Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ο σχηματισμός κυβέρνησης, μετά την επικράτηση του επαναστατικού κινήματος, αποτελεί το βασικό θέμα στην αρθρογραφία. Η κάθε εφημερίδα καταθέτει τη δική της άποψη και ενώ όλοι συμφωνούν ότι στόχος είναι το επαναστατικό κίνημα το οποίο ‘’δεν αποτελεί κόμμα’’, ‘’να κυβερνήση τη χώραν αφατριάστως’’, είναι αισθητή η αγωνία για την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Η ισχυρά εν Ευρώπη διπλωματική εκπροσώπησις της Ελλάδος επραγματοποιήθη. Το έργον όμως αυτής πρέπει να ενισχυθή κυρίως υπό του Ελληνικού λαού, πραγματοποιούντος τον ιερόν σκοπόν, δι’ ού επήλθεν ελπιδοφόρος η δημιουργία νέου καθεστώτος κρατικών εξουσιών, προς κίνησιν νέων πολιτικών ιδεών. […] Δεν θα ευεθή πολίτης μη σπεύδων εις το κέλευσμά της οσάκις τούτο θα αποτελή σύνθημα κοινής υπέρ κοινού αγώνος ενεργείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο ΑΝΤΙΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ

«Η Επανάστασις ως αποδεικνύεται εκ της κατευθύνσεως, ην ηκολούθησε μέχρι τούδε πιστώς δεν αποτελεί κόμμα. Αποτελεί την δύναμιν ήτις θα συνενώση τους πάντας εις τον αγώνα διά την σωτηρίαν της πατρίδος και η οποία θα κυβερνήση την χώραν αφατριάστως μέχρι της ημέρας κατά την οποίαν ο λαός θα κληθή να καθορίση διά της ελευθέρας ψήφου του εκείνους τους οποίους προτιμά διά την διαχείρισιν των κοινών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΣΥΝΔΡΑΜΩΜΕΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ

«Η Επανάστασις πρέπει να επιτύχη και πολιτικώς. Την επιτυχίαν της απαιτεί η τιμή και το συμφέρον του Έθνους, αυτή η ύπαρξίς του. εγκληματίαι είνε οι οπωσδήποτε αντιδρώντες εις ο έργον της. Αντίδρασιν δε αποτελεί η προσπάθεια όπως δοθή εις αυτήν κομματική χροιά. Δεν θα επιτύχη η προσπάθεια αύτη. Η επανάστασις έπληξεν ήδη την προσπάθειαν αυτήν. Ο κομματικός ανταγωνισμός ανήκει εις το μέλλον, αφού πρότερον η Επανάστασις επιτύχη τους σκοπούς της και καλέση τον λαόν να ασκήση δι’ εκλογών το συνταγματικόν του δικαίωμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Ο ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ

«Έγινε μία επανάστασις. Όλοι ανεξαιρέτως οι ΕΛΛΗΝΕΣ –όχι οι Βενιζελικοί και οι Αντιβενιζελικοί- ετάχθησαν υπέρ αυτής. Οι ιεροί σκοποί της μας ενώνουν : Ο σκοπός της σωτηρίας της Θράκης. Ο σκοπός της συνενώσες. Ας μείνωμεν πάντες πιστοί μέχρι τέλους εις  την αγίαν αυτήν ιδεολογίαν. Αύται αι ιδέαι διαπνέουσι το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ούτος ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματός του : Η αποκατάστασις της ψυχικής ενώσεως. Και υπέρ του σκοπού τούτου λησμονεί πάσαν δίωξιν εναντίον του, λησμονεί πάσαν εχθρότητα, λησμονεί παν πολιτικόν πάθος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

20 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΑΠΟΘΕΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΕΤΙΜΗΜΕΝΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΑΣ – ΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟΝ ΗΡΩΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑΝ

  • Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

«Το κίνημα είνε καθαρώς εθνικόν. Και μοναδικός του σκοπός είνε η εσωτερική ανασυγκρότησις της σπαρασσομένης Ελλάδος, η εξωτερική της αποκατάστασις και η στρατιωτική ανασύνταξις, διά να περισωθή ό,τι δύναται ακόμη να περισωθή. Υπάρχει Έλλην, υπάρχει πολίτης, μη πάσχων από αξιοθρήνητον και αθεράπευτον πώρωσιν, ο οποίος να διαφωνή προς τοιούτους σκοπούς; Και ποία είνε η μερίς εκείνη, η οποία θα ετόλμα ν’ αντιταχθή, χωρίς να λιθοβοληθή από τον ελληνικόν λαόν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Δικαία αξίωσις του λαού είνε και εν τω συμφέροντι ακριβώς της τάξεως και των θεμελιωσών σκοπών της Επαναστάσεως να μάθη το ταχύτερον ποίαι θα είνε αυταί αι αρχαί τας οποίας θα εγκαταστήση η Επαναστατική Επιτροπή και θα διοικούν εξ ονόματος αυτής, διοίκησιν ‘’σύμφωνον προς το πνεύμα της πρώτης προκηρύξεως’’, ήτοι διοίκησιν όχι κομματικήν, όχι εμπαθή, όχι εκδικητικήν, αλλά αχρωμάτιστον, αμερόπληπτον, σιδηράν μέν αλλά ίσην και δικαίαν απέναντι όλων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Εν αρχή, ας προσέξη η Επανάστασις ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, διά να εξαλείψη πάντα ενδοιασμόν και ν’ αποβάλη πάσαν υπόνοιαν ότι δεν πρόκειται ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ την δύναμίν της τα κόμματα και να την χρησιμοποιήσουν προς επιτυχίαν των ιδίων έκαστον βλέψεων. Η Επανάστασις είνε πατριωτική, είνε εθνική, είνε ανωτέρα των κομμάτων. Ας ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΥΤΟΝ διά να σώση την Ελλάδα και να υποδείξη ότι και το έργον της θα είνε πράγματι ΕΘΝΙΚΟΝ, διά να στεφθή υπό πλήρους επιτυχίας, ως πάντες ευχόμεθα»

  • ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ ΩΝ ΜΕΤΑΝΟΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΝ

«Να μη χρωματισθή κομματικώς η νέα Ελλάς. Ν’ αποχρωματισθή όμως από το χρώμα, το οποίον της έδωκαν Κυβερνήται και Συνέλευσις. Χρώμα Κράτους διοικουμένου κατά τας Μεξικανικάς μεθόδους, χρώμα Κράτους φεουδαρχικού, χρώμα Κράτους, εις το οποίον ο λαός έβλεπε την υπογραφήν του παραποιουμένην από ολίγους επιτηδείους, απομυζώντας το χρήμα του χωρίς διά τούτο να προσέχουν τα υψηλότερα συμφέροντά του. διότι, αν δεν γίνη ο αποχρωματισμός αυτός, ούτε τα Κινήματα, ούτε η εξέγερσις της ψυχής του Λαού (…) θ’ αποδώσουν τα αποτελέσματα, τα οποία όλοι ελπίζομεν και όλοι ευχόμεθα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΙΝ ΘΩΡΑΚΙΣΑΤΕ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Η Επανάστασις, ως Επανάστασις, έχει υποχρέωσιν να καθορίση μερικά ζητήματα, επαναστατικώ δικαίω, πρίν αναλάβη μία Κυβέρνησις την Αρχήν. […] Μία μόνον ευχήν θα είχέ τις να διατυπώση σχετικώς : Η εκκαθάρισις της καταστάσεως να γίνη ταχέως, εντός ελαχίστων μόνον ημερών. Διότι επείγει η στρατιωτική ανοργάνωσις. Διότι επείγει να ορθωθή ένα σινικόν τείχος εις τα θρακικά σύνορα. Διά την σωτηρίαν της Θράκης και διά την αποτροπήν της τελειωτικής συντριβής της Ελλάδος έγινε το Εθνικόν Κίνημα»

  • Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η ΝΕΑ ΑΞΙΩΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΕΑ ΚΑΙ ΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΡΓΩΝ – ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΕΣΤΑΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Ο κ. ΜΕΤΑΞΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΑΣ

«ΜΕΤΑΞΑΣ : ‘’Είσθε Κυβέρνησις επαναστατική. Εάν θέλετε να συγκροτήσετε Κυβέρνησιν νέαν, της οποίας να μη μετέχητε σεις, τότε οφείλετε να διαλυθήτε πάραυτα, και να μεταβήτε εις τας εν τω στρατώ θέσεις σας, απέχοντες απολύτως οιασδήποτε αναμίξεως εις τα έργα της Κυβερνήσεως. Ούτως επέρχεται νομίμως και ο τερματισμός της επαναστάσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ
  • ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
  • Η ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΕΣΤΑΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ – ΤΟ ‘’ΚΙΛΚΙΣ’’ ΚΑΙ Ο ‘’ΑΒΕΡΩΦ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ

«Εάν η επανάστασις ζητήση την συνδρομήν των Φιλελευθέρων, βεβαίως θα την έχη αμέριστον και ανεπιφύλακτον, όπως θα έχη και την συνδρομήν όλων των πολιτικών κομμάτων και αποχρώσεωςν. Εάν επίσης ζητήση υπό οιανδήποτε μορφήν την συνδρομήν του κ. Βενιζέλου, την έχει από σήμερον εξησφαλισμένην. Αλλ’ ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα εμφανισθή ως Ελευθέριος Βενιζέλος, ως ανεκτίμητον εθνικόν κεφάλαιον, ως κολοσσός δυνάμεως και επιρροής και όχι ως αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Αυτό ας γνωρίζη και η Επανάστασις και ο Ελληνικός λαός και εκείνοι οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν της περιστάσεως και να λάβουν εν οιονδήποτε χρίσμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ ΔΕΝ ΕΛΗΞΕ

«Έχομεν συνεπώς ανάγκην άμεσον σχηματισμού κυβερνήσεως ισχυράς, κυβερνήσεως καθαρώς εθνικής, η οποία θα αναλάβη να αγάγη εις πέρας το εθνικόν έργον, το οποίον η επανάστασις θα τη εμπιστευθή. Και η επανάστασις, ορίζουσα την κυβέρνησιν, εις ην θα εμπιστευθή έργον τοιαύτης σοβαρότητος, οφείλει να είναι βεβαία, ότι αι πραγματικαί υποθήκαί της θα τηρηθούν […] Η ελληνική κρίσις συνεχίζεται πολλαπλή και βαθεία. Προς διάσωσιν της Χώρας εκ χειροτέρων δεινών, χρειάζεται η καθολική, ενιαία προσπάθεια του Έθνους, υπεράνω προσώπων, κομμάτων και συμφερόντων»

  • ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΑΡΡΙΓΚΤΩΝ – ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΑΝ ΖΩΝΗΝ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΔΙΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – Ο ΧΑΡΡΙΓΚΤΩΝ ΕΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΜΕ ΕΝΙΑΙΟΝ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΕΜΠΡΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ

«Αλλά πρέπει η Επανάστασις ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΑΣ ΤΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ του Έθνους προς διάσωσιν της Θράκης. Ο Λαός, δεν ενδιαφέρεται διά τα πρόσωπα, αλλά διά τα μεγάλα συμφέροντα, από τα οποία εξαρτάται το μέλλον και η πρόοδος και η εν τω κόσμω εξέλιξις της Φυλής. Ανάγκη λοιπόν, η Επανάστασις, τιθεμένη, ως διά των προκηρύξεών της εδήλωσεν, ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ν’ αναζητήση εν τω Στρατώ, τω Στόλω, τη Πολιτική και τη Διπλωματία ΟΛΑΣ ΤΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ και να χρησιμοποιήση ταύτας αμέσως υπέρ των εθνικών υποθέσεων»

  • ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΟΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Επείγει βέβαια ο καταρτισμός της νέας Κυβερνήσεως. Αλλά εις τας απαιτήσεις του χρόνου ας μη θυσιασθούν αι απαιτήσεις του ποιού της. Διότι μετά της Κυβερνήσεως θα συμβαδίση η επαναστατική επιτροπή. Διότι εις το πρόσωπον της Κυβερνήσεως θα ενδύση τας πραγματικάς της προθέσεις και τους οριστικούς της σκοπούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΠΕΥΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑΝ – ΕΙΝΕ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗΝ ΚΡΙΣΙΝ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΕΡΔΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΙΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΟΙ ΕΡΑΝΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑΝ – ΟΧΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΕΙΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΙΝ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΑΣ ! ΑΥΤΑ ΕΙΝΕ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ
  • ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
  • ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ !

«Πρώτιστα δε πάντων η Επαναστατική Επιτροπή, επιδιώκουσα την αδέλφωσιν του λαού, οφείλει ν’ αποκαταστήση την τάξιν. Το μέγα έργον της δεν επιδέχεται αναβολάς, η δε πραγμάτωσις αυτού απαιτεί πλήρη τάξιν και πλήρη αποκατάστασιν της γαλήνης εν τη χώρα. Ουδείς υπάρχει ο μη ποθών την τάξιν εξ εκείνων, εναντίον των οποίων δύναται να στραφή πάσα ενδεχομένη αταξία»

  • ΘΑ ΔΙΩΧΘΩΣΙΝ ΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ – ΟΙ ΠΟΛΙΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ
  • ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΔΟΣΙΣ

Ο ΚΕΜΑΛ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ – ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΗ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΝ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΚ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑ
  • Η ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝ. ΙΔΕΑ

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ‘’ΗΜΕΡΗΣ. ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΥ’’

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος