Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι τελευταίες συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού των αρθρογράφων στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η ομιλία Γούναρη, η έλλειψη απαρτίας στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, κατά την οποία επρόκειτο να επαναληφθή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου περί ‘’ιδρύσεως συνδικάτου Τραπεζών’’, δίνουν τις αφορμές για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση των ημερήσιων φύλλων. Με έντονη κριτική του αντιπολιτευόμενου Τύπου προς την κυβέρνηση και αντιστοίχως, έντονη κριτική του φιλοκυβερνητικού Τύπου προς την αντιπολίτευση…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΜΑΘΗΜΑ

«Η χθεσινή ένστασις απαρτίας εξεδήλωσε πιστώς την κρατούσαν γενικώς παρά τη κοινή γνώμη δυσφορίαν διά τον τρόπον κατά τον οποίον βαίνουσιν αι εργασίαι της Συνελεύσεως. Αλλά και απετέλεσεν επίκαιρον υπόμνησιν προς την Κυβέρνησιν του καθήκοντος, το οποίον ελησμόνησε και το οποίον έχει τώρα περισσότερον από κάθε άλλην φοράν, να διευθύνη στιβαρώς και μετά δυνάμεσως τας εργασίας του Σώματος, ούτινος η πλειοψηφία, την περιέβαλε διά της εμπιστοσύνης της»

  • ΓΙΑ ΤΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΣΤΡΑΠΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΩΣΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ

«Όσα τεκταίνονται εν Κων/πόλει από τους θρασυδείλους λιποτάκτας πρέπει να εφελκύσουν σύντονον την προσοχήν της κυβερνήσεως. […] Αλλ’ οι μοιτραλοίαι της Κων/πόλεως εργάζονται συστηματικώς όπως δημιουργήσουν από τούδε ακανθώδη ζητήματα, τα οποία είνε δυνατόν να καταστήσουν δυσχερείς τας πολιτικάς λύσεις, ας ο ελληνικός λαός αναμένει εκ της αισίας τροπής της πολεμικής του προσπαθείας. Είνε λυπηρόν ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έγεινεν όργανον κομματικών βλέψεων των εν Κων/πόλει μαστρωπών της εθνικής τιμής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Ο κ. Δ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ

«Και … πέφτει! Κατρακυλά. Ραγδαίως. Οικτρώς. Διότι ‘’Βενιζελίζων’’ – ο κ. Γούναρης! – εις όλας αυτάς τας μεγάλας γραμμάς της εθνικής κατευθύνσεως, δεν ημπόρεσε να υποκατασταθή και ο ίδιος εις ό,τι εχάρασσε σταθερώτατα την διάττουσαν εκείνου πορείαν. Να υποκατασταθή εις την μεγαλοφυΐα του Ελευθερίου Βενιζέλου […] Δεν υψώνεται ο σχοίνος ως δρυς ! Δεν φτερουγίζει η όρνιθα ως γεράκι. […] Και ο κ. Γούναρης συνεπώς επολιτεύθη αδεξιώτατα. Τυραννολογών περί διορισμούς και παύσεις. Και επιχειρών να αντιγράψη ή να πλαστογραφήση τον γίγαντα πολιτικόν εις τον ρόλον του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΘΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝ

«Ποίος σας είπεν, ότι ο ‘’Βενιζελισμός δεν υφίσταται δεν υφίσταται πολιτικώς ως κόμμα και ως ιδεολογία’’; Διατί επιμένετε να αυταπατάσθε; […] Ποίος σας επληροφόρησεν ότι ‘’ο Βενιζελισμός είνε απόβλητος του ελληνικού οίκου;’’ […] Αποτελεί ανευλάβειαν προς την αλήθειαν το να ομιλήτε περί ‘’χάους’’ το οποίον τάχα σας εκληροδότησεν ο Βενιζελισμός. Το ‘’χάος’’ είνε έργον του εξαμήνου σας. Είνε έργον ιδικό σας»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ – Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ ΕΛΥΘΗ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΠΑΡΤΙΑΣ !

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΑΝΩΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΕΚΛΗΘΗ ΕΙΣ ΒΟΥΛΩΝΗΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΝ
  • Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΞΥΤΕΡΑΝ ΤΗΣ ΦΑΣΙΝ
  • ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΝ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Με τας τρίχας ηνωρθωμένας εκ φρίκης, με τους οφθαλμούς βλοσυρά ανοικτούς και με τους γρόνθους προτεταμένους εις τον αέρα, βάλλουν ωρυγάς λύσσης κατ’ ανυπάρκτου εσωτερικού εχθρού, όταν τα τέκνα της Ελλάδος ανά πάσαν στιγμήν αντικρύζουν τον θάνατον εις τα Τουρκικά χαρακώματα. Αλλά εκεί εις το Μέτωπον δεν υπάρχουν κόμματα. Δεν υπάρχουν Βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί. Υπάρχει εν μόνον κόμμα, το κόμμα της Ελλάδος. Εν μόνον μέτωπον, το Ελληνικόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙ ΑΠΕΙΛΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Εάν η Γαλλία σήμερον ζητή να αθετήση την συνθήκην των Βερσαλλιών και καταπατήση το δημοψήφισμα της Σιλεσίας και αγωνίζεται να αποσπάση βιαίως εδάφη, παρά τας συνθήκας και τα συμπεφωνημένα, τις θα εμποδίση αύριον την ένωσιν των Γερμανικών φυλών και τις θα σώση την Γαλλίαν από τας επιθέσεις ογδοήκοντα εκατομμυρίων Γερμανών, αν οι σύμμαχοι αυτής σήμερον την εγκαταλείψουν και παραμείνουν αύριον θεταί της συντριβής της;»

  • ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΙΣ ΠΟΙΑΣ ΧΕΙΡΑΣ…

«Ο κ. Γούναρης, απλούστατα, καταπνίγων εις τα στήθη του μίαν εξέγερσιν, η οποία είνε φυσικώς αδύνατον να μη συνετελέσθη εντός του, αφήκε ν’ αποχαλινωθή ενώπιόν του πάσα κοινοβουλευτική απρέπεια, δι’ ένα και μόνον σκοπόν : Διά να καλλιεργηθή και να ωριμάση η αντίληψις, ότι η τελεία εξόντωσις των αντιπάλων του αποτελεί … εθνικήν ανάγκην, βοώσαν επιτακτικώς από των κορυφών του κοινοβουλευτικού όρους μέχρι των κοιλάδων της Λαϊκής Γνώμης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ. ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Λ. ΤΖΩΡΤΖ – ΤΑ ΠΥΚΝΑ ΝΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ

«Ο Άγγλος Πρωθυπουργός μετά μακρόν Υπουργικόν Συμβούλιον, προέβη εις τας αολούθους δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους : ‘’[…] Έχομεν ενώπιόν μας ΝΕΦΗ ΠΥΚΝΑ. Εξαρτάται δε από τους Συμμάχους το να μείνωμεν ηνωμένοι, […] Ειδικώς, διά την Ευρώπην, τούτο θα καθορισθή υπό των παλαιών και των νέων φιλιών»

  • Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ – ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΠΛΕΙΣΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ – ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ
  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΤΥΡΑΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΤΕΛΟΥΣ – ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΛΟΟΥΝ

«Όποιος δεν παρέστη εις την προχθεσινήν συνεδρίασιν της Γ’ Συντακτικής Συνελεύσεως των Ελλήνων έχασεν ένα εξόχως απολαυστικόν θέαμα – είδος ιπποδρομίου. […] Πταίουν λοιπόν οι κλόουν, όταν οι ακροαταί ενθουσιάζωνται και όταν οι θιασάρχαι υποτάσσωνται άβουλοι εις τα ανόητά των καμώματα; […] Ίσως η Κυβέρνησις Γούναρη θα έπιπτεν αδόξως προχθές την εσπέραν, υπό τα πλήγματα του παραλογισμού των κωμικωτέρων τυραννολόγων, εάν η απολογία του αρχηγού της δεν περιελάμβανε σαφώς την υπόσχεσιν ότι όλα όσα της ζητούν θα τα κάμη και θα ωθήση την εκτέλεσιν της … λαϊκής εντολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ

«Συνεπώς τόσον η Κυβέρνησις, όσον και η Εθνοσυνέλευσις οφείλουν, εκ καθήκοντος και υποχρεώσεως προς τον λαόν, ν’ αντιληφθούν το πνεύμα του και να συντείνουν δι’ όλων των δυνάμεων, όπως γίνη πραγματικότης και λάβη στερεάν διάπλασιν, ό,τι κυμαίνεται ακόμη αορίστως πως εις τας συνειδήσεις. […] Επί τούτου εφιστώμεν την προσοχήν των προχθεσινών ρητόρων. Επί της εντολής ακριβώς, η οποία εδόθη εις αυτούς υπό του λαού, και την οποίαν φαίνεται, ότι έχουν παρεξηγήσει. […] Και καθήκον παντός έχοντος οιανδήποτε εξουσίαν εις χείράς του σήμερον, είναι να προσπαθήση να δειχθή άξιος του έργου αυτού, καταπνίγων πρωτίστως εντός της ιδίας του συνειδήσεως πάσαν τυραννικήν τάσιν»

  • ΕΠΙ ΤΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΙ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΟΣ – Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟΝ

«Η εποχή δεν μπορεί πλέον να σταματήση το βήμα της για να λύση ζητήματα γλώσσης. Το ζήτημα αυτό ελύθη διά τον λαόν. Η δημοτική γλώσσα δέον να είναι και γραπτή και επίσημος γλώσσα. Και την λύσιν αυτήν ο λαός θα υποστηρίξη πατώντας τα λίγα κούφια κεφάλια χρεωκοπημένων λογίων και πολιτικών»

  • Η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

«Ο κ. Γούναρης ελογοδότησε χθες παρεμπιπτόντως εις την Συνέλευσιν διά την εσωτερικήν του διοίκησιν. Εκήρυξεν ότι επανέφερε την γαλήνην εις την χώραν πατάξας την τυραννίαν […] Επροσπάθησε ο κ. Γούναρης να κτυπήση κάθε κίνησιν και πρώτιστα την σοσιαλιστικήν, ίνα φέρη την γαλήνην των πλουτοκρατών. Τοιαύτην γαλήνην έφερε»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΙΔΟΥ ΔΙΑΤΙ ΤΟΥ ΑΡΝΟΥΜΕΘΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΝ

«Λυπούμεθα διότι είμεθα ηναγκασμένοι να κορυφώσωμεν την οργήν της καθημερινώς παρεκτρεπομένης Βενιζελίδος, και να αυξήσωμεν την έκπληξίν της. […] Διά τον κ. Βενιζέλον η λέξις πατριωτισμός έχει σημασίαν μόνον εφ’ όσον ούτος ευρίσκεται εν τη αρχή. Εκτός της αρχής ουδέν διά τον άνθρωπον τούτον έχει σημασίαν εφ’ όσον δεν είνε αγών προς ανάκτησιν ταύτης»

  • ΕΠΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 7 Μαΐου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΜΕΤΡΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

«Υπάρχουν είδη τα οποία δεν εννοούν πλέον να προσεγγισθούν από τα ύψη εις τα οποία έφθασαν, από την κακήν συνήθειαν των εμπορευομένων αυτά να πλουτίζουν αγρίως. Δεν φανταζόμεθα ότι θα είνε πολύ δύσκολον διά την κυβέρνησιν να εφαρμόση μίαν τακτικήν υποσχομένην την ανακούφισιν του βαρύτατα φορολογουμένου από την πλεονεξίαν των άλλων λαού»

  • ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος