Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το νομοσχέδιο ‘’περί μονοπωλήσεως του εξωτερικού συναλλάγματος υπό συνδικάτου των Τραπεζών’’ προκειμένου να παταχθεί ‘’η ασύστολος κερδοσκοπία’’ σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό, καθώς οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν κερδίσει ή καλύτερα, κερδοσκοπήσει… Η θέση της Αμερικής στη διεθνή σκηνή ισχυροποιείται μετά και την παρέμβασή της στα ευρωπαϊκά θέματα λόγω της αδυναμίας των Συμμάχων να συνεννοηθούν. Και σύμφωνα με μία άποψη ‘’προς την μεγάλην αυτήν ηθικήν δύναμιν έχει υποχρέωσιν να στραφή μετά πάσης ευλαβείας η Ελλάς, και να την περιποιηθή όσον της αξίζει’’.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΣΙΩΠΑ

«Η χθεσινή συνεδρίασις παρουσίασε το θέαμα καλώς σκηνοθετημένης παραστάσεως και η Κυβέρνησις κατήγαγε μίαν ακόμη κοινοβουλευτικήν νίκην και την κατήγαγε σιωπώσα προς αντιπάλους επίσης σιωπώντας. […] Και ανέμενε και ο λαός ν’ ακούση εκ στόματος του κ. Πρωθυπουργού μίαν ενθάρρυνσιν, να εύρη μίαν ανακούφισιν εν τω μέσω των περιπετειών τας οποίας διέρχεται να μάθη επί τέλους πού βαδίζομεν και προς ποίον σκοπόν. Αλλ’ ας ανέμενεν. Ο κ. Γούναρης έμαθε πλέον να σιωπά. Θα σιωπά λοιπόν μέχρι της στιγμής κατά την οποίαν θα ευρεθή εις την αναπότρεπτον ανάγκην ν’ απολογηθή;»

  • ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

«Διότι ως το περίφημον νομοσχέδιον έχει διατυπωθή εις τας λεπτομερείας αυτού, ουδένα περιορισμόν επιφέρει εις την κερδοσκοπίαν, αντιθέτως δε μονοπωλεί ταύτην κατά τρόπον σκανδαλώδη υπέρ των κερδοσκοπουσών Τραπεζών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΗ

«Διασχίζουν και πάλιν την πολιτικήν ατμοσφαίραν φήμαι περί επικειμένης επεμβάσεως των Συμμάχων μεταξύ των εμπολέμων προς κατάπαυσιν των εχθροπραξιών. Είναι τόσον φανερά η απιθανότης των τοιούτων φημών ώστε μάταιον θα ήτο να αποπειραθώμεν όπως προκαλέσωμεν την διάψευσιν αυτών. […] Η Ελλάς διατελεί εν συναγερμώ των δυνάμεών της. Πάσα λύσις, ήτις δεν θα προέλθη εκ της επιβολής των όπλων, είνε νόθος, περιέχουσα όλα τα στοιχεία της προσωρινότητος. Διά τούτο και δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάς να ζητήση την παρέμβασιν των Συμμάχων συναισθανομένη την υπεροχήν της και πεποιθυία εις την τελειωτικήν νίκην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΗ

«Η χρονίζουσα Γερμανική πληγή επί του αρκετά ευπαθούς σώματος της ειρήνης φαίνεται εισελθούσα εις το στάδιον της θεραπείας […] Απομένει ήδη ν’ αποκατασταθή η γαλήνη και εις την Ανατολήν, το έτερον των καρκινωμάτων εκ των οποίων υποφέρει ο οργανισμός της ειρήνης. […] Επί του προκειμένου, το καθήκον των Συμμάχων είνε σαφέστατα διαγεγραμμένον. Δεν έχουν παρά ν’ αξιώσουν παρά της Τουρκίας να εκτελέση ολοκληρωτικώς τας υποχρεώσεις της τας απορρεούσας εκ μιας συνθήκης, την οποίαν υπέγραψαν και η οποία δεσμεύει την τιμήν ολοκλήρου του ομίλου των νικητών, όπως συνέβη προκειμένου περί της Γερμανίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΩΤΑΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ

«Η είδησις περί διακοινώσεως της αγγλικής Κυβερνήσεως προς την Ελλάδα είναι απολύτως ακριβής. Η διακοίνωσις αύτη διεβιβάσθη, καθά βεβαιούται, μετά διαβήματα των Συμμάχων Κυβερνήσεων αίτινες παρέστησαν εις την Βρεττανικήν ΠΟΣΟΝ ΕΙΝΕ ΔΙ’ ΑΥΤΑΣ ΖΩΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΤΙΝΑ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΟΨΙΩΝ»

  • ΔΙΑΤΙ ΠΙΠΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ – ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ

ΡΥΘΜΙΣΙΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ – ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗΝ
  • ΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙ ΝΗΟΨΙΑΙ

«Η Ελλάς είνε εμπόλεμος μετά της Τουρκίας, αλλά δεν δικαιούται και δεν δύναται ν’ αποκλείση τα τουρκικά παράλια. Αι Σύμμαχοι Δυνάμεις εκήρυξαν μεν ότι τηρούν ουδετερότητα, αλλά δεν επιτρέπουν εις την Ελλάδα να πλήξη τον εχθρόν εις την πρωτεύουσαν αυτού […] Αλλά παρ’ όλας ταύτας τας τουρκοφιλίας, τας απιστίας, η Ελλάς θα νικήση την Τουρκίαν. Όλα αυτά τα προσκόμματα τα οποία ορθούνται ενώπιόν της δεν θ’ ανακόψουν τον δρόμον της»

  • Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ – ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

«Αξιωματικοί και στρατιώται πάσχουν οικονομικώς και ο πτωχός μισθός των βαθμούχων και αι συγκινητικώς μικραί χρημαικαό αποστολαί τας οποίας λαμβάνει ο στρατιώτης μας από το σπίτι του, δεν φθάνουν ούτε διά τα μικρότερά του έξοδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΛΑΪΚΩΝ ΘΥΕΛΛΩΝ

«Εάν η επιείκεια και η μεγαλοφροσύνη συνετίζη τους πεπλανημένους ιδεολόγους και τους παρεκτραπέντας από χρηστού συνειδότος ανθρώπους, η ατιμωρησία και η συγγνώμη αποθρασύνει τους υποκριτάς και τους συμφεροντολόγους. Τούτο παρατηρείται σήμερον μεταξύ ημών εν σχέσει με τους Βενιζελικούς»

  • ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ

«Αυτονόητον αποβαίνει πλέον ότι η ισχυρά Αμερικανική Δημοκρατία καταλαμβάνει εξαιρετικήν θέσιν διά την παγκόσμιον ισορροπίαν. […] Αφ’ ότου η φωτεινή φυσιογνωμία του Ουίλσων εξέλαμψεν εις την πανευρωπαϊκήν διαφοράν και αφ’ ότιυ η μεγάλη Αμερικανική Δημοκρατία απεφάσισε να κατέλθη με όλας της τας δυνάμεις εις τον Ευρωπαϊκόν αγώνα, η Αμερική απέβη παγκόσμιος πλέον παράγων, και μάλιστα ο ισχυρότερος των παγκοσμίων παραγόντων»

  • Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

«Εις την Αλβανίαν ενετάθη εις βαθμόν μέγιστον προπαγάνδα απολήγουσα εις καταδιώξεις των Ελλήνων, όσους αφήκεν ακόμη εκεί η αγριότης των Αλβανών. Μεταξύ τυράννων και Αγκύρας διαρκής συνεννόησις οργανώνει συστηματικούς διωγμούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Η ΠΑΤΡΙΣ

«Ως προς το ζήτημα της επανόδου του Βενιζέλου, κρίνομεν περιττόν να είπωμεν, ότι μόνον όταν η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αποφανθή υπέρ αυτού, δλυναται να έλθη ο Μεγαλουργήσας Κυβερνήτης. Ούτε δύναταί τις να κλείση τον δρόμον αυτόν, όταν αρχίζη να ανοίγεται διά των χειρών ελευθέρων πολιτών. Υπεράνω όμως των προσώπων, είτε Βασιλείς είνε ούτοι είτε πολιτικοί, υπάρχει η Πατρίς. Η εξυπηρέτησις δε των συμφερόντων αυτής δεν πρέπει να αφίνη ουδεμίαν δύναμιν αχρησιμοποίητον, είτε θετικώς είτε ΑΡΝΗΤΙΚΩΣ»

  • Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ

ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΕΝ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

«Η Κυβέρνησις διά του νομοσχεδίου της προστατεύει τους κερδοσκόπους από τα αποτελέσματα της ιδίας ανοησίας των, αλλά δεν πράττει διά του συνδικάτου των Τραπεζών ΤΙΠΟΤΕ αποτελεσματικόν και ανακουφιστικόν υπέρ του Λαού και της μαχομένης Ελλάδος. […] Το μαγικόν χόρτον, από το οποίον θ’ ανακτήση η Ελλάς την οικονομικήν της θγείαν, λέγεται ΧΡΥΣΟΣ. Τα συνδικάτα ή τα κονσόρτσιουμ –ή οιαιδήποτε άλλαι ελληνόγλωσσοι ή ξενόγλωσσοι μεταφράσεις των λέξεων τούτων δεν είνε φάρμακα δραστικά, αλλά χλιαρά έμπλαστρα επί κοιλίας πεινώσης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

ΠΩΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΔΕΚΤΗ ΕΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ – ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ – ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΝ – ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΝ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ
  • ΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΝΗΟΨΙΑΙ

«Δεν επιτρέπονται λοιπόν εις την Ελλάδα αι νηοψίαι. Και όχι μόνον δεν της επιτρέπονται, αλλά της ζητούνται και τα ρέστα για κείνες που έκανε έως τώρα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΕΨΗΦΙΣΘΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΜΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΕΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Η ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

«…καταφαίνεται σαφέστατα ότι ολόκληρος η αλβανική υπόθεσις δεν είνε παρά μία έντεχνος σκηνοθέτησις των κεμαλικών και μπολσεβικικών πρακτόρων […] Η Ανατολή ούτως οργανούται και πάλιν υπό τους Νεοτούρκους ασπασθέντας, χάριν της αναβιώσεώς των και της επικρατήσεώς των, πλήρως τας ιδέας και τας αρχάς της Μόσχας. Ανακύπτει ούτω και πάλιν ο Νεοτουρκισμός υπό την πλέον απαισίαν αυτού μορφήν, υπό την Μπολσεβικικήν μορφήν, σχηματιζομένην και οργανουμένην υπό Γερμανούς διδασκάλους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 30 Απριλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕΝ

«Η πορεία των πραγμάτων υπό την εξωτερικήν άποψιν δεν ήτο δυνατόν φυσικά να επέλθη με την ταχύτητα με την οποίαν επήλθεν η εσωτερική αποκατάστασις. Οπωσδήποτε όμως η μορφή υπό την οποίαν παρουσιάζεται η εξέλιξις της καταστάσεως είνε τοιαύτη ώστε να εμπνέη απόλυτον την αισιοδοξίαν διά την έκβασιν και πρό πάντων διά την ταχείαν έκβασιν του αγώνος»

  • Η ΔΙΩΡΥΞ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1920

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος