Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για τον ‘’κρισιμώτατον αφ’ όσους διεξήγαγεν η Ελληνική Φυλή’’ αγώνα, ο Κεμάλ θέτει όρους ζητώντας την προκαταβολική εκκένωση της Θράκης και της Σμύρνης. Είναι προφανές ότι το συμμαχικό διάβημα συνέβαλε στην εκ μέρους της Άγκυρας διατύπωση όρων, δεδομένου άλλωστε ότι κάποιοι από τους συμμάχους, απεύχονται τη νίκη των ελληνικών στρατευμάτων στο Μικρασιατικό μέτωπο.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ – ΟΙ ΤΣΕΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΖΩΝΗΣ

«Το Στρατηγείον μας όμως είνε εν πλήρει γνώσει της αμυντικής οργανώσεως του εχθρού […] Είνε γεγονός ότι ουδέποτε η Ελλάς παρέταξε τόσον τελείως ωργανωμένον, τόσον εμπειροπόλεμον, αλλά και τόσον φρονηματισμένον στρατόν. Όπως επίσης είνε αληθές ότι ουδέποτε αντιμετώπισε τόσον σκληρόν αγώνα ως ο επικείμενος, διά του οποίου πρόκειται να κλείση ο επικός κύκλος των αγώνων της νεωτέρας Ελλάδος διά την εθνικήν της παλιγγενεσίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΘΟΙ ΤΩΝ ΔΕ

«Μετ’ ολίγας ημέρας το τηλεβόλον θα σημάνη την εφόρμησιν των ελληνικών φαλάγγων εναντίον της εχθρικής παρατάξεως, όπισθεν της οποίας κείται το φανφαρονικόν συγκρότημα της Αγκύρας. Η πτώσις του αναμένεται παταγώδης […] Είνε βεβαία και αναπόφευκτος η μεγάλη νίκη, είτε την θέλουν, είτε την απεύχονται τινές των Συμμάχων […] Η Ελλάς, οργανώνουσα περιχαρακωμένον στρατόπεδον με ελαχίστας δυνάμεις, θα περιορισθή εις φρούρησιν των συνόρων και θ’ αναμείνη άνευ στενοχωριών και δαπανών την επέλευσιν του μοιραίου διά το αστείον συγκρότημα της Αγκύρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΘΕΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

«Ουδεμία διαίρεσις εσωτερική υπάρχει την στιγμήν αυτήν. Ουδέν πάθος κομματικόν. Ουδεμία αντίθεσις. Συνηνωμένη η Πανελλήνιος ψυχή, εύχεται, αγωνίζεται, ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ, ήτις είνε απαραίτητος διά την ΖΩΗΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ […] Αύτη είνε του Έθνους η αποκλειστική σκέψις, η μόνη απασχόλησις, η μόνη θέλησις. Πρέπει να νικήσωμεν. Η νίκη είνε η ζωή, η ακμή, το ευτυχές μέλλον, η αθάνατος δόξα, η διαρκής ειρήνη. Τα πάντα δι’ αυτήν»

  • ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΩΝ

«Οι Τούρκοι διετύπωσαν το πρόγραμμα των αξιώσεών των : Σμύρνη και γραμμή Μηδείας – Αίνου! Ασφαλώς οι όροι αυτοί αποτελούν το μίνιμουμ των διεκδικήσεων!! Το ευρύτερον πρόγραμμά των θα περιλαμβάνη τουλάχιστον και την Μυτιλήνην, την Χίον, ως κειμένας εγγύτατα των ακτών της Ιωνίας, και την Κρήτην!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗΣΙΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΑΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΖΩΗΡΑΙ ΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

«Αι διεξαγόμεναι διαπραγματεύσεις πάντως έχουν ως αντικείμενον την εξέτασιν της δημιουργουμένης καταστάσεως από διπλωματικής και στρατιωτικής απόψεως κατόπιν της αρνήσεως της Ελλάδος όπως αποδεχθή την μεσολάβησιν»

  • ΜΙΚΡΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ
  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ

«Ταυτοχρόνως σχεδόν μετά του εν Αθήναις συμμαχικού διαβήματος, ο Γιουσούφ Κεμάλ και ο Μπεκήρ Σαμή προέβησαν εις δηλώσεις, καθ’ ας απαραίτητος προϋπόθεσις της μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ειρήνης είνε η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΗ της Θράκης και της Σμύρνης εκκένωσις. […] Η αξίωσις αύτη δεν θίγει μόνον ελληνικά συμφέροντα. Ο ελληνικός στρατός αποτελεί το μόνον πρόχωμα κατά της Σοβιετικής επιβολής εν Ανατολή, τον μόνον φραγμόν κατά της Μοσχοβιτικής εκχειλίσεως προς την Ανατολικήν Μεσόγειον» – ΑΝΑΜΕΣΟΝ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΦΑΚΤΟΡΥ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΠΕΚΡΟΥΣΘΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΕΙΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΝ – ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΑΙ ΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΙ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ – ΜΙΚΡΑΙ ΑΙ ΙΔΙΚΑΙ ΜΑΣ
  • ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
  • ΥΣΤΑΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ – ΑΙ ΛΟΓΧΑΙ ΕΓΓΥΗΣΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ – ΑΛΛΑ ΔΙΔΑΧΘΩΜΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

«Δεν αρκεί οι ηρωϊκοί μας στρατιώται να υψώσουν τον ανατολικόν τοίχον του Ελληνικού οικοδομήματος. Το οικοδόμημα οφείλει ευθύς αμέσως να επιστεγασθή διπλωματικώς. Αλλά τι σχετική εργασία γίνεται; […] Ποία ενέργεια προπαρασκευαστική συγκεντροί σήμερον τας σκέψεις της Κυβερνήσεώς μας και της διπλωματίας μας;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921 

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΦΟΡΤΖΑ

«Ο Ιταλός κόμης κ. Σφόρτζα ωμίλησε περί ‘’απροσδοκήτων’’ και ‘’επικινδύνων’’, τα οποία επήγασαν εν Μικρά Ασία και άτινα ολονέν πληθύνονται εις τρόπον ώστε να απειλούνται, όχι τα Ιταλικά, αλλά τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα […] Τα ‘’απροσδόκητα’’ και ‘’επικίνδυνα’’, περί των οποίων ωμίλησεν ο κ. Σφόρτζα, δεν επήγασαν από την Μικράν Ασίαν, ούτε από τας εθνικιστικάς των πανισλαμιστών δυνάμεις, αλλ’ από τας αντιλήψεις περί γονίμων εκμεταλλεύσεων περί των οποίων ελάλησε τόσον επιτυχώς ο κ. επί των Εξωτερικών υπουργός της Ιταλίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΤΡΙΤΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ

«Το τρίτον δε τούτο στοιχείον είνε οι όροι, τους οποίους θα επρότειναν αι Δυνάμεις, εν περιπτώσει κατ’ αρχήν αποδοχής της μεσολαβήσεώς των υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως […] Η Κυβέρνησις θα ευρίσκετο εν πλήρει αγνοία των όρων, οι οποίοι εσχεδιάζετο να προταθούν […] Αν όμως η Κυβέρνησις είχεν εις την Ευρώπην τους αντιπροσώπους, οι οποίοι εχρειάζοντο, θα εγνώριζε τας γενικάς τουλάχιστον γραμμάς […] Έχει πληρέστατον δίκαιον η Κυβέρνησις να στηρίζεται εις την ενέργειαν του στρατού. Δεν σημαίνει όμως τούτο ότι η ενέργεια αύτη ώφειλε να παραλύση την πολιτικήν ενέργειαν της Κυβερνήσεως […] Η Ελλάς είνε αυτάς τας στιγμάς σημαντική στρατιωτική δύναμις. Αλλ’ είνε ταυτοχρόνως και σημαντική πολιτική αδυναμία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΔΙΑΤΙ ΩΦΕΙΛΕΝ Η ΕΛΛΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ – ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΔΥΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

«(…) η εις την Τουρκίαν απόδοσις της Σμύρνης και της Θράκης είνε το ελάχιστον όριον των Τουρκικών απαιτήσεων. Τούτου ούτως έχοντος και αφού δύο εκ των προτεινουσών την μεσολάβησιν τριών Δυνάμεων ανέλαβον να επιτύχωσι την απόδοσιν αμφοτέρων τούτων εις την Τουρκίαν, δεν πρέπει να απορή τις διατί η Ελληνική κυβέρνησις θα απέρριπτε πάσαν ιδέαν μεσολαβήσεως υπ’ αυτών»

  • ΤΡΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΤΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗΝ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ – ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΜΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

«Χρειάζεται διά την ύπαρξιν της Ελλάδος η απόλυτος νίκη. Το Ελληνικόν μέλλον αξιοί την πτώσιν του νέου Ιλίου. Εμπρός. Μόνον μ’ αυτήν θα εξαγοράσωμεν τα αμαρτωλά σφάλματά μας. Και αν εμείναμεν μόνοι εις τον αγώνα, τούτο δεν σημαίνει παρ’ ότι ήλθεν η ώρα να επιδείξωμεν ΠΟΣΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΞΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ κατέναντι όλων και των φίλων και των εχθρών. Εμπρός. Και δίκαιος ο Θεός θα ευλογήση, όπως πάντα, τα όπλα μας»

  • ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ

«Ο Μουσταφά Κεμάλ δεν υπήρξε πραγματικότης κατά το παρελθόν. Αλλ’ αι τρεις Δυνάμεις τον ανεγνώρισαν τον παρελθόντα Φεβρουάριον, διαπραγματεύθηκαν μετ’ αυτού, συνήψαν συμφωνίας, τον ενίσχυσαν ηθικώς και υλικώς και εν ενί  λόγω τον εδημιούργησαν κυριολεκτικώς και σήμερον προσποιούνται ότι ευρίσκονται προ της ανάγκης δήθεν να προβώσιν εις υποχωρήσεις απέναντί του, χάριν της ‘’ειρήνης της Ανατολής’’»

  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΩΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

«Ο Κεμάλ δεν ημπορεί ν’ αποφύγη την οριστικήν καταστροφήν, διότι είναι υποχρεωμένος ν’ αμυνθή. Το δε προσεχέστατον μέλλον θ’ αποδείξη, ότι του κόμητος Σφόρτσα αι υπόνοιαι περί αποχωρήσεως του τουρκικού στρατού εις το εσωτερικόν της Μικράς Ασίας, ήσαν απλώς διπλωματικαί φράσεις, εστερημέναι σημασίας, και αντιτιθέμεναι προς την πραγματικότητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

«Ρίψασα η Κυβέρνησις την βόμβαν της αρνητικής προς τας δυνάμεις απαντήσεως κατά πρόσωπον του Ελληνικού λαού, διέταξε συγχρόνως την λογοκρισίαν να σβύση κάθε σχόλιον των εφημερίδων δυσμενές προς την απάντησιν ταύτην. […] Και η λογοκρισία υπήκουσε. Και ελεύκανε τον ‘’Ριζοσπάστην’’ χθες. Η λογοκρισία, η οποία κατά τας δηλώσεις του ιδίου του κ. Γούναρη εις την βουλήν θα περιωρίζετο μόνον εις τας καθαρώς στρατιωτικάς ειδήσεις, τώρα, κατά διαταγήν αυτού του κ. Γούναρη, έρχεται να διακηρύξη, ότι απαγορεύεται εις τον Ελληνικόν λαόν να έχη γνώμην επί της πολιτικής της κυβερνήσεως, ότι απαγορεύεται να την σχολιάζη, ότι απαγορεύεται να την ελέγχη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ – Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΠΕΚΡΟΥΣΘΗ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΥΠΟΣΤΑΣ ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΑΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ
  • ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗΝ – ΑΞΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΝ!

«Το διάβημα των Συμμάχων προς την Ελληνικήν κυβέρνησιν ενέπνευσε θάρρος εις τους μέχρι της χθες ψοφοδεείς και απογοητευμένους, οίτινες ενεφανίσθησαν από τινων ημερών διεκδικούντες δικαιώματα ανασυστάσεως (!) της αιμοσταγούς αυτοκρατορίας […] Είνε καιρός εις την κατάστασιν ταύτην οπωσδήποτε να τεθή τέρμα. Είνε καιρός να παύση ο κάθε θρασύς να προσποιήται τον παράφρονα εις βάρος της αξιοπρεπείας Κράτους αγωνισθέντος και αγωνιζομένου κατά της βαρβαρότητος»

  • Η ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΙΣΤΙΣ ΕΠΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗΝ

«Αι Φίλαι και Μεγάλαι Δυνάμεις είνε περιττόν πλέον να μας απασχολήσουν με άλλας διακοινώσεις και μεσολαβήσεις, καθ’ ον χρόνον ο ταρταρίνος Κεμάλ απαντά εις την διακοίνωσίν του μετά τόσης ιταμότητος, ζητών την επιστροφήν της Σμύρνης και της Θράκης. Η ανταπάντησις εις την θρασύτητα αυτήν, την ενέχουσαν την σημασίαν της ύβρεως διά την Ελληνικήν τιμήν και τα πανθομολογούμενα δίκαιά της δεν είνε δυνατόν να είνε άλλη, από την κλαγγήν της λόγχης και τον ορυμαγδόν του τηλεβόλου. Αέρα!..»

  • Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 1920
  • Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος