Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Καθώς το μέγεθος της καταστροφής του κεμαλικού στρατού μετά τις ελληνικές νίκες στην Κιουτάχεια, το Εσκή Σεχήρ και την επιτυχή απόκρουση της επίθεσης των δεκατεσσάρων μεραρχιών του Κεμάλ, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, κάποιες φωνές αρχίζουν να επισημαίνουν τους κινδύνους από την υπέρμετρη αισιοδοξία που χαρακτηρίζει τα κείμενα, ειδικά των πολεμικών ανταποκριτών…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΝΣΟΥΛΤΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΙΝ ΟΦΙΣ. Η ΚΩΝ/ΠΟΛΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΦΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ

«Όσον αφορά την είσοδον του Βασιλέως Κωνσταντίνου εις την Κωνσταντινούπολιν, φαίνεται ότι αύτη δεν αποκρούεται εκ μέρους της Αγγλίας και της Ιταλίας υπό τον όρον όπως η παρουσία του Έλληνος Βασιλέως έχη τον χαρακτήρα μόνον του Έλληνος Αρχιστρατήγου. Τα Ελληνικά στρατεύματα πρόκειται να καταλάβωσι την Κωνσταντινούπολιν συντόμως»

  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ. Η ΠΟΡΕΙΑ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ. Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ. ΖΗΤΩ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ

«Αι περιφανείς νίκαι μας εξησφάλισαν την απόλυτον κυριαρχίαν της Ελλάδος εν τη Ανατολή ως του μόνου στρατιωτικού παράγοντος. Ουδείς δύναται ν’ αμφισβητήση πλέον σοβαρώς την θέσιν ημών ταύτην. Και αυτοί ακόμη οι δυσμενέστατα διακείμενοι εκ των Συμμάχων εις τον εθνικόν ημών αγώνα δεν αποκρύπτουν την κατάπληξίν των και την ομολογίαν της υπεροχής μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921 

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΙ ΥΒΡΕΙΣ

«Αλλ’ οι φιλελεύθεροι πανηγυρίζουν, χαίρουν υπέρτατα. Διότι ο ιερός αυτός αγών είνε πρωτίστως ιδικός των. Διότι η σημαία, την οποίαν φέρομεν προς τη Κωνσταντινούπολιν, διά της πολιτικής αυτών ανυψώθη εις την Τσατάλτζαν. […] Ας το γνωρίζουν οι υβρισταί, οι σπιλώνοντες τας ιεράς ταύτας ημέρας με τοιαύτας ύβρεις και με αδελφικόν αίμα: Οι φιλελεύθεροι δεν αισθάνονται δι’ αυτούς ή την εσχάτην περιφρόνησιν!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ. ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ ΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ. Η ΠΥΛΗ Θ’ ΑΠΟΔΕΧΘΗ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗΝ

«Η εξέλιξις της πολεμικής καταστάσεως εν Μ. Ασία ανησυχεί εις μέγιστον βαθμόν τους ενταύθα τουρκικούς κύκλους. […] Οι μετριοπαθέστεροι εκ των Τούρκων Υπουργών επέμειναν, κατά τα επανειλημμένως συγκροτηθέντα υπουργικά συμβούλια, όπως η Υψηλή Πύλη ζητήση την μεσολάβησιν των Δυνάμεων, αποδεχομένη την εκτέλεσιν της συνθήκης των Σεβρών»

  • ΝΙΚΗΤΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921 

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΚΑΤΑΔΙΩΞΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
  • Η ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΜΕ ΤΑΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΤΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΥΝΑΡ. ΠΩΣ ΕΚΥΡΙΕΥΘΗΣΑΝ ΠΑΝΥΨΗΛΑ ΩΧΥΡΩΜΕΝΑ ΟΡΗ. Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΗΡΩΪΣΜΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ

«Η κυρία προσπάθεια επρόκειτο να γίνη προς κατάληψιν της Κιουταχείας και Εσκή Σεχήρ, ως αποτελουσών των δύο τούτων πόλεων την κλείδα της όλης εχθρικής τοποθεσίας, η άλωσις της οποίας θα έδιδε και την τελικήν νίκην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921 

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Η Ελλάς σήμερον προ ουδενός πρέπει να σταματήση και ουδενός πρέπει να φεισθή, διότι και ουδείς είνε διατεθειμένος να φεισθή αυτής, όπως ουδείς θα έτεινε προς ημάς την χείρα εάν εις τον αγώνα τούτον, τον σκληρότατον και τραχύτατον, ήθελε καμφθή το γόνυ μας. […] Έργον στρατιωτικόν επιβεβλημένον, αλλά και πολιτικόν υψίστης σημασίας, είνε η εξουθένωσις των Κεμαλικών δυνάμεων, αίτινες δρώσιν ήδη Βορείως και Ανατολικώς του Εσκή Σεχήρ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921 

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΩΣ ΥΠΕΔΕΧΘΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝ. ΕΠΙΘΕΣΙΝ Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ. ‘’ΑΛΟΓΟΜΥΓΑ’’ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ
  • ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΑΙΔΙΑΡΙΖΩΜΕΝ

«Ο αγών εις το Μέτωπον εξακολουθεί τραχύς και άγριος. […] Εν τω μεταξύ όμως επιβάλλεται προσοχή και εις την Κυβέρνησιν και εις τον Τύπον της. Η αναγραφή, αλλά και η μη κατηγορηματική διάψευσις, φημών υπερβολικά ευχαρίστων μόνον απογοητεύσεις προετοιμάζουν, δεν επιτρέπονται δε απογοητεύσεις εις εποχήν τόσον μεστήν από γεγονότα ενθουσιαστικά. […] Διότι θα είνε εκτάκτως θλιβερόν να μάχεται εκεί επάνω με όλας της τας δυνάμεις η Ελληνική νεολαία και εις τας Αθήνας να παιδιαρίζωμεν εν πλήρει ασφαλεία οι απόλεμοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ. ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝ/ΠΟΛΕΩΣ

«Αι Παρισιναί εφημερίδες, αίτινες κατά τας πρώτας ημέρας της επιθέσεως επεδείκνυον δυσπιστίαν, όσον αφορά την δράσιν του στρατού μας, ήρχισαν τώρα να υποδέχωνται καλλίτερον τας στρατιωτικάς ειδήσεις τας ευνοϊκάς διά την Ελλάδα. Έπαυσαν πλέον να ομιλούν ειρωνικώς περί των προσπαθειών του Ελληνικού στρατού της Ανατολής»

  • ΠΕΡΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

«Ο εχθρός παρατάξας προχθές 15 Μεραρχίας, παρ’ όλας τας απωλείας τας οποίας υπέστη, έχει ακόμη δυνάμεις έχει δε όπισθέν του και εφεδρείας. Και είναι πείσμων, αποφασιστικός, απεγνωσμένος. Ο αγών δε, παρ’ όλην την προωρολόγον πολεμικήν φιλολογίαν των εν Μικρασία απεσταλμένων των Αθηναϊκών εφημερίδων, αν εκρίθη ήδη υπέρ ημών, δεν ετερματίσθη ακόμη»

 Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921

ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

«Ένας αντάρτης, ο Κεμάλ, κατώρθωσε να γεννήση επανειλημμένως πράγματα εις την Αγγλίαν, την Γαλλίαν και την Ιταλίαν. Αντί να κινήση την έχθραν των εκέρδισε την συμπάθειάν των, τουλάχιστον των δύο. Η Ελλάς, χωρίς ν’ απειλήση τους Συμμάχους δύναται να προβή εις ενεργείας εξασφαλιζούσας εαυτήν και τα συμφέροντα των Συμμάχων, χωρίς όμως να περιμένη την συγκατάθεσίν των»

  • Ο ΧΑΜΟΘΕΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Πού είναι οι πολίται, οι οποίοι θα αναπλάσουν αυτό το Έθνος, όπως συναγωνισθή προς τους άλλους πολιτισμένους λαούς, και πού είναι οι οδηγοί του; […] Εν τούτοις παρακαλώ και εγώ τον χαμοθεόν να μη μας εγκαταλείψη και τώρα και ας είναι αύτη η τελευταία φορά που μας σώζει. Ίσως κατόπιν σωθούμεν μόνοι μας αλλά την στιγμήν ακόμη αυτήν ομολογώ ότι η σωτηρία είναι αδύνατος χωρίς την βοήθειαν του χαμοθεού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΙ ΕΠΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΕΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΘΕΝ ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΕΡΑΡΧΙΩΝ ΚΑΤΗΓΑΓΕ ΠΕΡΙΦΑΝΗ ΘΡΙΑΜΒΟΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΣΕΪΝΤΗ ΓΑΖΗ. Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΘΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑΝ. ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΜΑΣ ΕΝ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

«Συνεπώς είνε ανάγκη να παρακολουθώμεν με ψυχραιμίαν την εξέλιξιν των επιχειρήσεων, επιδεικνύοντες και ημείς εντεύθεν όσην τουλάχιστον σοβαρότητα αποδίδει εις τον αγώνα μας ο στρατός του μετώπου. Αι εξάψεις και οι υστερικοί ενθουσιασμοί δεν έχουν καμμίαν θέσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ

«Η νέα νίκη του ελληνικού στρατού είναι πιθανόν ότι θα σημάνη και το τέλος των μεγάλων κατά του τουρκικού στρατού συγκρούσεων. Μέχρι της στιγμής ταύτης ελλείπουν εν τούτοις λεπτομέρειαι της μάχης, και δεν είναι συνεπώς δυνατόν να υπολογισθή το μέγεθος της καταστροφής του στρατού. Η Εξέλιξις των πολεμικών επιχειρήσεων θα εξαρτηθή εκ της στρατηγικής σημασίας της νίκης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρντιγκ, έλαβε την πρωτοβουλίαν της συγκροτήσεως μιας συνδιασκέψεως εν Ουασιγκτώνι, με σκοπόν την διαρρύθμισιν των ζητημάτων του Ειρηνικού, της Άπω Ανατολής και τον αφοπλισμόν των κρατών προς αποφυγήν πάσης ενόπλου ρήξεως εν τω μέλλοντι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Ούτω, προς επιτυχίαν του δανείου, το οποίον τόσον πομπωδώς ρεκλαμάρεται, πρόκειται να τριπλασιασθούν οι φόροι των Τελωνείων του κράτους, και να παραχωρηθώσιν εις τους ξένους δανειστάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 11 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΕΙΣ ΚΙΟΥΤΑΧΙΑΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΩΝ

«Κισμέτ αποκαλούσιν οι Τούρκοι την αόρατον και μυστηριώδη και αναπότρεπτον εκείνην δύναμιν, ήτις διευθύνει και κανονίζει αυθαιρέτως τας τύχας ατόμων και λαών. […] Το πεπρωμένον, όπερ παρασκευάζει την ανύψωσιν του Ελληνισμού, κατεργάζεται συγχρόνως και την πτώσιν της Ημισελήνου. […] Σκηνοθετείται ήδη η τελευταία έκπληξις του Πεπρωμένου. […] Το σύνθημα αυτό είνε εθνική Ανάστασις!» 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος