Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Αποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Μικρά Ασία, αυτονόμηση της Σμύρνης είναι μερικοί μόνον από τους όρους που θα κληθεί να αποδεχθεί η Ελλάδα, γυρίζοντας μήνες πίσω στις προτάσεις που είχε απορρίψει το Μάρτη, κατά τη διάρκεια μίας ακόμη διπλωματικής περιοδείας ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στις συμμαχικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και ο Γούναρης, πιεσμένος από τις αρνητικές εξελίξεις στο μικρασιατικό Μέτωπο, φαίνεται αποφασισμένος να δεχθεί τις επιβαλλόμενες υποχωρήσεις…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΗΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΝ

«Οφείλει να τονισθή ότι οιαδήποτε πρόβλεψις περί των διπλωματικών και οικονομικών αποτελεσμάτων της ανά τας Συμμαχικάς πρωτευούσας περιοδείας της Ελληνικής αντιπροσωπείας είνε παρακινδυνευμένη. Και ότι εφ’ όσον ευρισκόμεθα πρό ακαθορίστου έτι καταστάσεως, το μικρόν ιδία κεφάλαιον, το οποίον είνε συνήθως το μοναδικόν θύμα των κερδοσκοπικών εκμεταλλεύσεων, πρέπει να είνε εξαιρετικώς επιφυλακτικόν και δύσπιστον προς τας διασπειρομένας υπόπτους φήμας, αίτινες, ως μη ώφειλε εμφανίζονται υπό σπουδαιοφανή ή και ημιεπίσημον μορφήν τη ανοχή ή και τη συνενοχή της πολιτείας»

  • ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΡΑΙΩΤΙΚΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ

«Αι υπάρχουσαι πληροφορίαι δεν είνε αρκεταί διά να σχηματίσωμεν γνώμην περί της μελετωμένης ειρηνικής λύσεως. Εν τούτοις τίποτε δεν καθιστά αβάσιμον την πρόβλεψιν ότι η εξευρεθησομένη λύσις δεν θα είνε ευμενής κατ’ ουσίαν εις τας θεμελιώδεις αρχάς, υφ’ ων πάντοτε εμπνέεται η Ελληνική πολιτική και από των οποίων αύτη ουδέποτε απεμακρύνθη μέχρι σήμερον, μη παρασυρθείσα εις υπερβολάς, τας οποίας ψυχολογικώς γεννά η ευδόκιμος πολεμική ενέργεια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΙΣ ΕΚ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

«Τα Κυβερνητικά όργανα δεν αποκρύπτουν, ότι ο κ. Γούναρης είνε διατεθειμένος να δεχθή τον συμβιβασμόν του Μαρτίου, δι’ ου χάνομεν την Μ. Ασίαν. Μετά τοσούτους ηρωϊκούς αγώνας και τοσαύτας αφαντάστους θυσίας, η Ελλάς συζητεί την αποχώρησιν του στρατού της εκ Μ. Ασίας. […] Δεν είνε η στιγμή αναζητήσεως ευθυνών. Αλλά θα έλθη αύτη. Και η Κυβέρνησις οφείλει κατ’ εκείνην την στιγμήν ν’ αποδείξη, ότι αν δεν ηδυνήθη να προλάβη την καταστροφήν, ημπόρεσεν έστω και κατά την δωδεκάτην ώραν ν’ αντεπεξέλθη εις αυτήν με στοιχειώδη φρόνησιν, περίσκεψιν και προνοητικότητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΚΑΙ ΑΙ ΗΝΩΜΕΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΔΑΝΕΙΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟΝ
  • ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΙΣ;

«Αλλά τίνα λοιπόν ζητεί να εμπαίξη διά των εικονικών τούτων διαπραγματεύσεων ο κ. Γούναρης; Και τίνα ζητούσι να εξαπατήσωσιν οι κυβερνητικοί πράκτορες, οίτινες κατακλύσαντες τα κέντρα της πόλεως εχθές, εξύμνουν λυρικώτατα την αυτονομιακήν –ώ πόσον ολίγον!- λύσιν […] Όχι, η Κυβέρνησις δεν λέγει την αλήθειαν σήμερον, επαγγελομένη ταχείαν ειρήνην δι’ απραγματοποιήτου αυτονομήσεως, ως δεν έλεγεν την αλήθειαν χθές, διαλαλούσα δι’ υπόπτων κερδοσκόπων αδύνατον δάνειον. Ο ηγέτης της συνεχίζων αρχαίας έξεις και παραδόσεις του, προσπαθεί απλώς να παρατείνη την παραμονήν του εις την αρχήν, αδιαφορών διά τας συμφοράς ας προκαλεί. Αλλοίμονον!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ
  • Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
  • ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Ο Κεμάλ, παρά το άρτιον διπλωματικόν του δίκτυον, το οποίον μας συμπνίγει διά των ατίμων και συκοφαντικών του ψευδών εκ τόσων σημείων, εξαπολύει νέαν διπλωματικήν επίθεσιν διά νέων αποστολών και εις Ευρώπην και Αμερικήν. Η Ελλάς θα εξακολουθή άραγε να μένη εν Παρισίοις, Λονδίνω και Αμερική, εις τον αυτόν διπλωματικόν τάφον, αθέατος και άλαος, ακίνητος και παραλυτική επί του διπλωματικού και πολιτικού εδάφους των Συμμάχων;»

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝ ΠΑΡΙΣΙΟΙΣ. Η ΔΕΞΙΩΣΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ ΗΤΟ ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ. ΠΩΣ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΙ ΘΥΣΙΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Ευρισκόμεθα συνεπώς πρό της ανάγκης μιας ειρήνης, την οποίαν οι ισχυροί σήμερον εν Ευρώπη μη δυνάμενοι να επιτύχωσι διά πιέσεων επί της Τουρκίας, έρχονται να επιτύχωσι διά πιέσεων κατά της Ελλάδος. […] Σήμερον δε απειλείται η Ελλάς όπως υποκύψη εις ειρήνην άδικον και απειλείται υπ’ αυτών Εν τη αδυναμία των να επιβληθώσιν επί της Τουρκίας αι Μεγάλαι Δυνάμεις, αδυναμία προερχομένη εκ των οξυτάτων αντιθέσεων και των ανιάτων αντιζηλιών, έρχονται να επιβληθώσιν επί της Ελλάδος, διότι προς τας πλευράς ημών, είνε ανοικταί αι οδοί των εκφοβισμών, ενώ αι Τουρκικαί πλευραί, είναι ωχυρωμέναι δι’ ανυπερβλήτων εμποδίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΝΑ ΤΟΥ ΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ

«Είνε τόσον σκληρόν το ζήτημα και τόσον πικρά η τελευταία θυσία, την οποίαν η Ελλάς καλείται να εισφέρη, ώστε διά μίαν στιγμήν να παραμερίζη την αγανάκτησιν διά την αδεξιότητα, την αβουλίαν και την έλλειψιν θάρρους μιας Κυβερνήσεως, ήτις διά τόσον επιπόνου και αιματοβρέκτου οδού ωδήγησε το Κράτος εις μίαν καμπύλην, ήτις επρόκειτο να απολήξη εκεί, όπου εξεκίνησε. […] Δι’ αυτό δε αξιούμεν από την ΚΥβέρνησιν, άνευ αναβολών και άνευ δισταγμών και άνευ διφορουμένων φράσεων, να θέση καθαρά πρό της Ελληνικής συνειδήσεως το ζήτημα. Ο Ελληνικός Λαός ηνδρώθη εις δοκιμασίας και ετόνωσε την ψυχήν του εις αντιμετώπισιν δυσχερειών. Έχει και το σθένος και την ψυχραιμίαν ν’ ακούση την αλήθειαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ

«Είνε αδύνατον, πρέπει να είνε αδύνατον, να εδέχθη ο κ. Γούναρης την βάσιν αυτήν διά την λύσιν της Ελληνοτουρκικής διαφοράς. Όχι μόνον διότι αυτή καθ’ εαυτήν η τοιαύτη λύσις είνε ασύμφορος εις την Ελλάδα, αφού απομακρύνει εντελώς αυτήν από της Μ. Ασίας και της Σμύρνης και εγκαθιδρύη εκεί αυτόνομον καθεστώς υπό την Τουρκικήν κυριαρχίαν και υπό χριστιανόν, μη Έλληνα δ’ όμως, ηγεμόνα. […] Αλλ’ επαναλαμβάνομεν δεν πιστεύομεν, δεν θέλομεν να πιστεύσωμεν εις την πληροφορίαν αυτήν»   

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ‘’ΜΕΛΛΟΝ’’. ΑΦ’ ΟΤΟΥ ΑΝΕΧΩΡΗΣΕΝ ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΔΗΛΩΣΙΝ ΕΚΑΜΕ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΛΕΧΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • (σβησμένη λέξη)   ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΚΤΩ ΜΗΝΩΝ

«Εάν αληθεύουν αι νεώτεραι εκ Λονδίνου πληροφορίαι –και υπάρχουν όλαι αι πιθανότητες της αληθείας επί του προκειμένου- ότι ο κ. Γούναρης απεδέχθη τας προτάσεις των Συμμάχων του περασμένου Μαρτίου περί αυτονομήσεως του βιλαετίου Σμύρνης και επί τη βάσει του όρου τούτου πρόκειται ν’ αρχίσουν νέαι μετά των Συμμάχων διαπραγματεύσεις, είνε αδύνατον ν’ αποκρύψωμεν την λύπην μας διά τα γινόμενα. Ολοταχώς προς τα οπίσω! Εκεί όπου ευρισκόμεθα πρό οκτώ μηνών!»

  • ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΕΩΣ ΕΝΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

«Αλλ’ εάν διά την ειρήνευσιν ταύτην ο Κεμάλ εξακολουθήση παραμένων το μόνον πρόσκομμα, ως απέβη μέχρι τούδε αρνηθείς να δεχθή μίαν συνθήκην, την οποίαν, επί τέλους, δεν κατήρτισεν η Ελλάς, πώς θα ετίθετο τέρμα εις την ανώμαλον κατάστασιν της Ανατολής; Ιδού το απομένει να εξακριβωθή. Και δεν φανταζόμεθα ότι θα σιγήσουν επί του σημείου τούτου αι εν καιρώ ανακοινώσεις περί των συμμαχικών διαθέσων επί του Ανατολικού»

  • Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗΝ. ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Η Κων/πολις εμφανίζεται και πάλιν διαλλακτική, ενώ η Άγκυρα υψούται επί των πτερνών της αδιάλλακτος […] Απέναντι της τακτικής ταύτης, η Ελλάς παραμένει ψύχραιμος και αδιατάρακτος φρουρός των δικαίων της […] Εάν ο Κεμάλ και οι σύμμαχοί του ζητούν την Μικράν Ασίαν, ας έλθουν να την καταλάβουν, εάν δε επιθυμούν την Σμύρνην, ας τολμήσουν να επέλθουν κατ’ αυτής. Τα τέκνα του Ελληνισμού παραμένουν εκεί άγρυπνα με τα όπλα ανά χείρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Ο κ. Γούναρης δεν θα δώση περισσότερα των όσων είνε αδύνατον να κρατήση και δεν θα θέση την υπογραφήν της Ελλάδος κάτω από συνθήκην μη ασφαλίζουσαν εις το διηνεκές τους χριστιανικούς πληθυσμούς από την μάχαιραν του εχθρού. Το Μικρασιατικόν θα προαχθή προς λύσιν του όχι δι’ επιδείξεων εθνικής απληστίας, αλλά διά συνετής σταθμίσεως των περιστάσεων υπό τας οποίας τελούμεν. Αν είνε δυνατόν χωρίς ανεπανορθώτους θυσίας ν’ αποφύγωμεν νέαν προσφυγήν εις τα όπλα πρέπει να το πράξωμεν. Το Ελληνικόν αίμα είνε πολύτιμον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗ ΡΩΣΣΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ
  • Χωρίς τίτλο και με πολλές περικοπές, λόγω λογοκρισίας, το πρώτο άρθρο

«Συνίστανται δε οι όροι αυτοί, όπως βεβαιώνει ο παρισινός ‘’Χρόνος’’, στην κατάργησι των εδαφικών παραχωρήσεων που έκαμνε στην Ελλάδα η συνθήκη των Σεβρών, στην εκκένωσι της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα και τη δημιουργίαν αυτονομιακού καθεστώτος στην Σμύρνην […] το Κόμμα μας υπήρξε εκείνο που συνέστησε την με κάθε θυσία σύναψι της τόσο ποθητής στον λαό ειρήνης, υπήρξε εκέινο που υπεστήριζε, ότι  οποιαδήποτε ειρήνη, με οποιουσδήποτε όρους…».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΗ Η ΠΡΕΣΒΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
  • Ο ΠΟΛΥΣ ΖΗΛΟΣ ΜΑΣ ΕΒΛΑΨΕΝ

«Οι Σύμμαχοι προς το θεαθήναι ή κατ’ επιφάνειαν μόνον συζητούσιν ή πρόκειατι να συζητήσωσι την Ελληνοτουρκικήν διαφοράν. Ενώ η αλήθεια είναι ότι πρόκειται πάντοτε περί του όλου προβλήματος της Εγγύς Ανατολής. Του προαιωνίου προβλήματος, εκ της λύσεως του οποίου εξαρτάται ίσως η μέλλουσα πορεία του πολιτισμού και η ειρήνη του κόσμου. Η ύπαρξις και η παγίωσις της Ελλάδος εν Ανατολή αποτελεί μέρος του γενικού ζητήματος»

  • Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ. ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 23 Οκτωβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝΟΣ ΚΑΙ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

Η ευθήνεια των γερμανικών ειδών. Το όνειρον περί της εμπορ. επικρατήσεως. Αθρόαι παραγγελίαι εις Γερμαν. εργοστάσια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος