«Το βιβλίο της ανησυχίας» του Πεσόα “ζωντανεύει” στη Στέγη

«Το βιβλίο της ανησυχίας» του Πορτογάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσόα “ζωντανεύει”, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από το ομώνυμο μουσικοθεατρικό έργο του Μίσελ φαν ντερ Άα.

Ο διάσημος συνθέτης και σκηνοθέτης Μίσελ φαν ντερ Άα από την Ολλανδία παρουσιάζει μια πρωτοποριακή παράσταση, όπου το τραγούδι, οι ηλεκτρονικοί ήχοι, η ζωντανή μουσική, οι εικόνες και ο λόγος σμίγουν αρμονικά, δίχως κανένα στοιχείο να επιβάλλεται στα υπόλοιπα. Αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνονται εκπέμποντας στη σκηνή την αγωνιώδη λογοτεχνική και υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα.

«Το βιβλίο της ανησυχίας» του Πεσόα “ζωντανεύει” στη ΣτέγηΤον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου αναλαμβάνει ένας σημαντικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς ηθοποιών, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ενώ το Ergon Ensemble, το ελληνικό σύνολο που ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική, εμφανίζεται για πέμπτη φορά στη Στέγη υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου μαέστρου Kasper de Roo.

Η ζωντανή ερμηνεία των συντελεστών συνδιαλέγεται με διαφορετικούς χαρακτήρες του βιβλίου, οι οποίοι παρουσιάζονται σε κινηματογραφημένες προβολές επί σκηνής, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια ονειρική διάσταση στο πολυεπίπεδο θέαμα.
Η παράσταση μένει πιστή στο πνεύμα του Πεσόα, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις πολυπρόσωπες πτυχές της ζωής που τόσο ζωντανά διέκρινε ο συγγραφέας. Και το κοινό οδηγείται μέσα από ένα σύνολο σφιχτοδεμένων αποσπασμάτων σε μια γόνιμη και, τελικά, μεγαλειώδη ανησυχία 

«Δεν ήμουν φτιαγμένος για την πραγματικότητα, η ζωή όμως ήρθε και με βρήκε»

Φερνάντο Πεσόα, Το Βιβλίο της Ανησυχίας

«Το βιβλίο της ανησυχίας» του Πεσόα “ζωντανεύει” στη Στέγη«Όσο περισσότερο βυθίζομαι μέσα μου, όλα τα μονοπάτια του ονείρου με οδηγούν στα ξέφωτα της αγωνίας» δηλώνει ο Μπερνάρντο Σοάρες, ο αφηγητής του Βιβλίου της Ανησυχίας, ένας από τους 70 και πλέον Ετερώνυμους του Φερνάντο Πεσόα και, ίσως, εκείνος που βρισκόταν πιο κοντά στο πραγματικό «εγώ» του δημιουργού.

Ο πολυπράγμων Μίσελ φαν ντερ Άα έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες από πολύ διαφορετικές σκηνές: τη διάσημη τσελίστα από την Αργεντινή Sol Gabetta, τη μεγάλη ερμηνεύτρια των τραγουδιών φάντο Ana Moura, αλλά και το πρωτοποριακό ροκ συγκρότημα These New Puritans, μεταξύ πολλών άλλων. Κατέχει τη θέση του Composer-in-Residence στη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ από το 2011.

Το Βιβλίο της Ανησυχίας εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1982, 47 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Τα χειρόγραφα που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη του βρέθηκαν σε ένα μπαούλο.

Τα Ετερώνυμα του Πεσόα, αυτοί οι φανταστικοί λογοτέχνες που επινοούσε κάθε φορά ο συγγραφέας, είχαν ξεχωριστά ονόματα, ξεχωριστές βιογραφίες, διαφορετικές επιρροές και στυλ γραφής, ακόμα και διαφορετικό αστρολογικό χάρτη!

Συντελεστές

Το Βιβλίο της Ανησυχίας

Συνθέτης: Michel van der Aa

Μουσική διεύθυνση: Kasper De Roo

 Ερμηνεύει: Μιλτιάδης Φιορέντζης

 Μετάφραση λιμπρέτου στα ελληνικά: Άννυ Σπυράκου

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Σιωράς (κλαρινέτο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Σπύρος Λασκαρίδης (τρομπέτα), Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά σολίστ), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Παναγιώτη Τζιώτης (βιολί), Ευγένιος Ζιμπάι (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Αντώνης Πρατσινάκης (τσέλο), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο)

Καλλιτεχνικός συντονισμός: Αλέξανδρος Μούζας

«Το βιβλίο της ανησυχίας» του Πεσόα “ζωντανεύει” στη Στέγη
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου

Εργαστήριο με τον Michel van der Aa

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

15 & 16 Δεκεμβρίου 2017

Κεντρική Σκηνή | 20:30

Εισιτήρια:

Κανονικό: 7, 15 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12 €

Παρέα 10+ άτομα: 11 €

Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €

Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 € 

Τηλ. 210 9005800-Καθημερινά, 09:00-21:00

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος