Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η γαλλοκεμαλική συμφωνία εντείνει τα προβλήματα στις σχέσεις Αγγλίας – Γαλλίας και απομακρύνει την προοπτική εκδήλωσης συμμαχικής μεσολάβησης προς επίλυση του Ανατολικού ζητήματος, δεδομένου ότι ‘’συμφώνως προς ρητήν και κατηγορηματικήν δήλωσιν της Αγγλικής κυβερνήσεως, η μεσολάβησις των Δυνάμεων εις την Ελληνοτουρκικήν διαφοράν τότε μόνον θα ήτο εφικτή και αποτελεσματική, όταν εγένετο κατόπιν κοινής και ομοφώνου ενεργείας αυτών’’. Η εκτίμηση ότι τελικά ‘’η Αγγλία θ’ αναγκασθή να μετέλθη μάλλον ενεργόν πολιτικήν εις τα Ανατολικά πράγματα’’ χρησιμοποιείται για να δοθεί στην κοινή γνώμη, η αναγκαία αισιοδοξία…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

«Αι συζητήσεις αι διεξαχθείσαι κατά την πρώτην συνεδρίασιν της νεοσυστάτου ‘’συνομοσπονδίας των επαγγελματιών της Ελλάδος’’ αποδεικνύουν ότι ευρισκόμεμεθα απέναντι συνασπισμού της αισχροκερδρείας. Διότι μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπον οφείλει να εξηγηθή η γενομένη υπό του τμήματος Αθηνών πρότασις περί καταργήσεως παντός προληπτικού ή κατασταλτικού μέτρου κατά της αισχροκερδείας»

  • Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΚΑΤΙ ΕΙΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ…

«Η απάντησις της Γαλλικής κυβερνήσεως εις την διακοίνωσιν της Αγγλίας θα διευκρινίση την κατάστασιν. Θ’ αναμείνωμεν αυτήν άνευ φόβου και με την βεβαιότητα ότι θα διαλύση τα επικαθήσαντα εις την Ανατολικήν εκκρεμότητα νέα νέφη την στιγμήν ακριβώς καθ’ ην καταβάλλονται προσπάθειαι προς οριστικήν διαλεύκανσιν. Αν συμβή το εναντίον και οι Αγγλικοί φόβοι αποδειχθούν βάσιμοι, πρέπει συνάμα και ν’ αναμείνωμεν νέον προσανατολισμόν των Δυνάμεων εις το Ανατολικόν, όστις αναμφιβόλως δεν πρόκειται να είνε δυσάρεστος δι’ ημάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Αυτό είνε το πρόγραμμα των Φιλελευθέρων. Μακράν το μίσος! Κάτω τα πάθη! Ας επανεγερθή ο ναός της Αγάπης εις τα τίμια στήθη του Ελληνικού Λαού»

  • ΑΪΣΤΑΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Αϊνστάϊν και αι θεωρίαι του. Πώς εφαρμόζονται εις την πραγματικότητα. Η φιλοσοφία της μόδας

«Κατ’ αυτόν η αξία κάθε φαινομένου είνε σχετική με τον παρατηρητήν του. Αλλ’ η εισαγωγή του υποκειμενισμού δεν καταστρέφει την φυσικήν εφ’ όσον διατηρεί τας εξισώσεις της […] Ο Αϊνστάϊν εξ άλλου καταργεί την αντίληψιν της ενότητος του χρόνου. Ο χρόνος δεν έχει πλέον ενιαίαν αξίαν, ούτε έχει οντότητα καθ’ εαυτόν. Υπάρχουν αντιθέτως τόσοι τοπικοί χρόνοι σχετικοί και άνισοι μεταξύ των…’’ Δηλαδή; Δηλαδή χαίρε βάθος αμέτρητον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο κ. ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΙΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ. ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟ ΣΤΑΛΕΝ ΕΚ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

«Και τις οίδεν αν εξ αποπείρας, ήτις θα προκαλέση πολλά δύσπιστα μειδιάματα, αλλ’ ης η πραγματοποίησις είνε ευχερεστέρα ή όσον υποτίθεται αν εύρη τους καταλλήλους αποστόλους της, δεν αναπηδήση η πανατολική αύτη ομοσπονδία, ης ο σπόρος υπάρχει εις το γλογερόν άσμα του Ρήγα και ήτις θ’ αποτελέση θάττον ή βράδιον κοινήν συνείδησιν των λαών, οίτινες μετά τα φρικτά βάρη του μεγάλου πολέμου, θα είνε αδύνατον πλέον να ζήσωσι μεμονωμένοι και ένοπλοι ως πρότερον;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΟΤ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ
  • ΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΝ ΦΑΣΜΑ

«Αι τρεις λοιπόν εκείναι προϋποθέσεις επί των οποίων υπολογίζουσα η αγγλική πολιτική θα εστηρίζετο επί της Ελλάδος, ‘’η Ελλάς να είνε νικήτρια, να έχη τοπικόν γόητρον, και να εμπνέη άκραν εμπιστοσύνην εις Λονδίνον’’ υφίστανται επιβλητικαί και αδιαφιλονίκητοι πάντοτε και εις άυξουσαν κλίμακα. Θα έπαυον υπάρχουσαι, μόνον εάν ο κεμάλ ηδύνατο ποτέ ν’ ανατρέψη το αδιάρρηκτον τείχος του Ελληνικού Μετώπου και να ας ρίψη εις την θάλασσαν»

  • ΝΕΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ. ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΙΣΤΟΡΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ ΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΙΣ

«Αλλά το κατασκεύασμα των κ.κ. Μπουγιόν-Κεμάλ-Μπριάν, δεν πλήττει μόνον καιρίως τον Ελληνισμόν (…) αλλ’ έρχεται να πλήξη καιριώτατα τας θεμελιώδεις γραμμάς της Ανατολικής πολιτικής της Αγγλίας. […] Η υποβόσκουσα διάστασις ανήλθεν εις την επιφάνειαν, η δε προκαλούσα εν τη περιπτώσει ταύτη, είνε η Γαλλία. Η Αγγλία συνηθίζει προκαλουμένη να κατέρχεται εις την πάλην βραδέως, αλλά περιεσκεμμένως, όπως συνηθίζει αντί ενός ραπίσματος να ανταποδίδη δύο»

  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΥΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

«Η απροσδόκητος Αγγλογαλλική διάστασις παρέχει δωρεάν εις το Νηπιαγωγείον της ‘’Ηνωμένης’’ πολιτικώς δύο ανεκτίμητα πρακτικά διδάγματα. Πρώτον επί του κεφαλαίου του κύρους των συνθηκών. Δεύτερον επί του κεφαλαίου της Αυτοτελείας […] Οιαδήποτε δε και αν είνε η λύσις, η οποία θα δοθή εις την απροσδόκητον αυτήν περιπέτειαν, η ‘’αυτοτέλεια’’ απομένει προϊόν Ελληνικόν, προωρισμένον διά την εσωτερικήν κατανάλωσιν, και το οποίον ήρχισαν, υποθέτομεν, ν’ απορρίπτουν και οι εντόπιοι καταναλωταί του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Ας μη πλανάται η Κυβέρνησις, αλλ’ ούτε και να γελοιοποιή εαυτήν ακολουθούσα συμβουλάς και νουθεσίας ανθρώπων, οι οποίοι είνε γνωστόστατοι εις την Κων/πολιν. Ό,τι φοβείται ευτυχώς, θα γίνη και θα γίνη πανηγυρικώτατα. […] Το Πατριαρχείον θέλει ανπερθέτως τον κυβερνήτην του και ο δούλος ελληνισμός τον Εθνάρχην του»

  • Η ΔΙΑΣΤΑΣΙΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ. ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΔΕΝ ΕΞΕΔΗΛΩΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ. ΣΥΝΗΦΘΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

«Συμφώνως προς ρητήν και κατηγορηματικήν δήλωσιν της Αγγλικής κυβερνήσεως, η μεσολάβησις των Δυνάμεων εις την Ελληνοτουρκικήν διαφοράν τότε μόνον θα ήτο εφικτή και αποτελεσματική, όταν εγένετο κατόπιν κοινής και ομοφώνου ενεργείας αυτών και μετά προηγουμένην τελείαν συνεννόησιν. Είχομεν ούτω την δήλωσιν ότι η ομοφωνία των Δυνάμεων ήτο απαραίτητος προϋπόθεσις διά την μεσολάβησιν, ορθώς δε κρίνει η Λονδίνειος ‘’Σημαία’’ ότι μη υπαρχούσης ομοφωνίας η μεσολάβησις καθίσταται δυσχερής, τουτέστιν αδύνατος»

  • ΩΡΑ 5Η ΠΡΩΪΝΗ – ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΙ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ – ΓΟΥΝΑΡΗ

ΑΙ ΔΙΕΞΑΓΟΜΕΝΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ. ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ‘’ΕΙΡΗΝΗ ΗΜΙΝ’’

«Η πολιτική του μίσους και της εκδικήσεως δεν θα εύρη εις τας τάξεις ημών πλέον ουδέ ένα οπαδόν […] ΕΙΡΗΝΗΝ ζητούμεν παρά των κρατούντων σήμερον. Δεν την ζητούμεν ημείς μόνοι. Την ζητεί ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός. Αλλ’ αν και διά την εσωτερικήν ειρήνευσιν οι κυβερνώντες αποδειχθώσιν ανίκανοι, την ΕΙΡΗΝΗΝ ανά μέσον του Ελληνικού Λαού, σύμπαντος του Ελληνισμού, υπόσχεται να την δώση εις το ακέραιον το κόμμα των Φιλελευθέρων»

  • ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΞΥΠΝΗΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΓΝΩΣΘΕΝΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟ-ΚΕΜΑΛΙΚΗΣ

ΜΕΤΡΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ

‘’ΑΦΟΥ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΧΘΡΑΝ ΑΓΚΥΡΑΝ ΔΙΑΤΙ Η ΑΓΓΛΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΟΝ ΕΛΛΑΔΑ;’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΥΨΩΘΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΥΓΜΗ

«Διότι η Γαλλοκεμαλική συμφωνία, απετέλει, ως απεδείχθη, Γαλλοτουρκικήν Συνθήκην. Μονομερής δε Γαλλοτουρκική Συνθήκη απετέλει προδοσίαν κατά της Αγγλίας και της Ιταλίας, αυτή καθ’ εαυτήν, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου διά των εν αυτή όρων […] Απετέλει δε αχαρακτήριστον προδοσίαν κατά της Ελλάδος ως Κράτους και κατά του Ελληνισμού ως Φυλής, τον οποίον η Γαλλία έρχεται διά της Συνθήκης ταύτης να εξοντώση, αγωνιζομένη να επανιδρύση την Τουρκικήν Αυτοκρατορίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΝ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ

«Η Ελληνική πολιτική εν προκειμένω είνε νομίζομεν σαφώς κεχαραγμένη. Αποβλέπουσα εις την εν αρμονία μεθ’ όλων των Συμμάχων λύσιν του Μικρασιατικού ζητήματος ελπίζει ότι η συμφωνία του κ. Μπουγιών, την οποίαν υπηγόρευσαν άδικοι ή δίκαιοι φόβοι δεν θίγει τα αφορώντα την Ελλάδα εδαφικά ζητήματα. […] Η νομιμοφροσύνη και η ειλικρίνεια της κυβερνήσεως του κ. Μπριάν θέλομεν να πιστεύωμεν ότι θα διαλάμψουν εις τας εξηγήσεις αίτινες δίδονται και εις εκείνας αι οποίαι θα ηδύναντο να δοθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΡΩΣΣΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ
  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

«Το παγκόσμιο προλεταριάτο γιορτάζει σήμερα την πιο μεγάλη και ιστορική γιορτή, την επέτειο της Ρωσσικής Επαναστάσεως […] Σήμερα είνε η 4η επέτειος. Το γεγονός ότι εβάσταξε τέσσερα ολόκληρα χρόνια περικυκλωμένη από μίαν λυσσασμένην αντίδρασιν της Διεθνούς κεφαλαιοκρατίας είνε όχι μοναχά σημαντικό, αλλά και εκδηλωτικό της ζωτικότητος της πρώτης Κομμουνιστικής Επαναστάσεως που ευαγγελίζεται και προετοιμάζει την παγκόσμιον κοινωνική επανάστασιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑΣ ΑΓΓΛΙΚΑΣ
  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΥΝΟΕΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΩΣ ΤΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΔΙ’ ΗΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

«Το συμπέρασμα είνε το εξής! Ή θα επέλθη εξ ανάγκης η αναβολή ΠΑΣΗΣ ΛΥΣΕΩΣ του Μικρασιατικού ζητήματος και θ’ αφεθή επί της χώρας ταύτης να ισχυροποιηθή εκ νέου ο Μουσουλμανισμός, τουθ’ όπερ ΑΔΥΝΑΤΟΝ, διότι η Άγκυρα πλησιάζει πολύ προς την Μόσχαν. Ή θα επέλθη εξ ανάγκης επίσης η λύσις του όλου Ανατολικού ζητήματος, εν τω οποίω θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

«Οποιοσδήποτε φαίνεται ότι μεταξύ Λονδίνου και Παρισίων υφίσταται ήδη μία πολύ μεγάλη ψυχρότης και παρεξήγησις, δυσχεραίνουσα σοβαρώς την επίλυσιν του Ανατολικού ζητήματος. Τούτο δε, από Ελληνικής απόψεως δεν φαίνεται καθόλου δυσάρεστον, δεδομένου ότι και η Αγγλία θ’ αναγκασθή να μετέλθη μάλλον ενεργόν πολιτικήν εις τα Ανατολικά πράγματα, εκτός αν η Γαλλική Κυβέρνησις, διαβλέπουσα το επικίνδυνον της πλέον ή φιλοτούρκου πολιτικής της, νομίση φρονιμώτερον να συνεννοηθή μετά πλειοτέρας ειλικρινείας προς την κραταιάν σύμμαχόν της, την Αγγλίαν»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος