκαιρη, καθώς ο μικρασιατικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η προοπτική και μόνον να δοθεί ψήφος στις γυναίκες δημιουργεί αναστάτωαη και αντιπαράθεση. Μέσω του ημερήσιου Τύπου ‘’κονταροχτυπιούνται’’ οι υποστηρικτές της άποψης ότι με τη γυναικεία ψήφο ”απειλείται η ελληνική πατριαρχική οικογένεια”, με εκείνους που πιστεύουν ότι ”πρέπει να εξετασθή κατά πόσον συμφέρει αν εξακολουθήση ο υφιστάμενος διά σινικού τείχους χωρισμός των δυο φύλων’’. Λιγοστή η ενημέρωση για το τι γίνεται στο Μέτωπο. Μόνο οι σχεδόν σε καθημερινή βάση πρωτοσέλιδες φωτογραφίες νεκρών ή τραυματισθέντων στη μικρασιατική ‘’πρώτη γραμμή’’ θυμίζουν στους αναγνώστες των -υπό λογοκρισία- εντύπων ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣ

«Ο φερετζές δηλονότι και το χαρέμι, τα οποία εκληρονομήσαμεν από τους Τούρκους και τα οποία κατηργήθησαν μεν υλικώς, μένουν όμως κρεμασμένα εις την νοσταλγικήν ψυχήν πολλών ακόμη ως θλιβερά απομεινάρια μιας σκοτεινής, υποκριτικής κοινωνικής ζωής. Ο χωρισμός αυτός, ο αποκλεισμός της γυναικός, οι κοινωνικοί περιορισμοί, οι οποίοι δεσμέυουν την ελευθερίαν της, κατέστησαν τας σχέσεις των δύο φύλων αντικείμενον του ανηθικωτέρου παζαρεύματος, το οποίον και όταν ενεργείται απροκαλύπτως και όταν διεξάγεται υπό τον πέπλον διαφόρων κοινωνικών ψευδών, αποτελεί πληγήν του εθνικού μας βίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΝ ΕΡΓΟΝ

«Το συντακτικόν έργον της Εθνοσυνελεύσεως είνε σπουδαιότατον. Απαιτείται προσοχή και περίσκεψις εις την σύνταξιν του καταστατικού χάρτου αφ’ ενός μεν όπως αι προοδευτικαί τάσεις διοχετευθώσιν εις το νέον σύνταγμα επαξίως προς την αναμφισβήτητον πολιτικήν ωριμότητα του Ελληνικού λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

«Ο αμερόληπτος και ψύχραιμος όμως ερευνητής, δεν δύνατι να κρύψη τους δισταγμούς του, περί του δυνατού της εφαρμογής του προσφάτου μονοπωλίου του συναλλάγματος […] Το μέτρον εθεσπίσθη υπό την ψυχολογικήν πίεσιν ενός πανικού, ως πρόχειρον μέσον κατευνασμού νεύρων, και διά ν’ απομακρύνη την δημοσίαν γνώμην και την κοινήν συνείδησιν, από των πραγματικών αιτίων της νομισματικής μας νόσου»

  • Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Εκδιώκεται λοιπόν πυξ και λαξ η γλώσσα του λαού από τα δημοτικά σχολεία. Από ποίους δε; Από τους παλλαδίνους της αυτοτελείας, από τους αναστηλωτάς όλων των λαϊκών ελευθεριών, από τους ανθρώπους που σχεδιάζουν να παραχωρήσουν εις τον Λαόν δικαιώματα, τα οποία δεν εζήτησε […] Αντί πάσης όμως ελευθερίας και αντί παντός άλλου δικαιώματος, ο Λαός έχει την εύλογον αξίωσιν από σας να επιδείξετε στοιχειώδη σεβασμόν προς την μητρικήν του γλώσσαν, την μόνην ζωντανήν γλώσσαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Πού τελειώνουν τα δικαιώματα της Βασιλείας, συμφώνως προς το άρθρον 44 του νυν Συντάγματός μας, πού δε αρχίζουν τα δικαιώματα του λαού; Τούτο είνε το αληθώς ώριμον ζήτημα, επί του οποίου αναμένει ο ελληνικός Λαός και η Βασιλείς την απάντησιν. Εάν δεν υπάρξη ανδρεία προς την απάντησιν ταύτην, θα σημαίνη τούτο ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε υπέρ της Βασιλείας ούτε υπέρ του Λαού»

  • ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

«Αι εφημερίδες γενικώς ανεξαρτήτως κομματικής αποχρώσεως παραπονούνται κατά των Προστατίδων Δυνάμεων διά την αυστηράν και την άδικον στάσιν των έναντι της Ελλάδος. Η σκληρά ουδετερότης των απέναντι της συμμάχου των Ελλάδος και της χθεσινής εχθράς των Τουρκίας θεωρείται ως προδοσία της φιλίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο κ. ΛΟΫΔ-ΤΖΩΡΤΖ ΘΑ ΘΕΣΗ ΖΗΤΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
  • ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΝ
  • ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

«Υπέρ του Άτλαντα, Άτλας, ο κ. Πρωθυπουργός δεν αρκείται εις το να βαστά ζη το βάρος ενός μεγάλου πολέμου, μιας αγωνίας οικονομικής, μιας διπλωματικής ασφυξίας, θέλει επάνω εις όλα αυτά τα μικρά και ασήμαντα και ακίνδυνα να προσθέση και τον φωτοστέφανον νέας συνθέσεως της Πολιτείας διά της ψήφου των γυναικών, του δημοψηφίσματος, του παρακοινοβουλίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Ισως ελάχιστος υπολείπεται χρόνος από της ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, κατά την οποίαν ο Βασιλεύς των Ελλήνων θα ευρεθή εν τω μέσω του στρατού και θα ηγηθή Αυτός του αγώνος. […] Προς την ΜΕΓΑΛΗΝ ΗΜΕΡΑΝ, προσατενίζει μετά χαράς και συγκινήσεως ο Ελληνισμός σύμπας και την μεγάλην ημέραν αναμένει εναγωνίως ο εν Μικρά Ασία στρατός διά να γράψη νέας σελίδας εις την ένδοξον τρισχιλιετή Ελληνικήν ιστορίαν»

  • ΑΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ

«Δεν εξεγείρει, ούτε στρατολογεί μόνον τον πληθυσμόν της Μικράς Ασίας ο κεμάλ, αλλ’ εργάζεται και εξεγείρει και στρατολογεί τον Τουρκικόν πληθυσμόν της Θράκης και της Μακεδονίας, ενώ αφ’ ετέρου εξεγείρει τους Αλβανούς και αγωνίζεται να δημιουργήση ενοχλήσεις εις τα πλευρά της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ;

«Εν γένει φανταζόμεθα ότι η παρούσα Εθνοσυνέλευσις κατά τους πέντε μήνας που ζη έκαμε τόσην χρήσιν λόγων και ρητορικής, ώστε να ικανοποιήθησαν και αι πλέον άπληστοι αξιώσεις. […] Η κραυγή των πληρεξουσίων, οι οποίοι ηρώτησαν χθες ‘’προς τι η συζήτησις;’’ ήτο κραυγή οφειλομένη ασφαλώς εις την επικοινωνίαν της ψυχής της Συνελεύσεως προς την λαϊκήν ψυχήν, επικοινωνίας με την οποίαν τόσον βαθύτατα ψυχολογικώς ησχολήθη ο κ. Γούναρης»

  • Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΨΗΦΟΣ

«Ευρίσκομεν απλώς ότι αι διάφοροι νύμφαι Ηγερίαι, αι οποίαι εμπνέουν τους Νομάδες της Κυβερνήσεως, θα ημπορούσαν να περιμείνουν να τελειώσωμεν τουλάχιστον με τον Κεμάλ και κατόπιν να τους δώσωμεν την ευχαρίστησιν να περάσουν από την ταβερνίτσαν και να διατάξουν το σχετικόν εκατοσταράκι της ρετσίνας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΘΕΛΟΜΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΝ

«Δεν την θέλομεν την ονομαστικήν αυτήν ελευθεροτυπίαν, αποκρούομεν αυτήν την σημερινήν απόλυτον ελευθερίαν, διότι αύτη είνε μία σκιά μιας κινουμένης και ζώσης ολοφάνερα μαύρης δουλείας. Θέλομεν την λογοκρισίαν διά να καταπέσουν και τα τελευταία προσχήματα, και να πεισθώμεν εάν πλέον έχομεν και ημείς το δικαίωμα να ζήσωμεν υπό τον σημερινόν ήλιον της ελευθερίας»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ – Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΙΜΝΙΟΒΟΣΚΩΝ- ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ‘’ΚΑΤΑ ΤΥΧΗΝ’’ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ

«Η Ελλάς δεν έχει τι από το πολίτευμά της ν’ αλλάξη. Η συντακτική Συνέλευσις της είνε εντελώς περιττή, όπως η προέλευσίς της υπήρξε τυχαία. Είνε περιττόν να προσθέσωμεν ότι το κακόν δεν ευθύνει καθόλου το Έθνος, αλλά μόνον τους ανέκαθεν ανειλικρινώς πολιτευομένους προς το Έθνος»

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣΝ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

­ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΔΙΟΝ ΔΡΑΣΕΩΣ

«Δεν επιθυμούμεν να παραμείνη υποζύγιον η Ελληνίς [….] Διότι εν πρώτοις, η Ελληνίς υποζύγιον δεν είναι, εις μεγάλην κλίμακα […] Αλλά το στάδιον της γυναικείας ανυψώσεως και χειραφετήσεως, δέον να ωθηθή προς αλλοίαν κατεύθυνσιν εκείνης, προς ην πολιτικαί φεμινιστικαί θεωρίαι, εν πολλοίς αόριστοι και αψυχολόγητοι, επιθυμούν να την οδηγήσουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΩΣ

«Δεν υπάρχει πλέον καμμία αμφιβολία. Αι καταδιώξεις που γίνονται καθ’ όλην την Ελλάδα εναντίον των εργατών εν γένει και των κομμουνιστών ειδικώς είνε μέτρον γενικόν, εφαρμοζόμενον διαταγή αυτής της κυβερνήσεως.[…] Η εργατική τάξις κηρύσσεται εν διωγμώ από τους ‘’τυραννομάχους’’ απαράλλακτη όπως και από τον Βενιζέλον εις τας παραμονάς της αδόξου πτώσεώς του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Οι κ.κ. πληρεξιούσιοι έλαβον την 1ην Νοεμβρίου παρά του Ελληνικού Λαού μίαν εντολήν. Την εντολήν να επιληφθούν του πολιτεύματος και να επιχειρήσωσι πάσαν μεταβολήν την οποίαν θα έκρινον αναγκαίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 12 Μαΐου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΫΔ

«Μετά την τοιαύτην μετάπεισιν της ασφαλείας του Λόϋδ δεν απομένει εις τους Έλληνας εφοπλιστάς άλλο τι ή να ακολουθήσουν τον δρόμον, ο οποίος είχεν εμπνεύση την παγκόσμιον πεποίθησιν προς αυτούς. Εμεσολάβησεν μία παρεξήγησις αρκούντως οδυνηρά, παρήλθεν όμως ανεπιστρεπτί ως ελπίζομεν»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος