Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

‘’Οι Σύμμαχοι, αν δεν μας θεωρούν εχθρούς, δεν μας θεωρούν όμως ούτε συμμάχους’’. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην ημερήσια αρθρογραφία, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Συμμάχων στο Παρίσι. Οι Γάλλοι άλλωστε φέρονται να περιμένουν το χειμώνα ώστε να ευνοηθεί από τις καιρικές συνθήκες ο κεμαλικός στρατός. Στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στο Παρίσι, διατηρείται τόσο ο εθνικός διχασμός όσο και η ελπίδα ότι ‘’η λογική, η καλή πίστις, η διεθνής ηθική συνηγορούν υπέρ ημών’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Δι’ όσους παρακολουθούν τας φάσεις της διπλωματικής μάχης, ήτις συνάπτεται μεταξύ των Συμμάχων, αφ’ ης στιγμής η ισχύς των Κεντρικών Αυτοκρατοριών εκάμφθη, περί τα παγκοσμίου ενδιαφέροντος προβλήματα, τα οποία ώρθωσε προ αυτών ο παγκόσμιος πόλεμος, εγείρεται ευλόγως το ερώτημα περί της αιτίας, εις ην οφείλεται η νέα αυτή παλινδρόμησις, η εμφανισθείσα μεν όντως υπό ωχροτάτην μορφήν, ήτις όμως εν πάση περιπτώσει αποτελεί απόδειξιν ότι το Ανατολικό ζήτημα συσχετίζεται προς την λύσιν άλλων ζητημάτων παντελώς μεν αδιαφόρων προς ημάς, ενδιαφερόντων διά μόνον τους Συμμάχους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

«Αι Ελληνικαί νίκαι διερρύθμισαν παγίως την στρατιωτικήν κατάστασιν εν Μ. Ασία, εφόσον δε ο Κεμαλικός στρατός δεν αποτελεί πλέον τόσον ισχυρόν παράγοντα –δεν ήτο τοιούτος ούτε προ της Ελληνικής επιθέσεως- ώστε να έχη την δύναμιν να μεταβάλη την κατάστασιν ταύτην, είνε πολλοί αφελείς οι ελπίζοντες τροποποίησιν των κρατούντων στρατιωτικών όρων εκ της συνδρομής των καιρικών μεταβολών. Οι Γάλλοι ελπίζουν πολλά εκ της επελεύσεως του χειμώνος. Η ελπίς αύτη δεν είνε προς τιμήν της νοημοσύνης των. Αλλ’ είνε δικαίωμά των να φρονούν ό,τι θέλουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΕΙΡΗΝΗ

«Η Ελλάς θέλει την ειρήνην και θα πράξη το παν υπέρ αυτής. Αλλ’ η τοιαύτη διάθεσίς της βασίζεται επί της αδιασείστου θελήσεως, όπως η ειρήνη είνε ανάλογος του πολέμου. […] Ζητεί νέα εδαφικά ανταλλάγματα. Ζητεί την Κων/πολιν. Ζητεί την εφαρμογήν των όρων εκείνων της συνθήκης των Σεβρών, οίτινες αφήνουν τους οδόντας και τους όνυχας της Τουρκίας, καθίστων δι’ αυτήν ανίσχυρον προς πάσαν νέαν ενέδραν. Μόνον υπό τοιούτους όρους η Ελλάς θα εδέχετο την μεσολάβησιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΥΜΝΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. Η ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ ΧΑΫΓΟΥΔ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗΣΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ. Η ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

«Ο Άγγλος συνταγματάρχης, εξετάζων την επίδρασιν των αλλεπαλλήλων ελληνικών επιτυχιών, αποφαίνεται άνευ δισταγμού ότι το σύνολόν των ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗΝ ΝΙΚΗΝ, ήτις ενδέχεται μεν να μη επέτυχε την ολοκληρωτικήν κατασύντριψιν του εχθρού, αλλ’ ήτις αφ’ ετέρου είνε αδύνατον ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΗ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΚΑΤΙΣΧΥΣΙΝ ΤΟΥ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΗ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΙΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΕ Η ΥΠΟΛΕΙΦΘΗΣΑ ΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΟΡΜΗ»

  • ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΒΟΛΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΑΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΝΙΚΗΤΩΝ
  • Ο κ. ΝΤΕΛΛΑΤΟΡΡΕΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

«Η πηγή του ανεφοδιασμού του Κεμάλ θα στειρεύση οριστικώς μόνον ότε αντί του αποκλεισμού διενεργηθή ναυτική και στρατιωτική κατάληψις των κυριωτέρων τουρκικών λιμένων του Ευξείνου […] Οι εσφαλμένοι υπολογισμοί και το αναποφάσιστον της Κυβερνήσεως εις μερικά σημεία της διεξαγωγής του πολέμου εδημιούργησαν ήδη οχληράς δυσχερείας. Ας μη τας επαυξήση διά συνεχίσεως της αυτής ατόλμου πολιτικής. Ο εχθρός οφείλει να τυφλωθή εις τον Εύξεινον το ταχύτερον και αντί πάσης θυσίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΘΛΙΒΕΡΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

«Σπανίως εις την πολιτικήν ιστορίαν των Κρατών υπάρχουν σελίδες τόσον ψυχικώς ρυαπαραί και εγκληματικαί, όσον η σελίς της 31ης Ιουλίου, εκείνη την οποίαν μία ωργανωμένη τυραννίς εδημιούργησε και εξήπλωσεν επί της πολιτικής εξελίξεως της Χώρας […] Η 31 Ιουλίου, παρ’ όλην την πένθιμον αυτής αγριότητα, ενώ θα παραμείνη ως μελανή σελίς εις την πολιτικήν ιστορίαν της πατρίδος μας, θα παραμένη και ως σκληρά διδαχή διά τους φιλοδόξους και ανερματίστους πολιτικούς, οίτινες εισβάλλοντες εις την πολιτικήν από τα παράθυρα του θράσους και της δημαγωγίας, πιστεύουν ότι είνε δυνατόν να κρατήσουν διά του ψεύδους και της πλάνης»

  • ΑΝΟΣΙΑΙ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ

«Πρωτάκουστος και απεχθής είνε η αντιπατριωτική και μαύρη διαγωγή των Βενιζελικών. Δηλητηριώδεις και βρωμεραί αι ανθελληνικαί αυτών ενέργειαι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ‘’ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ’’

«Ή πολύ φαιδρά ή υπερβολικά κακόπιστος –μάλλον το δεύτερον παρά το πρώτον- είνε η μέθοδος, με την οποίαν συζητεί περί της Συνθήκης των Σεβρών ο Κυβερνητικός Τύπος […] Διατί τώρα αυτή η λυσσαλέα επίθεσις κατά της συνθήκης; […] Την συνθήκην των Σεβρών επικαλείται ο κ. Γούναρης. Την συνθήκην των Σεβρών ονειρεύεται ο κ. Μπαλτατζής. Και η συνθήκη των Σεβρών είνε η θετική αφετηρία των νέων αξιώσεων της Ελλάδος. Μόλα ταύτα είνε ‘’κουρελόχαρτον’’! Ώ, αν δεν ήτο τόσον κακόπιστος ο Κυβερνητικός Τύπος, πόσον αλήθεια διασκεδαστικός θα ήτο!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ. Ο ΦΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΕΪΓΟΥΡΓ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ. ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΔΙΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΘΕΙΣΑ

 «Κατά την ‘’Ηχώ’’ των Παρισίων η Αγγλία τείνη να προκαλέση συμμαχικήν επέμβασιν μεταξύ των εμπολέμων. Η Αγγλική Κυβέρνησις, λέγει, επιθυμεί να συστήση εις τους Έλληνας και Τούρκους να συνάψουν ειρήνην βασιζομένην επί της Συνθήκης των Σεβρών, τροποποιουμένης εις όφελος των νικητών»

  • Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ. ΠΩΣ ΕΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΙΑ ΘΡΑΚΙΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ. ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΙΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ. Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΙΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΗ ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ
  • ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

«Ο κεμαλικός στρατός δεν αποτελεί εμπόδιον εις την επικύρωσιν και την εφαρμογήν της συνθήκης των Σεβρών. Η συνθήκη όμως αύτη ενδιαφέρει όλους τους Συμμάχους, δίκαιον συνεπώς είναι όπως η Ελλάς λάβη ανταλλάγματα διά τας θυσίας εις τας οποίας υπεβλήθη. […] Τα αποτελέσματα της Κυβερνητικής αδρανείας εμφανίζονται εις τας επί του Ανατολικού ζητήματος αποφάσεις της εν Παρισίοις Συνδιασκέψεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Οι Σύμμαχοι, αν δεν μας θεωρούν εχθρούς, δεν μας θεωρούν όμως ούτε συμμάχους. Υπάρχουν βεβαίως ενδείξεις –και τούτο αποδεικνύει το προοίμιον του κ. Λόϋδ Τζωρτζ- φιλικών διαθέσεων εκ μέρους της Αγγλίας, όλων ακαδημαϊκών όμως προς το παρόν. Αν θα εξελιχθούν αργότερον αύται εις θετικήν υποστήριξιν της υποθέσεώς μας, είναι ζήτημα επί του οποίου δεν δυνάμεθα ν’ αποφανθώμεν. […] Η λογική, η καλή πίστις, η διεθνής ηθική συνηγορούν υπέρ ημών. Ο αγών τον οποίον διεξάγομεν σήμερον μόνοι, δεν προεκλήθη υφ’ ημών. Παίζεται εν αυτώ και το συμμαχικόν γόητρον, αδιάφορον αν οι Σύμμαχοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟΝ ΛΑΟΝ

«Ουδείς ζητεί βεβαίως από την Ιταλίαν να απαρνηθή την Ανατολικήν της πολιτικήν. […] Επιθυμούμεν όπως το είπε προ ημερών και ο Βασιλεύς μας, μίαν ειλικρινή εξήγησιν. Εάν η ιταλική κυβέρνησις κλείση τα ώτα της εις την φωνήν αυτήν της λογικής και της αληθείας, η οποία της απευθύνεται εντεύθεν, θα έχη να λογοδοτήση προς τον ίδιον ταλικόν λαόν, ο οποίος δεν θα βραδύνη να εκτιμήση κατ’ αξίαν την αδικίαν ήτις προσγίνεται εις τα πραγματικά του συμφέροντα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ

«Είναι φυσικό η Ελληνική αστική τάξις, εις τα πρόθυρα της χρεωκοπίας της, να λυσσά και να ζητή να εξοντώση εκείνους, που θα έλθουν να επωφεληθούν από την χρεωκοπία της αυτήν. Αυτήν την έννοια έχουν οι σημερινές άγριες κατά των Κομμουνιστών καταδιώξεις της κυβερνήσεως. Αυτήν την έννοια έχουν αι φυλακίσεις πολιτών, με μόνη δικαιολογία το Κομμουνιστικό των φρόνημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑΝ. Ο κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΕΔΗΛΩΣΕΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
  • ΟΙ ΕΥΓΛΩΤΤΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ

«Διότι η διπλωματία των Συμμάχων ουδέποτε δύναται να ομοφωνήση όπως περιορισθούν τα Ελληνικά δικαιώματα. Εφ’ όσον δεν επέρχεται ομοφωνία, και εφόσον η επέκτασις της Ελλάδος εν Μικρασία εξυπηρετεί θαυμασίως τας υπέρ του πολιτισμού βλέψεις του ενός τουλάχιστον εκ των συμμάχων, η διπλωματία δεν δύναται ούτε να μας βλάψη, ούτε να μας ωφελήση. Ώστε εξακολουθήσωμεν εντείνοντες την προσοχήν μας επί το έργον του στρατού μας. Αι νίκαι είναι οι ευγλωττότεροι συνήγοροι των εθνικών υποθέσεών μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΙΓΜΗ

«Επομένως δεν επέστη εισέτι η κατάλληλος στιγμή της παρεμβάσεως, όπως πολύ ορθώς διείδε και ο Άγγλος πρωθυπουργός, συνεφώνησε δε και ο κ. Μπριάν. Αν όμως δεν επέστη ακόμη, δεν αφίσταται όμως και πολύ η στιγμή η κατάλληλος. Αρκεί μόνον να μη φυγομαχήση ο Κεμάλ, και το παν τελειώνει εντός εβδομάδων»

  • ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος