Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας οδηγούν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία Γούναρη – Στράτου, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η επιδιωκόμενη ‘’γενική συνεργασία’’ των πολιτικών αρχηγών προσέκρουσε στη διαφωνία Μπούσιου στα θέματα των γενικών διοικήσεων και των νέων υπουργείων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ

«Βεβαίως όμως, εάν η μέχρι της χθες παράτασις της κρίσεως ήτις αποβαίνει, ως είπομεν, πολιτειακή και εθνική, έχει υπεύθυνον την αδέλασχον φιλαρχίαν των μεν, την ακατανόητον πολιτικήν σκέψιν τω άλλων, από σήμερον θα βαρύνη εξ ολοκλήρου το Λαϊκόν Κόμμα. Διότι θα θεωρηθή και λίαν ευλόγως ομολογία δυσπιστίας προς εαυτό και προς την πολιτικήν του ο διασυρμός, εις ον αφήκε να περιέλθη η διαχείρισις των υποθέσεων της χώρας εν τοιαύταις στιγμαίς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΟΥΣΙΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΩΝΙΑΝ

Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΗΘΕΛΕ Ν’ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΕΙΣ 25 ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΝ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Επί του παρόντος, διαμαρτυρόμενοι και επιρρίπτοντες τας βαρυτάτας ευθύνας εις τα ηνωμένα κόμματα του παλαιοκομματισμού, οι φιλελεύθεροι ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ Ή Ν’ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ, απέχοντες πρό παντός συμμαχιών και συμπράξεων προς τους εργάτας της εθνικής καταστροφής, υφ’ οιανδήποτε μορφήν και αν εμφανίζωνται ούτοι εις την συνέλευσιν. Ας λύουν αυτοί μόνοι τας διαφοράς των. Οι φιλελεύθεροι ας παραμένουν θεαταί, αφού δεν δύνανται ν’ αναλάβουν κυβέρνησιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΔΙΑΤΙ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ‘’ΤΑΪΜΣ’’
  • Η ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ‘’ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΙΣ’’

«Και δεν απομένει παρά μόνον η διανομή των λαφύρων της εξουσίας. Περί αυτών πρόκειατι. Περί αυτών αι διαπραγματεύσεις των χθεσινών μονομάχων, οι οποίοι, περιφρονούντες πάσαν ιδέαν πολιτικής κοσμιότητος κ’ ευπρεπείας, συνέρχονται και συσκέπτονται εις συμβούλια και διαβούλια προς καθορισμόν των μερίδων!…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΙΑΦΩΝΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • ΘΑ ΕΧΩΜΕΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ;

«Προσέξατε! Πρόκειται περί της κεφαλής της Ελλάδος, ουχί περί των παθών σας και του κομματικού σας σαρκίου. Θα τολμήσητε ν’ αναλάβητε και κατά την υστάτην ώραν την ευθύνην του ακυβερνήτου της χώρας, την ευθύνην του θανάτου της Ελλάδος, όταν ο Θεός αυτής μας εξαποστέλλει ευκαιρίαν τελικής εθνικής και σωτηρίου δράσεως οία δεν θα παρουσιασθή πλέον ούτε μετά αιώνα;»

  • ΠΩΣ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ – Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΕΡΟΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΟΣ

«Σήμερον πρόκειται να τερματισθή η κυβερνητική εκκρεμότης, έστω και εάν αύτη είνε αντίθετος προς το πνεύμα της κοινής γνώμης, και ταύτην αναμένει ο Λαός εναγωνίως παρά του κ. Γούναρη, διότι παρετάθη υπέρ το δέον και η υποχωρητικότης του, την παράτασιν της οποίας ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ επί πλέον ούτε το εν τη Εθνοσυνελεύσει, ούτε το εν τη Χώρα Λαϊκόν Κόμμα. Πρέπει να τερματισθή η κρίσις σήμερον, αρκεί να προφυλαχθή ο κ. Γούναρης λαο ν’ αποφύγη τους Μπουσιακούς κοινοβουλευτισμούς και τας πιθανότητας της πολιτικής της ενέδρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΚΑΙ ΑΛΛΑΙ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ

Ο ΚΕΜΑΛ ΖΗΤΕΙ ΑΜΕΣΟΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – ΠΟΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

«Ελπίζομεν ότι ο συνασπισμός ο τόσον δυσχερώς τελειούμενος θα έλθη εις πέρας και ο τόπος θα αποκτήση τέλος μίαν Κυβέρνησιν, ληγούσης της υφισταμένης εκ του ακυβερνήτου αγωνίας. Διότι εάν και την φοράν ταύτην, όπερ απευχόμεθα, δεν ήθελε καταστή δυνατή η διαλλαγή μεταξύ των αντιτιθεμένων κοινοβουλευτικών στοιχείων, τότε την λύσιν θα έδιδεν ο λαός διά του μόνου απομένοντος μέσου, της βίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΚΡΙΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
  • Ο ΚΕΜΑΛ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Αντιβενιζελικός πολιτικός κόσμος! Εις αυτόν ανήκουν οι πολιτευόμενοι, οι κομματάρχαι και ο εσμός –οι εγκάθετοι και οι παράσιτοι και οι πράκτορες- της φατρίας. Είνε η διεφθαρμένη άρχουσα τάξις. Διεφθαρμένη όχι ατομικώς, πολιτικώς. Έχει ιδεώδες; Αυτοθυσίαν; Ηθικόν δισταγμόν; Ποτέ! Η Εξουσία είνε το Ιδεώδες. Το συμφέρον του κόμματος ο υπέραττος νόμος! Όλα τα μέσα, προς την κομματικήν αυτοσυντήρησιν, προς την κατάληψιν της Αρχής, θεμιτά!…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΕΡΜΑ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ;

«Μία ειλικρινής απόφασις συναντήσεως επί μιας θεμελιώδους γραμμής εθνικής πολιτικής, επιρρωνυμένη διά της ανυστεροβούλου θελήσεως όπως λεπτομερειακαί και επουσιώδεις αντιγνωμίαι διευθετηθούν εν πνεύματι διαλλακτικώ, δύναται να εξουδετερώση πλείστα μειονεκτήματα του συνασπισμού. Το παν εξαρτάται από την αληθή διάθεσιν των συμπραττόντων και από την αμοιβαίαν ευθύτητα της συνεργασίας των»

  • Ο ‘’ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΔΡΑΣ

«Η πολιτική της ενέδρας πρέπει να λείψη, και ταύτην δύναται να εξοντώση μόνον διά του κόμματός του ο κ. Γούναρης, σχηματίζων ομοιογενή Κυβέρνησιν και κάμνων εν ανάγκη έκκλησιν προς τον Λαόν, διά να είνε έτοιμος προς νέας εκλογάς. Διότι εκεί βαδίζομεν ασφαλώς και ταχέως εάν ΔΕΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΘΩΣΙΝ οι προκαλούντες τας διαρκείς και αλλεπαλλήλους Κυβερνητικάς κρίσεις»

  • Η ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΔΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΝ. ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΚΡΙΣΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΘΗ

«Αλλ’ η χώρα έχει ανάγκην κυβερνήσεως δυναμένης να εργασθή, όχι κυβερνήσεως περικλειούσης εις εαυτήν στοιχεία αμέσου διαλύσεως και αμέσου εξαρθρώσεως. Έχει ανάγκην κυβερνήσεως άμεσον και της κυβέρνησιν ταύτην ο κ. Γούναρης πρέπει να σχηματίση το ταχύτερον τη συνεργασία του κ. Στράτου μεθ’ ου επί των γενικών γραμμών της πολιτικής συμφωνεί. Πάσα αναβολή, πάσα παρέλκυσις, πάσα ματαία συζήτησις να παραμερισθή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Ο λαός διψά νέας πολιτικάς καταστάσεις, νέας ιδέας και νέους άνδρας. Ησθάνθη την ανάγκην ταύτην εις τα χαρακώματα, υπό την πίεσιν των οικονομικών και φορολογικών μεθόδων του παλαιοκομματισμού κάτω από τον πόνον της στερήσεως των τέκνων του. Δεν διανοείται απλώς, αισθάνεται την ανάγκην νέας πολιτικής ζωής. Και το αίσθημα έχει δύναμιν και οργήν ακατάσχετον. Ας μη επιχαίρη όθεν ούτε ο Συνασπισμός, ούτε ο Βενιζελισμός οσονδήποτε και αν συντηρηθή προσωρινώς. Το μέλλον είναι μαύρον δι’ αυτούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΤΟΥΝ
  • Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
  • ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΔΟΣΙΣ

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΑΠΕΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ ΑΠΗΝΤΗΣΕΝ ΑΚΟΜΗ

«Η Ιταλία όπως και η Γαλλία απεδέχθησαν την πρόσκλησιν της Αγγλικής κυβερνήσεως ίνα μετάσχωσιν εις την ενέργιαν μιας αμερολήπτου ανακρίσεως επί των Τουρκικών φρικαλεοτήτων κατά των χριστιανικών μειονοψηφιών της Μ. Ασίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 7 Μαΐου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΤΑΡΤΑΡΙΝΟΣ

«Συνεχίζων την ιταμότητά του ο περιλάλητος ταρταρίνος της Ανατολής, απειλεί, ότι μόλις συγκρατείται ο σταρτός του να μη ρίψη εις την θάλασσαν τας Ελληνικάς στρατιάς!»

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Οι ναύλοι εις τας διαφόρους αγοράς – Δεν υπάρχουν εισέτι σημεία βελτιώσεως – Τα αίτια της εξακολουθούσης ναυτιλιακής κρίσεως – Οι συναγωνισταί των φορτηγών ατ/πλοίων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος