ΕΚ: Συνεδριάζουν οι πολιτικές ομάδες για να ζητήσουν ομόφωνα αυστηρό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο

Συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο την έκδοση αύριο ενός ισχυρού και ομόφωνου ψηφίσματος που θα ζητά άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα και στην συνέχεια στο φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτώνται αρκετές χώρες της ΕΕ, ως δυναμική απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε στην ενημέρωση τύπου ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η επιβολή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και σε υλικά πυρηνικής ενέργειας, ώστε να υπάρξει μια δυναμική απάντηση στις προθέσεις του Πούτιν, εμπάργκο που πρέπει μάλιστα να επεκταθεί κατά τον ίδιο και σε ρωσικές τράπεζες που εμπλέκονται στην εμπορία καυσίμων με τον αποκλεισμό τους από το διατραπεζικό σύστημα Swift. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι το ΕΛΚ ζητά τον άμεσο χαρακτηρισμό της Ουκρανίας ως υποψήφιου μέλους της ΕΕ χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, την επιβολή κυρώσεων και εναντίον της Λευκορωσίας, αλλά και την δικαστική διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου που έχουν συντελεστεί στην Μπούκα χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν και τον Λουκασένκο ως εγκληματίες πολέμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πολιτική ομάδα των σοσιαλιστών, με την επικεφαλής Ιράξτε Γκαρθία Πέρεζ να ζητά εκτός από το άμεσο εμπάργκο στο πετρέλαιο, τον άνθρακά άμεσο εμπάργκο και στο φυσικό αέριο, πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ, επέκταση τους στα κρυπτονομίσματα και σε όσους βοηθούν τους ολιγάρχες, ενώ η ευρωπαϊκή επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ. Σύμφωνα με την κα. Πέρεζ θα πρέπει να επιβληθούν και άλλες πιο αυστηρές κυρώσεις στην Ρωσία για τα αποτρόπαια εγκλήματα που έχει διαπράξει, ενώ το ψήφισμα του ΕΚ θα πρέπει να είναι σαφές και αυστηρό.

Από την πλευρά της, η πολιτική ομάδα των πρασίνων δια του συνεπικεφαλής Λαμπερτς διερωτάται τι κάνει τελικά η ΕΕ απέναντι στον ανορθολογικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία, όπως τον διεξήγαγε και στο παρελθόν, ενώ το εμπάργκο δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τα καύσιμα αλλά και το ουράνιο για την λειτουργία των πυρηνικών σταθμών.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος