Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη, το νέο κυβερνητικό σχήμα εξασφάλισε την εμπιστοσύνη της Εθνοσυνέλευσης. ‘’Διά της ανοχής των μεν και της αποχής των δε εξησφαλίσθη η κατοχή της εξουσίας υπό της Κυβερνήσεως της παροχής’’. Και τώρα τι; Τα κρίσιμα και δύσκολα έπονται…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΜΙΑΣ ΨΗΦΟΥ

«Η χώρα έχουσα να αντιμετωπίση ένα τραχύν πόλεμον και την διεθνή αντίδρασιν επέτυχεν από χθες να κατακτήση κυβέρνησιν άνευ κύρους. […] Η κυβέρνησις του πλειονοψηφούντος κόμματος στηρίζει την εντολήν της συνεχείας του εθνικού έργου επί πλειονοψηφίας δώδεκα Μουσουλμάνων βουλευτών»

  • Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΚΡΙΣΕΩΣ. ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΓΕΙΝΕΝ Η ΠΤΩΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

«Ο κ. Γούναρης εδέχθη να παραμείνη εις την αρχήν και να εξαρτήση την τύχην της Κυβερνήσεως από την στάσιν των αποσχόντων κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν ανεξαρτήτων Μουσουλμάνων. Διότι αυτοί μόνοι προστιθέμενοι εις τας άλλας ομάδας είνε αρκετοί διά να δημιουργήσουν νέαν κυβερνητικήν κρίσιν. Θα την δημιουργήσουν δε ασφαλώς εις την αρμοδιωτέραν περίστασιν. […] Ο κ. Πρωθυπουργός διά της αδιαλλάκτου επιμονής του εις την κομματικήν ορθοδοξίαν οδηγεί ασυναισθήτως την χώραν εις την οχλοκρατίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Ο ΚΑΤ’ ΑΝΟΧΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Αλλ’ η κρίσις δεν ετερματίσθη με την κωμωδίαν της χθεσινής ψηφοφορίας. Οι τέως φίλοι του, μεταξύ των οποίων επεκράτησε το αίσθημα του οίκτου προς τον ανιάτως αρχομανή πολιτικόν, χαριζόμενοι δεν τον κατεδίκασαν και πάλιν. Τον αφήκαν Πρωθυπουργόν εν αναμονή, αντί να προτιμήσουν την οριστικήν εκκαθάρισιν της κοινοβουλευτικής καταστάσεως. […] Η κρίσις θα εκραγή αύριον σοβαρωτέρα, υπό συνθήκας μάλλον δυσχερείς, όταν οι διασώζοντες οπωσδήποτε την ικανότητα να εκτιμούν το μέγεθος των επερχομένων συμφορών θ’ αντιληφθούν, ότι η Ελλάς δεν δύναται να κρημνισθή εις το βάραθρον, διότι ο κ. Γούναρης επιμένει να προσφέρη μέχρι τέλους τας εκδουλεύσεις του εις την εθνικήν υπόθεσιν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΛΟΡΔΟΣ ΚΩΡΖΟΝ ΕΔΕΧΘΗ ΜΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΓΚΑΡΔΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΝ ΙΤΖΕΤ ΠΑΣΑΝ
  • ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Υπάρχουν στιγμαί, εις τον βίον των λαών, κατά τας οποίας πάντες, επί ποινή γενικού ολέθρου, οφείλουν να είνε τίμιοι. Και να γίνωνται, όταν δεν είνε. Διατρέχομεν μίαν από αυτάς, τας μεγάλας στιγμάς. Μικροσυμβιβασμοί, ως η χθεσινή ψηφοφορία, αποτελούν λιποταξίαν αχαρακτήριστον. […] Τοιαύτη στάσις αποτελεί παλινωδίαν αναξίαν πολιτικών ανδρών και αναξίαν των τραγικών περιστάσεων. Αλλά δεν απαλλάσσει από τας ευθύνας. Απεναντίας. Από της χθες έκαστος ανέλαβε σαφώς και απεριφράστως τας ιδικάς του απέναντι του Έθνους και της Ιστορίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ
  • ΟΜΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

Η ΙΕΡΑ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ – ΚΛΙΝΑΤΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑΤΕ – ΠΑΝΣΤΑΡΤΙΑ-ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ-ΑΔΕΛΦΩΣΙΣ

  • ΑΙ ΑΝΤΙΓΟΥΝΑΡΙΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΗΡΝΗΘΗΣΑΝ ΨΗΦΟΝ

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΠΙΣΤΩΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ – Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ – ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ – ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΩΜΑ ΤΟΥ κ. ΜΠΟΥΣΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΥΤΗ

«Δεν παραμένει η Κυβέρνησις Γούναρη εις την Αρχήν μόνον διά της χθεσινής ψήφου της Εθνοσυνελεύσεως. Παραμένει, διότι συγκεντρώνει περί αυτήν και την πλειοψηφίαν του Ελληνικού Λαού. […] Η Κυβερνητική κρίσις έληξεν. Οφείλει να διευθετηθή και η πολιτική κατάστασις. Ό,τι επιβάλλεται εις τους κ.κ. πληρεξουσίους, είνε η εργασία. Αρκετόν καιρόν εχάσαμεν. […] ‘’ΕΠΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ’’. Τερματίσατε το ταχύτερον το Συντακτικόν σας έργον, διότι μετά τούτο θα παραστή ανάγκη να ΕΡΩΤΗΘΗ και πάλιν ο Ελληνικός λαός διά να υποδείξη τον Κυβερνήτην του μέλλοντος»

  • ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΗ ΤΩΡΑ ;

«Διά της ανοχής των μεν και της αποχής των δε εξησφαλίσθη η κατοχή της εξουσίας υπό της Κυβερνήσεως της παροχής. Το επικρατήσαν κατά την χθεσινήν ψηφοφορίαν πνεύμα ήτο ότι η χώρα δεν έπρεπε να μείνη άνευ Κυβερνήσεως. […] Έμεινε λοιπόν ο κ. Γούναρης. Τι θα κάμη όμως τώρα; […] Διά το εθνικόν ζήτημα τι γίνεται; Ο κ. Πρωθυπουργός παραβαίνων την εντολήν της Συνελεύσεως ανέθεσεν ασυζητητί και άνευ όρων την λύσιν του εις τας Δυνάμεις. […] Έχει νύξεις περί των αποφάσεων αυτών η Ελληνική Κυβέρνησις;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Ο ΘΕΟΣ ΣΩΖΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ !..
  • ΠΕΡΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΑΓΓΛΙΑ, ΕΛΛΑΣ, ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία εν Ανατολή – Εις τι αποβλέπει η Αγγλία – Η Ελλάς και τα Στενά – Το Ελληνικόν Ναυτικόν, η Μεσόγειος, η Αδριατική και η οδός των Ινδιών – Το κίνητρον της αγγλικής φιλίας προς την Ελλάδα – Η Γαλλία και η Ελληνοτουρκική ειρήνη – Τι πρέπει να κάμη η Γαλλία – Η ελληνοτουρκική προσέγγισις

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΝ

«Θα ήτο ευκταίον αν καθίστατο δυνατόν, υποχωρούντων των πολιτικών ατόμων, να σχηματισθή Κυβέρνησις συνασπισμού, περιέχουσα εν ευατή στοιχεία, μη πορερχόμενα εκ των στελεχών του εν τη αρχή κόμματος. Θα κατηρτίζετο ούτω Κυβέρνησις, δυναμένη να ασκήση μείζονα επιβολήν εν τη Εθνοσυνελεύσει και να παρακολουθήση μετά μείζονος προσοχής την όλην εξέλιξιν του ελληνικού ζητήματος»

  • ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ Γ’ ΚΑΙ Δ’ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ. ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΨΗΦΟΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ

«Του ήρκεσσαν 24 ΣΥΜΒΑΤΙΚΑΙ ψήφοι διά να παραμείνη εις την Εξουσίαν και να διαχειρισθή μετά … κύρους ύψιστα εθνικά ζητήματα! Και αυτάς υπό ανοχήν και … ‘’αναμονήν’’, κατά την φράσιν ενός των φίλων του. […] Αυυτή είνε η πραγματική έννοια της ψήφου την οποίαν έλαβε η Κυβέρνησις του κ. Γούναρη κατόπιν τόσης επιμονής, τόσης ψυχολογικής βίας και τόσων ενεργειών, διά να καταλήξη εις το τέλος να εξελιχθή εις ψήφον καθαράς… ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ! Αν ο κ. Γούναρης νομίζη ότι δύναται να έχη εν τη Κοινή συνειδήσει θέσιν και υπόστασιν, ας καλοκαθήση»

  • ΕΠΙ 313 ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ ΧΘΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΛΑΒΕΝ 164 ΨΗΦΟΥΣ – ‘’Η ΚΡΙΣΙΣ ΑΠΛΩΣ ΑΝΕΒΛΗΘΗ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

ΕΔΟΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ 184 ΨΗΦΟΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, ΑΝΟΧΗΣ, ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ – 86 ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΚΑΤΕΨΗΦΙΣΑΝ, 53 ΗΡΝΗΘΗΣΑΝ ΨΗΦΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΕΣΧΟΝ – ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ κ.κ. Ν. ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ Γ. ΜΠΟΥΣΙΟΥ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ – Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

«Η λύσις, την οποίαν η Κυβέρνησις φαίνεται διατεθειμένη να δώση εις το ζήτημα το δημιουργηθέν μετά της Ιταλίας, ως εκ της συλλήψεως του Ιταλικού ατμοπλοίου ‘’Αμπάτζια’’, είνε η μόνη ορθή και επιβαλλομένη εκ των περιστάσεων. […] Τα Έθνη προκόπτουν και προάγονται όταν η εξωτερική πολιτική των δεν παρασύρεται ούτε από την αισθηματολογίαν, ούτε από τας ροπάς των τριόδων και των καφενείων. Και επί του προκειμένου η ψυχρά λογική επέβαλλε τον ταχύτατον ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΝ του ατυχούς επεισοδίου, εφ’ όσον είνε επισήμως εξηκριβωμένον, ότι η Ιταλική Κυβέρνησις ευρίσκεται εν απολύτω καλή ΠΙΣΤΕΙ και ΤΑΞΕΙ απέναντι της Ελλάδος και της εθνικής αυτής υποθέσεως» 

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ

  • ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΝ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Δεν λέγομεν ότι υπό τας συνθήκας τας οποίας διατελούμεν είνε ευκταία η διάλυσις της Συνελεύσεως. Αντιθέτως φρονούμεν ότι και μετά δύο και μετά τέσσαρας μήνας η διάλυσις θα είνε πάντοτε ένας κλονισμός επικίνδυνος. Αλλ’ ουκ έστιν άλλως γενέσθαι. Το κράτος πρέπι ν’ αποκτήση κυβέρνησιν μόνιμομ και όχι κυβέρνησιν τελούσαν υπό την απειλήν του κ. Χασάν. Μίαν κυβέρνησιν μη κλονιζομένην, μη σαλευομένην, μη ανησυχούσαν περί την τύχην αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΝΑ ΑΙΣΧΟΣ ΑΚΟΜΗ

«Ένας εργάτης, ο σύντροφος Σταυράκης ηυτοκτόνησε εις τας φυλακάς Βόλου. […] Ο θάνατος του Σταυράκη είνε αν πλήγμα κατά της εργατικής τάξεως, το οποίον με τόσην βαρβαρότητα και ψυχικήν πόρωσιν καταφέρει η αστική κοινωνία και το επίσημον Κράτος. […] Η αυτοθυσία των θα εξυπνήση μίαν ημέραν οριστικώς την εργατικήν τάξιν και θα την συγκεντρώση εις μίαν ενιαίαν φωνήν διαμαρτυρίας, διά να ρίψη το αίσχος του νέου εγκλήματος καθ’ ολοκλήρου της αστικής τάξεως και της κυβερνήσεώς της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ

164 ΨΗΦΟΙ ΥΠΕΡ, 86 ΚΑΤΑ 53 ΗΡΝΗΘΗΣΑΝ – ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Δεν δύναταί τις, αμερολήπτως κρίνων τα πράγματα, να μη εξάρη το χθεσινόν θέαμα, το οποίον ενεφάνισεν η Γ’ Εθνοσυνέλευσις. θέαμα κοσμιότητος, σοβαρότητος, ηρέμου συζητήσεως, εξάρσεως πάντων υπεράνω των συμφερόντων και των παθών. Θέαμα άκρως αντίθετον προς την συνεδρίασιν της 25ης φεβρουαρίου, καθ’ ην υπό την πνοήν του πνεύσαντος προς στιγμήν ανέμου κομματικής παραφροσύνης, εδημιουργείτο ένα ακυβέρνητον διά την χώραν και ερρίπτετο μία αγωνία, η αγωνία του αγνώστου μεταξύ των πολιτών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Μαρτίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

«Η Διάσκεψις των Παρισίων, όπως επιληφθή του διακανονισμού του Ανατολικού ζητήματος, συνέρχεται οριστικώς την προσεχή Τετάρτην. […] Παρά τα θρυλλούμενα, ότι η Γαλλία θα επιζητήση την ολοσχερή ανατροπήν της συνθήκης των Σεβρών, θεωρείται βέβαιον ότι η συνθήκη αύτη θέλει χρησιμεύσει ως η κυριωτέρα βάσις των συζητήσεων, εκτός αν η Γαλλία δεχθή να θεωρήση ως άκυρον την πολυθρύλλητον Γαλλοκεμαλικήν συμφωνίαν»

  • Η ΚΑΘΕΛΚΥΣΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΥΚΤΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ‘’ΕΙΡΗΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ’’

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος