Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η αρθρογραφία της ημέρας κινείται στον απόηχο του τηλεγραφήματος του πρακτορείου Ρώϋτερ και της -μέσω αυτού- απότομης επιστροφής στην πραγματικότητα. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται από τον αντι-Γουναρικό Τύπο ως ο ‘’πρώτος καρπός της πολιτικής της αυτοτελείας μετά την νίκην’’, επισημαίνοντας ότι πλέον ο δρόμος προς την Κωνσταντινούπολιν αλλά και την ειρήνη, είναι κλειστός. Από την πλευρά τους τα κυβερνητικά φύλλα, υποστηρίζουν ότι στόχος της προέλασης προς την Κωνσταντινούπολη, θα ήταν ο εκβιασμός της Τουρκίας ‘’ίνα παύση ούσα πρόσκομμα εις την Ανατολικήν ειρήνην’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΟΜΙΛΕΙ Ο κ. ΣΤΡΑΤΟΣ. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΕΩΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟΨΙΣ. Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΤΑΣΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ. Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΨΕΥΔΟΣ
  • ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΣΩΝΟΜΕΘΑ

«Ένας τρόπος υπάρχει σωτηρίας. Να φύγη ο Γούναρης από την αρχή και να φύγη αμέσως. Επειδή δε αυτός δεν το έχει κατά νουν, πρέπει να το αποφασίση ο λαός, την δε απόφασίν του να την επιβάλη διά βοής. Μόνον έτσι σωνόμεθα, άλλως από τώρα μπορούμε να κλαίμε την Ελλάδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΣΥΣΤΑΤΟΙ ΔΥΣΘΥΜΙΑΙ

«Το Ανατολικόν επιφυλάσσει ακόμη πολλάς φάσεις και δεν είνε δυνατόν να προκριθή από τούδε η οριστική μορφήν, ην πρόκειται να λάβη. Επί του παρόντος η Ελλάς είνε υποχρεωμένη να εντείνη την προσοχήν της εις την ταχυτέραν τερμάτισιν της πολεμικής εν Μ. Ασία επιχειρήσεως. […] Ειδικώς προκειμένου περί της Κωνσταντινουπόλεως η ελληνική κυβέρνησις έχει τα μάλλον ισχυρά επιχειρήματα, όπως επιδιώξη μίαν λύσιν διά το καθεστώς αυτής συναφή προς τας ανάγκας της πραγματικότητος, έστω και αν είνε αύτη ολιγώτερον σύμφωνος προς το πανελλήνιον αίσθημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΡΑΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ

«Το Φόρεϊν Όφφις προβαίνει εις την δήλωσιν, την προκαλούσαν βαθυτάτην θλίψιν, όσον και σκληράν απογοήτευσιν εις την καρδίαν παντός Έλληνος, ότι η οδός της Κων/πόλεως, επί του παρόντος τουλάχιστον, είναι κλειστή εις τον στρατόν μας. Αυτή είνε λοιπόν η ελευθερία της δράσεως, την οποίαν μας διεβεβαίωσαν τα όργανα του κ. Γούναρη, ότι εξησφάλισεν ο πάτρων των, κατά την μετάβασίν του εις Λονδίνον διά τον στρατόν μας και διά την οποίαν τόσοι ετονίσθησαν αίνοι προς την πολιτικήν περίνοιαν και την διπλωματικήν δεξιότητα του ανδρός;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. Ο ΚΕΜΑΛ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑ ΜΕΓΑΛΗΝ ΜΑΧΗΝ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • ΤΙ ΛΕΓΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΓΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ

«Υπάρχουσι δικαιώματα τοσούτον ιερά, ώστε ο τελικός θρίαμβός των να δύναται να θεωρηθή ασφαλής, παρά πάσαν εχθρότητα, παρά πάντα αντίθετον συνασπισμόν, παρά πάσαν αντίδρασιν. Η τουρκική σήψις επεξετάθη τρομακτικώς. Προσέβαλε και την εσχάτην ίνα του τουρκικού οργανισμού. Και ο οργανισμός ούτος είνε αδύνατον να διατηρήση την Κωνσταντινούπολιν, ως οι άρρωστοι οίτινες είνε ανίκανοι να κρατήσωσιν εις την χείρα, παρά την φλογεράν επιθυμίαν των, καρπόν εύχυμον»

  • ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. ΟΥΣΑΚ-ΤΟΥΛΟΥ ΜΠΟΥΝΑΡ. Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΓΑΛΕΙΟΝ. ΜΑΧΑΙ ΥΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ. ΟΙ ΑΝΔΡΕΙΟΙ ΚΙΡΚΑΣΙΟΙ. ΚΙΟΥΤΑΧΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΣΑΣΩΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑΝ
  • Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Άς μη μας είπουν αι Δυνάμεις ότι η παρουσία των Συμμαχικών στρατευμάτων αποτελεί εγγύησιν, ασφάλειαν και αμεροληψίαν απέναντι των εμπολέμων. Αποτελούν πράγματι εγγύησιν, αλλά εγγύησιν προστασίας και σωτηρίας του εχθρού! Διά την Ελλάδα η Συμμαχική κατοχή και ουδετερότης απεδείχθη διά των πραγμάτων εχθρική πράξις μία φενάκη και μία παγίς»

  • Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’. ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΗΣ. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΝΥΧΑΣ ΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ. Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΔΙΑΒΑΣΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

«Εάν εις τον Βασιλέα μας οφείλομεν την έμπνευσιν και την διδαχήν της νίκης, εις το δαιμόνιον της αιωνίας Φυλής μας οφείλομεν τους μεγάλους συντελεστάς των μεγάλων γεγονότων, εάν δε σήμερον νικώμεν εις τα πεδία των μαχών, αύριον θα νικήσωμεν εις τα πεδία της ειρήνης και του πολιτισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΜΕΓΑΛΕΙΤΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

«Η Ελλάς έχει ετοίμους τας μικράς δυνάμεις, αι οποίαι χρειάζονται διά να καταληφθή η Τουρκική πρωτεύουσα. Δεν έχει όμως την συγκατάθεσιν των Δυνάμεων, και άνευ της συγκαταθέσεως αυτής το επιχείρημα είνε αδύνατον. Δεν γνωρίζομεν αν έκαμεν ενεργείας προς το σημείον τούτο και ποίας η Ελληνική Κυβέρνησις. […] Δεν φανταζόμεθα ότι η Κυβέρνησις θα θέση μέχρι τέλους εαυτήν υπεράνω των συμφερόντων του έθνους. Είνε αληθές ότι από τας αρχάς της Εθνικής κρίσεως παρουσιάσθησαν συχνότατα ευκαιρίαι μεγάλων χειρονομιών. Ουδέποτε όμως η ανάγκη μιας ηρωϊκής αποφάσεως παρουσιάσθη τόσον επιτακτική όσον τώρα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΩΝ ‘’ΤΑΪΜΣ’’ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΝΙΚΩΝ. Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛ. ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Αναφερόμενος εις τας φήμας, ότι η Ελλάς εποφθαλμιά την Κων/πολιν λέγει. Βεβαίως οι πολιτικοί ηγέται της Ελλάδος δεν τρέφουν την ελπίδα, ότι η Κων/πολις θα γίνη Ελληνική, ούτε ο βασιλεύς σκέπτεται να ζητήση μίαν τοιαύτην ανταμοιβήν διά την πολεμικήν δόξαν την οποίαν απέκτησε»

  • Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

«Και βεβαίως αι εργατικαί υπερβολαί και αι υπερβασίαι πρέπει να πατάσσωνται, αλλά και η ύπαρξις των εργατικών οργανώσεων πρέπει να είναι σεβαστή, τοσούτω μάλλον άλλωστε καθ’ όσον δεν εκμηδενίζεται πλέον. Ας το εννοήσουν αυτό οι κυβερνώντες και οι οπαδοί των λαμβάνοντες προσέτι υπόψη ότι οι εργάται, έχουν όγκον, έχουν φανατισμόν έχουν και ψήφον…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΜΕΤΑΞΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Πρώτος καρπός της πολιτικής της αυτοτελείας μετά την νίκην : το ανακοινωθέν του Ρώϋτερ, έντονον, δριμύ όπως όλα τα κείμενα των διακοινώσεων, τας οποίας έλαβεν η μετανοεμβριανή Ελλάς από μέρους των πρώην συμμάχων της. Ο δρόμος προς την Κωνσταντινούπολιν είναι κλειστός. Ο δρόμος προς την ειρήνην επίσης. […] Και χωρίς την Κωνσταντινούπολιν δεν υπάρχει πλέον διά την Ελλάδα τιμία ειρήνη»

  • Η ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
  • Η ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Η Κυβέρνησις έχει αποκλειστικήν υποχρέωσιν από της σήμερον, να στραφή ολόκληρος προς την εξομάλυνσιν της διπλωματικής μας θέσεως. Εάν έχη την δύναμιν να το πράξη, ας το πράξη, άνευ αναβολών και περιέργων συλλογισμών, αντιμετωπίζουσα ευθέως τας πραγματικότητας. Εάν πάλιν διά τον ένα ή διά τον άλλον λόγον αι χείρες αυτής δεν είναι ελεύθεραι προς τούτο, ας έχη την ειλικρίνειαν να το δηλώση προς τον ελληνικόν λαόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ

«Δεν ζητούμεν να εισέλθωμεν εις την Κων/πολιν προς δημιουργίαν τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προς εκβιασμόν της Τουρκίας, ίνα παύση ούσα πρόσκομμα εις την Ανατολικήν ειρήνην. Ζητούμεν να εισέλθωμεν εις την Κων/πολιν χάριν της ειρήνης. Οσον αφορά την τύχην της πόλεως ταύτης δεν διενοήθημεν να την κανονίσωμεν μόνοι. Αλλά μετά των Συμμάχων. Ουδέ διενοήθημεν να την καταλάβωμεν ακόντων των Συμμάχων διά να δημιουργήσωμεν τίτλους επ’ αυτής. Οι επ’ αυτής τίτλοι μας είνε παλαιοί και απαράγραπτοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑΝ (άρθρο έντονα λογοκριμένο)

«Ματαίως διέδιδαν ότι η Αγγλία εδέχετο την Ελληνικήν κατάληψιν της Κωνσταντινουπόλεως. Ματαίως αυταπατώντο πιστεύοντες, ότι η μπλόφα των είχε πιάση. Μετά την επί του προκειμένου αρθρογραφίαν του επισήμου Γαλλικού τύπου (…)  μετά την αποστολήν ιταλικών πολεμικών εις τον λιμένα της Κωνσταντινουπόλεως, ήλθε τέλος χθες και το επίσημον Αγγλικόν ανακοινωθέν να βεβαιώση… ότι πάσα απόπειρα Ελληνικής προελάσεως προς την Κωνσταντινούπολιν θα συνήντα τας συμμαχικάς λόγχας!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΒ ΤΟΥ ΡΩΫΤΕΡ.
  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗ ΕΙΣ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ
  • ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ

«Δύο είνε οι μεγάλοι συντελεσταί οίτινες θα αποδώσουν πολύ ταχέως την Κων/πολιν εις τας αγκάλας του ελευθέρου Ελληνισμού. Πρώτον η ΝΙΚΗ των Ελληνικών όπλων. Και δεύτερον η ΑΝΑΓΚΗ της Ευρωπαϊκής διπλωματίας. […] Η δε ανάγκη της Ελληνοποιήσεως της Κων/πόλεως θα επέλθη ισχυρά και αναπόδραστος, όταν η διπλωματία κατανοήση, ότι ούτε συνεταιρικώς δύναται να διανεμηθή η Κων/πολις, ούτε προνομιακώς από ένα μόνον να κρατηθή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 24 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Ο,ΤΙ ΠΡΟΕΙΠΟΜΕΝ

«Πολύ φοβούμεθα, ότι η τακτική, η ιδία αιωνία τακτική της σπουδής και της επιπολαιότητος και της καινοθυρίας δεν θα λείψη ποτέ από την Ελλάδα, εκτός αν το Υπουργικόν Συμβούλιον αποφασίση να μη αναφέρη ποτέ ουδέ γρυ δι’ οιανδήποτε ενέργειάν του επί των τόσων ευθίκτων, προς το παρόν εθνικών μας ζητημάτων, ο δε τύπος χειραγωγηθή καταλλήλως ίνα διερμηνεύει μόνον, όσα τω υποδεικνύονται εκ των υπευθύνων κύκλων, χωρίς να θέλη να ηγήται αυτός εις τας κρίσεις και τας αντιλήψεις όλως ανευθύνως και επιπολαίως»

  • ΟΙ ΣΤΟΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Συγκριτικοί πίνακες. Ο Αγγλικός στόλος ενισχύεται διαρκώς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος