Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι δηλώσεις του Λόρδου Κώρζον, περιγράφουν το σκεπτικό των αγγλικών θέσεων προσφέροντας συγχρόνως μια νότα αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά η οποία αναμένει και ελπίζει ότι οι αγώνες της τελικά θα δικαιωθούν…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ. ΤΟ ΠΕΡΙ ΙΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

ΔΙΑΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

«Τα ζητήματα της Θράκης και της Μικράς Ασίας είνε από απόψεως των διεθνών συμφωνιών αλληλένδετα, αλλ’ ευρίσκονται επίσης και από απόψεως διεθνών συμφερόντων εις αμοιβαίαν εξάρτησιν. Ούτε αρκεί η θέλησις ημών όπως τα διαχωρίση. Προ πάσης δε αποφάσεως θα έπρεπε να εξετασθή πρωτίστως εάν τοιαύτην ακολουθούντες πολιτικήν, δεν θα διετρέχομεν τον κίνδυνον της πλήρους απομονώσεως και να ερευνηθούν αι συνέπειαι της απομονώσεως αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΙΜΕΘΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΙΣ

«Ζητούμεν την αλήθειαν, το δίκαιον, το φως και περοφρονούμεν την κολακείαν, την ευτέλειαν και την δουλοφροσύνην των αντιπάλων μας, διαφοράς, αίτινες εχαρακτήριζον και την εποχήν εκείνην της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, διότι εκπροσωπούμεν το αληθές πνεύμα της προόδου της Φυλής. […] Θέλομεν το μέλλον του Ελληνισμού ανάλογον με την δόξαν της ιστορίας του, της ιστορίας εξ όλων των χιλιάδων ετών, καθ’ ον χρόνον ούτος ως φυλή εκινήθη και έδρασε γύρω του Αιγαίου και του Ευξείνου, αναπαυόμενος πάντοτε ως εις προκείμενον επί της Μικράς Ασίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΝΑΜΙΞΙΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • ΤΑ ΔΥΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

«Και ιδού πώς η Ιωνία και η Θράκη συνδέονται… Θα τας συνδέση διά των τηλεβόλων του ο εχθρός, αν ημείς θελήσωμεν να τας χωρίσωμεν. Το Ελληνικόν ζήτημα, άλλως τε, δεν χωρίζεται : Είνε ενιαίον και αδιάσπαστον. […] Απλή εγκατάλειψις των μικρασιατικών εδαφών, άτινα εποτίσαμεν ως ποταμούς αίματος, απλή μεταστάθμευσις ολίγων μεραρχιών εκ της μιας εις την άλλην όχθην του Ελλησποντιακού ποταμού, απλοποιεί μεν το τουρκικόν, αλλά περιπλέκει θανασίμως το ελληνικόν πρόβλημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΛΟΡΔΟΣ ΚΩΡΖΟΝ ΕΤΟΝΙΣΕ ΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΚΩΡΖΟΝ

«Δεν ήτο δυνατόν εις τόσον γενικάς γραμμάς ο λόρδος Κώρζον να δώση σαφεστέραν εικόνα των Αγγλικών αντιλήψεων και αποφάσεων εις την διευθέτησιν του Ανατολικού ζητήματος. Και η εικών αύτη, παρά τον πέπλον όστις ακόμη την καλύπτει, δεν διαφαίνεται δυσοίωνος και άδικος διά την Ελλάδα. Πλήρεις πίστεως επί τα δίκαιά μας, θάρρους και αποφάσεως, ας αναμένωμεν πάντοτε άγρυπνοι και πάντοτε έτοιμοι την ανέλιξιν της καταστάσεως»

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΧΑΣΕΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΥ !

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗ

«Αλλ’ ο κ. Γούναρης δεν μετέβη εις την Ευρώπην διά να επαιτήση ειρήνην, ούτε διά να εκλιπαρήση σωτηρίαν. Mετέβη έχων όπισθέν του την θέλησιν ενός Λαού δέκα εκατομμυρίων και την δύναμιν ενός στρατού εκ τριακοσίων πεντήκοντα χιλιάδων λογχών. Με τας δυνάμεις δε ταύτας η Ελλάς δεν είνε δυνατόν να ζητήση έλεος, αλλά την επιβολήν του δικαίου. Όταν δε η Αγγλία αναγνωρίζη την υποχρέωσιν της ικανοποιήσεως της Ελλάδος, ποίος Έλλην θα ευρεθή, όστις να μην εργασθή υπέρ της πραγματοποιήσεως της ικανοποιήσεως ταύτης;»

  • Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ;

«Επιμένομεν ότι ο κ. Γούναρης παρέβη την εντολήν, την οποίαν έλαβεν από την Εθνοσυνέλευσιν. Υπήρξεν υποχωρητικός, παρά τας αξιώσεις του έθνους, ενώ εις άλλην περίστασιν, προ δέκα μηνών, υπήρξεν ανένδοτος, παρά την λογικήν. […] Το έκαμε δε εκ μικρού κομματικού υπολογισμού.[…] Τώρα ο κ. Γούναρης υπεχώρησε καθ’ όλην την γραμμήν, άνευ όρων, άνευ προτάσεων, ασυζητητί. […] Όταν ο κ. Γούναρης ομολογήση ότι απέτυχε, και φέρη άφθονα τα δικαιολογητικά του (…0 θα αποζημιώση η ομολογία του το Έθνος διά τους αγώνας του, διά τας θυσίας του, διά την διάψευσιν των ελπίδων του, διά τον κίνδυνον, εις τον οποίον εκτίθεται το μέλλον του, εκείνο το μέλλον που θ’ απομείνη;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΛΛΟΙΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΥΤΗ ;

«Όχι δεν καθοδηγεί το αίσθημα την Γαλλίαν, αφού αν συνέβαινε τούτο κατ’ ανάγκην η Γαλλική πολιτική έπρεπε να είνε όχι μόνον απλώς δικαία, αλλά και μεροληπτικώς φιλελληνική. Την καθοδηγεί ο υπολογισμός, το συμφέρον, ο μπακαλισμός! […] Και η Γαλλία μεταβάλλεται εις σφαγιαστήν και νεκροθάπτην αλλά και προαγωγόν και καταστροφέα εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΚΑΡΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ
  • ΧΑΜΑΜ
  • ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΣΑΚΛΕΤΩΝ

ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΕΝΘΟΥΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΝ ΘΛΑΣΣΟΠΟΡΟΝ ΤΩΝ – Η ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΤΟΥ ΣΑΚΛΕΤΩΝ – Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΣ ΝΟΤΙΟΝ ΠΟΛΟΝ – ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΒΗ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ – ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Από ενός και πλέον έτους ο αντιβενιζελικός τύπος ζητών να εξηγήση την απέναντι της Ελλάδος Γαλλικήν εχθρότητα, απέδιδε ταύτην συστηματικώς και σκοπίμως εις την Βενιζελικήν αντίδρασιν. […] Πάσα δυσχέρειαν, εν Παρισίοις ιδίως, απεδίδετο εις την αντίδρασιν. Πάσα αποτυχία πολλώ μάλλον. Ο λαός ενεπαίζετο, διά να πιστεύη, ότι τα εθνικά του ζητήματα επεβουλεύετο ο Βενιζελισμός και ότι αν ήθελον αποτύχει, ο υπαίτιος θα ήτο αυτός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

«Έχομεν άρα γε την ικανότητα να επανεύρωμεν την ευθείαν οδόν και να επανέλθωμεν εις τον Συμμαχικόν κύκλον, εξ ου απεπλανήθημεν; Εάν την δύναμιν ταύτην κατέχωμεν, υπάρχουν μεγάλαι πιθανότητες να σώσωμεν ικανά εξ όσων κινδυνεύουν να χαθούν ανεπιστρεπτί. Είμεθα καταδικασμένοι ν’ ακούωμεν όσα είπε χθες ο λόρδος Κώρζον και όσα άλλα χειρότερα τούτων μας επιφυλάσσονται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ

«Αι δηλώσεις του λόρδου Κάρζον εν τη Βουλή των Λόρδων επί του Ανατολικού είναι αρκούντως σαφείς. Η Βρεττανική Κυβέρνησις θεωρεί όρον απαραίτητον της λύσεως την διαπίστωσιν της πλήρους αμεροληψίας των Δυνάμεων. […] Οφείλομεν να ενεργήσωμεν έχοντες υπ’ όψιν ότι κλείς του ζητήματος δι’ ημάς, εν αναμονή της συζητήσεως αυτού εν διεθνεί Διασκέψει είναι το Μέτωπον, πολιτική δ’ εγγύησις διά την δικαίωσιν των εθνικών διεκδικήσεων η ενότης μετώπου των τριών Βαλκανικών κρατών εντός της αιθούσης της διεθνούς Διασκέψεως»

  • Ο ΚΕΜΑΛ ΚΙΝΔΥΝΕΥΩΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΗ

Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΕΜΒΕΡΙΚΩΝ. Ο ΚΑΡΑ ΜΠΕΚΗΡ ΑΚΟΥΣΙΩΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΝ ΤΩΝ. ΠΡΟΚΟΥΤΣΙΑΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΡΖΟΝ

«Η βάσις της διευθετήσεως του Ανατολικού ζητήματος είνε μία, είνε δε αύτη η απόφασις επί των πιεστικών μέτρων κατά των Τούρκων της Αγκύρας. Την εξεύρεσιν των πιεστικών μέτρων και την λήψιν αποφάσεων επί τούτων επιζητεί η Αγγλία, ενώ η Γαλλία τουναντίον ζητεί να αποφύγη και το εν και το άλλο, διότι ελπίζει ότι διά της παρατάσεως της φθοροποιού ταύτης καταστάσεως θα καταπονήση την Ελλάδα μέχρι της εσχάτης εξαντλήσεως. Διά τούτο η Γαλλία παρατείνει την κατάστασιν και ενισχύει όσον δύναται τους Τούρκους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΜΠΑΛΛΟΝ ΝΤ’ ΕΣΣΑΙ

«Καλώς γνωρίζουν ότι οικουμενική κυβέρνησις δεν πρόκειται να γίνη, ότι εις τα Χανιά δεν θα μεταβή ο κ. Βενιζέλος, ότι είνε αρκετά φιλόδοξος ώστε να μη δεχθή να γίνη τέταρτος τροχός εν Σμύρνη […] Νομίζομεν ότι το αίνιγμα δεν χρειάζεται κανένα Οιδίποδα. Νομίζομεν ότι οι Βενιζελικοί δημοσιογράφοι βολιδοσκοπούν. […] Ο Λαός δεν αμνηστεύει τον κ. Βενιζέλον, αρχηγόν ή οπαδόν του κ. Ρέπουλη. Τα μπαλόν ντ’ εσσαί ας λείψουν. Αι σκόπιμοι ψευδολογίαι ας λείψουν. Τα σαχλολογήματα του Μεταξάκη ας λείψουν. Δεν γεννούν την συμπάθειαν προς τον φυγόντα την οργήν του Ελληνικού Λαού. Γεννούν μόνον την διάθεσιν προς έμετον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ

«Αυτή υπήρξε και είναι η ‘’εθνική’’ (!) πολιτική των διαδόχων του Βενιζέλου, εξίσου με την πολιτικήν εκείνου και κατά τούτο περισσότερον εγκληματική, καθ’ όσον είχαν περισσότερα ακόμη αυτοί στοιχεία διά να γνωρίζουν, ότι η πολιτική αυτή ήτο καταδικασμένη εις αποτυχίαν και επομένως είχον ————–»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΕΙΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΝ
  • ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΕΩΣ

«Φωνή απογνώσεως! Η οποία, φευ! είναι προωρισμένη να μείνη άνευ απαντήσεως! Τίποτε πλέον, προερχόμενον εκ μέρους σας δεν συγκινεί τον Ελληνικόν λαόν. Ευτυχής ή ατυχής. Νικητής ή ηττημένος. Ευημερών ή πάσχων, ουδέποτε θα στρέψη τον νουν του προς το κόμμα του πολιτικού του και συνταγματικού του θανάτου. Σας βδελύσσεται. Σας μισεί. Σας αποτροπιάζεται. Ματαίως αγωνίζεσθε να τον ελκύσετε. Δι’ αυτήν είσθε νεκροί. Το μόνον όπερ έχει να κάμη είναι να σας θάψη όσον το δυνατόν βαθύτερον, διά να μη μολύνετε την ατμοσφαίραν του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΚΩΡΖΟΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

«Πρώτιστος σκοπός ημών πρέπει να είνε όπως επιτευχθή λύσις δικαία. Τούτο λέγων εννοώ ότι δεν επιθυμούμεν όπως μία μερίς ή εν έθνος ταχθή υπέρ της Τουρκίας και άλλο υπέρ της Ελλάδος. […] Η Αγγλία ως μουσουλμανική Δύναμις ενδιαφέρεται βαθέως εις επιτυχή λύσιν. Ως Μεγάλη δε Χριστιανική Δύναμις οφείλομεν ωσαύτως να επιδιώξωμεν όπως αποδοθή δικαιοσύνη εις την Ελλάδα και όπως αύτη αποζημιωθή διά τας μεγάλας θυσάις εις ας υπεβλήθη συνεπεία του πολέμου»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος