Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με τη σταδιακή δημοσιοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων, αποκαλύπτεται ότι εγκαινιάζεται ‘’σύστημα προοδευτικής και κατά στάδια επεκτάσεως της Αυτονομίας, εις πάσαν την κατεχομένην ζώνην’’. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ‘’το ιδρυόμενον πολιτικόν καθεστώς βασίζεται επί του δόγματος η Μικρασία εις τους Μικρασιάτας’’. Η Διάσκεψη του Μπέικος έρχεται ‘’υπό οιωνούς όχι ευμενείς διά την Ελλάδα’’, ενώ στο εσωτερικό της χώρας οι ‘’Ιεροί Λόχοι των Ελλήνων φασιστών’’ καλούνται να αντιμετωπίσουν ‘’την βενιζελικήν Λερναίαν Ύδραν’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ

«Διά του φόρου τούτου, όχι μόνον δεν ανακουφίζεται το τακτικόν έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά τουναντίον αυξάνει τούτο, εν σχέσει προς τον εν ισχύϊ νόμον. Θα καταδειχθή, ότι δεν δύναταί τις πλέον να έχη εμπιστοσύνην ούτε προς τα σοβαρώτερα των έργων της αποστολής, μιας Συνελεύσεως, αφού νόμον φορολογικόν προ διμήνου επιβληθέντα, ανατρέπει μετά δίμηνον. Αλλά θα καταδειχθή συγχρόνως, ότι οι κυβερνώντες δεν επικοινωνούσι προς τας ανάγκας του καθ’ ημέραν βίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΑΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ

ΑΠΕΦΑΣΙΣΘΗ ΙΝΑ ΟΙ ΟΜΟΦΡΟΝΕΣ ΤΩΝ ΟΠΛΙΣΘΟΥΝ – ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΘΑ ΠΡΟ ΜΙΑΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ – ΠΩΣ ΕΜΑΤΑΙΩΘΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΑΣ – ΘΑ ΙΔΡΥΘΗ ΤΑΜΕΙΟΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΜΠΕΪΚΟΖ

«Η Διάσκεψις του Μπεϊκόζ φαίνεται αποφασισθείσα οριστικώς υπό των Συμμαχικών Κυβερνήσεων. […] Η Ελλάς δεν επιδιώκει κατακτήσεις. Επιδιώκει να εξασφαλίση την ζωήν και την ελευθέραν και απηλλαγμένην πάσης πιέσεως ανάπτυξιν του πληθυσμού των στρατιωτικώς κατεχομένων Μικρασιατικών εδαφών. Και ζητεί επίσης να κατοχυρώση το μεταπολεμικόν Βαλκανικόν καθεστώς διά της διατηρήσεως της σημερινής μεθοριακής γραμμής […] Επί της βάσεως ταύτης δύναται αναμφιβόλως να ευρεθή τρόπος συμβιβασμού μεταξύ των δύο εμπολέμων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ

«Δύο ήσαν αι οδοί, δι’ ων η Κυβέρνησις ηδύνατο να φθάση εις τον πολιτικόν προσδιορισμόν της Μικρασίας. Αφ’ ενός η πλήρης αυτονόμησις αυτής και αφ’ ετέρου η δι’ αποκεντρωτικού συστήματος βαθμιαία προς την αυτονομίαν εξέλιξις. Η κυβέρνησις φαίνεται ότι ησπάσθη την δευτέραν ενέργειαν, ήτις τελικώς μεν καταλήγει εις τον αυτόν σκοπόν, την πλήρη αυτονόμησιν, αλλά πρακτικώς αφαιρεί ίσως από την πολιτικήν ταύτην ενέργειαν την ισχυράν επίδρασιν, ην θα ηδύνατο ν’ ασκήση εις το εξωτερικόν η άμεσος και ταχεία αυτονόμησις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΚΗΝΩΝ

«Το αναρχικόν κήρυγμα των ‘’φασίστι’’ έσχε χθες την εκδήλωσίν του. […] Μαγκούρα, μαχαίρι, πιστόλι, κατά των εχόντων αντιθέτους πολιτικάς γνώμας. Τρομοκρατία απ’ άκρου εις άκρον. Απειλή της ζωής παντός πολίτου […] Διά των χθεσινών αθλιεστάτων σκηνών δεν επετελέσθη η τρομοκράτησις. Απλώς το κράτος εξήλθεν εξ αυτών καθημαγμένον και ατιμασμένον – το κράτος, όπερ εις περιστάσεις, ως αι σημεριναί, ώφειλε να παρίσταται ενιαίον προς αντιμετώπισιν των κινδύνων. Αλλά δεν θέλουν την ενότητα αυτήν. Η θρησκεία του μίσους λυσσά διά θύματα και καταστροφάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΚΗΡΥΧΘΗ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ

«Η Ελλάς από της χθες ευρίσκεται εν αναρχία. Και αρχηγός και κήρυξ και οδηγός της αναρχίας αυτή αύτη η Κυβέρνησις. Όταν το εσπερινόν όργανον του εκ Πατρός Καγκελλαρίου εκήρυσσε τον Φασισμόν, μας εβεβαίωνε περί ενός πράγματος : Ότι δεν τον εκήρυσσε. Απλώς προανήγγελλε την οχλοκρατίαν ως γεγονός τετελεσμένον, ως πράγμα, επί του οποίου είχον ήδη ληφθή αι αποφάσεις, καταστρωθή τα σχέδια, εξετασθή και αι ελάχισται λεπτομέρειαι. […] Η Κυβέρνησις του παλαιοκομματισμού διά της ωργανωμένης επιδρομής των αναρχικών της στοιχείων μας στερώνει την πεποίθησιν ότι ευρίσκετα εις τας παραμονάς των μοιραίων και εθνοφθόρων συμπερασμάτων της ασκηθείσης μέχρι σήμερον παράφτονος πολιτικής της»

  • CETERUM CENSEO

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΝ ΚΟΝΤΟΥΛΗΝ
  • Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ

«Κυβέρνησις η οποία μέχρι σήμερον ουδεμμιάς ευκαιρίας επωφελήθη διά να λύση οριστικώς το Μικρασιατικόν ζήτημα, ενώ παρουσιάσθησαν πολλαί ευκαιρίαι προς τούτο, και είννε ανίκανος να συλλάβη οιονδήποτε σχέδιον επιλύσεως, είνε και ανίκανος να εκτελέση οποιονδήποτε σχέδιον όσον δήποτε καλόν έξωθεν επιβαλλόμενον. […] Μόνον ο Βασιλεύς δύναται να προλάβη την καταστροφήν, αναθέτων εις μίαν ΚΥβέρνησιν εκτός των κομμάτων την λύσιν των εθνικών ζητημάτων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΝΟΜΟΣ, ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ

«Δεν έπραξαν τίποτε το απροσδόκητον χθες οι πολίται οι ραβδίσαντες τους συγκεντρωθέντας εις την οδόν Βουκουρεστίου και υπέρ της Δημοκρατίας ζητωκραυγάσαντας Βενιζελικούς. […] Όπου δεν πίπει λόγος και νόμος θα πίπτη ράβδος. Θα τις τρώτε ακαταπαύστως. Επαναστάτας και συνωμότας δεν ανέχεται πλέον ο Λαός. [..] Ο ομιλών κατά του Πολιτεύματος και του Βασιλέως θα τρώγη μίαν μαγκουριάν και θα τραβάη τον δρόμον του. χωρίς διαδικασίαν. Ο σωφρονισμός θα επέλθη αμέσως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ

ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΟ ΝΕΟΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ – ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΦΘΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΒΕΪΚΟΖ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧ. ΟΡΟΙ

  • Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Η αυτονομία της ελληνικής Μικράς Ασίας αποτελεί λύσιν αβεβαίαν και εφήμερον. Τούτο καθίσταται αναμφισβητήτως εξ αυτών των πραγμάτων κατάδηλον. Είτε το Αυτόνομον κράτος τεθή όντως υπό την πραγματικήν προστασίαν της Κοινωνίας των Εθνών είτε όχι, είνε φανερόν ότι αν μη διά παντός τουλάχιστον επί μακρόν εισέτι χρόνον δεν δύναται να είνε αύταρκες, ούτε από στρατιωτικής ούτε από οικονομικής απόψεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΣΥΝΗΛΘΕ ΧΘΕΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Η αυτονόμησις της Μ. Ασίας – Ο στρατιωτικός νόμος

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ

Ο τόπος της Διασκέψεως – Ο Κεμάλ και το Μπεϊκός

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ κ. ΦΟΣ – ΑΙ ΕΥΧΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΙΣ ΤΟ ΜΠΕΪΚΟΣ
  • Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΥΜΩΣΙΣ ΕΝ ΙΤΑΛΙΑ – ΦΑΣΙΣΤΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Η ιστορική εξέλιξις – Σωφρονιστικαί εκστρατείαι και επιθέσεις – Είναι πολιτικόν κόμμα;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΟΠΛΟΣ

«Θέλουν να παραιτηθή ο Άναξ, ο Στρατηλάτης, ο μάρτυς Βασιλεύς, διά να επανέλθη ο αρχηγός των, ο κρονόληρος, όστις εις το γήρας του, με τέκνα έγγαμα, έγεινε και πάλιν γαμβρός διά να πάρη εις χείρας του μερικά εκατομμύρια. Και χάριν ενός τοιούτου τυχοδιώκτου πρέπει να φύγη ο Βασιλεύς και να καταργήσωμεν το Σύνταγμα! Τον αφίνει ο Λαός; Ανέχεται ο λαός να ίδη το είδωλόν του εγκαταλείπον την Χώραν; Ποτέ, και εις τον αιώνα τον άπαντα ποτέ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΥΔΡΑ ΜΕ ΜΙΑΝ ΜΟΝΗ ΚΕΦΑΛΗΝ

«Η βενιζελική Λερναία Ύδρα, λοιπόν, δεν έχει πολλάς κεφαλάς. Έχει μίαν και μόνην. Και μόνον όταν πέση η κεφαλή θα σωθώμεν οριστικώς από την σύσφιξιν των πλοκάμων της […] Όταν οι πυροσβέσται έχουν ενώπιοόν των τας φλόγας της εκραγείσης πυρκαϊάς δεν θα καθήσουν να περιμένουν όπως ανακαλύψουν την εστίαν του πυρός διά να την καταπολεμήσουν. Θα ενεργήσουν, συμπτωματικώς, όπως δύνανται καλλίτερα. Το ίδιον θα πράξουν και οι Ιεροί Λόχοι των Ελλήνων φασιστών ευρισκόμενοι ενώπιον των λυσσαλέων φλογών της αναρχίας, με τας οποίας ο βενιζελισμός περιζώνει τον τόπον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
  • ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Η εκτέλεσις των υπό της Κυβερνήσεως ληφθεισών αποφάσεων επίκειται πλέον και σήμερον ή αύριον θα φθάση το πρώτον άγγελμα περί της ενάρξεως ενός νέου προγράμματος, του οποίου η εφαρμογή πρέπει ν’ απαιτήση χρόνον ελάχιστον […] Δεν ηδύνατο η Ελλάς ν’ αναμένη ολίγον έτι; Όχι. Και δεν ηδύνατο να υπολογίση κακά ενδεχόμενα; Κακόν μεγαλείτερον εκ της εκκρεμότητος δεν υφίσταται άλλο […] Ο κύβος ρίπτεται και τιμή εις εκείνους, οίτινες ριπτόμενοι προς αυτούς δεν θ’ απορρίψουν»

  • ΦΑΣΙΣΤΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ – ΠΩΣ ΑΝΕΠΤΥΧΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΔΡΑΣΑΝ – ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 4 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΓΟΡΓΟΤΕΡΑ Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

«Η Διάσκεψις του Μπέϊκος θα χρησιμοποιήση κατά πάσαν πιθανότητα, ως βάσιν των συζητήσεών της τας προτάσεις του παρελθόντος Μαρτίου διά τον τερματισμόν της Ελληνοτουρκικής διαφοράς. Και μάλιστα ότι η Γαλλική Κυβέρνησις εν τη απαντήσει της προς την σχετικήν Αγγλικήν διακοίνωσιν, αφήνει να υπονοηθή ότι οι όροι της ειρήνης δύνανται να προσαρμοσθούν επί το ευνοϊκώτερον προς τας Ελληνικάς ανάγκας»

  • ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ – ΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΙ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος