Ν. Παπαθανάσης στο Πρώτο για μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα:  Όλα είναι στη «φαρέτρα» αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί (audio)

«Όλα είναι στη φαρέτρα της κυβέρνησης, το έχει πει και ο πρωθυπουργός, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς εφαρμόζουμε τα μέτρα», τόνισε για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα», ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς για οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα περάσει στη μείωση των τιμών και όχι στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αναμένουμε την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο και στη συνέχεια η Πολιτεία έχει δείξει ότι πάντοτε έχει μέτρα για να μπορέσει να στηρίξει αυτούς που έχουν ανάγκη».

Ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει αποφασιστεί κάτι προς την κατεύθυνση της μείωσης του ΦΠΑ και των ΕΦΚ. «Τα χρήματα που δίνονται τώρα πηγαίνουν στοχευμένα και τα παίρνουν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Επομένως έχει μεγάλη σημασία οι συμπολίτες μας, η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι οικονομικά να τυγχάνουν αυτής της ιδιαίτερης στήριξης γιατί η ακρίβεια έχει δυναμιτίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό», υπογράμμισε.

 

«Βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Στις επόμενες ημέρες πριν το Πάσχα θα δοθεί και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κανένα κράτος δεν μπορεί να καλύψει δημοσιονομικά όλη αυτή την υπόθεση της ακρίβειας, δεν μπορεί να σηκώσει ένας κρατικός προϋπολογισμός όλο αυτό το κομμάτι της ακρίβειας. Αυτό που κάνουμε είναι να στηρίζουμε στοχευμένα αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη», δήλωσε.

Υπενθύμισε, δε, ότι τα 43 δισεκατομμύρια που δόθηκαν για στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «κατ’ ουσίαν ήρθαν και από δανεισμό και για αυτό έπρεπε να κρατήσουμε μια σωστή δημοσιονομική εικόνα, για να μπορέσουμε να δανειζόμαστε, ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, η Πολιτεία έχει δώσει σε στήριξη των νοικοκυριών 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι τρέχει για πάνω από 10 χρόνια. «Το πλάνο ήταν να κλείσουν το 2023 όλες οι λιγνιτικές μονάδες εκτός από μια. Εν τω μεταξύ η λιγνιτική παραγωγή συνεχίζει κανονικά. Το 50% της λιγνιτικής παραγωγής έκλεισε από το 2015 έως το 2019 πριν αναλάβουμε εμείς τη διακυβέρνηση», σημείσε.

«Ερχόμαστε τώρα σε έναν πόλεμο που εκτοξεύει το ενδιάμεσο καύσιμο που είναι το αέριο. Εμείς έχουμε εξάρτηση 40% από το ρωσικό αέριο. Τι πρέπει να κάνουμε ως Ευρώπη; Να βρούμε άλλα μέσα, μέχρι να φτάσουμε στις ΑΠΕ που είναι το απόλυτο και το πιο φθηνό μέσο ενεργειακής παροχής, όπως είναι το LNG. Να βρούμε άλλες πηγές, έως ότου το αέριο από άλλες αγορές πέσει σε φυσιολογικές τιμές και ταυτόχρονα μεταβούμε σε ένα άλλο ενεργειακό μείγμα με πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές. Αυτό είναι το σχέδιο», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

«Γιατί να μην προχωρήσει τόσο γρήγορα η απολιγνιτοποίηση όταν πηγαίναμε πολύ γρήγορα στις ΑΠΕ, σε μια πολύ φθηνή ενέργεια;», διερωτήθηκε. «Πήγαμε στην Ευρώπη και πήραμε πολλά χρήματα για να ξεκινήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ώστε να αλλάξει το μοντέλο σε συγκεκριμένες περιοχές από τη μονοκαλλιέργεια της λιγνιτικής παραγωγής σε άλλα παραγωγικά ζητήματα», ανέφερε.

«Όταν φτάσουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα λυθεί το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, και όλοι οι Έλληνες, όλη η βιομηχανία θα έχουν φθηνό ρεύμα και άρα θα είμαστε ανταγωνιστικοί», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος