«Στα χαρακώματα» για τον φράχτη στον ‘Εβρο: Πυρά κυβέρνησης προς ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά ο Δ. Παπαδημούλης

«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική κόντρα για τον φράχτη στον Έβρο έχει ξεσπάσει με αφορμή και την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ κατασκευή φρακτών στα σύνορά της.

Στη σημερινή δημόσια παρουσία του στον Γέρακα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε τους τόνους, καυτηριάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό και -εμμέσως και του κ. Παπαδημούλη για τον οποίο η ΝΔ έχει ζητήσει την αποπομπή του- με αφορμή την υποστήριξη τροπολογίας στην Ευρωβουλή για το επιχειρούμενο μπλόκο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση φρακτών.
«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ότι χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας η Ευρώπη πλέον έχει αλλάξει στάση και αποδίδει σημασία στην προστασία των συνόρων. Απευθυνόμενος στους πολίτες ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες.. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη ημέρα».

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη για να υπογράψει την επέκταση του νέου φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων στον Έβρο, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της που είναι -όπως έχει τονίσει επανειλημμένως- και ευρωπαϊκά σύνορα.

‘Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να είναι ο ίδιος και υποψήφιος στο νομό Έβρου, σε μία κίνηση ιδιαιτέρως συμβολική.
Στην κυβέρνηση, πάντως, σχολιάζουν συνολικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μεταναστευτικό:

«Η Ελλάδα της Μόριας επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο» , είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι κοινωνίες υπέφεραν ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένιπτε τας χείρας αφήνοντας απροστάτευτο προσωπικό του Λιμενικού. Σχετικά με την τροπολογία Παπαδημούλη, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «πρόθεση της αντιπολίτευσης στο μεταναστευτικό είναι να επανέλθει η χώρα στην κατάσταση χάους επί των ημερών τους».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε με ανάρτηση στο Twitter τονίζοντας ότι πρόκειται για επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία υπερψήφισε και το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ. 

«Σταματήστε επιτέλους τα Fake News και την αντί Σύριζα προπαγάνδα. Η δήθεν «τροπολογία Παπαδημούλη» είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου και την ψήφισε και το μισό ΕΛΚ. Περιλαμβάνεται σε έκθεση που εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 2 κατά και 2 λευκά. Ψηφίστηκε δηλαδή και από το ΕΛΚ», επισημαίνεται στην ανάρτηση.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε: «Θέλει τουλάχιστον θράσος να παρουσιάζεις μία πανευρωπαϊκή θέση ως περιθωριακή και μειοψηφική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Απέναντι στον κ. Μητσοτάκη δεν στάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως θέλει να παρουσιάσει, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη: Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που απέρριψαν την πρόταση στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ομάδες των Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Αριστερών και Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο που κατέθεσαν μαζί (ο καθένας με τον εισηγητή του) την πρόταση, καθώς και το μισό Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα- στο οποίο ανήκει η ΝΔ».

Ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει ότι η Ευρώπη συζητά αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με μια νέα συμφωνία  επανεγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων με δίκαιο και αναλογικό διαμοιρασμό των βαρών στα κράτη μέλη της ΕΕ, με κοινές πολιτικές για το άσυλο, την υποδοχή και τις επιστροφές. 

«Όποια χρησιμότητα και να έχει ο φράχτης σε ορισμένα σημεία του Έβρου, κανείς εκτός από τον κ Μητσοτάκη και την κα Μελόνι δεν πιστεύει ότι αποτελεί λύση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό», επισημαίνει.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη – Γιώργος Παντελάκης
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος