Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η δημοσιευθείσα διαμαρτυρία των Φιλελεύθερων για την καταδίκη των Δημοκρατικών στη δίκη της Λαμίας, χαρακτηρίζεται από το φιλοκυβερνητικό Τύπο ως ‘’επαναστατικόν κήρυγμα, προαναγγέλλον σαφώς και ανεπιφυλάκτως ΝΕΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ’’. Προφανής η προσπάθεια των κυβερνώντων να συντηρήσουν το διχαστικό κλίμα, σε μία κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα με και δυσοίωνες για τα εθνικά συμφέροντα προοπτικές…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΑΙ ΔΥΟ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΙ

«Αλλ’ η Συνέλευσις παρέχουσα ήδη τα φαινόμενα χειραφετήσεως υπό την επιβολήν της ολοέν ογκουμένης παλλαϊκής διαμαρτυρίας δεν δύναται να συμπράξη εις πραγματοποίησιν της απειλουμένης εντός του προσεχούς μέλλοντος διπλής χρεωκοπίας, υλικής τε όσον και διεθνούς. Θα ήτο αληθώς ανιστορήτως τραγικόν εάν προσετίθετο τρίτη, η πλήρης ηθική χρεωκοπία και της λαϊκής αντιπροσωπείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ

Ο κ. ΤΖΩΝ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΝ ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΘΑ ΚΑΤΕΛΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΣ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ

  • ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΝ ΛΥΣΙΝ

«Αι κυβερνητικαί αποφάσεις επί του εθνικού ζητήματος πρόκειται να εκδηλωθούν δι’ ωρισμένων ενεργειών εντός ολίγων ημερών, κατά την γενικώς κρατούσαν αντίληψιν. […] Η Κυβέρνησις θέλει ν’ αποδώση τους δισταγμούς και τας ανησυχίας της Κοινής Γνώμης εις την επίδρασιν των ερμηνευόντων αυτήν διά του Τύπου. Αλλ’ εάν η κατεύθυνσις, η ακολουθουμένη παρά των οργάνων της Δημοσίας Γνώμης, ήτο εσφαλμένη, οι κυβερνώντες ώφειλον αντί σιωπής, εις την οποίαν περιχαρακώθησαν, να υποδείξωσι την ορθήν προς κατάλληλον παρασκευήν του δημοσίου φρονήματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

«Οι φιλελεύθεροι επιτελούν απλώς το προς την πατρίδα καθήκόν των, διαμαρτυρόμενοι εντόνως διά την μεσαιωνικήν καταδίκην των δημοκρατικών, διά την λυσσώδη δίωξιν των Ιδεών, διά την επιχειρουμένην επιβολήν της τρομοκρατίας. […] Τους κυβερνήτας δε στερεώνουν εν τη αρχή ουχί η βία και ο τρόμος, αλλά τα έργα και η πολιτική των. Ας εδείκνυον οι κυβερνώντες αγαθά έργα και αίσια αποτελέσματα της πολιτικής των. Όλοι μοιραίως και ανεξαιρέτως θα ήσαν μαζί των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Διαμαρτυρόμεθα διά την τιμωρίαν των Δημοκρατικών, διότι αύτη, δεσμεύουσα και καταλύουσα την ελευθέραν πολιτικήν σκέψιν και τον πολιτικόν έλεγχον, αποτελεί και κατάλυσιν του ελευθέρου πολιτεύματος της χώρας και άρνησιν παντός πολιτισμού, παντός ανθρωπισμού […] Διαμαρτυρόμεθα διότι η καταδικάσασα τας ιδέας ταύτας απόφασις του δικαστηρίου Λαμίας τείνει να παρουσιάση την Ελλάδα ως χώραν με μεσαιωνικά δουλόφρονας αντιλήψεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΛΕΡΑΝ
  • Η ΣΙΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΑΝ ΛΥΘΗ ΔΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

«Εάν πρόκειται να μάθη η Συνέλευσις –προ του τέλους των εργασιών της- και μετ’ αυτής άπας ο Ελληνικός λαός, την πολιτικήν της Κυβερνήσεως εκ των γεγονότων, ας προσέξη η Κυβέρνησις τα γεγονότα να είνε τοιαύτα ώστε να μη εξαγγείλουν εθνικήν καταστροφήν και εθνικήν ατίμωσιν, αλλά ν’ αντηχήσουν ως παιάν της τελικής νίκης της Ελλάδος, διαλαλούσα πάγιον τον ειρηνικόν θρίαμβον των εθνικών δικαίων εν Μικρασία»

  • Η ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ
  • Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Αι αναγραφόμεναι εις το επαναστατικόν των κήρυγμα γνώμαι και αντιλήψεις δεν επιτρέπεται ούτε να συζητηθούν, ούτε να σχολιασθούν, ούτε καν ν’ αναγνωσθούν. Είνε της αρμοδιότητος μόνον του οικείου Εισαγγελέως. Τους διαπνέει όπως παν ό,τι βενιζελικόν δημοσίευμα από του 1915 και εντεύθεν πνεύμα διαβολής, συκοφαντίας και διαστροφής της αληθείας […] Και ο αγνός και ο γνήσιος Ελληνικός Λαός, -και όχι οι Βασιλοκάπηλοι, περί των οποίων ωμιλήσαμεν και χθες- προετοιμάζεται διά να δεχθή την υστάτην αλλά και τελειωτικήν μάχην με την σπείραν αυτήν των υπολειφθέντων καθαρμάτων του Βενιζελισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΦΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Από εβδομάδων ήδη μία έντονος μεταστροφή παρατηρείται εις την Γαλλικήν σκέψιν. Δεν πρόκειται βέβαια περί απροκαλύπτου εχθρότητος κατά της Τουρκίας, και περί ανεπιφυλάκτου προσοικειώσεως της Ελλάδος. Οι ενθουσιασμοί όμως κατέπεσαν επαισθητώς. […] Μετ’ αγαλλιάσεως βλέπομεν ποία χρυσή θύρα επιτυχιών ανοίγεται εις την Ελλάδα και μετ’ αποκαρδιώσεως σκεπτόμεθα προς ποίους νωθρούς, αδεξίους, και ανικάνους ανοίγεται η θύρα αυτή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Είνε αληθές ότι συμπτώματά τινα ενδεχομένης αγγλογαλλικής συμφωνίας ήρχισαν να εκδηλούνται. Εάν ταύτα επαληθεύσωσι, τότε δυνάμεθα να ελπίζωμεν εις απαρχήν τινα τέρματος. Αλλά δυστυχώς δεν δυνάμεθα να ελπίζωμεν ότι θέλομεν επιτύχει τους όρους εκείνους οίτινες είχον καταστρωθή εν Λονδίνω κατά Μάρτιον του παρελθόντος έτους. Ουδ’ εις τούτο δυνάμεθα να ελπίζωμεν. Και το συμπέρασμα είνε ότι εθυσιάσθημεν διά να απαιτήσωμεν εν τέλει ολιγώτερα εκείνων τα οποία προσεφέροντο εις ημάς πριν υποστώμεν τας θυσίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΜΠΕΪΚΟΣ
  • Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΜΝΗΜΕΙΟΝ

«Αντί να ζητήση συγγνώμην και συγκατάβασιν και επιείκιαν ο παλαιοκομματισμός, περιεβλήθη την μάσκαν του εθνικού εισαγγελέως και ήρχισε να κατηγορή. Να κατηγορή τον Βενιζελισμόν διά τα παλαιοκομματικά σφάλματα. Διά τα παλαιοκομματικά εγκλήματα […] Και η ετυμηγορία του Ελληνικού λαού είνε γνωστή από σήμερον. Η πολιτική σας σταδιοδρομία ημπορεί να θεωρηθή λήξασα. Και πρέπει να θεωρηθή λήξασα, αφού εξειλίχθη διά μέσου των ερειπίων της Ελλάδος, τα οποία εδημιούργησε και αφήκεν ως μόνον μνημείον»

  • ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – Ο ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ

«Οι Φιλελεύθεροι ενεργούν έργον ανατρεπτικόν, ελπίζοντες εις μίαν γενικήν κατάρρευσιν, ήτις θα καθίστα αναπότρεπτον την ανάκλησιν εις τον πολιτικόν βίον του νοσταλγικού Αρχηγού […] Το μεταξύ του ελληνικού λαού και του βενιζελισμού, ως κόμματος επαναστατικού και τυραννικού, ζήτημα, υφίσταται ακέραιον, και ουδείς το παραγνωρίζει, και ουδείς θα λησμονήση την θεμελιώδη του σημασίαν, όταν θα πρόκηται πάλιν διά της ψήφου του να δώση μορφήν νέαν εις το σημερινόν πολιτικόν χάος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
  • Η ΘΡΑΣΥΤΗΣ ΤΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ

«Και τώρα ευρισκόμεθα εν πολέμω. Και τώρα Εθνοσυνέλευσις, δηλαδή κυρίαρχον σώμα και όχι Βουλή των καταπτύστων Λαζάρων, δύναται να ψηφίση οιαδήποτε μέτρα θέλει εναντίον σας – μέτρα κατά των δήθεν δημοκρατών, πράγματι δε στασιαστών, επαναστατών, συνωμοτών, ανατροπέων, καταστροφέων και ολετήρων της Πατρίδος. Διότι ολετήρες και προδόται είνε εκείνοι, οίτινες εν ώρα πολέμου επιδιώκουν εσωτερικήν επανάστασιν. Και τοιούτοι είνε σήμερον όλοι οι Βενιζελικοί. Η θρασύτης των αυξάνει και θ’ αυξήση. Ο Λαός το γνωρίζει και ετοιμάζεται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΟΧΩΝ

«Ο φασισμός αγνοεί τα πρόσωπα και δεν ανήκει εις κόμματα. Κόμμα του έχει την Ελλάδα –την μίαν και αδιαίρετον Ελλάδα. Δεν αποβλέπει εις την ικανοποίησιν φιλοδοξιών ή προσωπικών ιδιοτελειών […] Δεν λησμονεί ότι το βενιζελικόν κόμμα από μιας επταετίας, είτε υπό την μίαν είτε υπό την άλλην μορφήν διατελεί εν στάσει και απεργάζεται την αναρχίαν. Και είνε αποφασισμένοι οι ιεροί λόχοι των Ελλήνων φασιστών, είτε με την πειθώ είτε και με την βίαν, να αφαιρέσουν από τας εγκληματικάς χείρας του βενιζελισμού τον εμπρηστικόν δαυλόν της αναρχίας τον οποίον κραδαίνει προς όλας τας διευθύνσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • Η ΒΑΣΤΙΛΛΗ
  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ – ΠΩΣ ΠΕΡΙΕΠΛΕΧΘΗ Ο κ. ΠΑΠΟΥΛΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ
  • Η ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ
  • ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

ΟΥΔΕΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΙΣ – ΑΙ ΤΙΜΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ – ΑΙ ΓΕΝΟΜΕΝΑΙ ΝΑΥΛΩΣΕΙΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος