Υπόθεση Νόβιτσοκ: Νέα όξυνση στις σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας

Ιδιαίτερα ανησυχητικό δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ότι είναι ιδιαίτερα να βλέπει κανείς δύο Βρετανούς πολίτες να δηλητηριάζονται από τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

“Προφανώς είναι πραγματικά ανησυχητικό να βλέπουμε δύο ακόμα ανθρώπους να εκτίθενται στο Νόβιτσοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αστυνομία, το ξέρω, θα κάνει εξονυχιστική έρευνα“, δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

“Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους του Γούλτσιρ” πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή όπου ζουν τα θύματα και συνέβη το πρόσφατο περιστατικό.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στον πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του, αφού δύο Βρετανοί πολίτες δηλητηριάστηκαν με την ίδια ουσία.

Οι δύο Βρετανοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το ζευγάρι –ένας άνδρας και μία γυναίκα– στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, μετά την επίθεση τον Μάρτιο σε βάρος του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας και η γυναίκα στο Εϊμσμπερι έχουν δηλητηριαστεί από την ίδια ουσία από την οποία δηλητηριάσθηκαν τον περασμένο Μάρτιο ο ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.

Το Εϊμσμπερι δεν απέχει πολύ από το Σάλσμπερι, περιοχή στην οποία βρέθηκαν δηλητηριασμένοι στις 4 Μαρτίου οι δύο Ρώσοι.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

“Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε”, δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

“Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος”.

Ταυτοποιήθηκε η ουσία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε σήμερα ότι “η ουσία που δηλητηρίασε δύο Βρετανούς έχει ταυτοποιηθεί ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας τον Μάρτιο ενός Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του.

“Έχει ταυτοποιηθεί ως ο ίδιος νευροπαραλυτικός παράγοντας που μόλυνε τόσο τη Γιούλια όσο και τον Σεργκέι Σκριπάλ”, είπε ο Τζαβίντ στους βουλευτές.

Ο Τζαβίντ κάλεσε τους Ρώσους να “δώσουν εξηγήσεις” για τη δηλητηρίαση των δύο Βρετανών.

“Είναι τώρα καιρός το ρωσικό κράτος να εξηγήσει ακριβώς τι συνέβη”, δήλωσε.

Επιπρόσθετα, η Βρετανία ενημέρωσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. “Έχουμε ενημερώσει τον ΟΑΧΟ για τις τρέχουσες περιστάσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στους δημοσιογράφους.

Η αντίδραση της Ρωσίας

“Για ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι” έκανε λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην υπόθεση με τη δηλητηρίαση των δύο Βρετανών στο Εϊμσμπερι πιθανόν με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβοτσίκ, ίδιο με εκείνον που δηλητηριάσθηκαν πριν από τέσσερις μήνες οι Σκριπάλ.

“Καλούμε τις βρετανικές αρχές επιβολής του νόμου να μην υποκύπτουν στα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια τα οποία ξεκίνησαν κάποιες δυνάμεις στο Λονδίνο και να αρχίσουν, επιτέλους, να συνεργάζονται με τα όργανα επιβολής του νόμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας” δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

“Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με την ουσία που χρησιμοποιήθηκε και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε” δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την επαναλαμβανόμενη χρήση των ουσιών αυτών στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος δε στην υπόθεση Σκριπάλ ο Πεσκόφ απαντώντας στον υπουργό Ασφάλειας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τη Ρωσία να παράσχει πληροφορίες για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, κατηγόρησε το Λονδίνο ότι απέρριψε τη βοήθεια που είχε προσφέρει τότε η Μόσχα.

Η Μόσχα “αρνείται κατηγορηματικά και συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει ανάμειξη καθ ‘οιονδήποτε τρόπο με ό,τι συνέβη στο Σάλσμπερι και στους Σκριπάλ” είπε ο Πεσκόφ και τόνισε ότι “δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι εμπλέκεται η Ρωσία όπως μας έχει κατηγορήσει η βρετανική πλευρά”.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος