Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια αρθρογραφία, οι δηλώσεις του ‘’ειλικρινούς φίλου’’, Άγγλου πρωθυπουργού. Σχολιάζονται ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση του αρθρογράφου, αν και όλοι συμφωνούν ότι οι όποιες αξιώσεις της Ελλάδας θα είναι δίκαιες, με δεδομένη την επιτυχία του ελληνικού στρατού στο μέτωπο και ενώ ‘’η προέλασις του στρατού μας συνεχίζεται μετά της αυτής υπερόχου ορμής και της αυτής θυελλώδους ταχύτητος’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ

«Το Ελληνικόν κράτος θα ευρεθή εις το τέλος του διεξαγομένου πολέμου απέναντι του πορβλήματος της διοικήσεως των προσαρτηθησομένων χωρών, το οποίον θα είναι βεβαίως το σπουδαιότερον εξ όσων θα τεθούν προς λύσιν κατά την μεταπολεμικήν περίοδον. Εάν δε η Κυβέρνησις, αδιαφορούσα διά τας ανάγκας, τας οποίας θα εμφανίση το άμεσον μέλλον, αναβάλη διά την συγκρότησι και την εύρεσιν των δημοσίων υπηρεσιών, θα καταντήσωμεν και πάλιν εις το σφάλμα της προχείρου και εκ των ενόντων οργανώσεως, η οποία δοκιμασθείσα και κατά το 1912 και βραδύτερον, έσχε πολλάς δυσαρέστους συνπείας διά το κράτος και θα έχη βεβαίως ακόμη χειροτέρας εν Μικρά Ασία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Συνεπώς η Ελληνική πολιτική δεν θα διατρέξη τον κίνδυνον να χαρακτηρισθή ως επιδιώκουσα υπερβολάς, κατ’ ακολουθίαν δε και αι περί μετριοπαθείας συμβουλαί του Λόϋδ Τζωρτζ, ακουσθείσαι μετά την υπ’ αυτού αναγνώρισιν του ανισχύρου εφεξής διά τας Ελληνικάς αξιώσεις της συνθήκης των Σεβρών, αν δεν ήσαν περιτταί, πάντως δέον να εκληφθούν ως ενέχουσαι την σημασίαν φιλικών υποδείξεων προς τους Έλληνας πολιτικούς απευθυνομένων προς αυτούς υπό του όντως ‘’ειλικρινούς φίλου της Ελλάδος’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΙ ΑΛΩΠΕΚΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ

«Η Κων/πολις αναλαμβάνει να σώση την Άγκυραν. […] Εν τω μεταξύ ενώ τα αιλουροειδή της Αγκύρας με τους όνυχας αποστάζοντας από Χριστιανικόν αίμα τρέπονται εις άτακτον φυγήν, ωρυόμενα πενθίμως, αι αλώπεκες της Κωνσταντινουπόλεως προσπαθούν πάλιν να εξαπατήσουν τους Συμμάχους. Ζητούν να χρησιμοποιήσουν την παροιμιώδη πονηρίαν του παλαιού Διδανίου, διά να σώσουν μίαν χαμένη υπόθεσιν. […] Μάταιαι προσπάθειαι, χονδροειδή τεχνάσματα, προωρισμένα μόνον να προκαλέσουν μειδίαμα οίκτου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΡΗΝΗΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΑΝΤΙΚΕΜΑΛΙΚΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ. ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΚ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

«Ο Τούρκος διπλωματικός αντιπρόσωπος, κατά τας πληροφορίας ταύτας, ετίνισε διά του τηλεγραφήματός του, ότι αι επανειλημμέναι ήτται των Κεμαλικών σταρτευμάτων εν Μικρά Ασία έσχον δυσμενεστάτην επιρροήν διά τα τουρκικά συμφέροντα και συνέστησεν επιμόνως όπως, κατόπιν των ηττών τούτων, η Υψηλή Πύλη αναλάβη αμέσως την πρωτοβουλίαν της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων προς συνομολόγησιν ειρήνης και αποσόβησιν μεγαλυτέρων δεινών»

  • ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΒΟΛΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑΝ

ΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Και είμεθα βέβαιοι ότι ο Μέγας Φίλος της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας κ. Λόϋδ Τζωρτζ, όστις μετά τόσης συμπαθείας ομιλεί περί των προσπαθειών της Ελλάδος, θέλει ευαρεστηθή ν’ αναγνωρίση ότι τα δίκαια εκείνα, των οποίων θα ζητήση την διεθνή κύρωσιν η Ελλάς, δεν θα είνε υπερβολικαί αξιώσεις. Θα είνε απλώς αξιώσεις του Δικαίου, της Ειρήνης και του Πολιτισμού»

  • ΧΑΙΡΕΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗΝ ΤΩΝ ΣΦΑΙΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΟΙ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Και είπε ο κ. Λόϋδ Τζωρτζ : ‘’Η μετριοπάθεια εν τη νίκη έχει μεγαλειτέραν σπουδαιότητα, παρά αυτή η νίκη’’. Βεβαίως η μετριοπάθεια, είνε αρετή, αλλ’ η αρετή αύτη πρέπει να αναζητηθή και πρέπει και πρέπει να ευρεθή, όχι μόνον εις τους νικητάς, αλλ’ εξ ίσου και εις τους ηττημένους. Και συγκεκριμμένως επί του Ελληνικού ζητήματος, η μετριοπάθεια πρέπει να ανευρεθή και μεταξύ των φανερών και κακώς κρυπτομένων φίλων και υποστηρικτών των ηττημένων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ

Άλλως τε αι αξιώσεις της Ελλάδος είνε διαγεγραμμέναι τόσον καθαρά εκ των πραγμάτων, ώστε ούτε υπερόγκωσις, ούτε μείωσις να είνε δυνατή. Τα όριά των τίθενται από τα εθνολογικά και αναγνωρισμένα δίκαια του Ελληνικού Έθνους, από τα αποτελέσματα του αγώνος διά την εθνικήν απολύτρωσιν και από τας μετρηθείσας υλικάς και ηθικάς δυνάμεις του κράτους, αι οποίαι έδειξαν ότι έχει προορισμόν να μεγαλώση, να ζήση και να προοδεύση ως κύριος παράγων πολιτισμού εν Ανατολή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ

«Δεν πρόκειται ακόμη κυρίως ειπείν περί επιχειρήσεων. Πρόκειται περί ακατασχέτου και ορμητικής πορείας. Ο εχθρός ευρίσκεται βαθύτερον και δεν συνηντήσαμεν ακόμη τον όγκον του. […] Όλοι οι ειδικοί, ημέτεροι και ξένοι, και όλαι αι υπάρχουσαι έγκυροι πληροφορίαι βεβαιούν ότι δεν είνε εις θέσιν πλέον ο δικτάτωρ της Αγκύρας να δώση μάχην εκ παρατάξεως με ελπίδας επιτυχίας»

  • ΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟΦΕΥΓΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΣ ΝΑ ΔΩΣΗ ΜΑΧΗΝ. Ο ΙΣΜΕΤ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΗΤΤΑΣ

«Ο Ισμέτ προσπαθών να δικαιολογήση τας κεμαλικάς ήττας εξέφρασε την υπόνοιαν ότι τούρκοι αξιωματικοί επρόδωκαν το σχέδιον του τουρκικού επιτελείου και ότι οι Έλληνες γνωρίζοντες πλέον όλα τα μυστικά αυτού κατώρθωσαν να καταγάγουν νίκας τινας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ή ΑΠΟΡΕΙ Ή ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ!…

«Όταν δε την αρχήν της μεγαλειτέρας εδαφικής ημών επεκτάσεως εύρισκεν η Αγγλία ως λογικήν και δικαιολογημένην άλλοτε, οπότε δεν είχομεν υποστή τας κολοσσιαίας σημερινάς θυσίας, πώς είνε δυνατόν να την θεωρή υπερβολικήν σήμερον, οπότε υπεβλήθημεν εις τας εν λόγω θυσίας και πώς συμβαίνει τώρα ν’ ανησυχούν την Αγγλίαν αι αξιώσεις ημών, αίτινες ουδέν το ιμπεριαλιστικόν παρουσιάζουσιν […] Εις την ερώτησιν ταύτην η Κυβέρνησις, ήτις κατέχει τα αναγκαία στοιχεία, ώφειλε και οφείλει ν’ απαντήση ικανοποιητικώς. Αλλ’ ως γνωστόν, η Κυβέρνησις ή απορεί ή δεν απαντά…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Ο μέγας Ουαλλός δεν εδίστασε ν’ αποκαλέση εαυτόν από του βήματος της Βουλής ‘’φίλον της Ελλάδος’’ […] Εφ’ όσον αναγνωρίζεται ως δίκαια απαίτησις η υπέρ ημών αναθεώρησις της συνθήκης των Σεβρών, ουδείς κίνδυνος να θεωρηθώμεν άπληστοι […] Ημείς αξιούμεν ν’ απελευθερωθούν οι αδελφοί μας. Μεταξύ δε των αξιώσεών μας η δικαιοτέρα είναι, αναμφιβόλως, η αναφερομένη εις το ζήτημα της Κωνσταντινουπόλεως. […] Η αξίωσίς μας αύτη δεν είναι υπερφίαλος. Είναι δικαία. Και κατόπιν των φιλελληνικών δηλώσεων του κ. Λόϋδ Τζωρτζ, δικαιούμεθα να ελπίζωμεν, ότι, διά τούτο ακριβώς, θα λυθή αισίως»

  • ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΗΣ. Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

ΤΟ ΤΟΛΜΗΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ – ΕΙΣ ΤΙ ΑΠΕΒΛΕΠΕ, ΕΙΣ ΤΙ ΥΠΕΛΟΓΙΣΕΝ, ΕΙΣ ΤΙ ΕΒΑΣΙΣΘΗ – ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΙ ΗΠΑΤΗΘΗ – ΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΟΥ – Η ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ – Η ΕΧΘΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ – ΜΕΘΑΥΡΙΟΝ ΘΑ ΕΛΘΩΜΕΝ ΠΑΛΙΝ ΗΜΕΙΣ – Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΑΔΥΝΑΤΟΣ Η ΕΞΗΜΕΡΩΣΙΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

«Σήμερον οι Τούρκοι ομοιάζουν τους λύκους, τους κλεισθέντας εντός κλωβού, του οποίου τας κιγκλίδας αποτελούν αι λόγχαι του στρατού μας. Οι εκτός κλωβού σφάζουν και σπαράζουν και καταστρέφουν. Οι εντός του κλωβού ησυχάζουν, διότι είνε αδύνατον να πράξουν άλλως. […] Η μόνη δύναμις ήτις ίσχυσε κατά των Τούρκων διά μέσου των αιώνων, υπήρξεν η βία. Εάν σήμερον υπάρχουν οι πιστεύοντες ότι θα ισχύση η πειθώ και η θωπεία, πλανώνται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΩΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Ο Λόϋδ Τζωρτζ εζήτησε παρ’ ημών διπλήν νίκην. Ως ενικήσαμεν τους Τούρκους να νικήσωμεν ημάς αυτούς. Και θα νικήσωμεν αυτήν την νίκην. Δεν θα ονομάσωμεν το Αιγαίον μάρε νόστρουμ, όπως γείτονες τινες καίτοι όλαι αι νήσοι και όλοι οι βράχοι του είνε Ελληνικοί, εφ’ όσον αποτελεί τούτο θαλασσίαν λεωφόρον του Ευρωπαϊκού πολιτισμού προς Ασίαν. Δεν θα ζητήσωμεν παρά μόνον ό,τι ανήκει εις ημάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΝΑ Η ΗΘΙΚΗ ΤΩΝ !

«Για δεύτερη φορά εντός των τελευταίων μηνών οι εφοπλισταί του Πειραιώς κηρύσσουν λόκ άουτ εναντίον εργατών. […] ζητούν να ελλαττώσουν τον αριθμό των πληρωμάτων, που σκυλοπνίγονται μεσ’ στα σαπιοκάραβά των, ζητούν να τους υποβάλουν σε δωδεκάωρη εργασία, ζητούν να τους κατεβάσουν τα ημερομίσθια! […] Να η ηθική της τάξεως που κυβερνά, να η ηθική των πατριδεμπόρων και των πατριδοκαπήλων, που εννοούν να εκμεταλλευθούν κάθε στιγμή για να πνίξουν το δίκηο του φτωχού λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑ ΔΙΑ ΤΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ

«κατά την ‘’Στάμπαν’’ του ‘’Τουρίνου’’, η Ελλάς δεν πρέπει να επεκταθή επί των εδαφών, άτινα κατέχει σήμερον, διότι … καταλαμβάνουσα τα εδάφη ταύατα θα καταστήση υποχείρια τα άλλα κράτη της Βαλκανικής! Και συμβουλεύει αυτά να λάβωσιν από τούδε τα μέτρα των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Αυγούστου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

«Είτε ο Κεμάλ αποφασίση, ως πιστεύεται, να δώση αποφασιστικήν μάχην πέραν του Σαγγαρίου ποταμού, είτε εξακολουθεί φεύγων προ της ορμής της Ελληνικής λόγχης, θ’ αναγκασθή εν τέλει να ομολογήση την ήτταν του και να κααταθέση τα όπλα, όταν μετ’ ολίγον η Ελληνική σημαία κυματίση επί των επάλξεων αυτής της καρδίας του Κεμαλικού Κράτους, της πρωτευούσης του Αγκύρας»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος