Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής. 

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ο κύβος ερρίφθη και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με διάγγελμά του καλεί τον ελληνικό λαό «να ενισχύση το εντεταλμένον την επιβολήν τη ειρήνης στράτευμα». Η επιστράτευση τριών ηλικιών εφέδρων προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό στρατό που βρίσκεται ήδη στο μέτωπο, καταγράφεται ως προσπάθεια της χώρας για την επιβολή της ειρήνης. Σε έναν ακόμη ‘’αγώνα υπέρ πάντων’’. Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

• Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ν’ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ. ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ
«Ας συσπειρωθώμεν όλοι περί τον Νικητήν Βασιλέα και ας αποδείξωμεν εις τον κόσμον ότι εις τους σημερινούς υλιστικούς χρόνους, η πολεμική αλκή των Ελλήνων έμεινεν ακατάβλητος και αθάνατος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

• Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
«Το έργον της ειρηνεύσεως της Ανατολής εναποτίθεται εις χείρας του Ελληνικού στρατού.. Ο Ελληνικός λαός, έχων ανάγκην ειρήνης, καλείται να αποκτήση αυτήν διά του πολέμου. Είνε λυπηρόν βεβαίως ότι εναυάγησαν αι προσπάθειαι προς ειρηνικήν συνεννόησιν, προς επίτευξιν της οποίας δεν εδιστάσαμεν να προβώμεν και εις θυσίας ακόμη. Αλλ’ η Ελλάς δεν φέρει την ευθύνην της ματαιώσεως αυτής, ήτις βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ταραξίας της Αγκύρας…»
• ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
• ΣΩΦΕΡ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
«Οι νεότευκτοι εφοπλισταί και οι αρτισύστατοι παξιμαδοκλέφτρες θεωρούν ως το πρώτον άρθρον της επιδείξεώς των το αυτοκίνητον. Πώς άλλως, παρακαλώ, είναι δυνατόν να μεταφερθή ο εφοπλιστικός όγκος και η αφρόεσσα παξιμαδοκλέφτρα εις του Πλάτωνος, εάν μη δι’ αυτοκινήτου;… Ούτω και οι ημέτεροι εφοπλισταί, καβάλλα παν στην Κιφισσιά, καβάλλα παν να φάνε, καβάλλα κόβουν των φτωχών το πόδι και το χέρι…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

• ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
«Η Ελλάς, ισχυρά εν τω δικάιω της, ισχυρά διά της αποφάσεως όλων ανεξαιρέτως των τέκνων της να θυσιάσουν τα πάντα όπως μη υποστή καμμίαν απολύτως μείωσιν η Πατρίς, αποδύεται εις τον νέον αγώνα, διά να εξασφαλίση και να παγιώση την προς στιγμήν απειληθείσαν σοβαρώς αποκατάστασιν του Ελληνισμού. Ασχέτως προς τας εσωτερικάς διαιαρέσεις και προς τους παροδικούς κλονισμούς, προβάλλουν ενιαίον και αρραγές μέτωπον τα στήθη των Πανελλήνων εναντίον παντός εξωτερικού κινδύνου, με την ιδίαν αποφασιστικότητα και ακλόνητον πίστιν, ήτις απετέλεσε πάντοτε την δύναμιν της Φυλής»
• ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΟΓΡΑΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

• Η ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΑ
Οι προωθούμενες από το υπουργείο Παιδείας στοχευμένες διώξεις εκπαιδευτικών που χαρακτηρίζονταν, σύμφωνα με το άρθρο, για το πνεύμα ανεξαρτησίας της διδασκαλίας τους, σχολιάζονται με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. «Αλλά ποίον υπήρξε τέλος πάντων το έγκλημα των διωκομένων λειτουργών, των απολυομένων, των μετατιθεμένων; «Ωργίασαν επί τυραννίας!»… Ωργίασαν διότι ωμίλησαν δημοσία, όταν ο «Αβέρωφ» κατέπλεεν εις Κωνσταντινούπολιν ή όταν εγένετι η απόβασις των Ελληνικών στρατευμάτων εις Σμύρνην! Δεν έπρεπε να συγκινηθούν. Δεν έπρεπε να πανηγυρίσουν. Έπρεπε να σιωπήσουν ως άλλοι. Να πενθήσουν όπως οι πατριώται. Να ευχηθούν την ήτταν ως οι οπαδοί της ‘’Μικράς εντίμου Ελλάδος’’!»
• ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. ΠΩΣ ΔΙΕΤΑΧΘΗ
ΚΑΙ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΝ ΕΔΑΦΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921ΕΜΠΡΟΣ

• ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΤΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ 13Β , 14, 15
• ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ
• Η ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΌ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921ΕΣΠΕΡΙΝΗ

• ΑΓΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ
«Και αληθώς σήμερον υπέρ πάντων πρόκειται ο αγών. Ο Ελληνισμός σήμερον στρατευμένος δεν στρατεύεται διά να προκαλέση πόλεμον, δεν στρατεύεται διά να αδικήση ή να καρπωθή βιαίως διά της κτηνώδους βίας ξένα δικαιώματα και ξένα εδάφη… Στρατεύεται διά να αμυνθή υπέρ των δικαίων του, διά να περισώση τους αδελφούς του και να περιφρουρήση τα δικαιώματα εκείνα, τα οποία εξήγγελον οι ισχυροί της γης κατά την διάρκειαν του μεγάλου πολέμου, ως επιβαλλόμενα χάριν της εμπεδώσεως της ειρήνης… Υπέρ πάντων ο αγών σήμερον, εάν δε τοιούτος οφείλει να γίνη ο αγών της αύριον, ο Κωνσταντίνος επί κεφαλής του εν όπλοις Ελληνικού Λαού οφείλει να εισέλθη, και θα εισέλθη, εις την περίλαμπρον Πόλιν…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΚΑΙ ΝΕΑΙ ΘΥΣΙΑΙ
«Έχομεν λοιπόν και νέον πόλεμον. Τρείς ηλικίαι καλούνται υπό τα όπλα και η Ελληνική Αντιπροσωπεία εις το Λονδίνον αγωνίζεται τώρα να εξεύρη δάνειον, με το οποίον ν’ αντικρούση την νέαν επιπλοκήν. Ωρισμένως πολύ ακριβά πληρώνομεν την ευτυχίαν να κυβερνώμεθα υπό του κ. Γούναρη και του κ. Καλογεροπούλου!… Είχαμεν από της πρώτης στγμής την ιδέαν, ότι αφού το έργον εκλονίσθη την τελευταίαν στιγμήν, θα χρειασθούν θυσίαι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

• ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΑΙ ΔΙΑΞΑΓΟΜΕΝΟΙ ΕΝ
ΛΟΝΔΙΝΩ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΕΝ ΤΩ ΠΕΡΑΤΟΥΣΘΑΙ. ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΦΟΔΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥΣ
«Τηλεγραφείται εκ Λονδίνου, ότι δύναται να θεωρηθή βέβαιον, ότι αι διεξαγόμεναι συνεννοήσεις ευρίσκονται εν τω περατούσθαι. Εντός της προσεχούς εβδομάδος πιθανόν να δοθή εις την Ελλάδα η άδεια της ενάρξεως των επιχειρήσεων»
• ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ 3 ΗΛΙΚΙΩΝ. ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Ενώ ανεμένετο άνευ περαιτέρω αιματοχυσίας η εμπέδωσις της ειρήνης, νέα απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος του διά της Συνθήκης των Σεβρών εγκαθιδρυθέντος διαπιστούται εσχάτως εκ στρατιωτικών κινήσεων και συγκεντρώσεων κατά μήκος της δευτέρας παρατάξεως. Τούτο επβάλει την ενίσχυσιν του ημετέρου στρατεύματος….»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921
ΠΑΤΡΙΣ

• ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ
ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ 1913Β, 1914 ΚΑΙ 1915

• Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ.
Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΑΠΕΘΑΝΕΝ ΕΥΛΟΓΩΝ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
«Κατά τας τελευταίας αυτάς ημέρας οι συχνάζοντες εις το ξενοδοχείον, όπου διέμενε, πολλάκις τον είδομεν με δάκρυα εις τους οφθαλμούς προσευχόμενον διά την σωτηρίαν του Έθνους. Μέχρι της τελευταίας στιγμής μας εζήτει πληροφορίας περί της Συνδιασκέψεως μετ’ αληθούς αγωνίας, απέθανε δδε ευλογών τον Βενιζέλον και το Έθνος».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

• ΟΥΤΟΠΙΑΙ ΚΑΙ ΤΑΡΤΟΥΦΙΣΜΟΣ
«Αι περί της παραιτήσεως του Βασιλέως Κωνσταντίνου ουτοπίαι δυνατόν να τροφοδοτούν, διά τινας στιγμάς, τους ρεμβώδεις στοχασμούς των απαρηγορήτων νοσταλγιών του κ. Κουντουριώτη, αλλ’ αυτχώς ουδεμίαν σχέσιν έχουν με την σκληράν πραγματικότητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

• ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΣΗΜΕΡΙΝΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΑΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ
«Το Κόμμα μας και μαζύ του η συνειδητή εργατιά της Ελλάδος που δεν είναι επηρεασμένη από βασιλικές και αστικές προλήψεις γιορτάζει σήμερα δυό μεγάλες, κοσμοϊστορικές, επετείους. Την επέτειο της Κομμούνας του Παρισιού και την επέτειο της ιδρύσεως της Γ Διεθνούς. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το προλεταριάτο, κάτω από τη σημαία του Σοσιαλιστικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος, αποδίδει το φόρο της τιμής στα δυό μεγάλα αυτά γεγονότα που αποτελούν συνάμα και δυό μεγάλους σταθμούς στην ιστορία»
• ΤΑ ΕΝ ΒΟΛΩ ΑΙΣΧΗ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΙ ΤΩΝ.
ΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 7 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

• ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΙ ΚΛΑΣΕΙΣ 1913Β, 1914 ΚΑΙ 1915
• ΕΥΚΑΙΡΕΙΑΣ ΤΥΧΟΥΣΗΣ
«Οιαδήποτε προσπάθεια οπονθεδήποτε προερχομένη και αφορώσα συμφέροντα εθνολογικά της Ελλάδος, είνε πορωρισμένη, όχι μόνον οικτρώς ν’ αποτύχη, αλλά και να δημιουργήση διά τους αποπειραθέντας την προσπάθειαν, εχθρότητα όχι ευχάριστον διά το μέλλον»
• ΑΠΟ ΤΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ.
ΑΣΥΝΗΘΗΣ ΝΟΣΟΣ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΔΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος