Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διπλωματικής περιοδείας της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής στις συμμαχικές κυβερνήσεις και με ελάχιστη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, η αρθρογραφία περιορίζεται σε σενάρια, θετικά ή αρνητικά. Η κοινή γνώμη αργά αλλά σταθερά επιχειρείται να διαμορφωθεί υπέρ της συμμαχικής ειρηνευτικής μεσολάβησης για την οποία θα πρέπει να δοθούν ανταλλάγματα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ

«Η οργάνωσις των μισθωτών αστών οφείλει να προσλάβη τον μόνιμον τύπον των εργατικών οργανώσεων, τον οποίον επιβάλλει η ανάγκη της διαρκούς και αγρύπνου αντιδράσεως κατά της εκ μέρους του κεφαλαίου εκμεταλλεύσεως. […] Όταν δε αποκτηθή η συνείδησις τάξεως και όταν πραγματοποιηθή η κοινή και ισχυρά οργάνωσις αυτών, τότε μόνον θα παύσουν να γίνωνται θύματα εκμεταλλεύσεως και να ζητούν ικετευτικώς, όπως τώρα, μίαν πενιχράν βελτίωσιν του μισθού των»

  • ΝΑ ΟΜΙΛΗΣΗ ΤΑΧΕΩΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

«Οι Σύμμαχοι, οίτινες αναμφιβόλως τελούν εν γνώσει και των διαθέσεων του εχθρού θα έχουν πλέον σταθερά δεδομένα, άτινα θα οδηγήσουν τας αποφάσεις των. […] Το ζήτημα ανάγεται πρωτίστως εις τον κύκλον της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Ο κ. πρωθυπουργός, αδιαφορών προς τας ψευδαισθήσεις αυτού, θα προτείνη το πρακτέον αναλόγως των εντυπώσεων τούτων ενδεδειγμένων αποφάσεων. Και το Έθνος θα τον ακολουθήση εις την πρωτοβουλίαν του με ακλόνητον εμπιστοσύνην»

  • ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΑΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ…

«Ας μην παραπλανώνται από την φαινομενικήν σιγήν και απάθειαν. Η λαϊκή οργή αρχίζει εκχειλίζουσα. Και εάν θα ήθελαν να βολιδοσκοπήσουν την κοινήν γνώμην, δεν θα είχαν να πράξουν έτερόν τι ή να διενεργήσουν αναπληρωματικήν τινα εκλογήν – αλλ’ ελευθέραν βεβαίως. Θα έβλεπον τότε, ότι είνε ανεκκλήτως πλέον καταδικασμένοι από τον λαόν, ου η εναντίον των ασυγκράτητος αγανάκτησις είνε ανάλογος της απαραδειγματίστου απάτης, ης έπεσε  τραγικόν θύμα μετά δεκαετή μεγαλουργίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ;

«Ο παλαιοκομματισμός θα ήτο αξιοθαύμαστος, αν δεν ήτο ολέθριος. Η ευστροφία μεθ’ ης αλλάσσει σύνθημα, άποψιν, μέτωπον, είνε εκπληκτική  […] Μέχρι της χθες διάπυρος κήρυξ της ‘’αυτοτελείας’’, διελάλει ότι περιεφρόνει την φιλίαν των Δυνάμεων, διότι δεν έχει την ανάγκην των, αφού τον Ανατολικόν Γόρδιον θα λύση μόνη η ελπίς. Σήμερον, ότε ο ηγέτης του διαπιστοί και εμπράκτως την έχθραν των πρώην Συμμάχων μας, η στάσις των αποδίδεται εις συμφέροντα και μόνον εις συμφέροντα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΥΝΗΝΤΗΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ
  • ΠΟΥ ΤΕΙΝΟΥΝ ΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
  • ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΝΙΚΗΣ

ΠΟΛΥ ΚΑΚΑΙ ΩΡΑΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ. ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΑΡΙΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΧΘΡΙΚΑΣ ΤΑΞΕΙΣ. ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΣ ΕΠΙΜΕΙΝΗ ΟΛΙΓΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΩΝ ΗΔΗ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΗ. ΑΥΤΟΜΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Αν πρόκειται να ησυχάση η Ελλάς από τους Τούρκους, το τοιούτον δεν θα το κατορθώση με την υπογραφήν διαφόρων κουρελοχάρτων, τα οποία θα φέρουν την σφραγίδα του πρώτου τυχόντος Μεχμέτ και του πρώτου τυχόντος Κεμάλ. Θα ησυχάση τότε μόνον, όταν οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι αι Ελληνικαί κατά ξηράν και θάλασσαν δυνάμεις είνε ισχυραί, ώστε να τοις επιβληθούν εις πάσαν στιγμήν. […] Ο αγιασμός του αφοπλισμού είνε καλός ως κήρυγμα. Αλλ’ η ασφάλεια, την οποίαν παρέχει ο γάτος ενός ισχυρού στρατού και στόλου, είνε πολύ σημαντική, ώστε να απορριφθή διά μίαν ιδέαν»

  • ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ

«Έως τότε όμως δεν θα χαθή καιρός πολύτιμος; Και έως τότε υπάρχει τουλάχιστον ελπίς ότι οι αποτελούντες την Αποστολήν θα εννοήσουν την ανάγκην όπως βραχύνουν όσον το δυνατόν το χρονικόν διάστημα της εκκρεμότητος; […] Και δεν λησμονούμεν ότι, αφ’ ης η Κυβέρνησις Γούναρη υπεσχέθη εις εαυτήν και εις τον Ελληνικόν Λαόν να έλθη εις επαφήν με τους Συμμάχους, εδόθη καιρός να γίνουν δωδεκάδες ολόκληροι ταξειδίων από των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών εις την Άγκυραν και τανάπαλιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΡΩΫΤΕΡ

«’Ω βεβαίως δεν συνήντησεν η Ελληνική αποστολή παρά τον Τάμεσιν την ψυχρότητα, την δυσμένειαν, την εχθρότητα και την δυσπιστίαν που συνήντησε παρά τον Σηκουάναν, αλλ’ ωρισμένως αντίκρυσε το ίδιον απροχώρητον…»

  • ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ. ΠΩΣ ΘΕΤΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΑΙ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

Τα σχολεία κινδυνεύουν. Επαπειλείται η διάλυσίς των. Ανάγκη αμύνης

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΗ

«Ότι ο κ. Γούναρης προέβη εις προτάσεις, άδηλον ποίας, βεβαιούται πανταχόθεν και μόνον το περιεχόμενον αυτών παραμένει άγνωστον. Και είναι εύλογος η ανησυχία του Ελληνικού Κοινού περί του είδους και της εκτάσεως των Ελληνικών προτάσεων […] Θα είμεθα εις άκρον ευχαριστημένοι και έτοιμοι να του σφίξωμεν το χέρι, εάν κατορθώση να φέρη εις ακέραιον παν ό,τι παρέλαβεν από του Νοεμβρίου του πρελθόντος έτους, έστω και αν προς τούτο εγένοντο, όσαι δεν ώφειλον μεγάλαι θυσίαι και δαπάναι του Ελληνικού Λαού»

  • Η ΓΑΛΛΟ-ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΜΕΒΛΕΒΗΔΕΣ, ΜΠΕΚΤΑΣΗΔΕΣ, ΚΙΖΙΛΜΠΑΣΗΔΕΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΟΝ

«Οπωσδήποτε, επανερχόμενος μετά τινας ημέρας ο κ. Γούναρης, θα ευρεθή εις την ανάγκην να ομιλήση. Και να ομιλήση, ουχί τυπικώς, ουχί με γλώσσαν κοινοβουλευτικήν, συνήθως κυβερνητικών ασαφειών. Ο κ. Γούναρης ομιλών την φοράν ταύτην προς το Έθνος, θα ομιλήση, διότι οφείλει να το πράξη, γλώσσαν ειλικρινείας και γενναιότητος. Και είτε πέση, είτε παραμείνη ακολούθως κυβερνήτης της χώρας ο κ. Γούναρης, η Ελλάς οπωσδήποτε θα γνωρίση πού κείνται πραγματικώς τα διάφορα ζητήματά της»

  • ΠΩΣ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ
  • Η ΕΣΠΕΡΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΜΕΤΑ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

«Ως έχουσι τα πράγματα σήμερον, η Ελλάς δεν έχει να φοβήται τίποτε, ούτε εκ της στρατιωτικής καταστάσεως της Ανατολής, ούτε εκ της πολιτικής καταστάσεως της Δύσεως. […] Εν τω μεταξύ η Ελλάς ενισχύουσα τους πόρους αυτής διά του συντελουμένου μεγάλου δανείου, ηθικώς ακμαία, στρατιωτικώς ρωμαλέα θέλει αποβή ισχυρότατος παράγων δυνάμεως και επιβολής και τοιούτος, ώστε να εδραιώση το κράτος αυτής εν Ανατολή, σεβαστόν εις τους φίλους της και τρομερόν εις τους εχθρούς της»

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΓΚΤΩΝΟΣ

«Η ανάγκη η οποία ενέπνευσε και εκείνους οι οποίοι έσχον την πρωτοβουλίαν της ειρηνευτικής ταύτης προσπαθείας και τους άλλους οι οποίοι ηκολούθησαν υποκύπτοντες εις το ρεύμα της, υπήρξε μία και αδιαίρετος. Ανάγκη ζωής και θανάτου. Ανάγκη όπως θεμελιωθούν επί στερεωτέρων βάσεων αι μεταξύ των λαών σχέσεις, ανάγκη όπως ανασυγκροτηθή ο οικονομικός των βίος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΡΓΑΤΕΣ, ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΑΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΣΧΟΥΣΑ ΡΩΣΣΙΑΝ
  • ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

«Το Υπουργείον επεμβαίνον -και επεμβαίνον κατά φανεράν παραβίασιν και παρερμηνείαν των άρθρων του νόμου επί των οποίων λέγει ότι στηρίζεται- και ζητούν όπως οι τραυματίαι εμπιστευθούν την τύχην τους και τα ζητήματά τους εις τα πρόσωπα αρεσκείας του, όχι δε της εμπιστοσύνης των μελών, δεν θέλει να κάμη άλλο παρά να εξασκήσει πίεσιν επάνω στη συνείδηση των τραυματιών. Ο σκοπός αυτός είνε φανερός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΠΑΡΑΜΟΝΗΝ ΤΟΥ
  • ΗΡΧΙΣΑΝ ΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ
  • ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΚΕΡΔΟΣ

«Το μέγιστον λοιπόν κέρδος όπερ πρέπει να ευχόμεθα εκ της αποστολής των κ.κ. Γούναρη και Μπαλτατζή πρέπει να είνε αυτό : Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ της ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. Εξ αυτού εξαρτώνται όλα τα λοιπά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΜΕΓΑΛΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΙ

«Αλλ’ ακριβώς η κατάστασις αύτη δίδει πλήρες δικαίωμα εις την Αγγλίαν ν’ αναλάβη πλήρη ελευθερίαν ενεργείας εις την Ανατολήν, όπου έχει να προασπίση ζωτικώτατα συμφέροντά της, ενώ αφ’ ετέρου η Ελλάς παραγκωνιζομένη εις τα τιμιώτερα δίκαιά της και έχουσα ν’ αντιμετωπίση ξηένα συμφέροντα, οφείλει να ισχυροποιήση επί πλέον το ακλόνητον Μικρασιατικόν μέτωπόν της, και ν’ αναμείνη ήρεμος και σταθερά την εξέλιξιν των γεγονότων»

  • Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Ενδιαφέρουσαι αγορεύσεις εν τη Ναυτική εκθέσει ‘’OLYMPIA’’ του Λονδίνου. Μεταφορικά μέσα και ευκολίαι. Το μέλλον της βιομηχανίας ταύτης και στατιστικαί εισαγωγής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος