Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τη χωροφυλακή, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενη κρίση, αν και σύμφωνα με τον Τύπο η αιτία για τη στάση του Στράτου είναι οι δυσμενείς εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Και ενώ όλοι συζητούν για την επερχόμενη νέα Διάσκεψη του Μπέικος, φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων ούτε για τον τόπο διεξαγωγής της…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ

«Διότι προκειμένου περί Τραπεζών και περί κερδών προσωπικών δι’ α μεριμνώσι η νέα φορολογία των πρώτων και το νέον σύστημα του Συνθετικού φόρου, θα ήτο περιφρόνησις κατά του λαού και αυθάδης πρόκλησις εναντίον της εργασίας, εάν εγίνοντο δεκτά τα υποβληθέντα κυβερνητικά νομοθετήματα. Εάν εγκρίνη ή όχι ταύτα η κοινοβουλευτική επιτροπή το καθήκον ημών θα επιτελεσθή. Το καθήκον δε τούτο επιτάσσει διπλασιασμόν των φορολογικών βαρών άτινα επιφέρουσι τα νέα ταύτα σχέδια νόμων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ

«Μία μόνον περίπτωσις θα εδικαιολόγει υπό τας σημερινάς συνθήκας την δημιουργίαν κυβερνητικής κρίσεως. Η περίπτωσις διαφωνίας επί του εξωτερικού ζητήματος. Εφ’ όσον τοιαύτη δεν υφίσταται, οιαδήποτε άλλη οφείλει ν’ αποκλεισθή. Όπως δε η δημοσία γνώμη αναλογίζεται μετά δέους τας συνεπείας μιας νέας περιόδου ακυβερνησίας κατά την κρισιμωτάτην ταύτην στιγμήν, πρέπει να τας αναλογισθούν και οι υπεύθυνοι και να μείνουν, καταπνίγοντες κάθε άλλο αίσθημα, προσηλωμένοι εις την πραγματοποίησιν του σκοπού, τον οποίον έταξαν όταν απεφάσισαν την σύμπραξιν και την συγκρότησιν της σημερινής Κυβερνήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΙΣ

«Το πολύ ενδέχεται να προκαλέση ευαρέσκειάν τινα εν Γαλλία μία εσωτερική μεταβολή, περισσοτέραν εάν αύτη προέλθη εκ του λαού, ολιγωτέραν δε εάν σημειωθή εκ πρωτοβουλίας των αρχόντων, και να προκαλέση επαίνους τινάς εκ μέρους του γαλλικού τύπου, αλλά πλέον τι τούτου ουδέν. Τούτο όμως δεν είνε ανακάλυψις. Ποίος λογικευόμενος εν Ελλάδι, ανήκων εις οιανδήποτε πολιτικήν μερίδα, ισχυρισθή ότι η εσωτερική κατάστασις επηρεάζει την πολιτικήν της γαλλικής Δημοκρατίας;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΡΟΘΥΜΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΚΤΟΝ…

«Ο κ. Στράτος εξέλεξε το νομοσχέδιον της χωροφυλακής, όπως παραιτηθή. Αύτη τουλάχιστον είνε η γενικώς κρατούσα γνώμη περί των ελατηρίων της νέας λανθανούσης υπουργικής κρίσεως. Τα πράγματα όμως θα οδηγήσουν εις την παραίτησιν; Αμφιβάλλομεν […] Ο κ. Γούναρης έχει υπερτάτην ανάγκην συνυπευθύνων και δεν θ’ αφήση όσους κρατεί εις χείρας. Μη δεν ανηγγέλθη σήμερον, ότι εν συγκινητική αυτοθυσία ο κ. Γούναρης κηρύσσεται αλληλέγγυος προς τον κ. Στράτον; Αυτό είνε το βέβαιον. Ο κ. Στράτος θα δυσκολευθή πολύ να πραγματώση την απόφασίν του περί παραιτήσεως. Εν παντί θα ευρίσκη πρόθυμον και φιλικώτατον και μελιστάλακτον τον κ. Γούναρην…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ
  • Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΜΠΕΪΚΟΖ

«Η Ελλάς είποτε ήθελε προσκληθή δεν θα πέμψη ποτέ αντιπροσώπους εις Μπεϊκός να προσυπογράψουν καταδίκην και καταστροφήν. […] Η Ελληνική Κυβέρνησις εν πλήρει επιγνώσει της ευθύνης της, της άκρας σοβαρότητος, της διανυομένης τελικής φάσεως δεν θα επηρεασθή διόλου εις τας αποφάσεις και τας ενεργείας της από την τελουμένην διπλωματικήν κίνησιν, αλλά θα χωρήση αδιστάκτως, ευρώστως και προς τον σκοπόν της διαγεγραμμένης ολοκληρωτικής λύσεως»

  • ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΙΑ ΤΩΝ ΧΑΡΤΟΠΑΙΓΝΙΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΠΩΣ ΕΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΩΝ – ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ – ΑΙ ΑΓΓΛΟ-ΙΤΑΛΙΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ

«Παντού και πάντοτε το αριστοκρατικόν πνεύμα επεκράτει, προς αυτό εστρέφετο η λατρεία του Ελληνικού Λαού και αυτό ήθελε να τον κυβερνά. Τώρα ΕΞΕΜΥΤΙΣΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΨΕΥΔΟΔΗΜΟΚΡΑΤΑΙ, οι μέχρι της χθες λείχοντες τας βαθμίδας των ανακτορικών κλιμάκων, και φωνάζουν υπέρ της Δημοκρατίας όχι εξ πεποιθήσεως, όχι διότι αυτό θα σώση την κατάστασιν, αλλά ΔΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ τον Αρχηγόν των τον οποίον απελάκισεν ο Ελληνικός Λαός, τολμήσαντα τα πάντα κατά του φιλοβασιλικού αισθήματος του Λαού»

  • Ο ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ; ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΠΟΡΙΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ

«Ούτε ο τόπος, ούτε ο χρόνος, ούτε τα στοιχεία, ούτε το πρόγραμμά της καθωρίσθησαν. Όλα είναι ακόμα αβέβαια, χαώδη, νεφελώδη. Αι στοιχειωδέστεραι συνεννοήσεις αποφεύγονται. Ο κ. Πουανκαρέ είνε αποφασισμένος να μη δεχθή καμμίαν προσυνεννόησιν επί του Ανατολικού κατά την προσεχή συνάντησίν του μετά του κ. Λόϋδ Τζώρτζ. Όταν δε και γινόμεναι αι συνεννοήσεις δεν καταλήγουν εις αποτέλεσμα, τι επιτρέπεται να περιμένωμεν από την έλλειψιν πάσης συνεννοήσεως;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ. ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ, ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ, Ω ΤΥΡΑΝΝΙΑ!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ ΠΕΡΙ ΠΑΘΟΝΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΤΥΡΑΝΝΟΜΑΧΙΑ – ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΙ ΘΕΩΡΙΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΝ – ΠΩΣ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Εάν η Κυβέρνησις του Συνασπισμού φοβήται τον εσωτερικόν εχθρόν μέχρι σημείου τοιούτου ώστε να φρονή ότι δεν δύναται διά των ιδίων αυτής δυνάμεων και μόνον να κατανικήση αυτόν , εν τοιαύτη περιπτώσει εν έχει καθήκον, απέναντι εαυτής και της χώρας. να καταλίπη την αρχήν. Ομολογία αδυναμίας δεν συγχωρείται εις Κυβερνήσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ
  • Η ΕΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
  • Η ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ
  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΝ

«Εάν μόνος και εξ ιδίας πρωτοβουλίας ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, συνεννούμενος και μετά των λοιπών συνοίκων λαών, ανεκήρυσσε την αυτονομίαν του, θα ενεφανίζετο ενώπιον του πεπολιτισμένου κόσμου, και ειδικώς των μεγάλων Συμμάχων Δυνάμεων, ως νέον Διεθνές πρόσωπον με ιδίαν τουτέστι προσωπικότητα διεθνή και συνεπώς απηλλαγμένον των αμαρτιών, δυσμενειών και αντιπαθειών της Ελληνικής Κυβερνήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΚΑΙ ‘’ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ’’;

«Η ευθύνη των συμπραττότων εν τη Κυβερνήσει είναι ενιαία και εξ ουδεμιάς διασπάσεως αυτών φευκτή. Αν. ως ώφειλον, οι εν αυτή συμπράττοντες κατενόουν εν τη πλρότητί της την αλήθειαν ταύτην, δεν θα επληροφορούμεθα χθες ότι εν ζήτημα οργανισμού μιας κρατικής υπηρεσίας ηδύνατο να γεννήση την δυνατότητα μιας κρίσεως, η οποία, μη κυοφορηθείσα επί τέσσαρας εβδομάδας –όσας διήρκεσαν αι συσκέψεις και τα συμβούλια και η αναγγελία της λήψεως αποφάσεων και αι οσημέραι ποικίλλουσαι εξηγήσεις της μη εκδηλώσεώς των μέχρι της στιγμής- θα ηδύνατο να προηγηθή της εφαρμογής των αποφασισθέντων επί του εθνικού ζητήματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΕΝ ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑΝ
  • ‘’ΤΑΧ’ ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΣΕΤΑΙ ΑΜΕΙΝΟΝ’’

«Θα έχουν επομένως ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ υπό την προστασίαν του Ελληνικού στρατού και την εγγύησιν της Κοινωνίας των Εθνών. Τι άλλο θέλουν; Η Κυβέρνησις δέον να σπεύση εις τας σχετικάς αποφάσεις, πραγματοποιούσα το μέγα εν Ανατολή απελευθερωτικόν και εκπολιτιστικόν έργον της. Οι Μικρασιάται θα ευλογούν το έργον αυτό. Η πεπολιτισμένη ανθρωπότης θα το επιδοκιμάζη. Ο Ελληνικός Λαός θα το χειροκροτή αναφωνών ως οι αρχαίοι Σπαρτιάται ΤΑΧ’ ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΣΕΤΑΙ ΑΜΕΙΝΟΝ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΧΕΙ ΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Ο φασισμός, ως αυτόματος εκδήλωσις κοινωνικής αμύνης κατακτά ημέραν με την ημέραν, ώραν με την ώραν έδαφος. Πριν εμφανισθούν ηνωμένοι εις κοινήν οργάνωσιν πάντες οι τίμιοι και νομιμόφρονες Έλληνες πολίται, συνετελέσθη ήδη η σιωπηρά ένωσις των καρδιών τηων. Πριν οι φασισταί προφθάσουν να εμφανίσουν την παράταξίν των, επεβλήθη εις την δημοσίαν συνείδησιν δι’ ανομολογήτου συμφωνίας το σύνθημά των : Κτυπήσατε την βενιζελικήν αναρχίαν»

  • Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΑΣ

«Αι καταδιώξεις κατά του Κόμματός μας εκ μέρους της Κυβερνήσεως ότι αισθάνεται εαυτήν ένοχον απέναντι του λαού διά την μέχρι τούδε πολιτικήν της. Αλλ’ η σύμπτωσις των καταδιώξεων αυτών με την λήψιν των περιφήμων αποφάσεων των πέντε αποδεικνύει ότι η συνείδησις των διωκτών μας ταράσσεται όχι μόνον διά την μέχρι τούδε πολιτικήν των, αλλά και διά την μέλλουσαν […] Θα έλθη όμως ταχέως –το πιστεύομεν απολύτως- η ημέρα που θα γίνη ο απολογισμός της τρομοκρατικής σας πολιτικής. Έως τότε δεν θα παύσωμεν τον αγώνα μας αντιμετωπίζοντες τας επιθέσεις σας με την ψυχραιμίαν που μας εμπνέει η πίστις μας εις το ανώτερον ιδανικόν, το οποίον εμψυχώνει τας προσπαθείας μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ ΠΕΡΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΗΠΕΙΛΗΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΝ ΚΡΙΣΙΝ
  • Ο κ. ΓΑΣΤΩΝ ΝΤΕΣΑΝ

«Ο κ. Ντεσάν και όσοι άλλοι ως αυτός επιζητούν να εμφανίζωνται ως φιλέλληνες είναι θύματα πλάνης. Πιστεύουν ότι η Ελλάς επέτυχεν επί Βενιζέλου. Η Ελλάς ουδέν επέτυχεν. Εάν επολέμησε γενναίως τότε, δεν σημαίνει ότι πρότερον ή ύστερον η Ελλάς εφάνη δειλιώσα […] Η Ελλάς υπέστη απείρους θυσίας. Το αίμα αυτό δεν συγκινεί τους φιλέλληνας; […] Τι ζητούν; Να υπογράψη ο ελληνικός λαός την υποταγήν του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
  • Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος