Δ/ντής Πνευμονολογικής Ευαγγελισμού στο Πρώτο: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παζαρέψουμε την υγεία των ασθενών (audio)

Με αφορμή την υπόθεση της 54χρονης γυναίκας, αρνήτριας του εμβολίου, που νοσηλευόταν με κορονοϊό στον Ευαγγελισμό, αρνούμενη την διασωλήνωσή της ακόμα και με νομική υποστήριξη και η οποία εν τέλει έχασε την ζωή της, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την Νεφέλη Λυγερού, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της, το προσωπικό του νοσοκομείου ζήτησε και πήρε την άδεια των εισαγγελικών αρχών για να προχωρήσει στην αναγκαία διασωλήνωσή της, όπως και έγινε, ωστόσο έχασε την ζωή της.

«Εγώ ως αρχή έχω την ιατρική μου συνείδηση και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, ο οποίος ισχύει από το 2005 και είναι ένα κείμενο ψηφισμένο από την ελληνική βουλή. Σίγουρα για μια ιατρική πράξη απαιτείται η ενημέρωση και συναίνεση του ασθενούς. Στην περίπτωση που δεν μπορεί ο ασθενής, τότε γίνεται στον δικαστικό συμπαραστάτη ή στους οικείους. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα και το ορίζει σαφώς η ιατρική δεοντολογία, που λέει ότι σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άσκηση ιατρικής πράξης που θα σώσει την ζωή του ασθενούς, τότε προχωράς στην επιβεβλημένη ιατρική πράξη. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί συνάδελφος που θα πράξει διαφορετικά από το να κάνει αυτό που είναι επιβεβλημένο και να διασωληνώσει».

Γίνεται πάντα ενημέρωση στους ασθενείς πριν την διασωλήνωση, για να είναι και αυτοί πιο ήρεμοι και να γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει, γιατί η covid είναι αντιστρέψιμη, εξήγησε ο κ. Μπουλμπασάκος. «Οι μισοί τουλάχιστον, από τους διασωληνωμένους, βγαίνουν από τις ΜΕΘ και έχουν την υγεία τους. Αν δεν τηρούσαμε τα προβλεπόμενα θα είχαμε τους διπλάσιους νεκρούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε παζάρι αν θα σώσουμε την υγεία του ασθενούς», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό. «Εγώ θέλω να πω συλλυπητήρια στους οικείους της, που η γυναίκα δεν τα κατάφερε, γιατί για εμάς κάθε άνθρωπος που χάνεται είναι μια προσωπική ήττα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ