Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Μερίδα του Τύπου καλλιεργεί ελπίδες για συμμαχική στήριξη της Ελλάδας με στόχο την κατάληψη της Κων/λης. Με αφορμή τις υπάρχουσες ζυμώσεις μεταξύ των Συμμάχων ‘’διά την στάσιν την οποίαν θα τηρήσουν απέναντι του Κεμάλ μετά τας τελευταίας αποδείξεις της Τουρκικής κακοπιστίας’’,  η φιλοκυβερνητική δημοσιογραφική πένα δημιουργεί κλίμα υπεραισιοδοξίας στην κοινή γνώμη. Ωστόσο δεν έχει καθορισθή ακόμη ο τρόπος και η έκτασις της Συμμαχικής δράσεως’’ και το τοπίο παραμένει ασαφές…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ

«Από σήμερον ενώπιον της Συνελεύσεως θ’ αρχίση η συζήτησις περί της μεταρρυθμίσεως του πολιτεύματος […] Ευρισκόμεθα απέναντι αντιλήψεων οπισθοδρομικών, αίτινες δεν ανήκουν ασφαλώς εις ωρισμένα άτομα, αλλ’ εις ολόκληρον τάξιν εννοούσαν να επαναφέρη την Ελλάδα εις τα συστήματα τα καθιερωμένα προ μιας τριακονταετίας, τα οποία διά μακρών αγώνων μετεβλήθησαν, και προσπαθούσαν ν’ αποκαταστήση εις ακέραιον την ολιγαρχίαν της αχαλινώτου βουλευτοκρατίας»

  • Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ

«Το βορειοηπειρωτικόν ζήτημα δεν θα λυθή με καμμίαν αλβανικήν αυθαιρεσίαν. Θα λυθή όταν έλθη η ώρα του και όχι προς ζημίαν της ελληνκωτάτης Βορείου Ηπείρου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

«Η απομόνωσις, υπέρ της οποίας από της πτώσεώς του δεν έπαυσε να ραδιουργή το βενιζελικόν κόμμα, αίρεται βαθμιαίως, και θάττον ή βράδιον με την δύναμιν των πραγμάτων η μετεκλογική Ελλάς θα συνδεθή διά συμφωνιών και συνθηκών, εξ ων θ’ απορρεύση η προστασία των συμφερόντων της. Αλλά καμμία θυσία της αυτοτελείας, υφ’ ην έννοιαν αντιλαμβάνεται αυτήν, δεν θα συνοδεύση τας συμφωνίας ταύτας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΔΙΑΤΙ ΤΟΝ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΜΕΝ

«Η Ελληνική Κυβέρνησις αγνοεί. Ουδέ ενδιαφέρεται να μάθη τίποτε περί μεταστροφής της Αγγλικής πολιτικής. Ουχ’ ήττον αισιοδοξεί. […] Και ελπίζει πιστεύουσα φιλαρέσκως ότι (…) ήλθε η στιγμή να υποκύψη η Αγγλία εις την ανάγκην, αν μη να γονατίση προ των ποδών μας, τουλάχιστον να πέση άνευ όρων εις τας αγκάλας μας. […] Η πολιτική της μοιρολατρείας και της δημοκοπίας, δεν εσυμβιβάζετο με το χαρακτήρα, τη δύναμι, την αυτοπεποίθησι του Βενιζέλου. […] Δι’ αυτό νοσταλγούμε ένα Βενιζέλο. Διότι αντί όλων αυτών των κακομοιρισμών, εκείνος θα ευρίσκετο –απλούστατα- σήμερα εις το Λονδίνον, διά να στείλη από εκεί τον Ελληνικό στρατό και στην Πόλι!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

«Η Συνθήκη επομένως των Σεβρών ετέθη εν ισχύι και εφαρμόζεται από μακρού χρόνου υπό της Ιταλίας και δη κατά τρόπον απολύτως αναμφισβήτητον και παταγώδη, η δε εκκένωσις της Δωδεκανήσου έδει και δέον να εκτελεσθή πάραυτα άνευ προσχηματικών παρελκύσεων και αναβολών, ως αρμόζει εις Μεγάλην Ευρωπαϊκήν Δύναμιν και επιτακτικώς επιβάλλουν η υπογραφή, το καθήκον και η τιμή της Ιταλίας»

  • Η Α.Μ. Ο ΜΠΕΜΠΗΣ

«Λέγουν ότι εις την Αμερικήν όλοι τρέχουν ακατασχέτως. Τρέχουν όπως τους διατάξη ο Μπεμπές και αν τους επιτρέψη η Α. Μεγαλειότης του. Εδώ : ‘’Μουρή σουσουράδα, στραβομάρα έχης να πάρης αυτό το μυξιάρικο στο πεζοδρόμιο;’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΑΚΤΑΙΩΡΟΙ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ ΤΑ ΚΕΜΑΛΙΚΑ ΠΛΟΙΑ
  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Ο Άγγλος Πρωθυπουργός απήντησεν αρνητικώς εις τον βουλευτήν, όστις ηρώτησεν, εάν η Αγγλία ή τις των άλλων Συμμάχων επρότεινε πολεμικήν ενίσχυσιν της Ελλάδος προς αντιμετώπισιν της κατά της Κων/πόλεως και των Στενών απειλουμένης Κεμαλο-Μπολσεβικικής επιθέσεως. […] Ότι μία ζύμωσις κρισίμου σοβαρότητος τελείται εις την Αγγλικήν πολιτικήν είνε αναμφισβήτητον. Ότι της ζυμώσεως ταύτης αναγκάζονται να μετέχουν και αι άλλαι Δυνάμεις είνε δύσκολον να το αρνηθή κανείς. […] Εάν όμως δυνάμεθα να εικάσωμεν ότι η Αγγλική κυβέρνησις κατέληξεν ήδη διά λ/σμόν της εις οριστικάς αποφάσεις, δεν φαίνεται να επήλθεν ακόμη συνεννόησις και συμφωνία και μετά των άλλων Δυνάμεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΕ Η ΕΝΙΣΧΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Συμφέρον σήμερον, ουχί της Ελλάδος μόνον, αλλά της Ευρώπης, είνε η ενίσχυσις ημών διά παντός μέσου όπως καταλάβωμεν την Κωνσταντινούπολιν και ανατρέποντες τας Κεμαλικάς δυνάμεις, ανατρέψωμεν και τα ολέθρια σχέδια των εχθών εν τη γενέσει των, ιδρύσωμεν δε τον μεγαλείτερον και ισχυρώτερον προμαχώνα κατά των κινδύνων της αύριον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΣΟΒΑΡΩΤΕΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕΝ !

«Ο τρόπος, με τον οποίον ο Κυβερνητικός Τύπος εμφανίζει εκάστοτε την στάσιν των Δυνάμεων απέναντι της Ελλάδος, θα ήτο παιδαριώδης, αν δεν ήτο και κάπως τραγικός. […] νέα ζύμωσις, νέαι σκέψεις, νέοι προσανατολισμοί, παρέχουν εις την Ελλάδα στάδιον ενεργείας, από την οποίαν είνε δυνατόν να προέλθουν μεγάλα ωφελήματα. […] Διά να γίνουν αυτά χρειάζεται και ο λαός να είνε ειδοποιημένος ειλικρινώς περί της καταστάσεως. Ό,τι δε βλέπομεν γραφόμενον τας ημέρας αυτάς δεν πείθει περί τούτου. Αμτιθέτως, αποδεικνύει ότι δεν θέλομεν ν’ αντιληφθώμεν την σοβαρότητα της καταστάσεως, ότι εξακολουθεί η περίοδος του ρωμαντισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΘΛΙΒΕΡΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ

«Μέσα εις τον θόρυβον της υπεραισοδόξου δημοσιογραφικής ειδησεολογίας των τελευταίων ημερών, επρόβαλαν δύο δηλώσεις του Λόϋδ Τζωρτζ, ικαναί να προκαλέσουν βαθύτατον σκεπτικισμόν. […] Ας ευχηθώμεν προσεχώς άλλας δηλώσεις του Άγγλου Πρωθυπουργού να διαλύσουν την οδύνην την οποίαν δοκιμάζει η ψυχή του ελληνικού λαού από την ανάγνωσιν των ανωτέρω δηώσεών του και η οποία επεκτείνεται από την αδιαφορίαν και ακινησίαν των κυβερνητών του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΙΜΕΘΑ ΜΟΝΟΙ;

«Οι λόγοι του Βρεττανού Πρωθυπουργού δεν είνε αρθρογραφία ανεύθυνος. Και οι λόγοι ούτοι δεν βλέπομεν να εγκαινιάζουν καμμίαν Ελληνο-Βρεττανικήν συμμαχίαν και καμμίαν Ελληνο-Βρεττανικήν σύμπραξιν εις τον Ελληνο-Τουρκικόν πόλεμον, όπως εδόθη εις τον Λαόν να πιστεύση. […] Είμεθα μόνοι άνευ υποστηρικτών και άνευ συμμάχων; Ναι ή όχι; Και αν ναι, διατί ο Λαός απατάται;»

  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

«Διά της συνθήκης των Σεβρών η Ελλάς ανέλαβε την υποχρέωσιν να άρη την μεσεγγύησιν των Οθωμανικών κτημάτων της β’ κατηγορίας, δηλ. των Οθωμανών υπηκόων. Περί των εγκαταλελειμμένων κτημάτων των ανηκόντων εις μη αποκτήσαντες την Οθωμανικήν ιθαγένειαν ουδέν αναφέρει η Συνθήκη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΗΟΨΙΩΝ. ΑΠΛΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ, ΑΛΛ’ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΠΑΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ ΚΥΚΛΟΙ

«Αν εις την Ελλάδα δεν επετράπη να κηρύξη μόνη τον αποκλεισμόν τούτον, δεν φαίνεται πιθναόν, ότι οι ωρισμένοι εν Κωνσταντινουπόλει συμμαχικοί κύκλοι θ’ αποφασίσουν ν’ απαγορεύσουν τούτο και εις την Μεγάλην Βρεττανίαν. Η δε επικειμένη ενέργεια του αποκλεισμού, αν ήτο δυνατόν να γίνη αιφνηδιαστικώς, θα έφερεν εις φως περιεργότατα πράγματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ !

«Ο πόλεμος εν Ανατολή έπαυσε να είναι πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Κεμάλ. Είναι πόλεμος πλέον μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. […] Ας είνε βέβαιοι όμως οι λαμπροί αυτοί κύριοι και εκ του ασφαλούς πατριώται, οι τόσον πρόθυμοι να θυσιάσουν τον Ελληνικόν λαόν εις τα συμφέροντα των Ευρωπαίων τραπεζιτών, μόνον και μόνον όπως διατηρήσουν την αξουσίαν, ότι κάμουν λογαριασμόν χωρίς τον ξενοδόχον. […] Ο Ελληνικός λαός θέλει ειρήνην. Και ας φροντίσουν να του την δόσουν εγκαίρως, διότι υπάρχει φόβος να την πάρη μόνος του. Και αλλοίμονόν τους τότε!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ

«Αλλ’ η αποκατάστασις των επί της Τυραννίας παθόντων, δεν ήτο αντικείμενον ελέους και οικτιρμών του Κράτους και της Πολιτείας. Ήτο ο όρος της νέας υποστάσεως του καταλυθέντος Πολιτεύματος, η ηθική αυτού δύναμις, το βάθρον της Θεμελιώσεως του νέου Κράτους […] Πληττόμενος δε σήμερον ο λαός εις τα καίρια και περιφρονούμενος εις τα δεινοπαθήματά του έχει όλον το δικαίωμα να διαμαρτηρηθή προς το Κράτος ουχί ζητών έλεος και χάριν, αλλ’ αξιών άμεσον και πραγματικήν αναγνώρισιν του δικαίου του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Μαΐου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

«Εφ’ όσον η Τουρκία παραμένη εν Κων/πόλει ανενόχλητος αποτελεί κίνδυνον διά το πολυπληθέστατον Ελληνικόν στοιχείον και συνεπώς η Ελλάς οφείλει να λάβη παν μέτρον τείνον προς εξασφάλισιν αυτών. […] Δεν αποκλείεται η εκδήλωσις και της τελευταίς Τουρκικής αγριότητος κατά την διάρκειαν των μεταξύ των Συμμάχων συνεννοήσεων, αυτήν δε την εκδήλωσιν φροντίζει βεβαίως η Ελλάς να κανονίση πώς θα προλάβη»

  • Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος