Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στις επικρίσεις για παρατεταμένη απραξία της κυβέρνησης στο εθνικό θέμα, στο φιλικό της Τύπο συνεχίζονται οι διαρροές για δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας με υπαινιγμούς και ειδήσεις ‘’περί ‘’νέων αποφάσεων’’ της Κυβερνήσεως προς ‘’επίσπευσιν της λύσεως’’ του Ανατολικού ζητήματος’’. Η συνεχιζόμενη ωστόσο αδυναμία ή απροθυμία των Συμμάχων να επιλύσουν τις διαφορές τους, οδηγεί σε παράταση της εκκρεμότητας…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ

«Εάν οι κυβερνώντες εξέστησαν των φρενών τοιαύτα διαπράξαντες συνεχίζοντες δε την συμπλήρωσιν του κακού, φρονούσιν, ότι θα κερδίσωσι το ωφέλημα του αποφεύγοντος να ακούσωσιν οι περί αυτόν την καταδίκην του, υπάρχει όμως και άλλη εξουσία βαρύτατα ευθυνομένη. Είνε δ’ αύτη η λεγομένη Εθνική Συνέλευσις. Αυτή ηνέχθη και εψήφισε την νέαν κυβέρνησιν. Αυτή άφισε να λήξωσιν αι εργασίαι της άνευ ερεύνης του εθνικού ζητήματος. Αυτή είνε η μόνη ικανή και δυναμένη να περιλάβη και να ανορθώση. Διότι πρώτοι οι συγκροτούντες αυτήν θα έλθωσιν εις άμεσον επικοινωνίαν δοσιλόγων προς τους εντολείς των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ

«Το Ελληνικόν κράτος δεν διαθέτει βεβαίως αρτίαν οργάνωσιν. Είνε όμως εύκολον να ευρεθούν μεταξύ των υπαλλήλων οι παρέχοντες πάσαν εγγύησιν ικανότητος και εντιμότητος διά την επίβλεψιν των πρατηρίων. Εφ’ όσον εννοείται δεν ήθελεν εισχωρήση και εν ταύτη τη υπηρεσία η μέριμνα διά το κόμμα, η οποία δύναται όντως να οδηγήση εις αποτυχίαν και το αρτιώτερον σύστημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

«Και επομένως η μεν Γαλλία θα υπερισχύση εις το Γερμανικόν έναντι των Αγγλικών αντιλήψεων επί τη βάσει παραχωρήσεων, ας τινας θα δώση επί του Ανατολικού, η δε Αγγλία θα προβή εις θυσίας επί του Γερμανικού διά να κερδίση την άποψίν της επί του Ανατολικού, όπερ οπωσδήποτε εξεταζόμενον είνε πρωτεύον δι’ αυτήν. […] Γνωστόν είνε ότι πας τις επιδιώκει να κερδίση την πρωτεύουσαν δι’ αυτόν υπόθεσιν όταν δεν κατορθώνη να τας κερδίση όλας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΡΟΣ ΝΕΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ;

«Εις έγκυρα του αντιβενιζελισμού όργανα δημοσιεύονται σήμερον υπαινιγμοί και ειδήσεις περί ‘’νέων αποφάσεων’’ της Κυβερνήσεως προς ‘’επίσπευσιν της λύσεως’’ του Ανατολικού ζητήματος […] Αλλ’ είθε αι νέαι ‘’αποφάσεις’’ των να μην οδηγήσουν εις νεάς καταστρεπτικάς περιπλοκάς. Είθε η τύχη να τους βοηθήση, αφού ο νους έπαυσε να υπάρχη εις τους κυβερνώντας τον τόπον μας. Είθε η μοίρα της Ελλάδος να είνε εύνους!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ – ΕΠΙΣΗΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
  • ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΙΝ ΤΩΝ

«Η λύσις λοιπόν της εθνικής κρίσεως δεν θα επέλθη διά του τηλεβόλου και της αυτοτελείας, όπως επίστευσεν η Κυβέρνησις, αλλά δι’ αποφάσεως την οποίαν θα λάβουν οι Σύμμαχοι, από τους οποίους εν γνώσει και εκ προθέσεως απεμακρύνθημεν, διά να δοκιμάσωμεν τα αγαθά της αυτοτελείας, αγαθά τα οποία μας ωδήγησαν εις το χείλος της αβύσσου […] Αλλ’ αν δεν δείξουν καμμίαν διάθεσιν να βελτιώσουν την υπόληψίν των εις την διεθνή συνείδησιν σημαίνει, ότι εν γνώσει και εκ προθέσεως οδηγούν την πατρίδα μας εις την κατατροφήν, διά να την καταστήσουν ανίκανον, να ζητήση ευθύνας από εκείνους οι οποίοι την κατέστρεψαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΝ ΚΑΙ ΚΤΥΠΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ

«Ουχί η παθητική και εξαντλητική αδράνεια, αλλά η δράσις είναι εκείνη ήτις θα συνθλίψη τον εχθρόν μέχρις αασφυξίας και θα τον σωριάση υπό τας πόδας μας. Αυτοδιοικήσατε όσον θέλετε, αλλά και ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΑΤΕ την Μικρασίαν ως χώραν πράγματι ΠΡΟΣΗΡΤΗΜΕΝΗΝ, ΟΙΑ ΚΑΙ Θ’ ΑΠΟΜΕΙΝΗ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΥΠΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ ΕΙΣ ΤΑ ΠΛΕΥΡΑ. Αλλ’ εφ’ όσον είναι καιρός. Θ’ αναμείνετε άρα γε με την αυτήν θανάσιμον απραξίαν έως ότου επέλθη ο χειμών;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΣΙΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • ΔΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΣ

«Εξ άλλου ο Κεμάλ δεν έχει πρωτοβουλίαν ενεργείας εις το Ανατολικόν ζήτημα. Ο περίφημος αυτός στρατάρχης είνε ανδρείκελον εις χείρας ισχυρών προστατών. Εξ αυτών εμπνέεται και παρ’ αυτών λαμβάνει διαταγάς και οδηγίας, διότι αυτοί είνε οι ενισχύοντες και βοηθούντες αυτόν. Ας μη παρασυρθώμεν λοιπόν από πρόωρον ενθουσιασμόν. Η Ελλάς δεν δύναται να αναμένη την ολοσχερή πτώσιν του αντιπάλου της, διά να κερδίση το ζήτημά της. Οφείλει να επισπεύση την λύσιν. Και η επίσπευσις της λύσεως δεν θα καταστή δυνατή ούτε διά των Διασκέψεων, ούτε διά των συζητήσεων. Θα επιτευχθή αύτη διά των ιδίων ημών δυνάμεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΙΝ

«Όσον παρέρχονται αι ημέραι από της διαλύσεως της Διασκέψεως του Λονδίνου, τόσον εννοεί καλλίτερον ο κόσμος, ο πολύς και ο ολίγος, ότι το Ανατολικόν πρόβλημα δυστυχώς έχει συνδεθή μοιραίως και ίσως αναποσπάστως προς το Δυτικόν, προς το ζήτημα δηλαδή των Γερμανικών επανορθώσεων […] Και είνε προς Θεού δίκαιον να πληρώσωσι την ανακούφισιν των Γερμανών ακριβώς τα μάλλον αξιολύπητα θύματα του Γερμανικού ιμπεριαλισμού, οι Χριστιανοί της Ανατολής, τους οποίους εξετόπισαν και εδεκάτισαν αδελφικώς συνεργαζόμενοι επί Γερμανικού σχεδίου Νεότουρκοι και Πρώσσοι;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗΣ

«Αίθριον και πάλιν βλέπουν τον Ελληνικόν Ουρανόν οι Κυβερνήται. Η Αγγλία, η Διάσκεψις, η εξάρθρωσις του κεμαλικού Κράτους, τα ρεύματα, αι διαφωνίαι, το ‘’έτσι θέλομεν’’ παραμερίσατε οι κακόβουλοι και οι απαισιόδοξοι, δια να πλεύση ο Λαός εις πελάγη ευτυχίας, επί τω προσεχεί θριάμβω! […] Και λέγει η πραγματικότης : Ψεύδη και φενάκη όσα οι μοιραίοι άνθρωποι διαδίδουν και πάλιν. Ο ελληνικός ορίζοντας είνε και πάλιν σκοτεινός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΡΟ ΝΕΑΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ;

«Πρόκειται λοιπόν να επαναληφθή και πάλιν η άτεχνος όσω και θλιβερά κωμωδία των ‘’αποφάσεων’’; Πρόκειται να αντικρύσωμεν και πάλιν νέαν άστοχν ‘’απόπειραν’’ παρομοίαν της προγενεστέρας; Ο λαός εγκαρτερεί βεβαίως πρόθυμος να δώση το παν χάριν του καλού της πατρίδος. Αλλ’ εννοεί να ίδη πραγματοποιούμενον τούτο. Τότε θα λησμονήση τας θυσίας του. αλλοίμονον όμως εις τους υπαιτίους εάν ο λαός αντιληφθή εκ των πραγμάτων ότι αι θυσίαι του απέβησαν εις μάτην. Αλλοίμονον εις αυτούς. Ο λαός εγκαρτερεί, αλλ’ η εγκαρτέρησις αυτού δεν στερείται ορίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
  • Η ΕΛΕΥΣΙΣ κ.κ ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗ
  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΔΙΑ ΝΑ ΕΙΜΕΘΑ ΕΞΗΓΗΜΕΝΟΙ

«Είνε δυνατόν και είνε επιτετραμμένον να μη τιμωρηθούν οι κυβερνώντες την Ελλάδα διότι παρέδωσαν την Β. Ήπειρον; Διότι απώλεσαν την Σμύρνην; Διότι έθεσαν εν κινδύνω την θράκην; Διότη ηκύρωσαν την Συνθήκην των Σεβρών; Διότι παραβιάζουν προφανώς το Σύνταγμα; Είνε δυνατόν και είνε επιτετραμμένον να μη λογοδοτήσουν διά τον Σαγγάριον; Και διά τας τόσας παρανομίας τας οποίας διέπραξαν και διότι επί των ημερών των εγένοντο τόσαι πολιτικαί δολοφονίαι χωρίς να αποκαλυφθούν και χωρίς να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΛΗΝ

ΑΙ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ – ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟΝ ΑΒΔΟΥΛ ΜΕΤΖΗΤΗ – ΔΙΑΤΙ Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΗ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΑΝΕΥ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
  • ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

«Η φαντασία του ‘’Χρόνου’’ είνε δημιουργική εις απίστευτον βαθμόν. Έσπευσε λοιπόν να πλάση και τας συνεπείας της μουσουλμανικής εναντιότητος και εδημοσίευσεν, ότι πορέβησαν οι Μουσουλμάνοι εις συλλαλητήρια και διαδηλώσεις κατά της αυτονομίας και ότι συνελήφθησαν δήθεν πολλοί Μουσουλμάνοι και απηλάθησαν! Αυτά είνε τα ψεύδη των όπως τόσα άλλα. Είνε οι ευσεβείς πόθοι των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

«Και ας μη αιτιώνται την Αγγλίαν οι Κεμαλικοί αντιπρόσωποι. Ας αιτιώνται μάλλον εκείνους οι οποίοι διά να διαγάγουν αδιατάρακτοι εν Συρία, θα ήθελαν την συντριβήν της Ελλάδος, ην, διεκδικούσαν όσα της ανήκουν, φαντάζονται όργανον ξένων βλέψεων. […] Ας παύσουν ζητούντες όσα δεν δυνάμεθα να τους δώσωμεν και ας μη ωθήσουν την Ελλάδα εις την λήψιν αφιλανθρώπων μέτρων δυναμένων να τερματίσουν άλλως τον πόλεμον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ

«Η χρεωκοπία είνε πλήρης και ολοκληρωτική. Η χώρα βαίνει προς την καταστροφήν. Αυτό βεβαίως το βλέπουν οι κυβερνώντες. Και το αντιλαμβάνονται μάλιστα. Αλλά τα θέλγητρα της εξουσίας δεν τους αφίνουν ούτε μίαν στιγμήν ηρεμίας ίνα παραμερίζοντες το Κόμμα, σκεφθούν και διά την χώραν, την οποίαν κατέστρεψαν»

  • ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΔΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΑΣ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Αυγούστου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΟΙ κ.κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗΣ
  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ

«Ο πολλαπλασιασμός των συμφερόντων και η αναισχυντία της τουρκικής διπλωματίας σήμερον θα ευνοήσουν την συνεννόησιν; Εχρειάσθησαν αγώνες και θυσίαι μυριόνεκροι τότε διά να εξαναγκασθούν αι Δυνάμεις εις ομοφωνίαν. Αι θυσίαι ήδη εγένοντο αλλ’ αι Δυνάμεις απομένουν πάντοτε ασύμφωνοι. Θ’ αναμένωμεν; Παν ό,τι ηδυνάμεθα να θυσιάσωμεν το εθυσιάσαμεν πλέον. Υπολείπεται ημίν η δύναμις της αποφάσεως. Με την δύναμιν αυτήν και μόνην ας βαδίσωμεν»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος