Π. Λιγοξυγκάκης στο Πρώτο: Γιατί δεν μπορούσε η παραλλαγή Όμικρον να ανιχνευθεί στην Αφρική

Η επιβεβαίωση του πρώτου ασθενή με τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, εντείνει την αγωνία και στο εσωτερικό κατά πόσο πρόκειται για ακόμη πιο μεταδοτικό και κυρίως πιο επικίνδυνο στέλεχος του ιού.

Σε αυτήν ακριβώς χρονική στιγμή, ζητήθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη, η γνώμη του Πέτρου Λιγοξυγκάκη, Καθηγητή Ανοσολογίας στην Οξφόρδη.

Περιγράφοντας το «Όμικρον» και τις συνθήκες δημιουργίας του, είπε πως πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, μια μόλυνση σε πολλούς ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς στην Αφρική που πέρασε στον γενικό πληθυσμό και επομένως πρέπει να βρούμε πώς ένα στέλεχος του ιού πήρε τόσες φορές μεταλλάξεις και έμεινε χωρίς να μπορεί να ανιχνευθεί για τόσο μεγάλο διάστημα.
Δηλαδή θα πρέπει να ήταν σε ένα μέρος του κόσμου που δεν μπορεί να ανιχνευθεί και να συνέβη σε χρόνιες μολύνσεις και συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένους. Ενδεχομένως συναντήθηκαν ο HIV και ο Covid όπως στην Αφρική, σε περιοχές που δεν υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη.

Στο ερώτημα για το αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, ανέφερε πως κάθε μία από αυτές τις μεταλλάξεις ξεχωριστά δραπετεύει από τα εμβόλια σε κάποιο βαθμό 15 με 20%. Το θέμα είναι αν λειτουργούν έτσι που να αθροίζουν το ποσοστό αυτό.
Τα εμβόλια, ανοσολογικά, προκαλούν την διέγερση του ανοσοποιητικού και την παραγωγή διαφόρων αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι και να αποφύγει ο ιός αυτά τα αντισώματα, θα υπάρχουν άλλα που τον εξουδετερώνουν, θα πρέπει να υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες γι αυτό και συνιστάται να γίνεται η αναμνηστική δόση γιατί θα αυξήσει την ποσότητα των αντισωμάτων. Ακόμη και έτσι θα προστατεύονται από τη βαριά νόσηση και φυσικά τον θάνατο.
Αν η ποσότητα των αντισωμάτων που παράγουν τα υπάρχοντα εμβόλια βρεθεί να υπάρχει στους ανθρώπους που κάνουν την αναμνηστική δόση, δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί, πίσω στην αρχή της πανδημίας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα εμβόλια MRNA μπορούν να αλλάξουν πάρα πολύ γρήγορα.

Αναφερόμενος πάντως στη χώρα μας, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται σε lockdown δύο βδομάδες πριν αν δεν θέλει να έχει άλλους νεκρούς και να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος