Το Ισραήλ θα τροφοδοτεί τη Θάλασσα της Γαλιλαίας με αφαλατωμένο νερό από τη Μεσόγειο

Array

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα μια λίμνη γλυκού νερού, η οποία συντηρεί τη ζωή εδώ και χιλιετίες. Ακόμη και σήμερα, η λίμνη αρδεύει αμπελώνες και τοπικές φάρμες που καλλιεργούν τα πάντα, από πράσινα λαχανικά μέχρι σιτάρι και μανταρίνια.

Ωστόσο, η κλιματική κρίση προκαλεί τεράστιες διακυμάνσεις στη στάθμη του νερού της λίμνης. Οι λίμνες σε όλη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, στερεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της μη βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων. Για αυτό και η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αντλεί νερό από τη Μεσόγειο, το οποίο θα αφαλατώνει και στη συνέχεια θα το διοχετεύει στη λίμνη.

Το Ισραήλ διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στην αφαλάτωση. Εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες παίρνει θαλασσινό νερό από τη Μεσόγειο και το επεξεργάζεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αντίστροφη όσμωση, αφαιρώντας ουσιαστικά το αλάτι από το νερό για να το κάνει πόσιμο. Είναι μια διαδικασία στην οποία έχουν στραφεί άλλα μέρη του κόσμου σε περιόδους ξηρασίας, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, αλλά στο Ισραήλ αποτελεί πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα. Πέντε μονάδες αφαλάτωσης κατά μήκος της ακτής παρέχουν πλέον σχεδόν όλο το νερό για τα 9,2 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Ένας σωλήνας νερού πλάτους 1,6 μέτρων που καλύπτει μια απόσταση 31 χιλιομέτρων θα παίρνει το αφαλατωμένο νερό και θα το αντλεί μέσω του ρέματος Τσαλμόν που τροφοδοτεί τη λίμνη.

Όταν άκουσε για πρώτη φορά για το έργο, ο Νόαμ Μπεν Σόα, επικεφαλής μηχανικός στην εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ, Mekorot, παραξενεύτηκε.

«Αλλά πολύ σύντομα καταλάβαμε την αξία που έχει για την ίδια την εθνική αγορά», δήλωσε στο CNN.

Το έργο θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή, είπε, καθώς και στις σχέσεις με τη γειτονική Ιορδανία.

Το Ισραήλ έχει μακροχρόνια συμφωνία με την Ιορδανία για την πώληση δεκάδων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Το 2021, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια νέα συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ιορδανία θα λαμβάνει 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αφαλατωμένου νερού ετησίως από το Ισραήλ – περίπου το 20% των αναγκών της χώρας – με αντάλλαγμα ηλιακή ενέργεια που θα συμβάλει στην τροφοδοσία του ηλεκτρικού δικτύου του Ισραήλ. Εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα κατασκευάσουν 600 ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ιορδανία για την παραγωγή της ενέργειας.

Ο νέος αγωγός αξίας 264 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να λειτουργήσει μέσα σε λίγους μήνες και θα μπορεί να μεταφέρει 120 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νερού ετησίως. Ο θα αντλεί στη λίμνη μόνο όταν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο Μπεν Σόα.

«Η μοναδικότητα αυτού του έργου είναι ότι μας δίνει σχεδόν απεριόριστη ευελιξία», είπε. «Μπορούμε βασικά να πάρουμε το νερό όπου είναι διαθέσιμο και απλά να το εκτρέψουμε και να το μεταφέρουμε όπου χρειάζεται».

Αντιμετωπίζοντας την κρίση

Η ανάγκη για μια δραστική λύση έγινε αντιληπτή κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης πενταετούς ξηρασίας, η οποία τελείωσε το 2018. Παρά την απαγόρευση της άντλησης νερού από τη λίμνη, τα επίπεδα νερού έφτασαν και πάλι σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ.

«Εξετάσαμε τον παράγοντα κλιματική αλλαγή, τις βροχοπτώσεις σε αυτή την περιοχή, την αύξηση του πληθυσμού και την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης νερού», δήλωσε στο CNN ο Γκίντεον Γκαλ, ανώτερος επιστήμονας και επικεφαλής του Λιμνολογικού Εργαστηρίου Kinneret.

«Συνειδητοποίησαν ότι σε 30, 40 χρόνια από τώρα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη διατήρηση της στάθμης του νερού στη λίμνη και στη διατήρηση της ποιότητάς του, εκτός αν γίνει κάτι».

Ακόμη και αν αφαιρεθεί το αλάτι, η σύσταση του νερού είναι διαφορετική, δήλωσε ο Γκαλ.

«Όταν αναμειγνύεις αφαλατωμένο με φυσικό νερό, βλέπεις τον αντίκτυπο στη βιολογία στα πειράματα», εξήγησε ο επιστήμονας. «Θα φέρουμε πράγματα στη λίμνη που μπορεί να μην υπάρχουν στη φύση».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα πειράματα δείχνουν ότι το αφαλατωμένο νερό δεν θα προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στα υπάρχοντα είδη που ζουν στη λίμνη. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τη λίμνη να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας υψηλότερο ρυθμό εναλλαγής του νερού, ο οποίος βοηθά στην αποφυγή υπερβολικής βακτηριακής ανάπτυξης και θα μπορούσε να συμβάλει στην ψύξη των θερμοκρασιών του νερού.

Ακόμη και με τα πιθανά οφέλη, ο Γκαλ δήλωσε ότι θα ήθελε η λίμνη να μην χρειάζεται καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

«Αλλά με βάση αυτά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή και για το τι πρόκειται να συμβεί στη λίμνη, το ρίσκο της εισαγωγής αφαλατωμένου νερού είναι ένα ρίσκο που αξίζει να αναλάβουμε».

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος