Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το Λονδίνο σπεύδει να επαναφέρει τον Ελληνικό λαό στην πραγματικότητα. Μέσω του ‘’ημιεπισήμου Αγγλικού πρακτορείου Ρώϋτερ’’, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει ‘’τας φήμας περί αγγλικής συγκατανεύσεως εις ελληνικήν προς την Κωνσταντινούπολιν προέλασιν’’. Οι Σύμμαχοι φέρονται να έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η προέλασις αυτή ‘’δεν θα ήτο ανεκτή’’, καθώς αντίκειται στα συμφέροντά τους και η δυσπιστία απέναντι στο ρόλο της διπλωματίας γίνεται ολοένα μεγαλύτερη…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΠΕΦΑΣΙΣΘΗ Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ. Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ. Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΠΟΥ Θ’ ΑΝΤΙΤΑΞΗ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑΝ ΤΟΥ Ο ΚΕΜΑΛ

«Η πεποίθησις πάντων είναι ότι αι επιχειρήσεις προς την Άγκυραν θ’ αρχίσουν εντός ολίγων ημερών. Αυτή δε είναι και η επιθυμία όλου του στρατού, ο οποίος εννοεί να ξεκαθαρίση ταχέως και μια φορά για πάντα τους λογαριασμούς του προς τον Κεμάλ. Η βεβαιότης εξ άλλου διά την νίκην είναι τόσον μεγάλη, ώστε απεφασίσθη να χρησιμοποιηθή μέρος μόνον των Ελληνικών δυνάμεων διά τας νέας επιχειρήσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Η κατάστασις δεν είνε ώριμος προς έναρξιν συνεννοήσεων περί ειρηνεύσεως εν τη Ανατολή και συνεπώς δεν συντρέχουν επί του παρόντος αι προϋποθέσεις όλαι όπως η Διάσκεψις ασχοληθή επιτυχώς επί του Ανατολικού. Μετ’ ολίγον αι συνθήκαι δεν θα είνε αι αυταί. Αι κατά της Αγκύρας επιχειρήσεις θα θέσουν τον επίλογον, όστις χρειάζεται διά την ελληνικήν άποψιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΙ ΝΑ ΖΗΛΕΨΟΥΜΕ;

«Κατέλυσαν τη τυραννίαν! Ο Βενιζελισμός δεν διασπαθίζει πλέον τον δημόσιον πλούτον! Ο Ελληνικός Λαός –ο δυστυχής ανόητος Λαός κατά πλειονοψηφίαν –ο αδίκως πάσχων Λαός κατά μειονοψηφίαν– κολυμβά εις το πέλαγος της ευδαιμονίας που του εχάρισε η ‘’Ηνωμένη τυραννολογία’’! Και ο Βενιζελισμός σκάζει από ζήλεια δι’ αυτήν την ευτυχίαν του Ελληνικού Λαού! Από ζήλεια – από εντροπή! Το διακηρύττουν οι δημοσιογραφικοί ‘’ντελάληδες’’ της τυραννολογίας. Και πιθανόν και να το πιστεύουν. Και δι’ ημάς ως συναδέλφους, προτιμότερον το πιθανόν τούτο. Διά το ‘’εσπρί ντε κορ’’ προτιμούμε να είνε αφελείς ή ανόητοι. Ή ηλίθιοι – έστω. Παρά ασυνείδητοι!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΑΤΥΧΩΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΤΗΡΕΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ. ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΗ ΡΗΞΙΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

«Κατά την πληροφορίαν ταύτην, ήτις είνε ανακριβής, η βρεττανική Κυβέρνησις εδήλωσε δήθεν ότι ουδεμία έχει αντίρρησιν διά την κατάληψιν της Κωνσταντινουπόλεως υπό του ελληνικού στρατού και ότι ανεκοινώθη ήδη επισήμως τούτο και προς την ελληνικήν Κυβέρνησιν. Η πληροφορία αύτη, η οποία ενεφανίσθη υπό διαφόρους μορφάς, είνε ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΒΑΣΙΜΟΣ. Η Μεγάλη Βρεττανία διατηρεί ως και μέχρι τούδε, ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ έναντι αμφοτέρων των εμπολέμων»

  • ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΗ Η ΝΕΑ ΜΑΧΗ; Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΗΛΑΤΤΩΘΗ ΕΙΣ 53.000. ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΠΑΡΑ 100 ΤΗΛΕΒΟΛΑ. Η ΕΚΣΤΑΡΤΕΙΑ ΜΕΧΡΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΗΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ. ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΔΕΝ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ Ο ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΙΖΖΕΤ ΠΑΣΑΣ ΕΖΗΤΗΣΕΝ ΕΠΕΜΒΑΣΙΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΣΤΩΝ; Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ! Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ. Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ

«Προ της επιθέσεως, προ δέκα πέντε δηλαδή ημερών, εσκέπτετο ο Κεμάλ πώς θα ρίψη τον Ελληνικόν στρατόν εις την θάλασσαν της Σμύρνης. Σήμερον μετά δέκα πέντε ημέρας, ο Κεμάλ θα σκέπτεται πώς θα εμποδίση τον Ελληνικόν στρατόν από του να εισέλθη εις την πρωτεύουσάν του, την Άγκυραν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

«Σήμερον το ζήτημα της Κων/πόλεως έρχεται μοιραίως και αναποφράστως προς την τελευταίαν αυτού φάσιν και συμβαίνει, όπως πάντοτε, να στρέφωνται τα βλέμματα προς το Λονδίνον και να αναμένεται εναγωνίως η απόφασις επί τούτου της Αγγλικής πολιτικής, με την σπουδαίαν διαφοράν, ότι σήμερον ό,τι απειλεί την Κων/πολιν, δεν είνε ο Βορράς, ούτε η κατάκτησις, αλλ’ η απελευθέρωσις και η ανάκτησις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

«(…) έρχεται έξαφνα η ανακοίνωσις του ημιεπισήμου Αγγλικού πρακτορείου Ρώϋτερ να βεβαιώση τον κόσμον ότι η Αγγλία δεν μετέβαλε στάσιν και ότι δεν εξήλθε της αυστηράς ουδετερότητος, την οποίαν ετήρησεν απ’ αρχής του Ελληνοτουρκικού πολέμου. […] Η υποστήριξις, την οποίαν με την συνήθη μας επιπολαιότητα είχαμεν προεξοφλήσει εδώ, ουσιαστικώς δεν μας παρέχεται. […] Τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να δειλιάσωμεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. Ο ΠΑΡΙΣΙΝΟΣ ‘’ΧΡΟΝΟΣ’’ ΕΥΡΙΣΚΕΙ ΦΥΣΙΚΟΝ ΝΑ ΘΕΛΩΜΕΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΩΚΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ;

«Ο αρθρογράφος ευρίσκει φυσικόν το γεγονός ότι οι Έλληνες καταγαγόντες ήδη μεγάλας νίκας εις την Μικράν Ασίαν και στρατιωτικώς κύριοι της καταστάσεως εν Ανατολή, αξιούν επιτακτικώς να καταλάβουν την Κων/πολιν, παρατηρεί όμως ότι ένα τόσο σοβαρόν ζήτημα, με την λύσιν του οποίου συνδέονται ζητήματα και συμφέροντα των Δυνάμεων και άλλων κρατών της Ευρώπης, οφείλει να το διακανονίση η διάσκεψις των Παρισίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΔΙΑΤΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ;

«Δεν φρονεί η Κυβέρνησις ότι μετά την συντριβήν του εχθρού καθίσταται πλέον εκτελεστόν το 36ον της Συνθήκης των Σεβρών άρθρον; Με άλλας λέξεις, δεν πιστεύει ότι η Ελληνική νίκη, προδικάσασα αναμφισβητήτως την όλην έκβασιν του πολέμου, δύναται από τώρα ν’ αποβή καρποφόρος ως προς το ποιτικόν αυτό αποτέλεσμα, το οποίον μαζή με την εγκατάστασιν της Ελλάδος εις την Κωνσταντινούπολιν θ’ αποφέρη και την φυσιολογικωτέραν και σταθερωτέραν ειρήνην;»

  • ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΜΕΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΗΤΡΟΣ. ΙΣΧΥΡΑ ΜΟΙΡΑ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕΝ ΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ. Η ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΑΠΗΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΝ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

«Μ’ όλα ταύτα, δεν επιτρέπεται ν’ απελπισθώμεν οριστικώς ως προς την Κωνσταντινούπολιν. Προς το παρόν δυνάμεθα ν’ απαιτήσωμεν, όπως χωρισθή τελείως το ζήτημα της τελικής τύχης της Οθωμανικής Πρωτευούσης, από του ζητήματος της υπό του ελληνικού στρατού καταλήψεως αυτής κατά την διάρκειαν του ελληνοτουρκικού αγώνος. Εις το σημείον τούτο πρέπει να τείνη σήμερον η διπλωματική ημών δράσις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΠΙΣΤΙΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

«Αλλ’ έχομεν συνάμα την ιδέαν ότι η διπλωματία προ πολλού εχρεωκόπησεν, αφού ουδέποτε κατώρθωσε να λύση οριστικώς ούτε το απλούστερον ζήτημα ένεκα της αντιθέσεως των συμφερόντων των Κρατών, ο δε κώδιξ των, το διεθνές δίκαιον είνε απλή φενάκη προς χρήσιν των ισχυρών κατά των αδυνάτων. Ώστε το διπλωματικόν ζήτημα έγκειται κυρίως εις την δεξιότητα του λοξοδρομείν διά μέσου των διεθνών αντιθέσεων και εις την δημιουργίαν τετελεσμένων γεγονότων όταν επιτύχη τις την κατάλληλον πολιτικήν στιγμήν και έχη την θέλησιν και την δύναμιν να επιμείνη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ

«Όταν η οργάνωσίς των διαλυθή, όταν οι σύνδεσμοί των σκορπίσουν, όταν εξευτελισμένοι και περιφρονημένοι θα πατιώνται άλλοι στους δρόμους και άλλοι θα καταδιώκωνται απηνώς χωρίς να βρίσκουν έλεος πουθενά, τότε θα καταλάβουν την αξία της οργανώσεως, αλλά θα είνε πλέον αργά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΔΗΛΩΘΗ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΗ ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΝ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ. ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΕΛΑΣΩΜΕΝ ΕΙΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΝ

Ανακοίνωσις του Ρώϋτερ υπενθυμίζει ότι οι Σύμμαχοι ειδοποίησαν την Ελλάδα ότι μία ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΝ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΟ ΑΝΕΚΤΗ. Η ανακοίνωσις προσθέτει, ότι δεν υπάρχει η γνώμη ότι η Ελληνική κυβέρνησις αποβλέπει εις μίαν τοιαύτην προέλασιν, η οποία ΘΑ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ»

  • ΑΛΛΗ ΛΥΣΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

«Η διπλωματία δεν έχει αισθήματα! Όχι. Συμφέροντα μόνον έχει! Με μόνην διαφοράν, ότι υπάρχουν διπλωματικαί διόπτραι αι οποίαι διακρίνουν καλώς εξ αποστάσεως χιλίων μέτρων, και άλλαι διακρίνουσαι τα μέλλοντα εξ αποστάσεως ενός αιώνος!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 23 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΛΟΓΧΗ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑΜΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΜΑΣ

«Διά πρώτην ίσως φοράν ο θρυλλικός στρατηλάτης Βασιλεύς μετεμορφώθη εις ποιητήν, αληθινόν εμνευσμένον ποιητήν, όπως φαίνεται από το κατωτέρω διάγγελμά του, το οποίον συνέταξεν αυτός ο ίδιος και έγραψε μόνος του, διάγγελμα υπό τύπον ημερησίας διαταγής, η οποία θα κοινοποιηθή εις τρία συνεχή προσκλητήρια εις όλας τας μονάδας και τας στρατιωτικάς υπηρεσίας. […] ‘’Υμείς δε, αγαπητά μου παλληκάρια, δύνασθε μαζύ μου να φωνάξητε προς την μητέρα μας Ελλάδα. Κοιμήσου ήσυχα και αγρυπνούμεν ημείς διά σε. Η λόγχη μας θα τάμη τα δίκαιά σου, και μπροστά βαδίζομεν, εκεί όπου μας στέλλει η προσταγή σου»

  • ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ. Βαρυσήμαντοι δηλώσεις του Σέρ Φίλιππς Όουεν. Αισιοδοξία διά το μέλλον»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος