ertnews.gr

Η “Χάρτα της Ελλάδος” του Ρήγα Βελεστινλή στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

08/04 14:11
Η “Χάρτα της Ελλάδος” του Ρήγα Βελεστινλή στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

Παράρτημα Τρίπολης του Πολεμικού Μουσείου

H Χάρτα της Ελλάδος, του Ρήγα Βελεστινλή, ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των ιδεών και των ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, βρίσκεται στην Τρίπολη και στα εκθέματα του Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου.

Η Χάρτα αποτελεί το κορυφαίο επίτευγμα της λόγιας ελληνικής χαρτογραφίας.

Σχεδιάστηκε από τον Ρήγα, με χαράκτη τον Φρανσουά Μύλλερ, και αποτελείται από 12 φύλλα, διαστάσεων 70 επί 50 εκ.

Ο Ρήγας Βελεστινλής, κύριος εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, κατά την προεπαναστατική περίοδο, σχεδίασε και τύπωσε τη Χάρτα σε 1.200 αντίγραφα, το 1798, στη Βιέννη. Περίπου 500 από αυτά κατάφερε να τα στείλει στο Βουκουρέστι, ενώ συνελήφθη στην προσπάθειά του να μεταφέρει ο ίδιος τα υπόλοιπα στην κεντρική Ελλάδα, στα παράλια της Σμύρνης και στο Φανάρι.

Στη Χάρτα φαίνεται το όραμά του, που ήταν μία ενιαία Βαλκανική χερσόνησος, με διοικητικές διαιρέσεις και κεντρική εξουσία, σε οργάνωση ομόσπονδου κράτους, το οποίο θα αποτελούνταν από πολίτες, διαφορετικών φυλών, εθνοτήτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων, με κυρίαρχη γραμματεία και γλώσσα, την Ελληνική.

Για την κατασκευή του πλαισίου και τη μεταφορά της Χάρτας στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολη, συνεισέφεραν οι τοπικοί επιχειρηματίες Μελής και Τότσης.

Η “Χάρτα της Ελλάδος” του Ρήγα Βελεστινλή στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης
Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version