Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η αγγλο-γαλλικά αντιπαράθεση και αδιαλλαξία σύμφωνα με τους αρθρογράφους της εποχής βρίσκεται στα άκρα, ενώ είναι αποδεκτό από όλους ότι ‘’η συνθήκη των Σεβρών ανήκει πλέον εις την ιστορίαν. Αυτή η Διάσκεψις απήγγειλεν απλώς τον επικήδειόν της’’, με διαφορετική επιχειρηματολογία ανάλογα με την πολιτική ιδεολογία. Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη, αποτελεί ένα ακόμη θέμα στην αρθρογραφία της ημέρας…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 1920

«Η δραματική πάλη, η οποία διεξήχθη επί μίαν τριετίαν μεταξύ μιάς σπείρας τυράννων και του τυραννουμένου λαού, της οποίας η χαρακτηριστικωτέρα σελίς είναι η περυσινή 31 Ιουλίου, προσφέρει και εις τους καταδικασθέντας και εις τους δικαιωθέντας, αλλά και εις τας μελλούσας γενεάς, πλην του ηθικού, το μέγα πολιτικόν της δίδαγμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

«Οπωσδήποτε βάσιν των νέων περί ειρήνης συζητήσεων θέλει αποτελέσει η δημιουργηθείσα κατόπιν των Ελληνικών νικών νέα εν τη Ανατολή κατάστασις. Και είνε παρήγορον ότι προς την ανάγκην ταύτην προσηρμόσθησαν οπωσδήποτε αι περί του Ανατολικού συζητήσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου. Η συνθήκη των Σεβρών ανήκει πλέον εις την ιστορίαν. Αυτή η Διάσκεψις απήγγειλεν απλώς τον επικήδειόν της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

«Όλα τα γεγονότα βροντοφωνούν, ότι η Ελλάς έχει εις χείρας της την τύχην της και το μέλλον της. […] Η Κυβέρνησις έχει εις χείρας την υπέροχον ψυχικήν ρώμην του ηνωμένου εν τω εθνικώ αγώνι λαού, έχει την πολύτιμον και απροκάλυπτον φιλίαν της Αγγλίας, έχει τας περιλάμπρους νίκας του Ελληνικού στρατού, έχει ετοίμους διά παν νέον υπερφυές κατόρθωμα τας αθανάτους αυτάς λεγεώνας. Το όνειρον της ανιδρύσεως του Βυζαντινού Κράτους, πρέπει πλέον ν’ αποβή πραγματικότης. Είνε νυν η μεγάλη στιγμή!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΙΑ ΤΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • ΠΡΟ ΕΝΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΟΥΣ

«Ωσάν σήμερον ακριβώς πρό ενός έτους τρομακτικόν άγγελμα διέτρεχε την πρωτεύουσαν. Ο Ε. Βενιζέλος υφίστατο δολοφονικήν απόπειραν εν Παρισίοις. […] Μόλις πρό ολίγου είχε κληθή η αντιπροσωπεία όλου του κόσμου διά να αναγνωρίση και να θαυμάση την δημιουργουμένην Μεγάλην Ελλάδα. […] Και όμως ο άνθρωπος αυτός εδέχθη δύο σφαίρας. Και όμως ο άνθρωπος αυτός είνε εξόριστος. […] Η αλήθεια και η ηθική την οποίαν παρεγνώρισαν οι αντίπαλοι του εξορίστου και πολλοί φίλοι του, θα είνε η μόνομος πολιτική θρησκεία εις την χώραν μας»

  • ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΒΟΛΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ. Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΣΙΛΕΣΙΑΝΟΝ
  • ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Απέναντι των εμπολέμων αι Μεγάλαι Δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν ουδέτεραι και θεαταί απλώς της πάλης, ως και πρό της Συνόδου ταύτης του Ανωτάτου Συμβουλίου. […] Αλλ’ ενώ αι Δυνάμεις εμμένουν εις την πολιτικήν της ουδετερότητος διά της άλλης αυτών αποφάσεως, δεν φρονούν ότι επέστη η ώρα όπως προσφέρουν την μεσολάβησίν των εις τους εμπολέμους με την ελπίδα αποτελέσματος υπέρ της ειρήνης. Η παρούσα ώρα έχει σημάνει ήδη την Ελληνικήν οριστικήν Νίκην και τον βραχύν πρόλογον του ολοκληρωτικού Ελληνικού Θριάμβου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

«Σήμερον η συνθήκη των Σεβρών απέθανε διά του Ελληνικού ξίφους. Ο οικτρός αυτής οργανισμός, ο οποίος εδημιούργει μίαν νόθον κατάστασιν εις την Μικράν Ασίαν ενεταφιάσθη οριστικώς και επί του πτώματος της φονευθείσης συνθήκης θα αναθάλη ο υγιής Ελληνικός οργανισμός. […] Ό,τι κατέχομεν σήμερον, το κατέχομεν δικαιώματι ισχύος και θα παγιώσωμεν την ισχύν ημών κατά την δύναμίν μας και το συμφέρον μας, διότι και τούτο αποτελεί το συμφέρον της ειρήνης και της προόδου των Λαών της Ανατολής»

  • ΤΑ ΤΟΛΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ

«Η συνθήκη των Σεβρών δεν υφίσταται πλέον παρά μόνον ως αφετηρία αναγνωρίσεως των δικαίων της Ελλάδος, κατόπιν των θυσιών της εις τον παγκόσμιον πόλεμον και πρό των νέων, τους οποίους υπεχρεώθη να διεξαγάγη. […] Η Συνθήκη των Σεβρών δεν υφίσταται. Αφίνει όμως εις την Ελλάδα πολύτιμον κληρονομίαν. Την γραμμήν της πορείας, ήτις άγει εις το τέρμα του εθνικού αγώνος. […] Αν είνε μοιραίον εις τα Ελληνικά δίκαια μόνον δι’ αγώνων και θυσιών να επιβάλλωνται, αλλ’ η τελική επιβολή των έχει τούτο πάντοτε το προσόν ότι περιβάλλεται με το ηθικόν κύρος της κοινής αναγνωρίσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΙΛΕΣΙΑΚΟΥ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΦΘΑΣΑΝ ΕΙΣ ΟΞΥΤΑΤΟΝ ΣΗΜΕΙΟΝ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΜΠΡΙΑΝ

«Οι Γάλλοι και οι Άγγλοι εξηκολούθησαν την αδιάλλακτον στάσιν των. Η συζήτησις διεξαχθείσα ζωηρότατα εξετραχύνθη μέχρι προσωπικών αντεγκλήσεων. Ο Λόϋδ Τζώρτζ επαναλαμβάνων τα επιχειρήματά του εναντίον της στάσεως της Γαλλίας απέναντι της Γερμανίας ωμίλησε περί γαλλικού ιμπεριαλισμού. […] Άκρα απαισιοδοξία επικρατεί εις τους γαλλικούς κύκλους. […] Οι αυτοί κύκλοι τονίζουν ότι εάν ο Λ. Τζωρτζ δεν προβή εις παραχωρήσεις αδύνατον να αποτραπή η συνέχισις της διαφωνίας, μοιραίως δε θα επέλθη διάσπασις της συμμαχίας»

  • ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

«Το όνομα όμως του νεκρού Δραγούμη αποτελεί από ενός έτους το καθημερινόν αντικείμενον της ανανδροτέρας κομματικής εκμεταλλεύσεως. Οι πολιτικοί των Φιλελευθέρων αντίπαλοι, οι δικαιώσαντες και επαρθέντες διά την δολοφονικήν κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου απόπειραν, εγνώρισαν να μη αφήσουν τον τάφον του Ίδα ήσυχον ουδ’ επί μίαν ημέραν»

  • ΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Η Ελλάς είχε δικαίωμα να εκθέση ωρισμένα γεγονότα και να διεκδικήση ωρισμένα δικαιώματα και ωφελήματα παρά του Ανωτάτου Διασυμμαχικού Συμβουλίου, αλλά δεν το έπραξε. Η Αγγλία υπεστήριξε την Ελληνικήν υπόθεσιν, αλλά η γνώμη της δεν κατίσχυσε»  

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1920 – 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1921

«Και αφού εσώθη πλέον ευτυχώς, η ζωή του Αρχηγού των Φιλελευθέρων, ίσως η δημιουργία των ιουλιανών οργίων να εξυπηρέτει, εκ των υστέρων, απολύτως, και να διηυκόλυνε τον απελευθερωτικόν ημών αγώνα, εάν κατά την τραγικήν δείλην της 31ης Ιουλίου, δεν έπιπτεν από ατίμους σφαίρας ανάνδρων εγκληματιών, ο ΛΕΥΚΟΤΕΡΟΣ και ΕΥΓΕΝΕΣΤΕΡΟΣ συμμαχητής, ενός ευγενούς αγώνος : ο ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Ματαίως η φλογερά ευγλωττία του μεγάλου τέκνου της Ουαλλίας εδείκνυε τον δρόμον ο οποίος θα εξήγε μαζύ με τους Συμμάχους, ολόκληρον την Ανθρωπότητα από την τρομεράν κρίσιν εις την οποίαν εβύθισεν αυτήν ο πόλεμος. Η φωνή του πάθους και της εκδικήσεως επεκράτησεν. […] Ο κόσμος δικαιούται από του εξής να αναζητήση μίαν ασφαλεστέραν στέγην διεθνούς συνασπισμού υπό την οποίαν να στεγάση την ησυχίαν του και την ευημερίαν του. Θα την εύρη!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Χωρίς κύριο τίτλο, καθώς η λογοκρισία άφησε λευκό το αντίστοιχο πρωτοσέλιδο κομμάτι…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ. Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ
  • ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

«Εκείνοι οι ολίγοι, οίτινες δεν είναι εις θέσιν να εννοήσουν ποία η διαφορά μεταξύ τυραννίας και ελευθερίας, μόνον αυτοί, οι ευτυχώς ολίγοι, δεν θα αναπολήσωσι σήμερον με σπαραγμόν ψυχής την 31ην Ιουλίου 1920 και δεν θα κλίνουν ευλαβώς την κεφαλήν πρό του λευκού εκείνου λίθου, όστις δεικνύει το ηγιασμένον χώμα, όπερ εποτίσθη με το αίμα ενός ακόμη μάρτυρος της ελευθερίας, του ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ!»

  • Ο ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 31 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΘΕΤΙΚΩΣ ΣΥΜΦΕΡΩΤΕΡΟΝ

«Ανεφύη και πάλιν κάποια διαφωνία μεταξύ ναυτοθερμαστών και πλοιοκτητών, απειλούσα να λήξη εις ρήξιν και να προκαλέση απεργίαν και ανταπεργίαν. […] Τι θα συμβή εάν εξωθηθή εις τα έσχατα η διαφωνία και δεν επέλθη εγκαίρως συνεννόησις; Οι πλοιοκτήται, όχι από πείσμα την φοράν αυτήν κινούμενοι, αλλά από την Ανάγκην και αυτοί βιαζόμενοι θα δέσουν και τα ήδη εργαζόμενα σκάφη. Η Ανάγκη δε είνε πραγματική και όχι φαινομενική»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος