Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Εν αναμονή της έναρξης της ελληνικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Μικρά Ασία, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κατάληψη ολόκληρης της χερσονήσου της Νικομηδείας από τα κεμαλικά στρατεύματα, μετά την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την περιοχή, η οποία έχει καθοριστεί από τους συμμάχους ως ουδέτερη ζώνη… ‘’Η ιστορία δι’ αυτούς είνε πολύτιμος διδάσκαλος. Και τους διδάσκει ότι αι εκληματικώτεραι πράξεις των, αι ιταμώτεραι προκλήσεις των παρέμειναν ατιμώρητοι ένεκα της ευρωπαϊκής διαιρέσεως’’.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

«Αγγλικόν ανακοινωθέν ανήγγειλε χθες την παρά των Κεμαλικών στρατευμάτων κατάληψιν ολοκλήρου της χερσονήσου Νικομηδείας και την παραβίασιν υπό τούτων της καθορισθείσης υπό των Συμμάχων ουδετέρας ζώνης […]  Οιαδήποτε δε επιτήρησις και αν εξασκήται υπό των συμμαχικών πολεμικών, ο Κεμάλ θα δύναται πάντως να διεκπεραιοί εις την Ευρωπαϊκήν ακτήν τον συρφετόν των σφαγέων και των λαφυραγωγών του διά να θέση υπό την αγρίαν τρομοκρατίαν του τους Έλληνας της Κωνσταντινουπόλεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

«Ο Μουσταφά Κεμάλ επισείων την μπολσεβικικήν απειλήν ζητεί διά του τρόπου τούτου να εκβιάση ηθικώς τους Συμμάχους όπως αποβλέψουν μετ’ ευμενείας εις τας αξιώσεις αυτού. Αλλά το τέχνασμα δεν φαίνεται ότι θα επιτύχη μέχρι τέλους. Ούτε είνε και τόσον εύκολον να κατακλύσουν την Ασίαν ερυθραί στρατιαί μετατρεπομένης της μετά των Μπολσεβίκων πολιτικής συμφωνίας εις στενήν και αδιάσπαστον τουρκορωσσικήν σύμπραξιν και αλληλεγγύην. Διότι το γεγονός τούτο, όπερ φυσικώς είνε ανέφικτον, θα εσήμαινεν ωσαύτως εξαφάνισιν πρώτον αυτής της κεμαλικής υποστάσεως. Οπωσδήποτε δεν ενδιαφέρει τούτο την Ελλάδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

«Η Βουλγαρία κινείται, παρασκευάζεται, ενεδρεύει […] Η Βουλγαρία παρασκευάζεται μυστικώς, συνεννοείται με τους Κεμαλικούς, συνεργάζεται με τους Μπολσεβίκους, εν Κορδελλιώ δ’ αναμφιβόλως ο κ. Δ. Γούναρης καταγίνεται εις τη  εξεύρεσιν επιχειρημάτων, δι’ ων θα πείση εαυτόν, ότι δεν υπάρχει τι εν τω κόσμω ειλικρινέστερον από τας Βουλγαρικάς δηλώσεις […] Οι ταρταρίνοι της Σόφιας οφείλουν να ειδοποιηθούν εγκαίρως, ότι η Ελληνική λόγχη αγρυπνεί και ότι θα ήτο διά την Βουλγαρίαν αληθής καταστροφή πάσα κατά της Ελλάδος ενέργειά της»

  • ΕΩΣ ΠΟΤΕ;

«Αλλ’ επιτρέπεται εις την Ελλάδα να μένη με εσταυρωμένας τας χείρας καθ’ ην ώραν ανακινείται το ζήτημα της τύχης της Κων/πόλεως, καθ’ ην ώραν εκτίθενται εις κίνδυνον αι εκεί εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων […] Θα παραταθή άρα γε ακόμη επί πολύ η άψογος στάσις του κ. Γούναρη, η ανεξήγητος αδράνεια της Κυβερνήσεώς του, ενώ γύρω του όλοι κινούνται, εχθροί και σύμμαχοι, τα δε γεγονότα εξελίσσονται τόσον ραγδαίως;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΞΗ ΕΚ ΤΩΝ ΝΩΤΩΝ – ΤΑ ΚΕΜΑΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΕΛΑΒΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΑΣ ΖΩΝΗΣ

«Αι μηχανορραφίαι αύται αποβλέπουν εις την προπαρασκευήν της βουλγαρικής επιθέσεως κατά της Ελλάδος εις την Ανατολικήν Θράκην καθ’ ον χρόνον αύτη θα είνε απησχολημένη εις την Μικράν Ασίαν. Οι Βούλγαροι αποβλέπουν δι’ αυτού του τρόπου ν’ ανατρέψωσι την συνθήκην του Νεϊγύ και ν’ αποσπάσουν πραξικοπηματικώς παρά της Ελλάδος την Δυτικήν Θράκην»

  • Η ΝΕΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ

«Οι Κεμαλικοί θα παραβιάσωσι την ουδετέραν ζώνην, ης απεδέχθησαν την χάραξιν. Θα πράξωσιν κάτι χειρότερον : Αν κρίνωσιν εαυτούς αρκούντως ισχυρούς, θα καταλάβωσι και την Κωνσταντινούπολιν. Η ιστορία δι’ αυτούς είνε πολύτιμος διδάσκαλος. Και τους διδάσκει ότι αι εκληματικώτεραι πράξεις των, αι ιταμώτεραι προκλήσεις των παρέμειναν ατιμώρητοι ένεκα της ευρωπαϊκής διαιρέσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΠΑΡΕΒΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΑΝ ΖΩΝΗΝ – Ο κ. ΜΠΡΙΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΩΝΗΣ – Ο ΚΕΜΑΛ ΕΞΟΡΚΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗ ΛΙΠΟΤΑΚΤΟΥΝ!
  • ΤΟ ΡΑΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΕΡΙΝ

«Ήτο η πρώτη αύτη επίσημος και ολίγον απροσδόκητος επαφή της Κυβερνήσεως των Σοβιέτ μετά της Ελλάδος. Εναέριος διπλωματική επαφή! Αλλά δεν ήτο κήρυγμα πολέμου –αλλά μήνυμα ειρήνης, το οποίον μας εξέπεμψεν η Μόσχα διά του ασυρμάτου της […] Αλλά και η Κυβέρνησις των Σοβιέτ ουχί διά λόγων, αλλά δι’ έργων οφείλει να αποδείξη ότι επιθυμεί και αυτή την ειρήνην. Και θα το αποδείξη, εάν παύση ανεφοδιάζουσα και ενισχύουσα παντός δικαίου και πάσης ηθικής, ουδέτερον αυτή κράτος, τον εχθρόν της Ελλάδος και του πολιτισμού»

  • ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ – ΕΘΝΙΚΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΦΡΑΝ Ο ΣΠΙΝΘΗΡ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

«Τα Κεμαλικά στίφη, κατά πληροφορίας τινάς, ευρίσκονται επί της ουδετέρας ζώνης , της προ Κων/πόλεως, και κατ’ άλλας ειδήσεις εξηπλώθησαν και πέραν αυτής […] Εν τω μεταξύ εις το καμινευτήριον της Ανατολής και των Βαλκανίων προστίθενται και άλλοι κοχλασμοί. Η Βουλγαρία ακονίζει εν κρυπτώ τας δολοφόνους μαχαίρας των. Μεταξύ Σόφιας και Αγκύρας αντηλλάγησαν εγκάρδιοι ασπασμοί και διημείφθησαν συνεννοήσεις […]  η δε Αγγλία πηγνύει ήδη την Μικράν Αντάντ της Ανατολής προς αποτροπήν των τόσων κινδύνων […] Από το καμινευτήριον της Ανατολής θα εξέλθουν ισχυρότεροι οι αληθώς ισχυροί, η δε Ελλάς κατελθούσα εις την πάλην ισχυρά, θα εξέλθη ισχυροτέρα»

  • Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Ο Τουρκικός Τύπος δεν παύει καθημερινώς και μετ’ επιμονής αξίας προσοχής, να αναγγέλλη ότι επίκειται νέα μεσολάβησις των Δυνάμεων […] Φαίνεται δηλονότι, ότι οι εν Κων/πόλει επίσημοι κύκλοι αντιμετωπίζουν την δημιουργηθείσαν κατάστασιν λογικώτερον και συναισθάνονται οποίοι νέοι κίνδυνοι ανοίγονται διά την Τουρκίαν εν περιπτώσει Ελληνικής νίκης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΩΣ ΩΜΙΛΗΣΕΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

«Ο κ. Βενιζέλος παρεκλήθη εκ μέρους της Αγγλικής Κυβερνήσεως να δώση την γνώμην του επί της καταστάσεως εν Ανατολή […]  Ο κ. Βενιζέλος κατ’ αρχάς ηρνήθη να εκφράση οιανδήποτε γνώμην […] Προ της επιμονής, ο κ. Βενιζέλος ετόνισεν ότι επιμένει πάντοτε επί της γνώμης (…) ότι δηλαδή αποκλείεται πάσα, και η ελαχίστη, αναθεώρησις της συνθήκης των Σεβρών […] Ο Βενιζέλος επέμεινεν ιδίως από της ανάγκης όπως παρασχεθή εις την Ελλάδα άφθονον αεροπορικόν υλικόν, το οποίον κυρίως είνε απαραίτητον διά την διεξαγωγήν του αγώνος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ

«Είναι τοσούτω μάλλον εγκληματική η σιωπή αύτη όσω σατανική υπήρξεν η συκοφαντία, η οποία ως μας ανήγγειλε νεώτερον τηλεγράφημα δεν περιορίζει τας δήθεν ωμότητας του ευγενεστέρου των στρατών εναντίον των Τούρκων αλλ’ ομιλεί και περί υπερβασιών αυτού εναντίον καθολικών μοναχών και γάλλων ναυτών […] Και τι να είπωμεν δε και διά την Κυβέρνησιν, η οποία δεν άρπαξεν από το αυτί όλους αυτούς τους κυρίους διπλωμάτας (…) διά να τους στείλη στα σπίτια των και δεν έσπευσε να προβή εις μίαν διάψευσιν»

  • Η ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΘ’ ΗΜΩΝ. Η ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΕΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ; – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ

«Η Βουλγαρική κυβέρνησις, λέγει η εν λόγω εφημερίς υπεσχέθη εις την Άγκυραν και εις την Μόχαν να επιτεθή κατά των Ελλήνων όπως δημιουργήση αντιπερισπασμόν εις τον Μικρασιατικόν αγώνα των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΙΣ

«Η κυβερνητική αδιαφορία, η αφροντισιά και η επιπολαιότης αυτή εις πράγματα τόσον ζωτικώς ενδιαφέροντα τον αγώνα του Έθνους, προκαλεί σύγχυσιν επιβλαβή και όχι απλώς δυσάρεστον μόνον […] Ολίγον προ της αναχωρήσεως του Βασιλέως διά την Σμύρνην, κατά τας συνήθεις διπλωματικάς συναντήσεις αφίνετο να πιστευθή ότι ο Βασιλεύς θα μετέβαινεν εις το μέτωπον κατ’ ευθείαν. […] Το Στρατηγείον, το οποίον είνε μόνον αρμόδιον επί της υποθέσεως, ετήρησε και τηρεί σώφρονα σιωπήν. Οι περί την Κυβέρνησιν δεν θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει αυστηρώς το παράδειγμά τους; Τώρα η φήμη οργιάζει» 

  • ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Η Κυβέρνησις απουσιάζει, η Εθνοσυνέλευσις αγνοείται, ο Τύπος τυραννομαχεί, έσχατον όριον των εθνικών μας διεκδικήσεων […] Η αυτοτέλεια της δράσεως του κ. Γούναρη δεν παρέχει σοβαρά ενδόσιμα ότι του έχει εξησφαλισμένην και την αυτοτέλειαν της αποδράσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ

«Μετά της μεγάλης Σοβιετικής Δημοκρατίας ημπορούμεν κάλλιστα να ευρισκώμεθα εις ειρηνικάς σχέσεις, αλλ’ η μπολσεβικική προπαγάνδα, εφ’ όσον έξωθεν προέρχεται, θα εύρη φραγμόν σοβαρόν εις τα σύνορά μας. […] Αλλά η Ελλάς δεν δύναται να ανεχθή προπαγάνδαν εξωτερικήν εις ζητήματα αφορώντα την εσωτερικήν τάξιν και την οικονομικήν και πολιτειακήν της διαρρύθμισιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΕΡΙΝ

«Ο Ελληνικός λαός δεν είνε ποσώς διατεθειμένος να παρακολουθήση την Κυβέρνησίν του εις τα εγκληματικά αυτής σχέδια. Εκστρατεία και κατά των Μπολσεβίκων θα είνε αυτόχρημα ο τάφος της Ελλάδος. Εφιστώμεν την προσοχήν της Κυβερνήσεως, επί των ευθυνών, ας αναλαμβάνει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΙΣ ΕΙΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ – ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΚΩΝ.ΠΟΛΕΙ
  • Η ΦΙΛΙΑ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΘΝΗΣΚΟΝΤΟΣ

«Η γαλλική πολιτική επί του ελληνικού ζητήματος είνε δικέφαλος. Η μία της κεφαλή είνε η επίσημος, ήτις ανεκάλυψε τώρα εσχάτως, ότι δεν συμφέρει εις την Γαλλίαν η υποστήριξις των δικαίων της Ελλάδος. […] Η ετέρα κεφαλή της Γαλλικής πολιτικής, είνε οι κύκλοι των οικονομολόγων και χρηματιστών της. […] Ας εκλέξη λοιπόν τώρα ο Γαλλικός Λαός μεταξύ της φιλίας ενός ζώντος λαού και του μολύσματος ενός πτώματος»

  • Η ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑ ΔΙΑ ΤΑΣ ΠΡΟ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ ΜΑΧΑΣ

«Το στρατηγείον απεφάσισε την εκκένωσιν του τομέως τούτου, μη συνδεομένου προς το λοιπον ημέτερον μέτωπον. […] Ο εχθρός έβαλε κατά της πόλεως της Νικομηδείας διά πυροβολικού αραιώς. Μετά την διπλήν όμως ήτταν του δεν ηνώχλησεν εκ νέου τα ημέτερα τμήματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 24 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΣ ΜΗ ΑΔΗΜΟΝΟΥΝ

«Όταν επέλθη η στιγμή της δράσεως –και είνε αυτή λίαν εγγύς- τότε το ανυπόμονον κοινόν θα λάβη γνώσιν της ενάρξεως της επιθέσεως, ήτις ασφαλώς θα πανηγυρισθή διά χαρμοσύνων εκδηλώσεων. Έως τότε καλόν θα είνε να έχουν ολίγην υπομονήν και ακλόνητον πάντοτε την πεποίθησιν επί της ανδρείας του ελληνικού στρατού και της αρχηγίας του στρατηλάτου Βασιλέως»

  • ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΤΟΛΟΙ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος