Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Τα επεισόδια κατά Ελλήνων στην Αίγυπτο προσθέτουν μία ακόμη ψηφίδα στο περίπλοκο ψηφιδωτό των εξελίξεων στην περιοχή. Για τον ‘’ανθελληνικόν διωγμόν’’ ευθύνονται σύμφωνα με μερίδα του Τύπου της εποχής ‘’οι απεσταλμένοι του Κεμάλ’’. Άλλη άποψη θεωρεί ότι ‘’η σημασία των ταραχών της Αιγύπτου είνε το αφύπνισμα των λαών κατά της κυριάρχου Αγγλίας’’. Στο … ‘’φλέγον ζήτημα’’ της ψήφου των γυναικών υπάρχει και η πρόταση της παροχής εκ μέρους της κυβέρνησης διευκολύνσεων, καθώς ‘’η Ελλάδα έχει ανάγκην από μητέρας και όχι από σουφραζέττες’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΩΜΕΝ

«Ο ελληνικός λαός ουδεμίαν έχει αμφιβολίαν διά την έκβασιν των πολεμικών επιχειρήσεων […] Αλλ’ έχει και παραλλήλως την δικαίαν αξίωσιν όπως την νίκην την πολεμικήν συνοδεύση η διπλωματική […] Ελέχθη, χωρίς να πιστεύεται από κανένα, ότι η διά των όπλων λύσις του Μικρασιατικού προβλήματος απετέλεσε κατόρθωμα διπλωματικόν διά τους διαχειρισθέντας την ελληνικήν υπόθεσιν. Και περί τούτου μεν του αφελεστάτου επιχειρήματος, του προβληθέντος, ελλείψει άλλων προς υπεράσπισιν της ασκηθείσης πολιτικής, δεν αξίζει τον κόπον ν’ ασχοληθώμεν περισσότερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

«Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους τρέπουν εις έμφοβον φυγήν αι πολιτικαί ”καινοτροπίαι’’. Η κυβέρνησις, λέγουν, εισάγει νέα δαιμόνια, εν των οποίων είνε και το δημοψήφισμα. […] Το δημοψήφισμα δύναται ν’ ανακόψη την τάσιν προς παραγνώρισιν των λαϊκών δικαιωμάτων, να προλαμβάνη τας βιαιότητας, να προκαλή την έγκαιρον επέμβασιν της λαϊκής κυριαρχίας εναντίον των απορροφητικών τάσεων της εκτελεστικής ολιγαρχίας. Κατ’ αυτήν την βάσιν του το δημοψήφισμα εισάγει την έμπρακτον εφαρμογήν του θεμελιώδους δόγματος της λαϊκής κυριαρχίας ως εστίας πασών των εξουσιών κατά την καθιερωμένην υπό του ημετέρου πολιτεύματος αρχήν»

  • ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΕ ΟΙ ΕΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΞΕΝΟΙ

«Οι εν ταις Ηνωμέναις Πολιτείαις αλλοδαποί ανήρχοντο τω 1920 εις 13.703.987 […] Οι εν ταις Ηνωμέναις Πολιτείαις της Αμερικής ευρισκόμενοι αλλοδαποί κατά χώρας ανέρχονται ως εξής : Ελλάς 175.701 (…) Ιταλία 1.607.458, Ιρλανδία 1.035.680, Αγγλία 812, 414, Πολωνία 1.130.578, Ρωσσία 1.398.999, Γερμανία 1.683.298 (…)»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Είνε αδύνατον να δεχθή κανείς ότι Λαός διεξάγων Τιτανομαχίας ως η του Εσκή-Σεχήρ και του Τουλού-Μπουνάρ, εμπιστεύεται την τύχην του εις τους οργανωτάς των μέχρι του 1909 πολιτικών και πολεμικών αποτυχιών του. Όχι, μυριάκις όχι. Το φαινόμενον είνε παθολογικόν, αλλ’ ουχί διαρκές. Είναι ιάσιμον»

  • ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Μεγάλη συζήτησις περί των αποτελεσμάτων που θα έχη η παραχώρησις του εκλογικού δικαιώματος εις τας γυναίκας. […] Νομίζομεν, ότι καλλίτερα θα έκαμνεν η Κυβέρνησις, αν άφινε κατά μέρος τας επικινδύνους αυτάς αποπείρας χειραφετήσεως (…) κ’ εφρόντιζε πώς να διευκολύνη και να πολλαπλασιάση τους γάμους. […] Η Ελλάδα έχει ανάγκην από μητέρας και όχι από σουφραζέττες»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΝΑΠΤΕΙ ΔΑΝΕΙΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑΝ
  • Η ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Αλλά η πρότασις της Κυβερνήσεως καθιδρύει τον χειρότερον τρόπον απολυταρχισμού. Διά της προτάσεως ταύτης καταργείται εντελώς η υπουργική διάλυσις, η μόνη σήμερον ισχύουσα εις πάντα τα κοινοβουλευτικά κράτη, αναγορεύεται δε αναφανδόν ο Ανεύθυνος, παράγων του Κράτους ανυπολογίστως υπέρτερος και ισχυρότερος του τε Λαού και μάλιστα των αντιπροσώπων του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΕΙΣ ΣΜΥΡΝΗΝ ΚΑΙ ΑΤΤΑΛΕΙΑΝ Η ΑΓΓΛΙΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΑΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΛΗΜΝΟΝ ΙΜΒΡΟΝ ΤΕΝΕΔΟΝ
  • ΑΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΙ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

«Η συνεχιζομένη λόγω και του θερισμού και των άλλων βιαίων μέτρων εγκατάλειψις των τάξεών των υπό των στρατιωτών, παρά τας απειλάς περί τουφεκισμού, τας οποίας διεκήρυξεν ο Μουσταφά Κεμάλ και η επίταξις των σιταποθηκών του Ικονίου και της Αγκύρας, εν συνδυασμώ με τας οξείας κομματικάς έριδας εις την Εθνοσυνέλευσιν, τας αδήλους έτι πολιτικάς και στρατιωτικάς συνεπείας, τας οποίας δύναται να έχη η περιπέτεια της απορρίψεως της Κεμαλο-γαλλικής συνθήκης, και με το επαναστατικόν κίνημα των Κούρδων, το οποίον καταστέλλεται εις εν σημείον διά ν’ αναπηδήση εις εν άλλο, μας παρέχουν την ένδειξιν ότι τα μετόπισθεν του στρατιωτικού μετώπου του Κεμάλ, εναντίον του οποίου ορθούται το Ελληνικόν Μέτωπον, υφίσταται την κρίσιν ενός κλονισμού, όστις εξασθενίζει την πολεμικήν του δύναμιν»

  • ΕΝ ΠΛΩ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ – ΜΑΧΗΤΩΝ ΡΕΜΒΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Όπου και αν στραφή τις σήμερον εν Ελλάδι είτε εις την πρωτεύουσαν, είτε εις τας επαρχίας βλέπει το οικτρόν θέαμα των θυμάτων της τυραννίδος, το θέαμα των καταστραφέντων ανθρώπων των αναξιοπαθουσών οικογενειών. […] Αλλά δεν αποτελεί μόνον αδικίαν, ουδ’ απλώς ανομίαν η μη ικανοποίησις των παθόντων και η μη επανόρθωσις των αδικηθέντων, αποτελεί μέγιστον ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΣΦΑΛΜΑ, από του οποίου αι συνέπειαι εγκυμονούνται βαρύταται και ολεθριώταται και διά την Κοινωνίαν και διά την Πολιτείαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Ο ΑΛΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

«Τι συνέβη τώρα ώστε ο Αιγυπτιακός λαός να στραφή κατά των Ελλήνων και να φονεύση Έλληνας και να διαρπάση Ελληνικά καταστήματα και να κηρύξη ανθελληνικόν διωγμόν; Απλούστατα, εμεσολάβησαν οι απεσταλμένοι του Κεμάλ. […] Τι θα συμβή αύριον, αν και αποτυχημένη η απόπειρα της Αιγύπτου επαναληφθή εις τόσα σημεία του κόσμου, και αν εις τον κίνδυνον του Μπολσεβικισμού, παρουσιάζοντα, επί τέλους, φυσικάς δυσκολίας εις εξάπλωσιν, προστεθή, απείρως ευκολώτερος, στηριζόμενος επί του θρησκευτικού αισθήματος, ο κίνδυνος του Κεμαλισμού;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΡΟΤΙΜΩΤΕΡΑΙ ΑΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΑΙ

«Το θέαμα είναι όντως απελπιστικόν. Δεν βλέπει πλέον κανείς, ή μίαν πανταχόσα εγκληματικήν αδράνειαν. Η όλη δράσις της Εθνοσυνελεύσεως εμπορευομένη από τον κυβερνητικόν εγκέφαλον κατεστάλαξεν εις το ζήτημα της ψήφου των γυναικών, της βασιλικής προνομίας του δημοψηφίσματος, και του παρακοινοβουλίου των επαγγελματιών […] Εάν πρόκειται λοιπόν η Εθνοσυνέλευσις ν’ ασχοληθή εις το μέλλον σοβαρώς ! επί τοιούτων νομοθετημάτων, θα προετιμώμεν την αερολογίαν του παρελθόντος»

  • ΔΙΕΒΙΒΑΣΘΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧ. ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΟΙΗΣΙΝ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ – Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑΝ

«Η απάντησις τονίζει τους δεσμούς της Ελλάδος μετά των Συμμάχων και αφήνει να νοηθή ότι η απόφασις των Συμμάχων περί ουδετεροποιήσεως, θα αποσοβήση εν τω μέλλοντι οιανδήποτε ενίσχυσιν του Κεμαλικού κινήματος, μέσω των ουδετεροποιημένων εδαφών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ

«Δεν είνε η πρώτη φορά αυτή που θίγεται το ζήτημα της σχεδόν παντελούς αδιαφορίας των μετόπισθεν προς το μέτωπον. […] Οι χαρακτηρίσαντες τον Ελληνικόν πόλεμον ως υπόθεσιν καθαρώς Βενιζελικήν δεν εννοούν τουλάχιστον τώρα που κυβερνούν αυτοί την Ελλάδα να είπουν προς τον Λαόν ότι ηπατήθησαν, αν όχι τίποτε ακριβέστερον άλλο. […] Αι! μα με τόσην πολιτικήν ανανδρίαν, με τόσον ιησουϊτισμόν σκοτεινόν, δεν θα μεταφέρουν ποτέ τον ολοκάθαρον αέρα του μετώπου εις τα μετόπισθεν, δεν θ’ αποκαταστήσουν ποτέ την συναισθηματικήν αρμονίαν μεταξύ Λαού και Στρατού. Η ηθική του πολέμου είναι καταδικασμένη να μολύνεται φθάνουσα μέχρις εδώ από τας αναθυμιάσεις της κομματικής μας ανηθικότητος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΑ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

«Το προμήνυμα της νίκης πάλλεται εις τον αέρα – αέρα ηθικής υγείας, εθνικής ρώμης, ελληνικής αποφάσεως. […] Η ψυχή της Ελληνικής Φυλής θαυματουργεί και πάλιν. […]  Άγει τα προεόρτια της νίκης αυτής η Ασιάτις Ελλάς. Από τον γλαυκόν Σμυρναϊκόν κόλπον, όπου κυματίζει η γαλανόλευκος επί των πολεμικών μας πλοίων, από την προκυμαίαν της Σμύρνης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΙ ΤΑΡΑΧΑΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

«Το εθνικιστικόν κίνημα της Αιγύπτου δεν είνε σημερινόν, ούτε μικρόν, ούτε μικράς εκτάσεως. Το κόμμα των εθνικοφρόνων, όπερ ζητεί να αποδώση την Αίγυπτον εις τους Αιγυπτίους είνε παλαιόν. Η δράσις αυτού ετονώθη ιδία κατά τον μέγαν Ευρωπαϊκόν πόλεμον […] Αυτή είνε η σημασία των ταραχών της Αιγύπτου. Είνε το αφύπνισμα των λαών κατά της κυριάρχου Αγγλίας, είνε ο εκ βάθρων κλονισμός της αποικιακής της κυριαρχίας, είνε η αρχή μιας αναγεννήσεως της Ανατολής, ην εγγυάται ασφαλώς η ασφαλής πολιτική της Κομμουνιστικής Διεθνούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΕΙΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • ΟΙ ΚΟΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

«Ο Έλλην ! αξιωματικός δηλοί κατηγορηματικώς διά της ‘’Ακσάμ’’ (…κείμενο κομμένο από τη λογοκρισία…) ‘’Εγώ και όλοι οι Έλληνες πιστεύομεν, ότι εφ’ όσον υπάρχει ο Κωνσταντίνος, δεν θα κερδίσωμεν την νίκην. Δι’ ημάς το σπουδαιότερον ζήτημα είνε το ζήτημα του Κωνσταντίνου’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 14 Μαΐου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ

«Η Ελλάς επολέμησε και πολεμά και θα πολεμήση ακόμη μίαν φοράν, την τελευταίαν ασφαλώς, διά να επιτύχη εκείνο του οποίου έχει απόλυτον ανάγκην ως κράτος ποθούν τη εν τη ειρήνη προαγωγήν […] Οι προώρως φιλειρηνικοί ας ησυχάσουν. Οι πραγματικώς ποθούντες την ειρήνην την προπαρασκευάζουν κατά τον τελειότερον και ασφαλέστερον τρόπον»

  • Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

«Είναι προφανές ότι η Αλβανική επιστράτευσις στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδος. […] Αν εξ αρχής η Κυβέρνησις ελάμβανε δραστικώτερα μέτρα κατά των αλβανικών αυθαιρεσιών, οι Αλβανοί θα είχον ήδη σωφρονισθή και δεν θ’ απετόλμων παρόμοια πραξικοπήματα»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος