Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, έχει ως αποτέλεσμα την αντιβενιζελική αρθρογραφία, στον φιλο-γουναρικό Τύπο σε καθημερινή βάση. Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος, το επιθετικό, εχθρικό ύφος των κειμένων.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Η σημερινή Κυβέρνησις ώφειλε πρό παντός, άμα αναλαβούσα την αρχήν, να χειραφετήση εαυτήν από τας κομματικάς, τας πεπαλαιωμένας αντιλήψεις της, αι οποίαι έγιναν πρόξενοι τόσων συμφορών εις τον τόπον αυτόν. […] Ο Ελληνικός λαός έπαυσε προ πολλού ν’ αποτελή αγέλην, ακολουθούσα νωρισμένους τσελιγκάδες. Ούτε είνε δυνατόν αι προς τούτους παροχαί και η πίστις αυτών να εξασφαλίζη συγχρόνως και την εμπιστοσύνην του λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟΛΟΓΙΑΙ

«Η έγκριτος γαλλική εφημερίς (‘’Χρόνος’’ των Παρισίων), αρέσκεται να εντρυφά εις την πλάνην ότι οι Τούρκοι της Αγκύρας επρόκειτο να δεχθούν τον συμβιβασμός του Λονδίνου. Δεν πιστεύομεν ότι η πλάνη της είνε ακουσία και άσχετος προς τας γνωστάς περί των Ανατολικών πραγμάτων αντιλήψεις της. […] Όσον αφορά εις τον ισχυρισμόν του ‘’Χρόνου’’ των Παρισίων περί αποτυχίας της Ελληνικής επιθέσεως, τα γεγονότα εντός ολίγου θα βεβαιώσουν πόσον εσφαλμένη είνε η εντύπωσις της εγκρίτου γαλλικής εφημερίδος. Και τότε θα εννοήση ωσαύτως εκ ποίων αληθώς αιτίων εξήφθη ο νασιοναλισμός των Τούρκων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ

«Λέγουν ότι οι κροκόδειλοι γνωρίζουν να κλαίουν ως παιδία κινδυνεύοντα να πνιγούν, διά να προσελκύουν και κατασπαράσσουν εις τας όχθας του Νείλου ανυπόπτους σπεύδοντας εις βοήθειαν. Με τοιούτους κροκοδειλείους θρήνους παρεσύρθησαν εις το χείλος του τέλματος της τυραννολογίας, εκείνοι που οδύρονται σήμερα σπαρασσόμενοι μέσα εις τας σιαγόνας του τυραννομάχου κροκοδείλου. […] Και εις αυτήν την τραγική στιγμή της αγωνίας, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται η ευγνωμοσύνη η λησμονημένη των περισσοτέρων, που αναζητούν πάλιν εκείνον που μόνος αυτός θα είχε την δύναμι να σώση όλους από τα δόντια του θηριώδους ερπετού. […] Τούτο μόνον θα εφόνευε εκείνος με την μεγαλειτέραν σκληρότητα : Το ψεύδος. Και ο φόβος του θανάτου τούτου του συντρόφου και οδηγού των διαλογισμών των, δικαιολογεί ίσως το μίσος των τυραννομάχων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΝΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤ – ΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ – Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΜΠΕΚΗΡ ΣΑΜΗ
  • ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Το Κόμμα των Φιλελευθέρων έχει τόσον ισχυράν συνοχήν, όσην ουδέποτε άλλοτε είχε, τα λεγόμενα περί διασπάσεώς του είνε αστεία μυθεύματα. […] Αλλ’ αι περιστάσεις επιβάλλουσιν εις αυτό υπομονήν, όσον και αν βλέπη τραγικήν διά το έθνος την ανεπάρκειαν της Κυβερνήσεως, μιας Κυβερνήσεως πηγαζούσης εκ μιάς κοινοβουλευτικής πλειονοψηφίας, την οποίαν δεν εξέλεξεν αυτήν καθ’ εαυτήν η πλειονοψηφία του λαού, της οποίας επομένως κοινοβουλευτικής πλειονοψηφίας είνε σφόδρα αμφίβολος η νόμιμος υπόστασις υπό έννοιαν ελευθέρου πολιτεύματος»

  • ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΣΙΛΕΣΙΑΣ – ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΗΤΟ ΛΑΘΟΣ

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ – ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΕΡΓΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΗ ΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΙΛΕΣΙΑΣ
  • ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΦΥΛΑΚΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΩΚΙΩΝ
  • Η ΕΛΛΑΣ ΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΗ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

«Αλλ’ έχει άρα γε η Κυβέρνησις πλήρη αντίληψιν της εξαιρετικής σπουδαιότητος, την οποίαν παρουσιάζει διά τον κατά της Τουρκίας Ελληνικόν πόλεμον, η επανάστασις εκείνη των Κούρδων, ήτις αποτελεί σοβαρόν και επικίνδυνον περισπασμόν του Μουσταφά Κεμάλ, δημιουργούσα νέον μέτωπον προς ανατολάς της Αγκύρας, εις τα νώτα των Κεμαλικών στρατευμάτων; […] Η επανάστασις των Κούρδων προς αποτίναξιν του μισητού Τουρκικού ζυγού, αποδεικνύει πόσον πρόσφορον είνε το έδαφος προς καλλιέργειαν και επέκτασιν του αντιτουρκικού ρεύματος εις τα βάθη εκείνα της Ανατολής και πόσας ελπίδας επιτυχίας θα είχε μία προπαγάνδα, ήτις θα έτεινεν εις τον σκοπόν εκείνον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΣ ΣΑΣ

«Κύριε Πρόεδρε, επικοινωνήσατε προς την λαϊκήν ψυχήν, όχι διά των υπαλλήλων σας και των φίλων σας εκείνων, οι οποίοι εξαρτούν τα συμφέροντά των από την θέλησίν σας, αλλά δι’ εκείνων, οι οποίοι θα σας είπουν την αλήθειαν αδιαφορούντες αν θα σας δυσαρεστήσουν. Τούτο δε αποτελεί μίαν των μεγάλων δυνάμεων των πολιτικών Αρχηγών να κατορθώσουν να γνωρίσουν τους φίλους των και να μανθάνουν την αλήθειαν»

  • ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΩΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΒΛΕΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΠΙΣΩ
  • Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

«Εκ του εκχειλίζοντος περισσεύματος της καρδίας των ωμίλησαν οι χθεσινοί τυραννομάχοι ρήτορες και εκ του υπερπερισσεύματος αυτής ο κ. Γούναρης. Κρημνισθήτωσαν τα πάντα! […] ‘’Εκλήθημεν να ενεργήσωμεν την ανατροπήν όλης εκείνης της καταστάσεως…’’ Και έδωκε τον λόγον του ότι η ανατροπή θα συντελεσθή τελεία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ

«Βεβαιούμεν τους περιδεείς οπτασιαστάς του Κυβερνητικού φακιρισμού, ότι δεν είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο επισπεύδων την επάνοδόν του, ουδ’ ο διατεθειμένος να ενεργήση δι’ αυτήν. Ο επισπεύδων την επάνοδον ταύτην είναι, κύριοι οραματισταί, η ανικανότης των πατρώνων σας, η χρεωκοπία της Κυβερνήσεώς σας εν παντί, το αυξανόμενον χάος και το επί θύραις αδιέξοδον»

  • Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚ. ΘΡΑΚΗΣ – ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΑΡΜΟΣΤΑΣ – ΔΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΤΟΛΜΗΘΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΙΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΔΑΦΟΣ

«Αι τουρκικαί συμμορίαι συνεχίζουν τα όργιά των και εις αυτά τα πρόθυρα της πρωτευούσης. […] Κατ’ αυθεντικάς πληροφορίας, η συμμοριτική οργάνωσις υπήρχε πρό πολλού, ανέμενε δε μόνον την ευκαιρίαν, ίνα εκδηλωθή και δράση. Την ευκαιρίαν ταύτην ενομίσθη, ότι παρέσχεν η πορεία του μικρασιατικού αγώνος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

«Εις την σημερινήν συνεδρίαν της Συνελεύσεως θα έλθη εις συζήτησιν η επερώτησις διά την άδικον παραπομπήν εις δίκην και καταδίκην του κ. Γ. Παπανδρέου. […] Η καταδίωξις του κ. Παπανδρέου φανερώνει μίαν κατάστασιν, η οποία εις πάσαν περίπτωσιν, ιδιαίτατα δε εις την σημερινήν, εγκλείει εξαιρετικούς κινδύνους. […] Υπάρχουν πράξεις αι οποίαι δίδουν ζωήν, ανορθώνουν σωματεία και συνέδρια, όπως και ανθρώπους, και πράξεις που ισοδυναμούν προς αυτοκαταδίκην. Μεταξύ των δύο θα εκλέξη σήμερον η Συνέλευσις»

  • Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ – ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Από της 1ης Νοεμβρίου και εντεύθεν, οπότε η Γαλλική πολιτική εστράφη εναντίον μας, όλα τα ζητήματα προσέκοψαν, και το της Δωδεκανήσου και το της Β. Ηπείρου και το της Τουρκίας, η δε Βρεττανική φιλία –και αν ακόμη υφίσταται τοιαύτη- φανερόν είνε ότι δεν επήρκεσε να μας εξασφαλίση. Ευνόητον συνεπώς δι’ όλους τους εν Ελλάδι είνε πού έγκειται το Ελληνικόν συμφέρον : Εις το να συνδιαλλαγή πλήρως η Αγγλία προς την Γαλλίαν και ν’ ακολουθήσουν κοινήν πολιτικήν και επί του Γερμανικού και επί του Ανατολικού ζητήματος. Μόνον ούτω θα ηδυνάμεθα οπωσδήποτε να ελπίσωμεν εις βελτίωσιν της δυσχερούς θέσεώς μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ

«Προσπαθούν επιβάλλοντες την βενιζελικήν λογικήν των και εις τα πατριαρχεία να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα, διά των οποίων διακινδυνεύονται κεφαλαιώδη εθνικά συμφέροντα. Η πρόθεσίς των, όπως διενεργηθή την στιγμήν αυτήν η επί τόσα έτη αναβληθείσα εκλογή του Πατριάρχου, αποδεικνύει ακριβώς την εμπαθή κομματικότητα με την οποίαν περιβάλλουν και τα σοβαρώτερα εθνικά ζητήματα. […] Η Κυβέρνησις οφείλει να λάβη οριστικάς αποφάσεις. Και να προκληθή πρωτίστως η οριστική εκκαθάρισις της θέσεως του βενιζελικού κόμματος. Διότι το κόμμα τούτο είναι δυσυπόστατον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ‘’ΜΕΜΑΡΤΥΡΗΜΕΝΟΝ’’ !

«Είναι πράγματι μαρτυρημένον το ενδιαφέρον της παρούσης κυβερνήσεως υπέρ των εργατών ! Το μαρτυρεί η διά λογχών διάλυσις του συλλαλητηρίου των τροχιοδρομικών, το μαρτυρεί η επιστράτευσις των απεργών ναυτεργατών και σιδηροδρομικών και η ελεεινή των τελευταίων εξαπάτησις, διά της αθετήσεως πασών των αναληφθεισών απέναντί των κυβερνητικών υποχρεώσεων»

  • ΤΟ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ

«Ο κόσμος αποτελεί σκάκι διά τους δύο μεγάλους παίκτας Λόϋδ Τζωρτζ και Μπριάν. […]Το σκάκι με το οποίο διασκεδάζουν είνε ο κόσμος ολόκληρος. Από τας κινήσεις των κομματιών του σκάκι εξαρτάται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Έως πότε θα παίζουν έτσι;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΨΕΩΣ

«Είνε γεγονός πλέον αναμφισβήτητον, ότι ο βενιζελισμός ήρξατο να εμφανίζη καθαρά πλέον τα πρώτα συμπτώματα της αποσυνθέσεως και της εκλείψεως. Πρώτον της αποσυνθέσεως. Ουδείς αγνοεί τον διχασμόν του κόμματος εις δύο ομάδας, εις την ομάδα των αδιαλλάκτων των μη εννοούντων να αναγνωρίσουν το μετεκλογικόν καθεστώς, και εις την ομάδα των μεταρρυθμιστών των υποστηριζόντων ότι χάριν της συντηρήσεως του κόμματος, επιβάλλεται η αναγνώρισις της Α.Μ. του βασιλέως Κωνσταντίνου […] Δεύτερον της εκλείψεως. Τούτο είνε και το σπουδαιότερον. Ο βενιζελισμός υποστάς το πρώτον λύγισμα την 1ην Νοεμβρίου και κατόπιν την 3ην Δεκεμβρίου ήρχισεν ήδη να εκλίπη με ταχύτητα πρωτοφανή διά την ιστορίαν των πολιτικών κομμάτων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 6 Μαΐου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΣΥΝΘΗΚΑΙ

«(…) και άλλοτε εσημειώθησαν εκδηλώσεις διαστάσεως αι οποίαι εν τούτοις εκαλύφθησαν ταχέως καθόσον εκυριάρχησε πάντοτε η αντίληψις των γενικωτέρων συμφερόντων και των γενικωτέρων λόγων οι οποίοι εδημιούργησαν την συνεννόησιν την εξελιχθείσαν εις την Αγγλογαλλικήν συμμαχίαν. […] φρονούμεν ότι και το παρόν Σισελιανόν νέφος θα σκορπισθή και ότι θα συνεχισθή η συνεργασία των δύο Μ. Δυνάμεων υπό μορφήν και πρόγραμμα ωφέλιμον ουχί μόνον διά τας αμέσως ενδιαφερομένας Δυνάμεις αλλά και διά τον κόσμον ολόκληρον αφ’ ου αι τύχαι της ανθρωπότητος κρίνονται από αυτάς»

  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΙΔΗΡΟΥΧΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝ ΤΑΙΣ ΗΝΩΜΕΝΑΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1820

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος