Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

‘’Η Γαλλία ζητεί, η Αγγλία επιμένει’’. Η αντιπαράθεση των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην Ανατολή συνεχίζεται και ‘’η μεγάλη αδικία’’ προετοιμάζεται χωρίς καμία αντίδραση. ‘’Πού είνε η Κοινωνία των Εθνών; Πώς παραμένει ασυγκίνητος προ του ανηκούστου αδικήματος;’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ

«Η βάσις οιασδήποτε συζητήσεως περί ειρηνεύσεως των υποθέσεων της Ανατολής, είνε διά την Ελλάδα η διατήρησις αυτόθι του Ελληνικού στρατού. Ουδείς θα ευρεθή εν Ελλάδι ικανός να μετακαλέση εκείθεν οικτρούς και κατησχυμένους τους ήρωας, τους νικητάς και ελευθερωτάς της χθες. […] Ο Ελληνικός λαός δεν θα αφίση όσα κατέχει διά της ενόπλου αυτού χειρός. Πάσα δε προς τούτο θυσία έσεται μικροτέρα των απαισίων συνεπειών διά την τύχην αυτού τούτου του ελευθέρου κράτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΣΤΑΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ

«Παρήλθεν εν και πλέον έτος από της εγκαταστάσεως του νομίμου καθεστώτος και όμως ακόμη δεν κατωρθώθη να κατανοηθή η εν τη μεγαλονήσω κατάστασις και να καταρτισθή πρόγραμμα ωρισμένον και σαφές διά την επιβολήν της κρατικής εξουσίας, η οποία ουδέποτε πράγματι επεβλήθη και η οποία υπήρξεν επί τινα χρόνον απλώς ανεκτή, αλλά και ηναγκασμένη να εξαγοράζη την ανοχήν διά σειράς υποχωρήσεων και εξευτελισμών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ

«Δηλαδή επιχειρείται η καταδίκη του ελληνικού κράτους και του όλου ελληνικού έθνους εις τον θάνατον. Διότι με τοσαύτα οικονομικά βάρη και υπό τας εν τη Ανατολή δημιουργηθείσας νέας συνθήκας, τον θάνατον διά την Ελλάδα σημαίνει, τον αληθή θάνατον, η τοιαύτη αναθεώρησις της συνθήκης των Σεβρών. Και ο άνθρωπος, του οποίου η ανά την Ελλάδα διαδρομή εστοίχισεν ούτω και στοιχίζει εκατομμυριοπλασίας απωλείας ή η απαισιωτέρα πανώλης, εννοεί να παραμένη πάντοτε εις την αρχήν. Εννοεί να προσποιήται τον πολιτικόν άνδρα και τον πρωθυπουργόν εν Ευρώπη και να νέμεται την εξουσίαν διά των εν τω παλαιοκομματισμώ συμμάχων του εν Αθήναις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΣ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΤΣΑΤΑΛΤΖΑΣ. ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗΝ ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Αι αγγλικαί εφημερίδες γράφουν επίσης εν σχέσει προς την μεσολάβησιν, ότι ο κ. Πουανκαρέ έκρινε την αγγλικήν ταύτην πρότασιν ως επικίνδυνον και ανεφάρμοστον εάν δεν αποφασισθώσι σοβαραί τροποποιήσεις των εδαφικών όρων της συνθήκης των Σεβρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΧΩΡΙΣ ΕΝΙΑΙΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
  • Η ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Αλλά δεν νομίζει ο κ. Γούναρης ότι είνε καιρός να επανέλθη το ταχύτερον εις Αθήνας, όπου οι αντιπρόσωποί του εν τη Κυβερνήσει επέτυχον διά της κλασσικής αβουλίας των και της ανικανότητός των τοιαύτην εξάρθρωσιν και πολυκέφαλον αναρχίαν και εν εκ των δύο ή να επιβάλη το κύρος της Κυβερνήσεως και το Κράτος του Νόμου διά μιάς εντίμου, ειλικρινούς πολιτικής, αμειλίκτου ιδίως κατά των αδιαλλάκτων φίλων του και επικινδύνων συνεργατών του, ή να απέλθη της Αρχής, αφίνων τας ευθύνας αυτής και τα βάρη της διαχειρίσεως των εθνικών υποθέσεων εις άλλας στιβαρωτέρας χείρας;»

  • ΦΟΒΕΙΣΘΕ ΤΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ; ΕΛΘΕΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ. Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΑΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΑΝΚΑΡΕ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ

«Εάν η Γαλλία είχε την δύναμιν να εγείρη χείρα καθ’ ημών, θα το έπραττε. Σήμερον εγείρει και τονώνει την χείρα του Κεμάλ. Ας την εγείρει όσον θέλει και ας την τονώνη όσον δύναται. Τόσον το χειρότερον δι’ αυτήν και διά τον Κεμάλ. Θέλει να μας εκδιώξη από την Μικράν Ασίαν; Ας έλθη. Είμεθα εκεί και μένομεν. Όποιος νομίζει και πιστεύει, ότι έχει την δύναμιν να μας μετακινήση, ας έλθη να το επιχειρήση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ;

«Αι τρεις Δυνάμεις αι διαχειριζόμεναι σήμερον το Ανατολικόν ζήτημα, εις εν μόνον σημείον είνε σύμφωνοι : ότι η Ελληνοτουρκική ρήξις πρέπει να τερματισθή. Επί του τρόπου όμως κατά τον οποίον πρέπει να τερματισθή, υπάρχουν αντιλήψεις ουσιωδώς διαφέρουσαι μεταξύ των. Διότι το Ανατολικόν ζήτημα δεν λήγει με την αποχώρησιν του Ελληνικού στρατού από την Μ. Ασίαν. […] Ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας πρέπει να πληρώση με το αίμα του, με την τιμήν του, με την θρησκείαν του και με την ζωήν του την έλλειψιν συμφωνίας μεταξύ των Δυνάμεων;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΔΙΑΤΙ ΑΝΕΒΛΗΘΗ Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ

ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ – ΘΑ ΓΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

«Η Σμύρνη είνε αδύνατον να εκκενωθή και να αφεθή εις τους Τούρκους τούτο θα εσήμαινε την σφαγήν πολλών χριστιανών εις την επαρχίαν ταύτην. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι η αποχώρησις του Ελληνικού στρατού από των σημερινών του θέσεων ήθελε να έχη ως συνέπειαν την άμεσον εισβολήν των Κεμαλικών μέχρι των θυρών της Σμύρνης»

  • ΠΕΡΙ ΤΑΣ ΦΗΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΑΣ

«Διατί εγένετο τοιαύτη θυσία αίματος και χρήματος; Ήτο άρα γε τοσούτον δυσχερές να προβλεφθή το μάταιον αυτής; […] Ενεπλάκημεν εις αγώνα τον οποίον δεν είχομεν εγκαινιάση ημείς. Αλλ’ ήτο άρα γε αδύνατον να αναμετρήσωμεν την σημασίαν του αγώνος τούτου; Τοιαύτα τινα ερωτήματα προβάλλει ο λαός. Και εις αυτά ουδεμία απάντησις, ουδαμόθεν είνε δυνατόν να δοθή. […] Και ουδείς εμφανίζεται, ουδέν γεγονός ανακύπτει, ουδεμία πρόοψις υφίσταται ταχείας αποκαταστάσεως. Το ζήτημά μας προσκόπτει και προ αυτού μένομεν ακίνητοι και άναυδοι. Τοιαύτη είνε η θλιβερά αλήθεια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • Η ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
  • ΠΩΣ ΔΡΑ Η ΓΑΛΛΙΑ
  • Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΕΝΙΑΙΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ
  • ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΔΙΚΗΜΑ

«Θα εμφανισθώσι τρεις μεγάλαι χριστιανικαί και πεπολιτισμέναι Δυνάμεις εκτελούσαι χρέη χωροφύλακος υπέρ του αιμοσταγούς μουσουλμάνου και βαρβάρου δικτάτορος της Αγκύρας, καλούσαι εν μικρόν χριστιανικόν κράτος, την Ελλάδα, την μητέρα του Πολιτισμού, να εκκενώση εδάφη […] Και θα εμφανισθούν αι Κυβερνήσεις τριών μεγάλων και ενδόξων λαών διαπράττουσαι το μέγα τούτο αδίκημα (…) την στιγμήν καθ’ ην ο Κεμάλ σφάζει τους Έλληνας του Πόντου και του Ικονίου, προκαλών την συνείδησιν της πεπολιτισμένης ανθρωπότητος και του χριστιανισμού […] Πού είνε η Κοινωνία των Εθνών; Πώς παραμένει ασυγκίνητος προ του ανηκούστου αδικήματος;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

Η ΓΑΛΛΙΑ ΖΗΤΕΙ : ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΗ ΠΡΩΤΟΝ Η Μ. ΑΣΙΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ Ν’ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ : ΝΑ ΑΣΚΗΘΗ ΠΙΕΣΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • Η ΠΑΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ

«Η κίνησις εν Αγγλία των σπουδαίων, είνε και οφείλει να κριθή, ως εξαιρετικής πολιτικής σημασίας γεγονός, του οποίου ουδείς δύναται να προΐδη ούτε την έκτασιν, ούτε τας συνεπείας. Όπως και ουδείς δύναται να πιστεύση, ότι είνε δυνατόν να αφεθή η Γαλλία να ενασκήση επί πολύ και να επιβάλη πολιτικήν δουλωτικήν άλλων λαών και ανελεύθερον διά τους Λαούς της Ευρώπης. Εάν δε το μέλλον είνε άγνωστον, η αύριον διά την Ευρώπην παν άλλο ή ευδία φαίνεται ανατέλλουσα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΟΥΔΕ ΣΤΕΓΑΙ, ΟΥΔΕ ΤΑΦΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ

«Η Ελλάς μετά τρεις πολέμους έχει βεβαίως ανάγκην μακράς ειρήνης όπως συνέλθη και αυτοπερισυλλεγή. Αι Ελληνικαί οικογένειαι έχουν ανάγκην να επανίδουν τους πατέρας, τους αδελφούς, τα τέκνα των. Ουδείς αμφισβητεί τούτο. Αλλ’ η ειρήνη θα είνε απλή εκεχειρία, δεν θα είνε καν εκεχειρία εάν κοπή επάνω εις το χνάρι της Γαλλοκεμαλικής. Αν δε ευρέθησαν στέγαι διά τας 45 χιλιάδας των εκ Κιλικίας απελθόντων, δεν θα ευρεθούν ουδέ στέγαι ουδέ τάφοι αρκετοί διά τας μυριάδας των προσφύγων οίτινες θα ηκολούθουν τον στρατόν μας εις την απίθανον, την αδύνατον περίπτωσιν της υποχωρήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ – ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΤΑΙΩΤ. ΑΡΧΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ. ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ. ΟΥΤΩ ΑΠΕΚΛΕΙΣΘΗ Ο ‘’ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ’’ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΘΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΛΙΠΟΤΑΚΤΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • ΑΝΤΙΚΡΗΤΙΣΜΟΣ

«Άς μη ομιλούν λοιπόν περί αντικρητισμού. Άς παύσουν τον ανθελληνισμόν των. […] Είναι μισέλληνες. Και κατ’ αυτών όλων οφείλει το Κράτος να στραφή δι’ όλης της δυνάμεώς του. Η επιείκεια και η ανεκτικότης παρεξηγήθησαν. […] Αι επικηρύξεις των στασιαστών και αι εξορίαι των συγγενών των είναι επιτακτικόν σήμερον καθήκον του Κράτους. Η Κρήτη δεν ανήκει εις τον Βενιζέλον. Ανήκει εις το Κράτος. Εάν εκείνος είναι αντάρτης και στασιαστής, το κράτος έχει Νόμους και πυγμήν. Υπό αυτούς θα υποτάξη πάντας, έστω και διά του αίματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΛΗΞΑΝ ΕΤΟΣ 1921

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος