Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Σκεπτικισμός επικρατεί για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Παρισίων, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να παραταθούν. Στην ατζέντα των συνομιλιών, η βρετανική πρόταση για ανακωχή στη Μ. Ασία, η γαλλική για αναθεώρηση της συνθήκης των Σεβρών, η αναζήτηση μιας κοινής θέσης μεταξύ των Συμμάχων ώστε να επιλυθεί το Ανατολικό ζήτημα….

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΔΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

«Διπλή του κόσμου η ανησυχία και η μέριμνα. Η τύχη της εθνικής υποθέσεως και η ραγδαίως επελθούσα διάψευσις των ελπίδων βελτιώσεως του καθ’ ημέραν βίου. Γύρω δε της ψυχικής ταύτης ανωμαλίας, μαινόμενον το πολιτικόν πάθος, καλλιεργούμενον το αμοιβαίον μίσος. Μια Ελλάς εμφανιζομένη εν διαστάσει, διότι θορυβούσι περί την εξουσίαν εκατοντάδες τινές ανθρώπων της μιάς μερίδος και ισάριθμοι της ετέρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΑΙ, ΑΛΛ’ ΟΧΙ ΓΔΑΡΣΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ. ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑΙ ΔΑΠΑΝΑΙ – ΠΩΣ Θ’ ΑΝΟΡΘΩΘΩΜΕΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΙ ΑΠΕΙΛΑΙ ΤΩΝ

«Ο Ελληνικός λαός, όσον και αν η Ελλάς υπό τους σημερινούς Κυβερνήτας της τείνει να καταντήση εξουθένωμα των εθνών, δεν επωρώθη τόσον ώστε να επιθυμή ακράτητος τον εμφύλιον σπαραγμόν, ενώ ο εξωτερικός εχθρός ελλοχεύει πάντοτε και ενώ οι ισχυροί της Γης ετοιμάζονται ν’ απαγγείλουν την καταδίκην του. […] Ο Ελληνικός λαός (…) με την καρδίαν συνεσφιγμένην, πνίγων την οδύνην του (…) αναμένει να παρέλθη η καταιγίς, διά να δικάση, άτεγκτος και αδέκαστος κριτής, τους υπευθύνους της συμφοράς του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΑΝΕΥ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • ΕΙΜΕΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΩΜΕΝ

«Ή μήπως η Κυβέρνησις, ήτις αυτή και μόνη οδηγεί εις το βάραθρον την χθες ακόμη ακμάζουσαν Ελλάδα, επιθυμεί, σείουσα υπέρ τας κεφαλάς μας την σπάθην των σφαγέων και επιδεικνύουσα εις ημάς τα πολύκροτα των γνωστών αγνώστων, την πλήρη σιωπή της αντιπολιτεύσεως; Εν τοιαύτη περιπτώσει απαιτεί παρ’ αυτής να εγκληματίση εναντίον της Πατρίδος. […] Αι απειλαί ουδένα πτοούν. Πολύ δε περισσότερον όταν αύται πρόκειται να μας καταστήσωσιν εγκληματίας απέναντι της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΗΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
  • ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥ
  • ΦΙΜΩΤΡΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ
  • ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΝΩΘΩΜΕΝ

Η ΦΩΝΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ. ΑΝΑΓΚΗ ΘΥΣΙΩΝ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ – ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΑΣΤΑΣΙΝ ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΘΕΤΟΝΤΕΣ ΖΗΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗ Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

«Εάν οι Τούρκοι αποδεχθούν την ανακωχήν, τόσον το καλλίτερον δι’ αυτούς. Εάν την απορρίψουν, τόσον το χειρότερον δι’ αυτούς πάλιν. Η Ελλάς θα βαδίση την οδόν της καλής πίστεως του συμβιβασμού επιζητούσα την ασφάλειαν του δικαίου και του τιμίου επί τη βάσει ηγγυημένης ανακωχής και προ παντός ηγγυημένης προκαταρκτικής ειρήνης. Είτε αρνηθή η Τουρκία, είτε κακοπιστήση, είτε δολιευθή τόσον το χειρότερον δι’ αυτήν»

  • ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΡΑΦΗ

«Προς δύο σημεία ώφειλε να είνε εστραμμένη τώρα η προσοχή του Ελληνικού λαού, ολόκληρος, απερίσπαστος ακεραία, συγκεντρωμένη. Προς το Παρίσι, προς την Μ. Ασίαν. […] Ενώ δε όλους απασχολεί η εσωτερική –η καθαρώς κομματική- κατάστασις, δεν βλέπομεν κανένα να εκδηλώνη τουλάχιστον την αγωνία του διά την εξωτερικήν. Υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να κάμουν μίαν διαδήλωσιν προς υποστήριξιν της Κυβερνήσεως και διά να εκδηλώσουν το Αντιβενιζελικόν αίσθημά των. Και δεν έγινεν ακόμη εις τας Αθήνας η πάνδημος και ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων διαδήλωσις, η οποία θα εξέφραζεν εις την Ευρώπην τον πόνον της Ελλάδος διά την αδικίαν, η οποία μελετάται εναντίον της εκ μέορυς των χθσινών ακόμη φίλων και Συμμάχων της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΗΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ. ΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΩΧΗΝ. Ο ΚΩΡΖΟΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΧΘΗ Η ΓΑΛΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. ΥΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΕΔΕΧΕΤΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΩΧΗΝ

«Οι ‘’Τάϊμς’’ γράφουν, ότι, κατά την γαλλικήν άποψιν, η συνθήκη των Σεβρών πρέπει εκ νέου να εξετασθή. Οι Έλληνες πρέπει να εγκαταλείψουν την Μικράν Ασίαν, ενώ η Κων/πολις, μετά μιας λωρίδος Θρακικού εδάφους, εδάφους επαρκούς διά την προστασίαν αυτής, δέον να επιστραφή εις την Τουρκίαν. Η ιδέα, η αποδιδομένη εις τον Κώρζον περί επιβολής ανακωχής εις τους κεμαλικούς δεν τυγχάνει ευμενούς υποδοχής παρά τοις διπλωματικοίς κύκλοις της Γαλλίας»

  • ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΙΝΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΑΥΤΟΜΟΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΩΝ
  • Η ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ. ΤΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΑΥΤΟΠΤΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

«Η Ελλάς υποταγείσα ήδη πειθηνίως και εκ των προτέρων εις τας αποφάσεις των μεγάλων της Συμμάχων, πρωτοστατούσης της Αγγλίας εις ταύτας, κατόπιν και των τελευταίων δηλώσεων του Έλληνος Πρωθυπουργού, προσδοκά μίαν τινά οιανδήποτε λύσιν, μη αφισταμένην των δικαίων της, δυναμένη ν’ αποδώση αυτή την ειρηνικήν ζωήν και την απαλλαγήν της από τον οικονομικόν Εφιάλτην, όστις βαρύνει και τα ιδικά της στήθη, όπως εβάρυνε και βαρύνει εισέτι και άλλων Κρατών, μεταξύ των νικητών και ηττημένων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ

«Εγκαλούμεθα οι Φιλελεύθεροι 1ον) Ότι υπονομεύομεν την κατάστασιν. 2ον) Ότι υπονομεύομεν τον Θρόνον. 3ον) ότι ζητούμεν να μεταβάλωμεν την Ελλάδα εις προτεκτοράτον. […] Αυτά είνε τα προσχήματα. Τα πράγματα όμως δυστυχώς λέγουν ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επί τη προόψει εθνικών ατυχημάτων και κοινωνικών καταστροφών, επιδιώκουν να δημιουργήοσυν και μέτωπον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝ. […] Τους καταγγέλλομεν διά τούτο ενώπιον του Θεού, ενώπιον της Ιστορίας»

  • Η ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣ

«Εις οιασδήποτε δε αποφάσεις και αν καταλήξουν οι δικαίω ισχύος κριταί της τύχης των, οσονδήποτε και αν παραταθή άλλοθεν σιγή, η απάντησις εδόθη έκτοτε από τα Ελληνικά χαρακώματα τα οποία δεν ωρύχθησαν επί ματαίω : ‘’Είμαι και μένω’’. Είναι η μόνη έοχυσα θετικήν σημασίαν. και αν, παρά πάσν ελπίδα, δεν δοθή άλλοθεν έγκαιρος απάντησις εις το σημερινόν πανελλήνιον ερώτημα, τούτο ουδόλως σημαίνει, ότι Έθνος ακούον το κέλευσμα αιώνων του παρελθόντος του και το προσκλητήριον του μέλλοντος είναι δυνατόν να μη πράξη το καθήκον του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΙΣΙΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Η Ελλάς παρακολουθεί την κατάστασιν μετά εντεταμένης προσοχής. Δεν επεδίωξεν, ουδέ θα επιδιώξη ποτέ ειρήνην άδικον και ατιμωτικήν διά τους εχθρούς της, αλλά δεν θα αποδεχθή ποτέ ειρήνην άδικον δι’ αυτήν. Νικήτρια πολεμικώς και κυρίαρχος στρατιωτικώς των όσων κατέχει εδαφών, θα παραμείνη ακλόνητος εις ας κατέχει θέσεις, αφού από την βούλησιν αυτής εξαρτάται κατά μέγα μέρος το δίκαιον και το τίμιον της ειρήνης. Διότι την ειρήνην δεν εξαγοράζουν οι νικηταί, αλλ’ οι ηττημένοι»

  • ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗΝ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΑΝΑΚΩΧΗ

«Θα είμεθα ανειλικρινείς αν ελέγομεν ότι θέλομεν διαιώνισιν του πολέμου. Θα είμεθα ανειλικρινείς αν ελέγομεν ότι δεν επιθυμούμεν την εκκαθάρισιν της καταστάσεως. Αλλά θα διεπράττομεν έγκλημα αποδεχόμενοι μίαν ειρήνην ήτις θα ήτο αφετηρία νέας σειράς συρράξεων. Ας αναμείνωμεν οπωσδήποτε»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • Η ΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Η ειρήνη οιαδήποτε και αν είνε θα γίνη αποδεκτή από τον λαόν ο οποίος θέλει να παύση ο πόλεμος. Γνωρίζομεν ότι τα συμφέροντα των μεγάλων δεν επιτρέπουν τον οριστικόν κανονισμόν ουδενός ζητήματος. Αλλ’ ο Ελληνικός λαός ας είνε βέβαιος ότι έλυσε οριστικώς το Ανατολικόν ζήτημα επανερχόμενος εις τας εστίας του έχει να λάβη την απόφασιν να μη γίνη πλέον όργανον ουδεμιάς πολιτικής η οποία να εξυπηρετή τα συμφέροντα του εντοπίου και του ξένου ιμπεριαλισμού»

  • ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΦΟΡΟΙ. ΝΕΟΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ. ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΗΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ – Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Εκ πάντων των ανωτέρω αποδεικνύεται, αριδήλως, ότι η αστάθεια και υποκρισία, ως και το αγχίστροφον της γαλλικής πολιτικής, εξ ων προκύπτουσιν αι δυσχέρειαι προς διευθέτησιν του Ανατολικού ζητήματος, οφείλονται εις την ιδιοσυστασίαν, εις τον χαρακτήρα της και μόνον και όχι εις το εκλογικόν αποτέλεσμα του Νοεμβρίου, το οποίον και αν αναφέρεται ως πρόσχημα προς συγκάλυψιν των ασυγκαλύπτων, αληθές και ανεπίδεκτον σοβαράς πλέον αμφισβητήσεως είνε ότι ούτε επηρέασεν, ούτε μετέβαλε την πολιτικήν ταύτην, όπως δεν επηρέασε και δεν μετέβαλε την Αγγλικήν πολιτικήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 10 Μαρτίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • Η ΑΝΑΚΩΧΗ

«Ο ουσιωδέστερος όρος της ανακωχής, είνε η τρίμηνος παράτασίς της, όπως εν τω μεταξύ επιτευχθή πλήρης συμφωνία διά την σύναψιν της προκαταρκτικής ειρήνης. Και η μεν Ελλάς εις τα ταυτόσημα διαβήματα της Διασκέψεως εν Αθήναις και Αγκύρα, θ’ απαντήση καταφατικώς, καταδεικνύουσα άπαξ έτι τας φιλειρηνικάς της διαθέσεις. Αλλά και ο Κεμάλ, παρά τας κομπορρημοσύνας του, δεν θα τολμήση να φέρη μεγάλας αντιρρήσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος