Φονική πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Μόσχα – Υποψίες για εμπρησμό (video)

Array

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξέσπασε στο εμπορικό κέντρο Μέγκα Χίμκι (Mega Khimki) κοντά στη Μόσχα την Πέμπτη με τις φλόγες να έχουν τυλίξει ολόκληρο το κτίριο που καταλαμβάνει έκταση 18.000 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS με τις αρχές να κάνουν λόγο για έναν τουλάχιστο νεκρό.

«Προς το παρόν, ολόκληρο το κτήριο φλέγεται, ενώ η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 18.000 τετραγωνικά μέτρα», ανέφερε ένας διασώστης την ώρα που οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας αρχικά να κάνουν λόγο για «εγκληματική» ενέργεια.

Η πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και όπως φαίνεται στο βίντεο που ανήρτησε ο ιστότοπος nexta.tv ακούγονται συνεχείς εκρήξεις.

H oροφή του εμπορικού κέντρου έχει καταρρεύσει, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει κάτοικοι της περιοχής. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η φωτιά ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος ή σχετίζεται με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, με τους Ουκρανούς να εξαπολύουν τον τελευταίο καιρό μπαράζ χτυπημάτων με drones σε περιοχές της Ρωσίας.
«Εξαιτίας της κατάρρευσης της στέγης, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε στιγμιαία σε μια τεράστια έκταση», διευκρίνισε το υπουργείο στο Instagram, προσθέτοντας ότι το έργο των πυροσβεστών είναι δύσκολο.
Φονική πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Μόσχα – Υποψίες για εμπρησμό (video)

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μirror, η φωτιά ξεκίνησε από το τμήμα DIY της εταιρείας OBI, εκτάσεως 7.000 τ.μ. και έχει κάψει παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Τα εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν στο κατάστημα επιτάχυναν την εξάπλωση της φωτιάς δυσχαιρένοντας το έργο των πυροσβεστών και των σωστικών συνεργείων.

Φονική πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Μόσχα – Υποψίες για εμπρησμό (video)
Ministry of Emergency Situations for the Moscow Region

Το Mega Khimki, βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη με περίπου 200 καταστήματα λιανικής, μεταξύ και των οποίων το OBI, που όπως φαίνεται έχει καταστραφεί.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής «δίνουν μάχη για να ελέγξουν την πυρκαγιά στο τεράστιο εμπορικό κέντρο στην περιφέρεια της Μόσχας», ανέφερε το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας μέσω της πλατφόρμας Telegram. Οι απόψεις για τα αίτια της πυρκαγιάς είναι αντικρουόμενες. Οι ρωσικές αρχές υποπτεύονται πως η πυρκαγιά οφειλόταν «σε εμπρησμό», σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Εξετάζονται σκόπιμες ενέργειες, όπως εμπρησμός», ανέφερε σχετικά το πρακτορείο Interfax ενώ το πρακτορείο Sputnik διευκρίνισε ότι η εγκληματική ενέργεια είναι μία «από τις βασικές εξηγήσεις» για την πυρκαγιά. Ωστόσο λίγο αργότερα τα κρατικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η πυρκαγιά μοιάζει να προκλήθηκε από παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στη διάρκεια εργασιών συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο. Μένει να αποδειχθεί όταν σβήσει η φωτιά και μπουν στο σημείο οι εμπειρογνώμονες.

Πηγές: Tass, nexta.tv, Μirror, AΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος